Wil jij kippen als huisdier? Leuk! Niets is zo leuk als een vers ontbijt met een net gelegd eitje van eigen kippen. Wanneer je kippen wilt houden in de achtertuin is het belangrijk je te verdiepen in de verschillende kippenrassen welke er zijn. Welke grootte kip past bij mij? Welke kip legt de meeste eieren en welk kippenras is kindvriendelijk? We gaan het allemaal bekijken in deze blog! Lees je mee?
Kippen als huisdier
De kip is een zeer populair huisdier in Nederland en daarbuiten. De meest voor de hand liggende reden dat mensen kippen houden is het feit dat ze van die lekkere eitjes leggen. Maar wist je dat een kip veel meer is dan alleen een legmachine? Kippen zijn grappige en leuke huisdieren welke jouw achtertuin een totaal andere belevenis geven. Zeker wanneer de kippen (redelijk) tam zijn is het houden van kippen een leuke hobby. We gaan bekijken welke kippenrassen het meest worden gehouden, wat de lichamelijke kenmerken zijn per kip, welke karakters verschillende kippenrassen hebben én waar je jezelf op moet voorbereiden wanneer je een dergelijk kippenras als huisdier wilt houden. We beginnen met een overzichtje in willekeurige volgorder, de top 15 meest gehouden kippenrassen in Nederland:
- De Brahma kip
- De Barnevelder
- De Zijdehoen
- De Hollandse Hoen
- De Serama
- De Kraaikop
- De Welsumer
- De Mechelse Hoen
- De Leghorn
- De Wayandotte kriel
- De Orpington
- De Araucana
- De Brabanter
- De Sussex Kip
- De Lankenvelder
De Brahma
Wie kent hem niet, de Brahma is een van de meest bekende kippenrassen! Dit komt zeer waarschijnlijk door zijn imposante verschijning. Dit grote kippenras weegt ongeveer 3 en 5 kilo en is gezegend met een prachtige verenjas welke het ras nog groter doen lijken. De prachtige hen van de Brahma legt ongeveer 150 eieren per jaar, van een normale grootte. Door de afmeting van dit ras is het aan te raden voldoende ruimte te reserveren om te kunnen scharrelen. Ook moet het kippenhok geschikt zijn voor de Brahma en voldoende ruimte bieden voor dit prachtige en grote kippenras.
De Barnevelder
Dit prachtige kippenras dankt zijn naam aan zijn afkomst. Deze kip is namelijk afkomstig uit de gemeente Barneveld. Dit populaire kippenras heeft een fijn formaat en is een prachtige verschijning met zijn donkere verenjas. De Barnevelder legt tot wel 180 donker bruien eieren per jaar en bereikt een gewicht van ongeveer tussen (kip) 2,7 kilo en (haan) 3,5 kilo. De Barnevelder is een rustig kippenras en is geen vlieger, je kunt dus kiezen voor een open kippenren zonder gesloten ren. dit kippenras is vrij makkelijk tam te maken.
De zijdehoen
Van een van de grootste kippenrassen gaan we door naar een van de kleinste; De zijdehoen. Dit zachtaardig kipje is van klein formaat met een gewicht van ongeveer 700 gram tot 1,5 kilo. De zijdehoen heeft een leuk en grappig uiterlijk wat te herkennen is aan zijn speelse kuif! De zijdehoen is een leuk kippenras voor kinderen, door zijn handzame formaat en vriendelijke karakter. Bij een kleine kip horen kleine eitjes, dit kleine kippenras legt ongeveer 100 kleine eitjes in het legnest van jouw kippenhok per jaar.
De Hollandse Hoen
De Hollandse hoen is een kip welke veel bewegingsvrijheid moet krijgen in het kippenhok. Dit kippenras zit vol met energie en vind het heerlijk te kunnen scharrelen in de kippenren. Hiernaast zijn ze vrij rustig, waardoor ze sneller tam te maken zijn en uit je hand komen eten. Een bijkomend voordeel van de Hollandse hoen is dat ze zelden broeds vrij. Dit sterke kippenras legt ongeveer 150 parelwitte eieren per jaar. De hen wordt ongeveer 2,5 tot 3,5 kilo en het haantje kan tot 4 kilo wegen op volwassen leeftijd.
De Serama
Dit mini kippenras is misschien klein, maar doet niet onder in zijn bijzondere verschijning. De bouw van een Serama kip is bijzonder te noemen. Dit kippenras heeft een volle borst welke hoog gedragen wordt, hierdoor lijkt de kip altijd rechtop te staan. Ondanks zijn stoere uiterlijk weegt dit kleine kipje niet meer dan 500 gram, er zijn zelfs gevallen bekend waar dit kippenras een gewicht had van 250 gram. De Serama kip is zeer gevoelig voor vocht, wil je Serema kippen houden kies dan voor een goed afgesloten en tocht/vocht vrij nachthok.
De kraaikop
Heb je ooit een kip gezien welke iets weg heeft van een kraai? Dan zou dit wel eens de kraaikop kunnen zijn! Dit mooie statige en sierlijke kippenras heeft een sierlijke staart en een bijzonder verenjasje in een donkere kleur. Deze bereikt een gewicht van ongeveer 2 tot 3 kilo en is redelijk rustig. Dit kippenras laat zich niet snel oppakken, voor kinderen is dit ras dus misschien iets minder geschikt. Kies voor een kippenhok met ren waarbij je goede toegang hebt tot de kippen.
De Leghorn
Wil jij zeker zijn van voldoende (of zelfs te veel) eitjes? De Leghorn is een kip met een hoge ei productie, dit ras legt wel 350 grote witte eieren per jaar. Naast een kampioen in het leggen van eieren is deze kip ook een goede vlieger. Dit in combinatie met zijn energieke karakter zorgt ervoor dat je goed doet aan een gesloten kippenren, de leghorn heeft hiernaast veel scharrelruimte nodig Een Leghorn maak je blij wanneer deze heerlijk urenlang scharrelen kan in de kippenren, een groot kippenhok met legnest waar de Leghorn zijn hobby kan uitoefenen; eitjes leggen!
De Mechelse Hoen
Vraag jij jezelf af welk kippenras het snelste tam te krijgen is? Verdiep je dan eens in de Mechelse hoen. Dit kippenras is vriendelijk, is vrij mensgericht en heeft een mooi uiterlijk. De Mechelse hoen komt voor in verschillende kleurslagen, legt ongeveer 150 eieren per jaar en bereikt een gewicht van ongeveer 4 tot 5 kilo, hiermee is het dus wel een groter kippenras. De Mechelse hoen is ondanks zijn gewicht een goede vlieger, het is dan ook aan te raden deze hoen te laten verblijven in een afgesloten en overdekte kippenren.
De Wayandotte kriel
Een zachtaardig karakter in klein formaat; de Wayandotte kriel. Dit leuke kleine kippenras is redelijk makkelijk tam te maken en legt ongeveer 180 lichtbruine kippeneieren per jaar. De Wyandotte haan weegt ongeveer 1200 gram en een hen bereikt een gewicht van ongeveer 1000 gram. Hiermee is dit kippenras een van de kleinere kippenrassen welke perfect zijn als huisdier. Deze kriel heeft een fijn karakter en is hiermee ook geschikt voor een gezin met kinderen.
De Orpington
De meest veelzijdige kip is misschien wel de Orpington. Dit kippenras heeft een mooi uiterlijk, legt heerlijke eitjes en is hiernaast wellicht het meest tamme kippenras. De Orpington wordt vrij groot met een gewicht van 3 tot ruim 4 kilo en legt gemiddeld zo’n 160 eieren per jaar. Dit kippenras staat er om bekend graag rondom mensen te zijn. De kuikens deinzen niet terug voor menselijk contact en springen zo nu en dan zelfs bij je op schoot. Stimuleer het tam maken van de kip vanaf zeer jonge leeftijd dan kun je een zeer tamme Orpington krijgen in jouw tuin. Een goed verblijf voor de Orpington biedt voldoende scharrelruimte én een groot nachthok.
De Welsumer
De Welsumer kip heeft een rustig, kindvriendelijk karakter en is zeer sociaal. Dit kippenras loopt het liefste los in de tuin of in een groot kippenhok met grote kippenren waar voldoende scharrelruimte is. Het bijzondere van deze kip zijn de eieren, ze leggen tot wel 180 donkerbruine kippeneieren met spikkels! Bedekt het legnest met zachte bodembedekking om te kunnen genieten van deze heerlijke bijzonde kippeneieren. De Welsumer kip, niet te verwarren met de krielvariant bereikt een gewicht van 2,5 tot 3 kilo op volwassen leeftijd. Dit forse kippenras heeft mooie donkere veren in de kleur roodpartijs, een kleur welke uniek is onder kippen.
De Araucana
Wil jij een parmantige kip welke paradeert als een koningin (of koning) door de kippenren? De Araucana is een temperamentvolle kip met een statig uiterlijk en een volle kraag om de nek. Dit is ook een van de kenmerken waaraan je deze kip kunt herkennen. Een ander punt waaraan je deze kip kunt herkennen zijn de eitjes. De Araucana legt ongeveer 150 a 200 bijzondere eitjes per jaar variërend in kleur van blauw tot turkoois. Dit statige kippenras met zeer bijzonder uiterlijk weegt op volwassen leeftijd tussen de 1600 en 2000 gram.
De Brabanter
Het speelse uiterlijk van een Brabander herken je direct! Deze kippen hebben een hoorntjeskam en staan vrij hoog op de poten. De Brabanter is een van de oudste rassen van Nederland, de hen bereikt een gewicht van ongeveer 2000 gram tegenover de 2500 gram wat een haan weegt op volwassen leeftijd. De Brabanter heeft geen super productie maar legt wel forse eieren. Deze Nederlandse kip heeft een afwachtend karkater maar is hierin niet agressief of onvriendelijk. Door de kuif van deze kip is het aan te raden een kippenren met dak te bieden, zo blijf het kapsel van de Brabanter goed verzorgd. Of kies voor een afsluitbaar kippenhok zonder ren, waardoor de kippen met droog weer buiten kunnen scharrelen.
De Sussex Kip
De Sussex kip heeft een hoge ei productie met ongeveer 260 eieren per jaar, waardoor hij een ideale legkip is. Dit witte kippenras heeft een mooie tekening waarbij de nek voorzien is van een donkere kleur. De volwassen Sussex hen wordt ongeveer 3,5 kilo en de haan kan zeker 4 kilo gaan wegen op volwassen leeftijd, hiermee is het een vrij fors kippenras. Deze kip is vrij waakzaam en beschermd zijn eigendom, ze scharrelen het liefste vrij rond in een open ruimte waarmee de waakzaamheid in de kippenren ook lager wordt. De Sussex kip is soms broeds, waarbij de Sussex kip met gespikkelde verenjas het meeste broeds is.
De Lankenvelder
Het prachtige kippenras de Lankenvelder heeft naast een prachtige uiterlijk een statig voorkomen. Voornamelijk de haan welke een stevige en volle staart heeft kan behoorlijk imposant uiterlijk. Toch heeft dit kippenras een vriendelijk karkater, zijn ze energiek en hebben ze een levendig in sommige gevallen misschien zelfs een beetje opvliegend door enthousiasme. De Lankenvelder is een prachtig ras voor in een grote kippenren met grote uitloop en voldoende scharrelruimte. De Lankenvelder hen legt ongeveer 150 eieren per jaar waarmee je dus een vrij goede legger in huis haalt.
Een handig overzicht over de genoemde kippenrassen
We hopen dat je een indruk hebt gekregen van de verschillende kippenrassen welke gehouden kunnen worden als huisdieren in jouw tuin. Natuurlijk is het karakter van een kip niet altijd te herleiden naar het ras, toch is het in grote lijnen makkelijk te weten wat voor soort kip je in huis haalt. Om de meest gestelde vragen over kippenrassen te beantwoorden geven we je hierin graag nog een overzicht, bedenk hierbij wel; elk dier is anders! Op basis van ervaring, verzorging, huisvesting en omstandigheden wordt het karakter van een kip past echt gevormd in het kippenverblijf.
-
Welk kippenras is het snelste tam?
Orpington, de Welsumer en Zijdehoen.
-
Welk kippenras kan met kinderen?
De Zijdehoen, Orpington en Wayandotte kriel.
-
Welk kippenras legt de meeste eieren?
Leghorn, De Barnevelder, Welsumer.
-
Welk kippenras blijf het kleinste?
De Serema kip, Zijdehoen.
-
Welk kippenras wordt het grootst?
De Brahma, Sussex groot, New Hampshire.
-
Welk kippenras vliegt het meest?
De Mechelse hoen, Leghorn.
-
Welke kip legt witte eieren?
Sussex kip, Hollandse Hoen, de Leghorn.
Alles voor jouw kippen bij Huisdierplezier
Ben je overtuigd en wil je kippen gaan houden? Een mooi koppeltje brahma's of een groepje krielkippen? Bij Huisdierplezier vind je alles voor jouw nieuwe huisdieren; van kippenhokken tot legnesten, automatische kippendeuren, voerbakken en grote kippenrennen voor de nodige scharrelruimte! Bekijk hieronder onze populaire kippenproducten en laat je inspireren voor een waar kippenpaleis in jouw achtertuin.
Wil je meer informatie over het houden van kippen?
Wij hebben een uitgebreide kippenwinkel waar je naar hartenlust kunt schoppen voor jouw kippen. Ben je nog in de oriënterende fase en wil je meer informatie over kippen, lees dan eens onze andere kippenblogs “Wil jij kippen houden?” “Een legnest voor jouw kippen.”of “Leuke kippennamen op een rij!”
Heb je vragen, opmerkingen of tips?
Heb je vragen over de verschillende kippenrassen hierboven, wil je advies voor de huisvesting van jouw kippen of ben je op zoek naar tips voor benodigdheden van de huisvesting van kippen? Neem gerust eens contact met ons op, Huisdierplezier heeft ervaren medewerkers in dienst welke je graag helpen bij vragen over jouw huisdieren. Heb je opmerkingen of tips voor toekomstige kippenliefhebbers? Laat deze dan achter als reactie onder dit bericht.
Andere blogs over kippen: