Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
Veel gestelde vragen over konijnen

Veel gestelde vragen over konijnen

Ze vallen in de top 3 minst begrepen huisdieren gehouden in Nederland, konijnen! Uit diverse onderzoeken is gebleken dat veel beginnende konijnenbaasjes niet exact weten wat het houden van konijnen nou precies met zich meebrengt. Heel vreemd is dit ook niet, in tegenstelling tot honden en katten is er over het houden van konijnen veel minder onderzoek gedaan én dus minder informatie te vinden. Hier willen wij graag verandering in brengen door middel van deze blog. Op deze pagina hebben wij de meest gestelde vragen over konijnen gebundeld, lees je mee?

Algemene informatie over konijnen

Hoe oud wordt een konijn?

6,5 jaar is de gemiddelde leeftijd van een huiskonijn volgens diverse onderzoeken. Dit wil niet zeggen dat ze niet ouder kunnen worden. Goed verzorgde konijnen kunnen 10 tot wel 15 jaar worden. Over het algemeen worden kleine en middelgrote konijnenrassen ouder dan grote konijnenrassen. Maar voornamelijk de verzorging van het konijn speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke leeftijd.

Hoeveel tijd kost een konijn?

Zoveel tijd als je wilt maar je moet al snel denken aan minimaal een uurtje per dag. Dit houdt in voeren 2 maal daags, eventueel schoonmaak, spelen met de konijnen en ‘los-ren’ tijd in de tuin of in het huis. Op zeer koude of juist zeer warme dagen moet je rekening houden met extra tijd. Op warme dagen ben je bijvoorbeeld in de weer met koelproducten en in de wintermaanden moet het bevroren water vaker ververst worden. Hoe veel tijd je hieraan besteed is natuurlijk afhankelijk van jezelf. Bedenk je vooral; Hoe meer tijd je jouw konijnen gunt, hoe sterker jullie band wordt en hoe leuker het is voor jullie beide.

Is een konijn een knaagdier?

Nee, een konijn is een haasachtige. Konijnen hebben 2 grote snijtanden in de bovenkaak en hierachter 2 kleinere stifttanden, welke bij knaagdieren ontbreken. Hierdoor vallen ze niet onder dezelfde categorie als knaagdieren. Maar dit wil niet zeggen dat konijnen niet kunnen knagen ;-)

Verschillende soorten konijnen, welke past bij mij?

Er zijn vele verschillende konijnenrassen, van grote konijnen zoals de Vlaamse Reus tot kleine dwergkonijnen. Welk konijnenras het beste bij jou past is een kwestie van je verdiepen in de verschillende rassen. 

 

 Animals, Rabbit, Farm, Portrait, White

Aanschaffen van een konijn

Wat kost een konijn?

Afhankelijk van de plaats waar je een konijn koopt betaal je tussen de € 25,- en € 75,- vanzelfsprekend is ook het ras van het konijn en eventuele medische ingrepen (zoals een castratie bij de ram) bepalend voor het bedrag in aanschaf. Hiernaast moet je rekening houden met de kosten omtrent huisvesting, verzorging, voeding én de jaarlijkse vaccinaties. In onze konijnenwinkel vind je alles wat je nodig hebt voor jouw konijn.

Waar koop je een konijn?

Wij adviseren je een konijnenopvang. Hier zijn zowel jonge als oudere konijnen op zoek naar een fijn huis. Hiernaast kunnen de meeste konijnenopvangcentrums je goed informeren over het karakter of gedrag van bepaalde konijnen én kunnen jullie samen bekijken welk konijn het beste bij je past!

Een konijn alleen kan dat?

Nee, eigenlijk niet. Konijnen zijn echte groepsdieren en horen dan ook niet alleen te wonen. Een konijn welke alleen woont kan al snel vervelend gedrag vertonen uit verveling. Hiernaast kan een soortgenoot ook hele positieve gevolgen hebben op het gedrag tegenover mensen van jouw konijn.

Wat is de beste combinatie van 2 konijnen?

Een gecastreerde ram en een (evt. gesteriliseerde) voedster is de beste combinatie. Laat je niet misleiden door verkooppraatjes, een andere combinatie loopt te vaak en te veel uit op grote problemen. Ook wanneer de konijnen uit één nest komen heb je 0,0 garantie, konijnen kennen namelijk geen familieband. Lees eens onze blog: Konijnen koppelen voor meer informatie over dit onderwerp.

Kun je meerdere konijnen samen houden?

Ja dit is mogelijk konijnen leven in de natuur ook in groepen. Wel is het belangrijk om een stabiele groep samen te stellen en hier komt ook het lastige van een konijnengroep; de verschillende karakters. Ga dus niet willekeurig mooie konijntjes zoeken en samen plaatsen maar kijk verder en verdiep je in de verschillende karakters. Er zijn verschillende asielen en opvanghuizen voor konijnen welke je hierbij goed kunnen helpen.

Hoe groot wordt mijn konijn?

Veel mensen kopen bewust een dwergkonijn, omdat deze konijnen klein blijven en er natuurlijk super schattig uit zien. Toch gebeurt het vrij vaak dat konijnen verkocht worden als dwergkonijnen maar uitgroeien tot grote konijnen, want als ze jong zijn lijken ze natuurlijk allemaal klein. Een truc hiervoor is; bekijk de lengte van de oren. Grote konijnen verraden zichzelf al snel, deze konijnen hebben in verhouding erg lange oren. Echte dwergkonijntjes hebben extreem kleine oortjes, bij een dwergkonijn van een aantal weken praten we nog niet over één centimeter dit valt dus wel op! Lees ook eens onze blog: Is mijn konijn een dwergkonijn? Voor meer informatie over echte dwergjes.

 

 Rabbit, Bunny, Easter, Cute, Holiday

Huisvesting van konijnen

Wat heeft een konijn allemaal nodig?

Een kort samengevat antwoord; minimaal één soortgenoot, goede huisvesting, passende vezelrijke voeding, voldoende vermaak en bewegingsruimte, aandacht, liefde en verzorging! Omdat dit misschien een beetje te kort door de bocht is zetten we helemaal onder aan de pagina een checklist waar je makkelijk gebruik voor kunt maken bij de aanschaf van jouw konijnenspullen.

Wat kost een konijnenverblijf?

Vanaf ongeveer € 99,- heb je een compact konijnenhok welke onderdak biedt wanneer jouw konijn in een konijnen ren verblijft. Wil je een konijnenhok kopen waar jouw konijn permanent in verblijft dan raden we aan voor een groter hok te gaan of gebruik te maken van een konijnen ren. Lees eens onze blogs: Hoe groot moet een konijnenhok zijn? of verschillende soorten konijnenhokken.

Kun je een konijn binnen houden?

Ja zeker het is juist super leuk om konijnen binnen te houden. Ze zijn makkelijker bereikbaar, meer in jouw omgeving en zullen genieten van alle aandacht welke ze binnen krijgen. Ook wanneer de konijnen in een gezin met kinderen wonen is dit leuk, de kinderen hoeven in de wintermaanden niet meer naar buiten voor de konijntjes. Binnen een konijn houden vraagt wel wat voorbereiding, dit maakt het voor zowel jou als het konijn een stuk makkelijker en fijner. Lees eens onze blog: Een konijn binnen of buiten houden? Waar je handige tips leest voor binnen konijnen.

Kan een konijn samen met een cavia?

Nee, helaas is dit echt af te raden. Konijnen en cavia’s zijn misschien allebei kleine huisdieren maar verder hebben ze vrij weinig overeenkomsten. In onze blog: Een konijn en een cavia samen? Leggen we je uit waarom je beter niet kunt kiezen voor deze combinatie. Zowel een cavia als een konijn zijn beter af met een soortgenoot.

Mag mijn binnen konijn naar buiten of andersom?

Zeker, je moet wel rekening houden met temperatuurverschillen. Is het verschil groter dan 10 graden, dan adviseren wij je te wachten op een betere dag. Een binnen konijn heeft geen dikke wintervacht zoals onze buitenkonijnen dit wel hebben, het is dan simpelweg te koud voor ze. Andersom geldt dit dus ook, een buitenkonijn met een dikke wintervacht mee naar binnen nemen waar het warm is en de kachel aan staat? Geen goed plan. Wacht even tot de lente waar de temperaturen beter op elkaar afgestemd zijn.

Hoe kun je een konijn vermaken?

Konijnen houden van aandacht, samen spelen is dus een aanrader! Daag jouw konijn uit met een leuk denkspel of maak zelf een parkour-tje met een konijnentunnel in de tuin waar jouw konijn door kan rennen. Ook kun je leuk speelgoed voor konijnen zelf maken van natuurlijke materialen zoals takken en hooi. Er is veel konijnenspeelgoed op de markt welke jouw konijn perfect kunnen vermaken.

