Meteen naar de content

Tips voor het koppelen van konijnen

Konijnen zijn échte groepsdieren. In de natuur zal geen één konijn alleen leven, ze leven altijd in groepen. Deze groepen zijn meestal samengesteld uit één ram en meerdere voedsters. Omdat wij van mening zijn dat konijnen ook als huisdieren niet alleen gehouden horen te worden schrijven we dit artikel. We hopen je op deze manier te kunnen uitleggen waarom je een konijn eigenlijk niet eens alleen wílt houden en wat je het beste kunt doen wanneer jouw konijn op dit moment nog alleen verblijft. Natuurlijk vind je ook tips voor het koppelen van konijnen, lees je mee?

Kan je een konijn alleen houden?

Nee, hier kunnen we vrij duidelijk en kort in zijn: een konijn hoort nóóit alleen te wonen. Konijnen zijn groepsdieren, in de natuur leven konijnen in groepen van soms wel 20 konijnen. Binnen deze groep bevindt zich vaak maar één mannetjes konijn, een ram. De rest van de konijnen zijn voedsters, vrouwtjes konijnen. Dit komt omdat hierdoor de rangorde beter bepaald kan worden, meerdere rammen veroorzaakt vaak gevechten. De groep konijnen brengen de gehele dag samen door, ze slapen samen in het hol, wassen elkaar, spelen met elkaar én waarschuwen elkaar bij gevaar. Wanneer je dit weet is het vrij duidelijk waarom een konijn niet alleen gehouden hoort te worden. Dit is simpelweg niet hoe konijnen horen te leven. Daarnaast kan een konijn welke alleen wordt gehouden vervelend gedrag vertonen.

Wat is het gevolg van een konijn alléén houden?

Naast het feit dat het voor een konijn erg verdrietig is alleen te verblijven kan het ook vervelende gevolgen hebben voor het gedrag van het konijn. Een eenzaam konijn kan bijvoorbeeld agressief gedrag vertonen tegenover het baasje, het konijn kan uit verveling aan het hok beginnen te knagen én hiernaast kan eenzaamheid zelfs lichamelijke klachten geven voor konijnen. Niet alleen voor het welzijn van jouw konijn maar ook voor je eigen plezier is het daarom écht af te raden een konijn alleen te houden. Ook al zit niet iedereen er op te wachten waarschijnlijk we gaan toch even een aantal theorien ontkrachten over het alleen houden van konijnen. 

 

Konijn, Konijntje, Huisdier, Dierlijke

Mijn konijn krijgt voldoende aandacht van ons!

Veel konijneneigenaren zeggen: "Mijn konijn krijgt zo veel aandacht, die heeft helemaal geen behoefte aan een vriendje of een soortgenoot." Of dit écht een kern van waarheid heeft bekijken we graag samen. Laten we beginnen: In de nacht, slaap je dan of ben je dan in het konijnenhok te vinden? En overdag, ga je dan naar je werk of naar school? Of slijt jij jouw dagen samen met jouw konijn in het konijnenhok? Als het aankomt op hygiene was jij jouw konijn dan met je tong en maak je hierbij ook de oren schoon? Als jouw konijn tussen de middag lekker ligt te dutten in zijn konijnenhok, ga je er dan bij liggen of toch liever op bezoek bij een kennis? Of het moment dat jouw konijn trots zijn eigen gegraven tunnel in de konijnenren laat zien, kruip jij er dan in? Waarschijnlijk heb je bovenstaande vragen allemaal met Nee moet beantwoorden, toch? Dit is nog maar een greep van de toegevoegde waarde welke een konijn krijgt bij het samen leven met een soortgenoot, maar wij vinden het al een behoorlijke lijst!

Maar mijn konijn duld geen soortgenoten, wat nu?

We horen ook nog vrij vaak; "Mijn konijn vind andere konijnen niet leuk en is liever alleen." Vaak wordt dit echter veroorzaakt omdat er niet gekeken wordt naar de juiste manier van koppelen. Niet elke combinatie van konijnen werkt namelijk. Dit is eigenlijk ook wel logisch, ook wij mensen hebben voorkeuren voor bepaalde vrienden en minder interesse in andere mensen. Hiernaast is het natuurlijk ook nog eens zo de konijnen in één hok verblijven, dit zorgt ervoor dat ze vaak niet eens afstand kunnen nemen van elkaar. Wanneer je een foute combinatie zomaar samen zet kan het dus lijken dat jouw konijn helemaal geen behoefte heeft aan een soortgenoot. Echter is meer waarschijnlijk dat de combinatie die gemaakt is minder goed is. Maar hoe pak je dit dan goed aan?

 

Rabbit, Pet, Animal, Flowers, Outside

Konijnen koppelen hoe pak je dit aan?

Het is dus belangrijk dat er een klik is tussen de twee konijnen. Ze moeten elkaar leuk genoeg vinden om elkaar te accepteren én de gehele dag samen door te brengen. Het is dan ook af te raden om zo maar 2 konijnen samen te plaatsen, dit geeft echt niet het gevolg wat je wilt. Je moet op zoek gaan naar een passende partner voor jouw konijn.

De juiste combinatie geslachten bij het koppelen van konijnen

De combinatie welke je hierin moet maken is voedster + gecastreerde ram. Laat je niet ompraten tot het koppelen van 2 rammen samen, ook al komen ze uit hetzelfde nest. Konijnen kennen geen familiebanden en dit zal dan ook resulteren in ernstige gevechten in het konijnenhok. Kies ook niet voor 2 dames, de voedsters hebben vaak meer territorium drift waar een ram moet zorgen voor rust. De beste combinatie is dus een vrouwtje én een mannetje, zorg er dan wel voor dat het mannetje gecastreerd is anders heb je binnen no time een vol konijnenhok in de achtertuin. Toch is het ook voor de combinatie man/vrouw nog belangrijk dat er een klik is, het ene konijn heeft gewoon een ander energie niveau dan het andere konijn en het is fijn als de partners enigszins de zelfde leefstijl hebben om het voor beide leuk te maken. Kies je voor een heel dominante voedster en zet je hier een zeer bange en onderdanige ram bij dan zal de voedster de ram kunnen onderdrukken. Dit wil je niet, het is dus belangrijk dat de konijnen elkaar óók leuk vinden.

Waar zoek je een partner voor je konijn?

Het is dus af te raden om zomaar een konijn te halen en bij jouw konijn te plaatsen. Dit vraagt iets meer onderzoek en werk. Omdat je natuurlijk niet meerdere konijnen gaat kopen om te kijken welke match het beste is adviseren wij een bezoek te brengen aan een konijnenopvang. Deze organisaties doen geweldig werk voor gedumpte dieren, dieren welke zijn afgestaan maar ook jonge kleine konijntjes zijn hier te vinden uit ongeplande nestjes. Op deze manier is het mogelijk om jouw konijn voor te stellen aan meerdere konijnen waardoor je een beter beeld krijgt wat voor partner je zoekt voor jouw konijn. Vaak worden er speeddates georganiseerd met de konijnen, waarbij door het gedrag kan worden bekeken of er een match is. Deze manier van koppelen is dan ook écht de meest makkelijke, fijne en zorgzame manier om een goede soortgenoot te vinden voor jouw konijn.

 

Dwarf Rabbit, Lion Heads, Race, Pet

Hoe kies je de juiste kandidaat?

Tijdens de speeddates kun je al vrij snel zien wanneer er wel of géén match is. Vaak kunnen medewerkers van een konijnenopvang je helpen bij het zien van de signalen. Maar natuurlijk is het ook wel fijn om te weten wanneer een date goed verloopt en wanneer je moet ingrijpen. Hieronder zie je een aantal punten gedrag bij goede matches én voorbeelden van gedrag bij slechte matches:

 

Goede tekenen bij koppelen van konijnen

- De konijnen zijn geïnteresseerd in elkaar en nieuwsgierig, ze snuffelen aan elkaar en tonen interesse door elkaar achterna te volgen. (beetje opjagen mag, overdrijven niet)

- Rijden hoort erbij, het rijden op elkaar (voedsters én rammen doen dit) is normaal gedrag en hoort bij de rangorde bepaling let wel op dat dit niet te veel wordt natuurlijk.

- Gek genoeg maar elkaar negeren is ook een goed teken, er is dan vertrouwen dat er niets gebeurt en laten zien niet bang te zijn voor elkaar.

- Samen eten of in ieder geval eten in het bijzijn van de ander is ook een teken van vertrouwen in elkaar.

- Elkaar wassen is het toppunt van een goede match, wassen is een teken van affectie bij konijnen en dit is dus een heel goed teken.

 

Slechte tekenen bij koppelen van konijnen

- Onophoudend opjagen, vaak van één kant is een slecht teken. Het konijn welke wordt opgejaagd kan hier stress tekenen van laten zien.

- Volgen, bijten en aanvallen is natuurlijk overduidelijk een slecht teken. Soms kunnen er wel wat plukjes haren rondvliegen, zolang er niet echt gevochten wordt is dit niet erg.

- Grommen, piepen en vreemde geluiden maken konijnen niet snel. Gebeurt dit wel dan kan dit een teken zijn van spanning, angst of zelfs pijn. Geen goed teken dus tijdens het koppelen.

 

Rabbit, Eat, Carrot, Cute, Bunny

Laten we beginnen, hoe koppel je konijnen?

Na een aantal dates heb je vaak al vrij snel een beeld welk konijn een goede match kan zijn voor jouw huisdier. Maar het echte koppelen van de konijnen begint pas hierna. Het konijn gaat mee naar huis en nu? Wat zijn de volgende stappen welke je gaat maken in het koppelen? We gaan dit stap voor stap bespreken, hoe snel dit proces gaat is niet te voorspellen. Bij sommige konijnen is de koppeling binnen een paar dagen geregeld en bij andere koppels duurt dit langer.

Zorg voor een goed tijdelijk onderkomen voor beide

Wanneer de toekomstige partner van jouw konijn mee naar huis gaat kun je ze vaak nog niet direct samen in één konijnenhok plaatsen. De konijnen moeten rustig de tijd krijgen te wennen aan de situatie en aan elkaar. Dit kun je het beste doen door twee hokken te gebruiken of het huidige hok van jouw konijn op te splitsen in twee verblijven. Het is belangrijk dat de konijnen elkaar kunnen ruiken en zien maar aanraking nog niet mogelijk is. Dit doe je omdat je eerst wilt kijken of het thuis nog steeds een goede match is. Sommige voedsters kunnen in eigen territorium namelijk totaal ander gedrag laten zien en je wilt natuurlijk niet dat jouw voedster de nieuwe ram door de tralies heen bijt. Zorg voor twee verblijven, welke door middel van geur en zicht zorgen dat de konijnen elkaar leren kennen.

 

Rabbit, Bunny, Rabbits, Bunnies, Ušáček

Kennismaking van de twee konijnen

Het koppelen van konijnen kan het beste gedaan worden op neutraal en onbekend gebied voor beide. Dit heeft te maken met het territorium waar we het hierboven al over hadden. Gebruik je een plek welke bij jouw konijn bekend is, dan heeft hij al een stapje voor op de nieuwkomer. Dit wil je niet, je wilt neutraal en eerlijk beginnen. Plaats de konijnen samen in een neutrale ruimte, dit kan bijvoorbeeld de badkamer zijn, een stukje tuin welke jouw konijn niet kent of in de schuur.

Indeling van een koppelruimte

De koppelruimte is dus een onbekend terrein voor de konijnen waar ze elkaar echt kunnen leren kennen. Zorg er wel voor dat de konijnen in deze koppelruimte ook afstand kunnen nemen van elkaar. Dit kun je makkelijk creëren door voorwerpen in de koppelruimte te plaatsen waar de konijnen op, onder of achter kunnen schuilen. Door niet continu in elkaars zicht veld te zijn creëer je meer rust voor de konijnen. Ook kun je zorgen voor wat afleiding, gooi een lekkere pluk hooi in de ruimte, strooi wat brokjes rond of leg wat lekkers neer om te knagen. Samen eten is een hele goede manier om op een fijne wijze kennis te maken.

Observeer het gedrag tijdens een koppeling

Tijdens het koppelen is het belangrijk dat je het gedrag van beide konijnen goed observeert. De lichaamstaal van een konijn zegt heel veel over het gevoel bij een bepaalde situaties. Denk hierbij aan dingen zoals de staart omhoog (dit doen konijnen vaak als ze gaan aanvallen) het opjagen van het andere konijn (dit doen ze voor de rangorde tussen bieden) maar ook vluchtgedrag en angst signalen zijn heel belangrijk tijdig te signaleren. Het kan zo zijn dat het ene konijn zo dominant is dat hij het andere konijn bijvoorbeeld geen kans geeft om te eten of drinken, deze signalen moeten goed worden geobserveerd tijdens het koppelen. Wanneer de signalen positief zijn bouw je het koppelen op door de konijnen steeds langer samen te houden, wanneer de signalen negatief zijn is het juist slim eerder in te breken tijdens de date, soms kan het zelfs zo zijn dat de match thuis toch niet goed blijkt te zijn. Konijnen welke in een koppelproces écht gaan vechten kunnen beter niet samen worden gehouden. De vechtpartij tussen beide wordt namelijk niet snel vergeten.

 

Dwarf Rabbit, Color Dwarf, Pet, Rabbit

Wanneer is de koppeling geslaagd?

De koppeling van konijnen is geslaagd wanneer ze elkaar accepteren in het gezamenlijke hok. Natuurlijk mag er een konijn de dominante zijn en de andere de onderdanige, dit is bij mensen ook vaak zo. Maar dit moet geen invloed hebben op het gedrag van het konijn, het moet bijvoorbeeld niet zo zijn dat het ene konijn al het voer eet en de ander niets krijgt. De rangorde moet dus goed bepaald zijn voor de konijnen samen in één hok kunnen verblijven. Er zijn een aantal signalen welke laten zien dat de konijnen elkaar accepteren, dit is natuurlijk ook belangrijk. Wassen de konijn elkaar? Eten ze samen uit één bakje? Zoeken ze elkaar geregeld op en liggen ze languit samen in de koppelruimte? Gefeliciteerd met je succesvolle koppeling!

Heb je vragen over het koppelen van konijnen?

Vind je het leuk informatie te lezen over konijnen? Bekijk dan zeker eens onze blogpagina, wij schrijven regelmatig leuke en leerzame artikelen over huisdieren waaronder natuurlijk ook konijnenblogs Deze blogs zijn geschreven met kennis en passie en we hopen dat je hierdoor een nog leukere band krijgt met jouw konijnen. Lees een van de konijnenblogs doormiddel van de links hieronder:

 

Blog: Verzorging van een konijn
Blog: Wat heb je nodig voor een konijn?
Blog: Hoe groot moet een konijnenhok zijn?
Blog: Tips voor het koppelen van konijnen
Blog: Hangoor konijnenrassen

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

In De Aanbieding

Grote kattenbak Konijnentoilet open L €21,99
konijn knaagdier Verkoelende Koelsteen Dolo grijs €14,99 €14,49
Chinchilla Badzand €16,99
Konijnen Borstel Dubbel Bamboo €14,99
Kooireiniger Spik Lavendel €13,99
Konijnen Pin Borstel Bamboo €12,99
Knaagdieren Trimset €23,99
Konijnentoilet Deodorant €14,29
Kooireiniger Spik Citroen €13,99
Knaagdier Zandbad €17,99
Konijnen Hooiruif & Voerderbak €17,99
konijnen Hooiruif met Fruitpin €12,99
Hamster voerbak Mylo keramiek beige €9,99
Hooiruif Frado €12,45
Konijnen voerbak Mylo Keramiek €11,99
konijnen hooiruif houten Bolderkar €20,49
voerbak met Vleugelmoer rood €12,99
Hamster voerbak Nala keramiek €9,99
Hamster Voerbak Aila keramiek €9,99
Konijnen voerbak Nala keramiek €11,49
hamster hooiruif houten Bolderkar €16,99
Hamster voerbak Mylo keramiek grijs €9,99
Cavia voerbak Mylo keramiek grijs €11,99
voerbak Avaro met Haak €9,99
Cavia voerbak Mylo keramiek beige €11,49
Konijnen voerbak Mylo keramiek beige €12,99
100% Natuurlijk Stro bodembedekker 5kg €15,49
Hennepstrooisel Bodembedekker 3kg €15,99
Houtkorrels Kattenbakvulling 15kg €21,99
Chinchilla Badzand €16,99
Houtvezel Naturel Bodembedekker 4kg €14,49
Winkelwagen 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen