Hooikoorts, lactose-intolerantie of glutenallergie. Deze allergieën klinken ons als mens natuurlijk bekend in de oren. Maar hoe zit het met allergieën bij onze viervoeters? Helaas is dit voor onze honden niet anders, ook honden kunnen last hebben van allergische reacties op voeding maar ook in andere omstandigheden. Wil je meer weten? Lees dan verder..
Veel voorkomende allergieën bij honden
Allergieën bij honden komen in verschillende vormen. Het is onmogelijk om alle soorten allergieën te bespreken daarom spreken we in deze blog over 4 veel voorkomende allergieën bij honden;
- Vlooienallergie
- Contactallergie
- Voedselallergie
- Atopie (omgevingsallergie)
Vlooienallergie bij harige vrienden
Een van de meest bekende en meest voorkomende allergie bij honden is vlooienallergie. De hond is dan allergisch voor het speeksel van de vlo. Wanneer je hond gebeten wordt door een vlo ontstaat een allergische reactie die bestaat uit vreselijke jeuk en een huidontsteking. Behandel je hond met vlooienallergie elke maand met een goed anti-vlooienmiddel. Deze dient uiteraard wel geschikt te zijn voor dieren met een vlooienallergie, hiervoor kun je je dierenarts om advies vragen. Zorg ervoor dat al je dieren worden behandeld tegen vlooien, niet alleen het dier dat aan de allergie lijdt.
Contactallergie bij honden
Wanneer jouw hond lijdt aan contactallergie dan zie je op de plaatsen waar de hond contact heeft gehad een ontstoken huid en rode plekken. Denk hierbij vooral aan de voetzolen en buik. Een hond kan onder andere allergisch zijn voor wasmiddel, vloerbedekking, bestrijdingsmiddelen en shampoo. Ook kan een hond allergisch zijn voor een vlooienband of oorzalf. Het wegnemen van de bron van allergenen kan de klachten al snel oplossen. Gaat de uitslag, rode huid of ontstoken plekken toch niet weg? Raadpleeg dan je dierenarts.
Voedselallergie bij honden
Wanneer je hond een voedselallergie heeft, reageert hij of zij op bepaalde bestanddelen in het hondenvoer of in hondensnacks. Vaak zijn het de basisbestanddelen in het voer waar honden allergisch voor zijn. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat honden het meest gevoelig zijn voor soja, kippenvlees, mais, rundvlees en eieren. Ook wanneer het voer is ingevroren, gekookt of verwerkt zijn deze allergenen nog actief. Er zit dus niets anders op dan te voorkomen dat je viervoeter het allergeen binnenkrijgt. Voedselallergie uit zicht in vaak in vervelende jeuk, huiduitslag en vachtproblemen maar ook andere symptomen kunnen wijzen op een voedsel allergie. De kans bestaat dat de hoeveelheid jeuk verergerd wanneer de hond gaat krabben, bijten of likken. Voedsel allergie is helaas een veel voorkomend probleem bij honden. En om er achter te komen waar jouw hond exact allergisch voor is, vraagt best wat speurwerk. Een zogenaamd eliminatie dieet zal in veel gevallen worden voorgesteld bij de dierenarts. Maar het is de moeite meer dan waard wanneer je weet waar jouw hond niet goed tegen kan.
Atopie (omgevingsallergie)
Deze vorm van allergie is vergelijkbaar met hooikoorts bij mensen. Atopie verschilt van contactallergie door de eenvoudige reden dat bij atopie de allergenen worden geïnhaleerd. Dit kunnen bijvoorbeeld huidschilfers, mijten of grassen zijn. Omgevingsallergie is een erfelijke ziekte. Bij sommige hondenrassen komt het dan ook vaker voor dan bij andere. Vaak is deze allergie bij honden seizoensgebonden, omdat bijvoorbeeld de hoeveelheid pollen in de zomer vele malen hoger is dan in de winter. Honden die aan atopie lijden hebben vaak last van jeuk, infecties, rode/droge huid, korstjes, oorontsteking en bindvliesontsteking. Wanneer je hond last heeft van vlooienallergie is het belangrijk om je huis goed schoon te houden. Vooral de hondenmand en het hondenhok dienen regelmatig goed gereinigd te worden, omdat larven ook tussen de naden gaan zitten.
Twijfels of vragen, raadpleeg een dierenarts!
Heb je na het lezen van deze informatie toch twijfels of jouw hond wellicht ook last heeft van een allergie. Dan kunnen we je eigenlijk maar één advies geven; plan een bezoekje bij de dierenarts. Allergieën zijn enorm vervelend ook voor honden, het kan ze lusteloos maken en problemen veroorzaken met voeding. Raadpleeg dan ook altijd een kundige dierenarts die je hierbij kan helpen.