 

Hare, Meadow, Ears, Munchkins

Voeding voor konijnen

Wat eet een konijn?

80% van het dieet moet bestaan uit hoogwaardig vezelrijk hooi, dit vul je aan met 10-15% groente en fruit en 5% pellets of konijnenbrokjes. Het is niet aan te raden konijnen veel snacks te geven, wel kun je de konijnen verwennen met geschikte groente, fruit en bijvoorbeeld takken van wilgenbomen. Lees ook eens onze blog: Het perfecte konijnendieet. Waar je kunt lezen welke lekkernijen geschikt zijn voor jouw konijn.

Konijn eet geen hooi, wat moet ik doen?

Hooi is te belangrijk om het te laten liggen. Veel konijnen welke geen hooi eten krijgen te veel brokjes, zoals je kunt lezen in de eerder genoemde blog. Om het hooi eten te stimuleren kun je verschillende soorten hooi aanbieden zoals kruidenhooi of hooi met fruitsmaak. Ook is het een slim hooi op verschillende plekken aan te bieden. Door de nieuwsgierigheid van het hooi op een andere plek kan het konijn ineens wél gaan eten van het hooi.

Welk voer voor mijn konijn?

Kies een gewone standaard konijnenbrok, zonder toevoegingen van lekkere dingen zoals in gemengd voer. Hierboven heb je al kunnen lezen dat de konijnenbrokjes maar een deel van de voeding zijn voor een konijn. Welke vaak nog te veel wordt aangeboden bij de konijnen. Om selectief eten te voorkomen en te zorgen dat jouw konijn voldoende goede voedingstoffen binnen krijgt is het te adviseren geen gemengd voer aan te bieden maar enkel konijnenbrokjes, biks of pellets.

Mijn konijn stop met eten, wat nu?

Een konijn welke stopt met eten is vaak ziek. Konijnen zijn van nature overlevers en laten geen pijn zien. Ze zitten in een hoekje maar het wordt je niet echt duidelijk of hij nu gewoon moe is of pijn heeft? Een van de manieren om te zien of je konijn echt ziek is, is door het aanbieden van voeding. Een konijn in pijn eet namelijk niet. Stoppen met eten kan verschillende oorzaken hebben zoals een verstopping, een gas buik of problemen met de tanden. Heb je zelf geen idee wat er mis is maar weigert jouw konijn te eten? Ga dan zo snel mogelijk naar een konijn kundige dierenarts.

Mijn konijn heeft kleine keutels, wat betekend dit?

Kleine keutels kunnen wijzen op een (beginnende) verstopping! De keutels van een konijn horen mooi rond te zijn, vaak zijn de vezels van het hooi nog te zien in de keutel. Heeft jouw konijn kleine keutels dan kan dit wijzen op een probleem in het darmkanaal, worden de keutels steeds kleiner dan volgt een verstopping dit is ernstig. Onderneem dan ook altijd direct actie bij kleiner wordende keutels, om verstopping te voorkomen.

Mijn konijn heeft diarree!

Hooi en water is het beste medicijn! Diarree wijst vaak op een probleem met de voeding. Konijnen welke te weinig vezelrijke voeding krijgen (zoals hooi) kunnen last krijgen van diarree. Ook verschillende groente waar jouw konijn niet goed tegen kan kunnen dit veroorzaken. Beperk de voeding even tot enkel hooi en water tot de keutels weer rond en vast van vorm worden. Het konijn moet voldoende vocht binnen krijgen door middel van schoon drinkwater, merk je niet snel verbetering? Ga dan naar een dierenarts om jouw konijn te laten onderzoeken.

Mag een konijn groente en fruit?

Ja, een konijn mag groente en (beperkt!) fruit. Wat jouw konijn wel en niet mag eten kun je lezen in de blog: Het perfecte konijnendieet. Hier vind je ook veilige groentes voor jouw konijn. Het geven van fruit moet beperkt blijven door de aanwezigheid van suikers. Ook moet een konijn rustig wennen aan groente, geef dus geen grote hoeveelheden tegelijk. Zoals hierboven staat beschreven kunnen groente en fruit voor diarree zorgen, voorkom dit door rustig op te bouwen en zeker te zijn dat jouw konijn de groente of het fruit goed kan verwerken. Krijg je konijn diarree? Stop er dan mee.

 

 Rabbit, Race, Hare, Wild Animal, Forest

Verzorging van een konijn

Moet je een konijn borstelen?

Ja, sommige konijnen moeten geborsteld worden. Voornamelijk langharige konijnen hebben baat bij een wekelijkse borstelbeurt, soms moet dit zelfs vaker. Kortharige konijnen hebben minder verzorging nodig aan de vacht, enkel in de rui periode kun je het konijn helpen door deze te kammen met een konijnenkam of borstel.

Moet ik de vacht van mijn konijn knippen?

Nee in principe niet. Maar sommige konijnen zoals de Angora of een Teddy konijn kan wel extreme haargroei creëren welke goed bijgehouden moet worden. Soms is het dan nodig de vacht te knippen of viezigheid uit de vacht te knippen, dit kun je zelf doen maar voor een echte knipbeurt is het zonder ervaring aan te raden hiervoor naar een trimsalon te gaan.

Moet ik de nagels van mijn konijn knippen?

Ja, de nagels van jouw konijn moeten kort blijven. Leeft jouw konijn buiten en is er toegang tot graven en verharde ondergronden? Dan is het knippen vaak niet nodig. Voor konijnen welke binnen leven of op een zachte ondergrond is het vaak wel nodig. Lees in onze blog: Hoe verzorg je een konijn tips voor het knippen van de nageltjes.

Kan je een konijn laten castreren of steriliseren?

Ja, het is zelfs aan te raden een ram te laten castreren. Zeker wanneer deze samen woont met een voedster, is het een must. Ook voor de voedster is steriliseren een onderwerp om je in te verdiepen. Een 4 jarige voedster heeft tot wel 80% kans op baarmoedertumoren welke met een sterilisatie wordt voorkomen, deze aantallen zijn schrikbarend hoog. Het is dan ook aan te raden zowel de ram als de voedster te laten steriliseren of castreren.

Moet ik mijn konijn vaccineren?

Ja, er heersen helaas een aantal ziektes in Europa welke dodelijk zijn voor konijnen. Je kunt jouw konijn laten vaccineren tegen 3 konijnziektes: Myxomatose, RHD1 en RHD2. Deze vaccinaties komen jaarlijks terug en de kosten zijn uiteenlopend variërend tussen € 25,- en  € 75,- afhankelijk van de kosten van de praktijk.

Moet je de tanden van een konijn knippen?

Nee, dit is niet nodig maar daarnaast ook sterk af te raden. De tanden van een konijn groeien het gehele leven door, dit wil zeggen dat er ten alle tijden voldoende slijtage moet zijn. Slijtage ontstaat bij het kauwen op vezelrijke voeding zoals hooi. Eet jouw konijn voldoende hooi dan zullen de tanden mooi kort blijven. Heeft jouw konijn tandproblemen of groeien de tanden te ver door? Ga dan naar een dierenarts, maar knip of veil nooit zelf de tanden van je konijn.

Moet ik mijn konijn wassen?

Nee, het is zelfs sterk af te raden je konijn te wassen. Wanneer de onder vacht van het konijn nat wordt duurt het namelijk zeer lang voor deze droog is door de dek vacht. De warme onder vacht gaat broeden met alle gevolgen van dien. Je mag een konijn alleen wassen wanneer dit puur noodzakelijk is hiernaast is het ook helemaal niet nodig, konijnen kunnen zichzelf prima schoonhouden.

Is mijn konijn ziek?

Zit jouw konijn stil in een hoekje, wil hij of zij niet eten of merk je duidelijk verschil in gedrag? Konijnen zijn koning in het verbergen van pijn, dit komt omdat ze prooidieren zijn en dit van nature hebben aangeleerd. Toont jouw konijn afwijkend gedrag, onderneem dan direct actie. Konijnen zijn geen dieren waar je het een dagje mee “wil aankijken”

 

 Rabbit, Dwarf Rabbit, Hare, Pet

Gedrag van konijnen

Kan een konijn zindelijk worden?

Zeker, het is zelfs heel handig én fijn voor zowel het konijn als voor het baasje. Konijnen welke zindelijk zijn maken gebruik van een konijnentoilet in het konijnenhok of de konijnen ren. Enkel op de toilet doen ze de behoeftes, dat is toch handig? Het zindelijk maken van een konijn vraagt soms wat tijd, maar deze investering is het dubbel en dwars waard.

Waarom knaagt mijn konijn aan alles?

Verveling, ik weet dat het niet fijn is dit te lezen. Maar de meeste konijnen knagen uit verveling. Leeft jouw konijn in een te klein konijnenhok, krijgen jouw konijnen weinig bewegingsruimte of misschien toch af en toe wat minder aandacht? Grote kans dat ze vervelend knaaggedrag laten zien. Biedt jouw konijn voldoende afleiding, ook ín het konijnenhok op momenten dat je niet aanwezig bent. Zo voorkom je dit gedrag. Heb je een fanatieke knager welke ondanks veel konijnenspeelgoed en aandacht toch blijft knagen? Biedt dan toegestaan knaagmateriaal aan zoals wilgenhout en bescherm het hok met knaagstrips.

Welk konijn wordt het snelste tam?

Het konijn welke de meeste aandacht krijgt! Zo simpel is het, investeer in je konijn en je krijgt het zeker terug. Een tam konijn maak je zelf, dit heeft niets met ras, grootte of kleur te maken. Win het vertrouwen van jouw konijn door veel in zijn buurt te zijn, betrek hem bij jouw picknick in de tuin en daag hem zo nu en dan uit met een leuk spelletje. Gegarandeerd succes!

Waarom eet mijn konijn zijn eigen keutels?

Dit is volkomen normaal, dit zijn namelijk blindedarmkeutels. Deze keutels worden door konijnen direct opgegeten en zitten bordenvol eiwitten, vitamine B en K en dit heeft een konijn dringend nodig voor een goede gezondheid. Ze eten deze keutels dus bewust op en het is ook nog eens gezond! Kleine kanttekening; eet jouw konijn zijn blindedarmkeutels niet op? Dan wijst dit juist vaak op een probleem, te veel hardvoer, verkeerd voer of tandproblemen kunnen dit bijvoorbeeld veroorzaken.

Mijn konijn is bang wat nu?

Konijnen zijn prooidieren, ze zijn van nature schrikachtig en duiken het liefste in het hol bij het horen van nieuwe geluiden. Het is dan ook belangrijk te beseffen dat dit natuurlijke gedrag ook zichtbaar kan zijn bij jouw konijn. Een angstig konijn kan het beste rustig benaderd worden, til het konijn niet op, benader deze niet van bovenaf en laat deze zelf naar je toe komen. Win het vertrouwen met veel geduld en rust, neem de tijd en laat jouw konijn merken dat hij je kan vertrouwen.

Waarom wil mijn konijn niet opgetild worden?

Konijnen staan graag met 4 pootjes op de grond, dit is ook een natuurlijk instinct. Bedenk je maar eens in wat er gebeurt wanneer een konijn wordt aangevallen door bijvoorbeeld een roofvogel. De vogel pakt het konijn van bovenaf op en tilt zijn pootjes van de grond. Ik hoef nu waarschijnlijk niet meer uit te leggen waarom opgetild worden voor een konijn zeer beangstigend kan zijn. Sommige, of eigenlijk heel veel konijnen houden er simpelweg niet van opgetild te worden. Hiernaast zijn er natuurlijk ook konijntjes welke dit van jongs af aan gewend zijn, dan gaat het een stuk makkelijker.

Waarom is mijn konijn agressief ?

Agressie heeft altijd een onderliggende gedachte. Valt jouw konijn bijvoorbeeld je hand aan in het hok? Grote kans dat hij bang is dat je zijn voer pakt, dit noemen we voernijd. Dit kan ook gebeuren wanneer je willekeurig in het hok komt zonder dat hier voer bij komt kijken, dit noemen we hoknijd. Agressie bij konijnen is vaak een teken van angst, angst voor het onbekende of juist het bekende. Benader je konijn altijd rustig en respecteer zijn eigen plekjes, win het vertrouwen van jouw konijn en voorkom hiermee agressie. Woont jouw konijn alleen? Het bieden van een soortgenoot kan veel positieve invloed hebben op het gedrag van jouw konijn!

Ons konijn stampt op de grond, waarom doet hij dit?

Stampen is een manier van waarschuwen. In de natuur stampt een konijn op de grond om zijn holgenoten te waarschuwen voor gevaar. Wanneer een huiskonijn dit doet gebeurt er vaak hetzelfde, het konijn ziet iets onbekends en stampt. Hij waarschuwt hiermee zijn soortgenoot voor gevaar.

 

Rabbit, Nature, Animal

De Checklist

 

Meer informatie over konijnen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog een onbeantwoorde vraag? Stel hem dan aan ons! Wij zijn benieuwd naar jouw vragen over konijnen én helpen je graag met het antwoord! Lees ook eens onze andere blogs over konijnen. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen