Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
Soorten Cavia's

Soorten Cavia's

Cavia’s zijn veel gehouden huisdieren in Nederland en heel vreemd is dit niet. Een cavia is een gezellig en speels huisdier. Binnen de noemer cavia zien we verschillende soorten cavia’s welke in grote lijnen kunnen worden ingedeeld in 4 groepen; cavia’s zonder haar, kort haar, middellang haar én langharige cavia’s. In deze blog gaan we de verschillende soorten cavia’s bespreken en we bekijken de uiterlijke kenmerken van deze cavia soorten, lees je mee?

De verschillende soorten cavia’s

Laten we beginnen met de verschillende soorten cavia’s welke erkend zijn als cavia ras. Zoals hierboven al beschreven zijn de verschillende soorten cavia’s in te delen in 4 groepen. Deze groepen zijn met name gebaseerd op de lengte van de vacht van deze verschillende cavia soorten. De verschillende soorten vachten betekend direct een andere verzorging, hieronder lees je daarom ook meer over de verzorging van de verschillende soorten cavia's. Hieronder geven we je een overzicht van de verschillende soorten cavia’s onderverdeeld per genoemde categorie.

Cavia zonder haar

De cavia zonder haar is een bijzonder verschijning. De cavia's zonder haar worden steeds populairder en komen dan ook steeds vaker voor in Nederland. De cavia zonder haar vraagt wat extra maatregelen daar ze geen bescherming hebben op het lichaam. Denk hierbij aan voldoende warmte in de vorm van een warme bodembedekker zoals stro, en zachte materialen in de caviakooi zodat de huid van deze cavia niet beschadigd. Onder de afbeelding hieronder beschrijven we de verschillende soorten naakt cavia's.

 

Skinny cavia – We beginnen direct met een vrij speciale cavia; de Skinny cavia ook wel Skinny Pig genoemd. Deze cavia is ontstaan in 1978 als mutatie in een laboratorium in Canada. Deze naakt cavia kenmerkt zich door zijn vacht, of beter gezegd zijn ontbrekende vacht. De Skinny cavia heeft namelijk enkel beharing op de neus maar is verder kaal. De meeste skinny cavia’s zijn vrij druk in de kooi maar vinden het wel fijn te knuffelen en de warmte van jouw handen op te zoeken. 

 

Baldwin cavia – De Baldwin cavia is een geheel naakte cavia, in tegenstelling tot de Skinny cavia heeft de Baldwin cavia totaal geen beharing. Een leuk weetje van de Baldwin cavia; deze cavia wordt niet kaal geboren! Hij heeft een vacht welke enkele dagen na de geboorte uitvalt, vanaf een leeftijd van ongeveer 1 a 2 maanden is de Baldwin cavia volledig kaal.

 

Cavia met kort haar

De meeste cavia soorten zien we terug bij de kortharige cavia's. Deze cavia's zijn ook de meest voorkomende exemplaren welke als huisdier gehouden worden. Een cavia met kort haart behoeft geen speciale vachtverzorging. Wel is het natuurlijk belangrijk dat deze cavia's zoals elk huisdier een goede huisvesting heeft, voldoende aandacht en verzorging en natuurlijk uitdaging in het cavia verblijf! Onder de afbeelding hieronder vind je de verschillende soorten kortharige cavia's.

 

Gladhaar cavia – De gladhaar cavia is de meest voorkomende en bekendste in cavia land, deze cavia heeft gladhaar en komt in talloze kleuren. De gladhaar cavia is overigens ook de grootste in cavia land gezien zijn formaat. Een gladhaar cavia is een gespierde, stevige cavia met een krachtig ontwikkelde kop. Gladhaar cavia’s zijn soms wat wild maar over het algemeen goed tam te krijgen met voldoende aandacht plezier en een goede huisvesting.

 

Engelse gekruinde cavia – De Engels gekruinde cavia komt in grote lijnen overeen met de hierboven genoemde gladhaar. Echter is deze cavia trotse bezitter van een grote opvallende ronde kruin op de kop. Deze cavia komt in verschillende kleurslagen waarbij de kruin dezelfde kleur heeft dan de rest van het lichaam van deze cavia.

 

Amerikaans gekruinde cavia – De Amerikaanse variant is in grote lijnen vergelijkbaar met de Engelse cavia, echter wijkt de kruin bij deze cavia gezien kleur af van de rest van het lichaam. De kruin van een Amerikaans gekruinde is namelijk altijd wit van kleur. Terwijl de rest van het lichaam zowel rood, goud als zwart kan zijn.

 

Ridgeback cavia – De Ridgeback cavia is een relatief nieuw ras, in Nederland wordt er dan ook vrijwel niet gefokt met deze cavia’s. In Engeland, Canada en Amerika wordt er meer specifiek gefokt op dit bijzonder ras. De Ridgeback cavia heeft een lange vacht richel welke vanaf de kop doorloopt over de ruggengraat. Een bijzonder vachtje heeft deze cavia dus.

 

Borstel cavia – Deze cavia heb je vast al eens vaker gezien, de weelderige bos haren van deze cavia springt direct in het oog. De borstel cavia is voorzien van een lichaam vol beharing én haarborstels, dit geeft de cavia een wild uiterlijk. De borstel cavia staat bekend om zijn nieuwsgierige karakter en kan soms wat pittig uit de hoek komen, niet elke borstel cavia vind het leuk om te knuffelen of geborsteld te worden. Hier dien je dan ook rekening mee te houden, toch is het zoals bij elk hier ook afhankelijk van de mate van positieve aandacht.

 

US Teddy cavia – De US teddy cavia en een populair veel voorkomend ras in Nederland. De cavia heeft een rechtopstaande vacht welke niet stug is maar ook niet super zacht. De beharing van deze cavia is kort en dicht en tussen het voorhoofd en de oren heeft deze leuke cavia een kleine kam. Sommige Teddy cavia’s met name de US Teddy zijn wat pittiger, er wordt gezegd dat dit met name de vrouwtjes zijn. De CH Teddy hiertegen staat bekend om zijn knuffelig karakter.

 

Rex cavia – De rex cavia heeft gezien uiterlijke kenmerken het meeste weg van de US teddy cavia. Echter is de vacht van een Rex cavia wat stugger. De Rex cavia heeft over het algemeen een rustig en vriendelijk karakter waardoor hij vaak gehouden wordt in een gezin met kinderen.

 

Zwitserse Teddy cavia – Deze cavia heeft een aandoenlijk uiterlijk en is vrij nieuw in Nederland. De cavia kenmerkt zicht door zijn pluizige vacht en heeft over het algemeen een rustig karakter. De Zwitserse Teddy cavia kan na zijn geboorte beharing verliezen, soms wel met plukken tegelijk. Gelukkig komt dit allemaal goed zodra de cavia is uitgegroeid.

 

Cavia met lang haar

De cavia met lang haar heeft wat meer vachtverzorging nodig dan zijn soortgenoten. Deze cavia's krijgen namelijk sneller last van klitten in de vacht en hebben meer kans dat vuil in de vacht blijft hangen. Het is dan ook aan te raden een langharige cavia een aantal keren per week te borstelen met een knaagdierborstel en hiernaast de vacht regelmatig te ontdoen van bodembedekking en vuil. Onder de afbeelding hieronder vind je de verschillende soorten cavia's met lang haar.

Sheltie cavia – Deze langharige schoonheid staat bekend om zijn, je raad het al: Langeharige vacht. De Sheltie cavia heeft lange lokken over het gehele lichaam maar op de snuit zijn de haren een stuk korter. De glanzende vacht van een Sheltie cavia is heerlijk zacht maar vraagt wel wat meer verzorging dan de kortharige cavia. De meeste Sheltie cavia’s zijn vrij rustig in en rondom de caviakooi.

 

Coronet cavia – De Coronet cavia is te vergelijken met de Sheltie cavia met zijn lange vacht. Het voornaamste verschil tussen deze twee cavia’s is het feit dat de Coronet cavia een kruin heeft midden op het hoofd. De haren van deze cavia kunnen tot wel 20 a 25 cm lang worden! Deze cavia houdt wel van aandacht en is dan ook vrij makkelijk tam te maken.

 

Langhaar cavia – Een langhaar cavia was de eerste cavia in Nederland met een lange vacht. Deze cavia wordt ook wel Peruvian genoemd en kenmerkt zich door de kruin op de kop, de haren vallen bij deze cavia naar voren waardoor hij een soort van pony krijgt. Een mooie cavia welke wel de nodige vachtverzorging vraagt.

 

Texel cavia – De Texel cavia is als het ware een gekrulde Sheltie. Deze cavia heeft een lange gekrulde vacht welke zijdezacht maar stevig aanvoelt. Doordat deze cavia snel last krijgt van klitten is het een must de vacht goed te verzorgen. De lichaamsbeharing van deze cavia wordt ongeveer 12 centimeter lang.

 

Merino cavia – De Merino cavia is in grote lijnen een Coronet cavia met krullen. Zoals deze combinatie ook terug te zien is bij de Sheltie en Texel cavia’s. De Merino cavia is niet erkend in Nederland maar wel in onze buurlanden België en Duitsland. Ook deze cavia vraagt de nodige vachtverzorging daar de vacht van een Merino cavia vrij snel kan gaan vilten.

 

Alpaca cavia – De alpaca cavia heeft een lange vacht met krullen. Deze cavia is vrij zeldzaam, er zijn maar weinig fokker welke zich toeleggen op het fokken van een Alpaca cavia. Hiernaast is dit ras niet erkend in Nederland. Deze cavia heeft de genen van de Peruvian cavia maar heeft ook kenmerken van de Rex cavia. Een bijzonder exemplaar dus.

 

Lunkarya cavia – Deze bijzondere verschijning heeft een uitzonderlijk en opvallend uiterlijk. De Lunkarya cavia heeft een lange vacht met een speciale krul welke afwijkt van alle andere cavia’s met krulvacht. Deze cavia heeft een vacht welke vetter en stugger aanvoelt dan de andere gekrulde cavia’s. De Lunkarya cavia wint populariteit en komt steeds vaker voor in fokprogramma’s, ook omdat deze cavia een rustig en vriendelijk karakter heeft.

Éen of twee cavia's samen?

We hopen dat je na het lezen van de meest populaire cavia soorten een beeld hebt gekregen van de verschillende soorten in cavialand. We gaan daarom bekijken hoe je een cavia of betergezegd cavia’s kunt huisvesten. Cavia’s zijn namelijk groepsdieren, ze leven in de natuur in klein groepje. Een cavia groepje bestaat in de natuur meestal uit één mannetje en één of twee vrouwtjes. Ondanks cavia’s dus leven in een stel of als drietal is dit voor de huisvesting anders. In de natuur wonen cavia’s per groep in een nest maar ze delen een ondergronds complet netwerk van gangen en holen met verschillende andere groepen. Feitelijk leeft een cavia dus met soortgenoot in een groot cavia complex!

Een caviakooi of cavia hok?

Wat betreft de huisvesting van de cavia kies je voor een ruime caviakooi of caviahok , waar voldoende ruimte is voor alle cavia’s in de groep. Een cavia hok biedt wat meer ruimte dan de gemiddelde caviakooi. Wil je wat groter gaan voor jouw cavia's? Bekijk dan zeker ook de caviahokken in onze knaagdierwinkel. Een cavia kan zowel binnen als buiten worden gehouden maar dit kan enkel wanneer er in de winter maatregelen getroffen worden, een cavia kan namelijk niet zonder extra maatregelen buiten verblijven tijdens koude dagen. Plaats voldoende schuilplekjes in het verblijf waar jouw cavia’s kunnen rusten en zichzelf op zijn tijd kunnen terug trekken.

 

Hoe boots je deze natuurlijke huisvesting na?

Niets is leuker dan een huisdier zien in zijn natuurlijke habitat. Op deze manier kun je observeren hoe jouw huisdier écht is. Zoals hierboven al is beschreven plaats je een cavia het beste met één of twee soortgenoten. De meest voor de hand liggende combinatie hierin is een mannetje (beertje) en een vrouwtje (zeugje) wel moet hierbij het mannetje gecastreerd worden, anders loop je kans dat je 4 nesten in een jaar in huis hebt. De combinatie vrouw-vrouw is ook mogelijk, wel moet je er rekening mee houden dat twee onbekende cavia’s moeten wennen aan elkaar en niet direct bij elkaar geplaatst kunnen worden. Het is mogelijk cavia mannetjes samen te plaatsen, mits er geen vrouwtjes in de buurt zijn. Plaats je meerdere mannetjes samen met een vrouwtje dan zal er gevochten worden om het hart van het vrouwtje, geen leuke combinatie dus. En vergeet hierbij natuurlijk niet om jouw cavia’s leuk caviaspeelgoed en zo nu en dan een lekkere knaagdiersnack te bieden. Cavia’s zijn leuke dieren, zeker wanneer ze veel aandacht en plezier in het verblijf krijgen.

 

Ben je van plan cavia’s te gaan houden óf heb je al cavia’s al huisdieren?

Wij zijn benieuwd! Heb je na het lezen van deze blog een goed beeld gekregen en ga jij cavia’s houden als huisdier? Lees dan zeker ook onze andere blogs over deze leuke huisdieren;

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen