Meteen naar de content

Puppy benchtraining

Het is zover na weken, maanden, misschien wel jaren wachten is het moment dan eindelijk daar: Je krijgt een pup in huis! Ten eerste gefeliciteerd met deze fantasie ervaring want dat het een aangename, fijne en plezierige ervaring gaat worden dat is wel bijna zeker. Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je jezelf wilt verdiepen in het gebruik van een hondenbench. Een hondenbench kan een echte uitkomst zijn om het gewenningsproces aan de nieuwe omgeving van jouw pup zo aangenaam mogelijk te maken. In deze blog bespreken we de Do’s en Don’t omtrent hondenbenches, hoe gebruik je een hondenbench en misschien wel het allerbelangrijkste tips voor de bench training!

Puppy’s hebben veel slaap nodig!

Wanneer je een pup in huis krijgt merk je al snel dat deze enorm moet wennen. Wennen aan de nieuwe omgeving, wennen aan jullie als baasjes en wennen aan het feit dat hij of zij plots niet meer samen is met de moeder en eventuele broertjes en zusjes. De stap om naar een “nieuw thuis” te gaan is voor een pup vrij overweldigend. De eerste dagen merk je dan ook dat de pup voornamelijk bezig is met het ontdekken van de omgeving, het opdoen van zelfvertrouwen én slapen! Al deze nieuwe indrukken verwerkt jouw pup namelijk in zijn slaap. De momenten dat de pup heerlijk languit ligt te slapen verwerkt hij de eerste ontmoeting met de hond van de buren, het verkeer wat hij zag tijdens het wandelen, het denkspelletje welke je met hem speelde.. noem zo maar op. De tijd welke jouw pup krijgt om te slapen is dan ook van groot belang om alles te kunnen verwerken. Wist je dat een pup tussen de 16 en 20 uur slaap per dag nodig heeft? Dit betekend dus dat jouw pup de eerste paar weken en misschien wel maanden veelal slapend zal doorbrengen. Een goede hondenbench is dan ook een must voor een goede benchtraining.

 

Hondenbench gebruiken om pup te laten slapen

Een hondenbench kan je helpen bij het bieden van rust aan jouw pup. Noodzakelijk is het natuurlijk niet, sommige honden kiezen er zelf voor te gaan rusten op het moment dat dit nodig is. Bij pups ligt dit vaak iets anders, ze blijven maar doorgaan met spelen en ravotten terwijl ze eigenlijk al lang toe zijn aan een dutje. Vaak gaat dit gepaard met gedrag zoals happen, ongecontroleerd gedrag en ‘de dolle 5 minuten’ In deze gevallen is het soms nodig de pup verplichte rust te bieden in de hondenbench. Niet alleen voor de pup zelf maar ook voor jou gemoedstoestand is dit aan te raden. Puppy’s welke oververmoeid zijn kunnen namelijk best vervelend worden ;-)

Hondenbench = “verplichte” rust = geen straf!

Wanneer je de pup ‘verplicht’ te rusten in de hondenbench moet dit natuurlijk wel op een fijne manier gebeuren. De pup mag het rusten absoluut niet als straf gaan zien op zijn gedrag, dit werkt namelijk averechts voor het slaapgedrag en zal de bench training erg lastig maken. Wil jij de hondenbench gebruiken als fijne plek voor de hond om te rusten? Gebruik deze dan nooit om de pup te straffen of een time out te geven. De pup gaat de hondenbench op deze manier zien als een negatieve plek waar hij in de avond dan ook echt niet meer wil slapen. Maak er een comfortabel, veilig en fijn plekje van waar jouw pup heerlijk kan rusten en graag ligt.

 

 

Maak de bench leuk Fantastisch

Even een kleine terugkoppeling naar jezelf; waar slaap je het liefst? Een fijne warme plek, geborgen, veilig en comfortabel? Of een kaal matras in een niet aangeklede ruimte zonder herkenning…? Juist! Om de hondenbench tot een fijne slaapplek te maken voor de pup is het belangrijk dat de pup de hondenbench als aangenaam ervaart. Dit begint met een fijne aankleding van de hondenbench denk hierbij aan een fijn hondenkussen, een hondendeken of een speciaal benchkussen waar jouw pup heerlijk op kan rusten. Ook is het belangrijk dat de puppybench de juiste maat heeft voor jouw pup. Kies je voor een te grote bench dan heb je kan dat de pup een gedeelte gaat gebruiken voor zijn behoeftes, dit doen echter niet alle pups. Wil je toch een grotere puppybench verklein deze dan wanneer de pup nog niet zindelijk is. Maak hiernaast bijvoorbeeld gebruik van een knuffeltje waar jouw pup veilig mee kan slapen. Met een veilig knuffeltje bedoelen we een zachte hondenknuffel zonder vulling of losse onderdelen welke de pup stuk kan bijten. Sommige pups vinden het fijn of hebben het nodig afgesloten te worden van de rest van de wereld om lekker te kunnen slapen. Deze pups zijn bijvoorbeeld snel afgeleid of blijven wakker door beweging in de kamer. In dit geval is het aan te raden een deken of plaid over de bench te leggen zodat de pup lekker donker en rustig kan slapen.

Gebruik de bench om fijne gebeurtenissen te associëren

Pups, of honden in het algemeen zijn goed in het koppelen van gebeurtenissen en de omgeving. Zowel negatieve ervaringen en gebeurtenissen als positieve. Dit betekend dus dat de hondenbench een plek moet zijn waar alleen leuke dingen gebeuren. De bench is zoals hierboven al beschreven niet voor straf maar we kunnen de bench nóg leuker maken voor de hond dan alleen comfortabel. Dit doen we door zelf leuke gebeurtenissen te koppelen aan de bench. Geef de pup zijn voer bijvoorbeeld in de bench terwijl het deurtje open staat, geef eens een lekkere kauwsnack welke hij of zij in de bench mag opeten, speel een benchspelletje of laat de pup in de bench spelen en snacken met een KONG. Op deze manier zorg je ervoor dat de pup de bench gaat zien als een fijne plek waar hij of zij graag komt!

 

Stap voor stap naar een slaapplek in de bench

Zodra jouw pup gewend is aan het gebruik van de hondenbench (met het deurtje open) wil je natuurlijk werken naar een gesloten hondenbench. Hoe snel dit gaat en hoe dit exact verloopt is vooraf niet te voorspellen. Waar de ene pup vanaf dag 1 heerlijk languit tot rust komt in de bench is het voor de andere pup een spannende gebeurtenis. Ga stap voor stap te werk,volg het tempo van jouw pup en gebruik (veel!) puppysnacks om het extra leuk te maken. Geef de pup bijvoorbeeld een lekkere kluif in de bench. Net voor hij klaar is met kluiven open je de deur zodat de pup weet dat hij er ook weer uit mag. Na een tijdje ga je de momenten van het openen van de deur uitstellen, biedt misschien nog eens een speeltje aan zodat hij zich nog kan vermaken. Stap voor stap ga je het openen van de deur op deze manier uitstellen op het tempo van de pup. Piept jouw pup in de bench? Negeer dit dan even. Zodra de pup stilvalt sta je op en doe je het deurtje open. Zo beloon je het stil zijn en niet het piepen. Open je de deur terwijl de pup piept? Dan zal hij dit zien als beloning van het piepen en.. je raad het al; dit gedrag herhalen!

Wanneer ingrijpen als de pup piept in de bench?

Vaak wordt gezegd; “Onze pup piept, huilt en blaft wel in de bench maar na een half uurtje is hij stil.” Maar of dit de juiste manier is valt te betwisten, meestal valt de pup op deze manier namelijk in slaap van oververmoeidheid. Zeker tijdens de eerste periode wanneer de pup in huis komt heeft hij veel behoefte aan ondersteuning. Een vertrouwd persoon welke ondersteuning biedt wanneer het moeilijk wordt of spannend, dit is voor de hondenbench niet anders. Een pup welke huilt, blaft of extreem piept in de bench vraagt niet altijd enkel om aandacht. Soms is een ondersteuning al voldoende, laat merken dat je er bent en je niet weggaat en geef jouw pup een gevoel veilig te zijn in de bench. Voorkom hiermee dat jouw pup gefrustreerd raakt of zelfs in paniek raakt in de bench. Want deze nare ervaring kan er voor zorgen dat je weer van voor af aan moet beginnen met de bench training.

Dus een puppy mag niet piepen in de bench?

Gedurende de bench training is het natuurlijk niet zo dat je bij elke piep het deurtje moet openen. Zeker wanneer de pup langer bij je in huis is ga je dit verschil goed horen. Het piepje om aandacht of het piepje van onrust klinkt namelijk écht anders, wees gerust dit ga je vanzelf oppikken zodra jij de pup en zijn gedrag beter kent. Een hond of pup mag dan ook zeker wel een keer piepen of laten weten dat hij het er niet mee eens is in de hondenbench maar paniek of angst moet voorkomen worden.

 

Welsh Corgi Cardigan, Dog, Puppy, Pet

Waar moet je op letten bij benchtraining

Een goede benchtraining vraagt dus wat geduld, tijd en aandacht. Wanneer je de eerste dagen of misschien weken goed investeert in de benchtraining zal dit zeker belonen in de nabije toekomst én de verre toekomst. Je leert de pup rust pakken en geeft hem of haar een eigen plekje in huis waar veiligheid en comfort op nummer één staat. Hieronder sommen we nog even voor je op waar je op moet letten, wat je wel én vooral niet moet doen bij bench training;

Benchtraining Do’s

  • - Laat de pup het tempo bepalen, sommige pups hebben even nodig te wennen aan de omgeving maar door het tempo van de pup te volgen kom je het snelste tot het gewenste resultaat op een positieve manier.

 

  • - Maak de bench tot een “Favorite Place” De bench moet zo leuk én comfortabel worden dat zelfs jij er wel in zou willen liggen. Tip: Verstop eens wat snoepjes tussen het zachte bench kussen zonder dat de pup het ziet. Op deze manier zal hij de bench steeds vaker gaan opzoeken omdat er soms ineens een snoepje ligt!

  • - Gebruik de bench voor leuke momenten! Biedt jouw pup zijn voeding, snacks en kauwmaterialen aan in de puppy bench zodat deze plek wordt geassocieerd met positieve gebeurtenissen.

  • - Speel een bench spel! Maak de bench extra leuk door er spelletjes in te spelen. Jij gooit een brokje in de bench en de pup mag hem zoeken. Als de pup al wat beter gewend is aan de bench kun je ook bench verstoppertje doen: Zet de pup in de bench en sluit het deurtje, verstop zijn knuffel (begin met een plek in het zicht) en laat de pup uit de bench… zoeken!

  • - Gebruik beloningen, beloningen én beloningen! Goed gedrag is het beste aan te leren met beloningen want zeg nu zelf wij doen ook meer voor een reep chocolade ;-) Maak gebruik van heerlijke gezonde puppysnacks of gebruik zelfs de eigen brokjes zodat het wel verantwoord blijft.

 

Benchtraining Dont’s

  • - Een puppybench welke gebruikt wordt als slaapplek mag nooit dienen als strafplek. Wanneer je de pup straft door hem of haar in de bench te zetten zal deze plek door de pup worden gezien als negatief. Dit geeft vervelende gevolgen op het moment dat de pup moet gaan slapen in de bench.

  • - Geef de pup niet zomaar wat speelgoed in bench. Kies voor veilig speelgoed, op het moment dat het deurtje dicht kan en je de pup dus niet de hele tijd meer in het oog hebt wil je voorkomen dat hij of zij een gevaarlijk stukje speelgoed inslikt. Biedt een fijne hondenknuffel zonder vulling, een nylabone of een KONG kauwspeeltje.

  • - De hondenbench is voor de pup alleen! De bench moet een plekje zijn voor de pup om zich terug te kunnen trekken. Een plekje van hem alleen dus. Geen kinderen, andere huisdieren en vervelende bezoekers die hier komen. De puppybench is een plek alleen voor de pup.

 

Wat heb je nodig voor de benchtraining?

Nu je in grote lijnen weet wat de bench training inhoudt, hoe je deze het beste kunt starten en hoe je de bench fijn kunt maken voor jouw pup bekijken we nog even wat je allemaal nodig hebt. Wat moet er op de checklist staan wanneer jij wilt beginnen met benchtraining? We starten natuurlijk met de hondenbench, kies een bench waar jouw puppy (ook over een tijdje) languit in kan liggen én in kan staan. In ons assortiment vind je budget draadkooien, deze zijn geschikt voor honden die het gewend zijn in een bench te verblijven en dit als prima ervaren. Een sterke kamerbench is aan te raden wanneer je nog werkt aan de benchtraining. Kleed de hondenbench aan met een fijn benchkussen of hondendeken voor comfort tijdens het slapen. Biedt jouw pup een veilig hondenspeeltje zoals een niet gevulde hondenknuffel. Hiernaast heb je natuurlijk heerlijke hondenkoekjes of kauwsnacks nodig om jouw pup te belonen voor zijn prestatie!

 

Succes met de benchtraining!

We hopen dat je een aantal goede tips hebt kunnen lezen welke je helpen bij de benchtraining van jouw pup of zelfs volwassen hond. Heb jij tips of belangrijke ervaringen welke je wilt delen met andere lezers? Post deze dan in de reacties onder deze blog, wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Wil je meer lezen over puppy's of honden in het algemeen bekijk dan zeker eens onze blogpagina of bekijk hieronder direct een van de leuke en leerzame hondenblogs:

 

Blog: Hoe verzorg je een hond?
Blog: Wat heb je nodig voor een hond?
Blog: Hoe kun je een hond in de bench vermaken?
Blog: De populairste hondenrassen op een rij
Blog: Kies je juiste hondenbench
Blog: Hoe maak je een puppy zindelijk? 

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

In De Aanbieding

Moderne krabton greta grijs 70cm €99,99 €94,99
Luxe krabpaal Raisa 2 bruin €449,00 €369,00
Houten Desgin krabpaal boomstam hina 100cm €259,00 €219,00
Sisal krabton George Beige €79,99 €74,99
Houten Design krabpaal boomstam Yuna 163cm €499,00 €419,00
katten krabkegel Zeegras €44,49
Grote krabpaal Granda Sisal grijs 123cm €209,00 €189,00
Dubbel Konijnenhok Bambam met 2 Afsluitbare Verdiepingen €249,00 €199,00
Grote konijnenhok Saar met Ren XL €269,00 €209,00
Konijnenhok Cavia Atto met ren €154,90 €129,90
Konijnenhok Floret Urban met Ren & Kruidentuin €309,00 €239,00
Kippenren Metaal Doerak 4meter €449,00 €359,00
Konijnenren Cottage Hout Opvouwbaar €159,90 €139,00
Grote kattenbak Konijnentoilet open L €21,99
Kippenren Metaal Doerak 2meter €369,00 €279,00
Konijnen Nachthok Schuilhok Cosy met Scharnierdak €74,99 €71,99
Kippenhok Billy €249,00 €204,00
Kippenhok Billy Cottage €249,00 €204,00
Kippenren Metaal Doerak 4meter €449,00 €359,00
Kippenren Metaal Doerak 6meter €549,00 €429,00
kippenhok Capri Country met Kippenren €359,00 €299,00
Kippenren Metaal Doerak 2meter €369,00 €279,00
Kippen Legnest €24,99 €23,99
Drinkemmer Kippen drinkbak 7 liter €27,49
kippen Legnest metaal met 2 Afzonderlijke Nesten €106,00 €104,99
kippenvoerbak Edna op Poten 16kg €51,99 €48,99
Winkelwagen 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen