Je hebt het vast al eens gezien, een konijn welke op zijn rug wordt gehouden en super schattig op de foto wordt gezet. Of het filmpje waarbij een konijn op zijn rug in de wasbak wordt gewassen welke al jaren over het internet wordt verspreid. Ondanks het er wellicht heel schattig uit ziet is dit het helaas niet. Wanneer een konijn op de rug wordt gehouden komt deze namelijk in trance, een toestand welke je wilt voorkomen voor jouw konijn. Niet alleen om het beangstigend is maar ook omdat het voor de gezondheid van jouw konijn verre van goed is. In deze blog lees je deze trance bij konijnen exact inhoudt en ontdek je waarom het op de rug houden van een konijn helemaal niet zo leuk is als je denkt.
Wat gebeurt er als een konijn ‘bevriest’?
Een konijn kan zichzelf beschermen bij gevaar op een aantal manieren; vluchten, vechten of verstijven. In het laatste geval zal het konijn zichzelf stil houden, hij bevriest als het ware dit wordt tonische immobiliteit genoemd een door angst gedreven overlevingsmechanisme. Op deze manier wil het konijn het roofdier doen laten denken dat hij dood is. Door dat het konijn dood lijkt zal het prooidier zijn greep verslappen waardoor het konijn kan vluchten. Het verstijven in dit geval betekend dus een instinct welke konijnen hebben ten tijden van doodsangst en ze proberen op deze manier te overleven.
Wat is trance bij konijnen?
Een konijn kan ook moedwillig in trance gebracht worden, dit is iets anders dan tonische immobiliteit. Ondanks de plaatjes anders doen vermoeden is het op de rug houden van een konijn ten strengste af te raden. Het konijn lijkt het fijn te vinden en ligt rustig en comfortabel op de schoot van zijn eigenaar, heerlijk toch zou je denken? Nee helaas is dit verre van het geval. Het konijn kiest er namelijk niet zelf voor deze houding aan te nemen maar wordt hiertoe gedwongen. Een konijn welke op zijn rug wordt gehouden komt in trance. Het konijn verstijft op het moment dat hij op zijn rug wordt gelegd omdat dit een natuurlijk instinct is. Op het moment dat een konijn op zijn rug wordt gelegd gaat deze in een ‘overlevingsstand’. Het konijn verliest hierdoor tijdelijk waarnemingen, gedachten en emoties en is niet ‘aanspreekbaar. In principe zorg je er dus voor dat het konijn simpelweg niets meer kan door deze houding, we hoeven natuurlijk niet te vertellen dat dit zwaar beangstigend is voor het konijn.
Wat is dan het verschil tussen een trance en tonische immobiliteit?
Het grote verschil van de bovengenoemde verschijnselen is de keuze die het konijn heeft. Wanneer een konijn door een naderend prooidier of tijdens een aanval deze tekenen vertoond kies hij zelf voor deze manier van reageren. Wanneer je een konijn zelf moedwillig op zijn rug houdt kiest hij hier niet voor en komt het konijn in trance. Los van het feit dat konijnen beter op 4 pootjes kunnen blijven staan is dit beangstigend en een manier van vasthouden welke je gewoon niet moet willen voor je konijn.
Wanneer wordt trance gebruikt bij konijnen?
Helaas wordt het in trance brengen van konijnen nog steeds vaak gebruikt. Soms onbewust tijdens het knuffelen maar ook gebruiken sommige dierenartsen en eigenaren deze manier van behandelen nog steeds. Dit is echt af te raden, ook wanneer het konijn onderzocht moet worden of iets dergelijks is dit niet de manier. Een konijn behandelen moet gebeuren met heel veel geduld, tenslotte zijn het prooidieren welke veel wantrouwen hebben tegenover andere ‘wezens’. Het behandelen van konijnen vraagt veel kennis, welke bij veel dierenartsen helaas niet ver genoeg is uitgebreid. Ga je met jouw konijn naar de dierenarts en merk je dat deze het konijn behandeld op deze manier, kies dan voor een konijn kundige dierenarts welke het gedrag van een konijn wel kent en weet hoe hiermee te handelen.
Mijn konijn draait zelf op zijn rug, wat nu?!
We kunnen je geruststellen, sommige konijnen draaien vanuit zichzelf op de rug en dit heeft niets te maken met het in trance brengen van een konijn. Een blij konijn kan nog wel eens rollen waarbij hij op zijn rug terecht komt. Ook hier is het grote verschil dat het konijn er zelf voor kiest. Dus gaat jouw konijn wel eens op zijn rug op jouw schoot liggen uit zichzelf dan hoef je je geen zorgen te maken. Zolang het konijn zelf een keuze heeft zal hij dan ook niet in trance raken. Een konijn welke er zelf voor kiest op zijn rug te liggen in het konijnenhok en hierbij ook nog eens malende geluidjes maakt met zijn tanden, laat tekenen zien van puur genieten!
Heb je nog vragen of juist tips over deze blog?
We hopen dat je na het lezen van deze informatie begrijpt waarom het beter is jouw konijn niet op zijn rug te leggen. Tenslotte zijn er genoeg andere manier om wel liefdevol met jouw konijn om te gaan. Ook wanneer je bijvoorbeeld de nagels van jouw konijn moet knippen zijn er talloze andere manieren om dit op een fijne manier te kunnen doen voor jezelf en voor je konijn. Heb jij tips of adviezen voor andere konijnenliefhebbers laat deze dan achter in de comments onder deze blog, heb je vragen stel deze dan ook gerust. Wil je meer lezen over konijnen of jouw kennis omtrent konijnen verbreden? Lees dan ook zeker eens onze andere konijnenblogs, met leuke weetjes en tips voor konijnen zoals;
Blog: De Konijnenchecklist
Blog: Hoe verzorg je een konijn?
Blog: Konijnen koppelen
Blog: Hoe kies je het juiste konijnenhok?
Blog: Is mijn konijn een dwergkonijn?