Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
Waarom bijt mijn puppy?

Waarom bijt mijn puppy?

Bij de komst van een pup zal het niet opgemerkt blijven: de tanden van een puppy zijn vlijmscherp. Te pas en te onpas zetten ze deze scherpe duivelstandjes maar al te graag in jouw kleding, schoenen, bankstel en zelfs je enkels en handen moeten er aan geloven. Waarom bijten puppy’s eigenlijk zo veel en wat kun je er aan doen om dit gedrag te minimaliseren? Je leest het in onze blog!

 

Dog, Puppy, Blue Eyes, Blue Eye, Pet

Waarom bijt mijn puppy zo vaak?

Ten eerste is het fijn te weten waarom jouw lieve kleine puppy zijn tanden met regelmatig gebruikt. Net zoals kinderen ontdekken puppies de wereld met de mond. Ze pakken alles op van de grond, moeten alles ‘proeven’ en zetten de puppytandjes echt óveral in. Heel veel meer keuze is er natuurlijk ook niet voor een kleine pup, ze hebben immers nog niet de behendigheid van een volwassen hond. Maar er zijn meer redenen dat pups regelmatig gebruik maken van die kleine duivel tandjes, hieronder zetten we het op een rijtje. Waarom bijt mijn puppy?

 

  • -        Een puppy bijt voor ontdekking
  • -        Een puppy bijt uit speelsheid
  • -        Een puppy bijt uit overprikkeling
  • -        Een puppy bijt uit verveling

 

Een puppy bijt uit speelsheid

Een vaak voorkomende reden waarom pups veel bijten is speelsheid. De pup wil simpelweg jouw aandacht en doet dit door te bijten, hij weet immers nog niet helemaal wat goed speelgedrag is. Hij kent ‘de bijtrem’ nog niet. De bijtrem? Wat is dat dan? Zo rond de 6 a 7 weken beginnen de pups intensief onderling te spelen in het nest. Dit kan er soms best heftig aan toe gaan de pups springen door elkaar, bijten, krassen en sleuren elkaar door de kamer. De pups zoeken hierbij graag het uiterste op, ze bijten elkaar steeds harder in het spel. Op het moment dat een pup wordt gebeten en een luide piep of kreet slaakt, weet de andere pup dat hij te ver is gegaan.

 

Door het spel op deze manier te spelen gaan de pups uiteindelijk begrijpen waar de grenzen liggen, hoe hard ze mogen bijten tijdens het spelen én wat goed speelgedrag inhoudt. Dit noemen we de bijtrem, de pup leert wanneer hij moet remmen tijdens het bijten. De pups regelen dit onderling maar de moederhond heeft hierin ook een bijdrage. Merkt ze dat haar pups te ruw spelen en wordt er veel gepiept dan zal zij ingrijpen en de ‘vervelende pup’ op zijn plek zetten door te ‘corrigeren’

Hoe ga je hier mee om?

Op het moment dat de pup thuis is heeft hij de beginselen van de bijtrem dus als het goed is al geleerd van zijn nestgenoten en moeder. In sommige gevallen, wanneer de pup het nest té vroeg verlaat, kan het zijn dat de bijtrem nog onderontwikkeld is. Dit betekend dus ook dat je dit thuis moet voorzetten. De nestgenoten en de moeder zijn niet meer aanwezig en dus ben jij degene die de pup dit verder moet leren. Vaak is het niet duidelijk waarom de pup exact bijt en daarom wordt er verkeerd gereageerd op dit vervelende gedrag. Het is dus belangrijk te weten dat het bijtgedrag door een pup vaak wordt veroorzaakt omdat de pup simpelweg nog niet weet wat ‘goed speelgedrag’ inhoudt. En het is jou taak om hem dit te leren! Wanneer de pup je uit speelsheid bijt kun je jouw hand het beste verruilen voor een speeltje, waar wél op gebeten mag worden. Op deze manier gaat de pup leren dat spelen alleen mét een speeltje mag. Ook hier is het belangrijk consequent te zijn en vol te houden. Pas dan kan het ruilen van een speeltje effect hebben.

Playing Puppies, Young Dogs

Een puppy bijt door overprikkeling

Pups slapen enorm veel, tot wel 20 uur per dag! En dit hebben ze ook nodig, ze hebben de slaap nodig om te groeien en nieuwe ervaringen te verwerken. Wanneer een pup te weinig slaap krijgt óf te veel ervaringen in één keer te verwerken heeft kan hij overprikkeld raken. Dit kan in de eerste periode dat de pup thuis is vrij snel gebeuren. Je hebt nog niet door wat het juiste ritme is voor de pup, de pup leeft in een totaal nieuwe wereld en de indrukken kunnen als snel te veel worden. Een overprikkelde pup laat vaak vervelend gedragingen zien waarbij veel bijten er één is. Een puppy gaat in deze gevallen bijvoorbeeld aan je broekspijp hangen tijdens het wandelen, springt bewust tegen je op en hapt of gaat overmatig bijten in de kussen van de bank. Allemaal signalen welke laten zien dat de hond te veel prikkels te verwerken heeft gehad en geen beter gedrag kan bedenken dan bijten op dat moment.

Hoe kun je dit voorkomen?

Puppy’s welke veel bijten krijgen vrij vaak te weinig slaap, misschien ben je er jezelf niet zo bewust van maar 20 uur slaap op een dag van 24 uur is natuurlijk écht heel veel. Een pup welke onvoldoende slaap krijgt kan echt heel vervelend worden, je kunt dit beter voorkomen ( voor iedereen ;-) ) Zorg er dan ook voor dat jouw puppy voldoende slaap krijgt dagelijks het liefste 20 uur maar minimaal 18 uur slaap is nodig. Dit kun je bereiken door de dag op een goede manier in te delen, bijvoorbeeld. Je staat op, geeft de pup te eten, maakt een korte wandeling en laat hem weer slapen. De pup wordt wakker je speelt een spelletje, plasje doen en weer slapen. Dit houdt je de gehele dag aan, het kan dus zijn dat jouw puppy tussendoor maar een half uurtje wakker is. Dit klinkt als heel veel slaap en dit is het ook maar het is echt nodig voor een pup zo veel te slapen. Hiernaast is het ook nodig voor jezelf, want niemand zit erop te wachten de gehele dag met een pup in de broekspijpen rond te lopen.

Een puppy bijt uit verveling

Een pup heeft vrij snel door dat bijten in veel gevallen effect geeft. Dit wil niet zeggen dat hij hiermee zijn zin krijgt, tenminste in jouw ogen niet. Veel pups bijten en verveling voor aandacht, of dit negatief of positief is vinden ze minder belangrijk. Jouw reactie op het bijten is voor hen dus óók aandacht, negatieve aandacht weliswaar maar het ís aandacht. Het is belangrijk een pup te leren wanneer het tijd is voor spel en wanneer het tijd is voor rust of zelfstandig spelen. Om de pup bijtgedrag af te leren bij verveling is het belangrijk de pup goed te vermaken op momenten dat er wél tijd is én de pup te leren wanneer het spel klaar is.

Hoe kun je dit voorkomen?

Door te spelen met de hond kun je hem ook leren wanneer het spel klaar is. Dit klinkt een beetje vreemd, maar denk er maar eens over na. Je speelt een voetbal wedstijd met je voetbalteam en de scheidsrechter fluit af. Het spel is nu af, de spelers verlaten het veld. Zolang de scheidsrechter niet aangeeft dat het spel is afgelopen, zal het spel voortduren. Dit is precies wat de pup doet, de pup wil bepalen wanneer het spel start en wanneer dit is afgelopen. Dit is iets wat ze echt moeten leren door middel van duidelijke situaties. Tijdens het spelen hebben we speeltjes, welke we opbergen als het klaar is. Het is ook slim hier later ook een commando aan te gaan koppelen. Een commando zoals: “klaar” welke je ook kunt gebruiken wanneer de pup wil spelen maar jij even geen tijd hebt.

Hoe moet je reageren als een puppy bijt?

We weten nu welke redenen er kunnen zijn voor het overmatig bijten bij een puppy. Dit is ook belangrijk want wanneer we weten waarom de pup bijt weten we ook wat er tegen kunnen doen. Dit betekend dus ook dat jouw reactie of actie afhankelijk is van deze reden. Een puppy welke overprikkeld is kan maar op een manier gestopt worden: Door rust! De pup is toe aan een dutje in zijn mandje, een rustmoment met een lekkere kluif of een slaapmoment in de bench. Een puppy welke bijt tijdens het spelen moet op een andere manier worden gewezen op het verkeerde gedrag. Dit doe je ten eerste door op het moment van bijten te reageren met een luide AUW! Kies voor een hoge toonsoort, dit is extra duidelijk voor een puppy want zijn nestgenoten piepte ook hard en hoog! Hierna stop je direct het spel, draait je om en bergt het speeltje op; Dit spelletje is afgelopen. De pup krijgt nu even helemaal geen aandacht, hij gaat al snel begrijpen dat het bijten gevolgen heeft voor zijn spel. Dit moet je echt consequent volhouden en sommige pups zijn hier sneller in dan andere, ik kan je wel één ding vertellen: Het gaat voorbij! Hoe hard je pup ook bijt, hoe hopeloos je er soms ook van wordt ook dit is een fase in het puppybestaan.

Stimuleer het bijtgedrag niet

Soms werken we onbewust mee aan het bijtspelletje welke puppies graag spelen. Door trekspellen aan te bieden aan de hond en de regels niet altijd consequent te hanteren. De pup mag bij jou wel bijten maar bij je partner niet, enz. Dit maakt het voor een puppy allemaal wel lastig om te begrijpen. Ben consequent in de regels en hanteer deze allemaal, zo wordt het bijten vanzelf minder bij de pup. Speel daarnaast liever een rustig denkspel of zoekspel met de pup in plaats van ruwe trekspellen waarbij het bijtgedrag wordt gestimuleerd.

Heb je nog vragen of tips voor andere puppyeigenaren?

We hopen dat je na dit het lezen van dit artikel wat beter begrijpt waarom een puppy veel bijt en wat je hier tegen kunt doen. Heb je tips voor andere puppy eigenaren hoe om te gaan met bijtende puppies, laat jouw bericht dan achter onder dit artikel en help anderen op weg. Wil je meer lezen over honden bekijk dan zeker ook onze andere hondenblogs waaronder:


Hondenblog:  Halsband of hondentuig voor de hond?
Hondenblog:  Veilig op pad met je viervoeter in het donker
Hondenblog:  Hoe verzorg je een hond?
Hondenblog:  Wat komt er kijken bij de komst van een pup?
Hondenblog:  De populairste hondenrassen op een rijtje

Ga verder met lezen
Volière vogels
Lees meer
Volière vogels - Huisdierplezier
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen