Wist je dat overgewicht één van de meest voorkomende redenen is van sterfte onder huiskonijnen? Veel mensen staan er niet bij stil maar de gezondheid van een konijn is sterk afhankelijk van onder ander het gewicht van een konijn. Is jouw konijn aan de stevige kant of zelfs te dik? Lees dan zeker deze blog om de gezondheid van jouw konijn weer op peil te krijgen én te houden.
Waarom worden konijnen snel te dik?
De reden dat onze huiskonijnen aanleg hebben sneller dik te worden is vrij simpel. Konijnen zijn erop gebouwd de gehele dag te ‘werken’ Een konijn welke in de natuur leeft is voornamelijk in de nacht actief. Dit is het moment waar ze makkelijker kunnen schuilen voor roofdieren en dus op pad gaan voor voedsel. Vanaf het moment dat de zon onder gaat tot het moment dat deze weer opkomt is een konijn aan het werk. Rennend, speurend en zoekend naar voedsel. Wanneer we naar onze huisdier konijnen kijken zien we hier een enorm verschil. Onze konijnen hoeven vaak niet te zoeken naar voedsel want dat ligt in de voerbak. Ze hoeven niet te vluchten en rennen bij de komst van een roofdier want hier beschermen wij ze voor door middel van een goed konijnenverblijf. Naast minder beweging is het soort voedsel welke onze huiskonijnen krijgen vaak een belangrijke factor in het gewicht en de vitaliteit van een konijn. Konijnen in de natuur leven van grassen, kruiden, bladeren; gezond én natuurlijk voedsel. Konijnen welke als huisdier worden gehouden krijgen vaak slecht voedsel, voedsel welke eigenlijk helemaal niet geschikt zijn voor konijnen. Voeding met suikers en verkeerde ingrediënten, dit is dan ook een van de grootste boosdoeners van overgewicht bij konijnen.
Is mijn konijn te dik?
Twijfel je aan het gewicht van jouw konijn en wil je controleren of deze te dik is? Dit kun je vrij eenvoudig zelf doen door het lichaam van het konijnen te voelen. De ribben van het konijn moeten voelbaar zijn maar niet uitsteken. Er mag een laagje vet op de ribben zitten maar geen dikke speklaag. Het konijn mag een klein buikje hebben, maar zeker geen dikke buik. Hiernaast is overgewicht vaak ook zichtbaar, wanneer je vanaf boven op het konijn kijkt. Een konijn moet een mooie gestroomlijnde vorm hebben van bovenaf, deze graadmeter is dan ook makkelijk te gebruiken om zelf eenvoudig te beoordelen of jouw konijn overgewicht heeft.
Wat is een goed gewicht voor konijn?
Het is lastig te zeggen wat het ideale gewicht is van jouw konijn. Ten eerste is dit natuurlijk afhankelijk van het ras van jouw konijn en de bouw van het lichaam van jouw konijn. In grote lijnen bestaan er onder konijnen 4 categorieën: Dwergrassen, Kleine konijnenrassen, Middelgrote konijnenrassen én grote konijnenrassen. Hieronder vind je het gemiddelde gewicht van deze groepen én een aantal verschillende konijnenrassen welke onder deze groepen vallen. Dit betreft een gemiddeld gewicht, sommige konijnen vallen nu eenmaal wat groter of kleiner uit dan de ras groep dit kan afhankelijk zijn van kruisingen of lichaamsbouw.
Dwerg konijnenrassen – Maximaal gewicht van 1,3 kilo
Enkele voorbeelden hiervan zijn: Kleurdwerg, Pooltje
Kleine Konijnenrassen – Maximaal gewicht van 3 kilo
Enkele voorbeelden hiervan zijn: Hollander konijn, Nederlandse Hangoor, Tan konijn
Middelgrote Konijnenrassen – Maximaal gewicht van 5 kilo
Enkele voorbeelden hiervan zijn: Duitse Hangoor, Japanner, Vos konijn
Grote Konijnenrassen – Gewicht vanaf 5 kilo en hoger
Enkele voorbeelden hiervan zijn: Vlaamse Reus, Franse Hangoor, Lotharinger
Wat zijn de gevolgen van een te dik konijn?
Konijnen welke te dik zijn zullen vanzelfsprekend minder gaan bewegen. Het lichaam van een konijn is vrij atletisch maar op het moment dat er overgewicht is zal het konijn steeds minder behoefte hebben aan beweging, dit zorgt vervolgens voor een nóg dikker konijn. Konijnen welke weinig bewegen hebben meer kans op verstopping van het darmstelsel. De beweging zorgt voor een optimale spijvertering van de voeding en te weinig bewegen kan dit vertragen. Hiernaast kan een dik konijn meestal zijn blindendarmkeutels niet opeten, simpelweg omdat ze er niet bij kunnen. Ook dit heeft een negatief gevolg op de gezondheid van een konijn (waarom lees je in onze blog: Help mijn konijn eet zijn eigen keutels!)
We hoeven natuurlijk niet te vertellen dat overgewicht in het algemeen een grote invloed heeft op de gezondheid van ieder dier, voornamelijk konijnen kunnen hier grote problemen bij krijgen juist omdat ze zo gevoelig zijn. Problemen met gewrichten, boten en spieren en problemen met de stoelgang zijn logische gevolgen van overgewicht bij konijnen. Maar ook ernstige gevolgen zoals lever en hartaandoeningen kunnen worden veroorzaakt door overgewicht bij je konijn.
Hoe voorkom je overgewicht bij je konijn?
Nu het belangrijkste; wat kun je doen om overgewicht te voorkomen bij je konijn? Want ook hier geldt de regel: voorkomen is beter dan genezen. Een konijn af laten vallen is moeilijker dan zorgen dat je konijn netjes op gewicht blijft. Dit begint bij de juiste voeding, een konijn moet een gebalanceerde voeding aangeboden krijgen welke voornamelijk bestaat uit natuurlijke producten. Hierover later in het artikel meer. Naast de voeding is het super belangrijk dat jouw konijn of konijnen voldoende beweging krijgen. Er is geen konijn op gewicht gebleven door stil in het hok te blijven zitten, konijnen moeten kunnen rennen en spelen in het konijnenhok. Zorg er dan ook altijd voor dat jouw konijnen voldoende ruimte hebben om te kunnen bewegen. Een ruime konijnen ren waar ze sprintjes kunnen trekken is een goed begin maar laat je konijnen hiernaast ook regelmatig buiten het verblijf loslopen voor gezonde beweging. Daag ze uit met een sportief spel in de tuin, laat ze eens graven in een zandbak of zorg voor beweging met leuke trucjes (ja je leest het goed, ook konijnen kunnen trucjes leren) Een konijn hoort dagelijks minimaal een keer lekker te kunnen rennen en sprinten voor een optimale gezondheid.
De juiste voeding voor een konijn?
Zoals we hierboven al hebben gelezen, de voeding van een konijn speelt een enorme rol in het op peil houden van het gewicht van jouw konijn. De juiste voeding zorgt voor een betere gezondheid én voorkomt overgewicht bij konijnen.
Het grootste gedeelte van de voeding van een konijn bestaat dus uit hooi. Vers, fris en kruidig konijnenhooi is een must voor elk konijn, groot of klein. De hoeveelheid hooi op een dag moet onbeperkt zijn en dagelijks worden aangevuld/ververst. Een konijn met overgewicht eet vaak te weinig hooi en te veel andere voedingsstoffen. Zo mag een konijn ongeveer 25 gram brokjes per kilo van het totaalgewicht, dit is veel minder dan je wellicht zou denken. Naast hooi en brokjes kun je het dieet aanvullen met groente, veilige groente welke geschikt zijn voor konijnen én zo nu en dan een lekkere snack. Kies bij voorkeur voor gezonde konijnensnacks zoals kruiden en knaagmateriaal. Kies in geen gevallen, maar zeker niet bij konijnen met overgewicht, voor commerciële konijnensnacks. Deze bevatten te veel suikers en verkeerde toevoegingen welke het gewicht van jouw konijn niet ten goede komt. Wil je meer lezen over een goed konijnen dieet en hoe je dit kunt aanpakken? Lees dan onze blog: Het perfecte dieet voor konijnen.
Wat mag een (dik) konijn niet eten?
Het is natuurlijk ook wel makkelijk te weten wat je absoluut niet moet geven aan een (te dik) konijn. Wist je bijvoorbeeld dat een wortel enorm veel suikers bevat en dus helemaal niet zo gezond is voor konijnen? Fruit bevat veel gezonde voedingstoffen maar is voor konijnen niet de beste snack, de suikers kan het konijnenlichaam niet ‘gebruiken’ wat zorgt voor overgewicht. Kies hiernaast geen konijnensnacks met toevoegingen zoals suikers en smaakmakers maar ga voor gezonde alternatieve zoals groente, kruiden en gezond knaagmateriaal zoals wilgentakken en takken van fruitbomen. Wellicht overbodig om te zeggen maar konijnen mogen ook absoluut geen (resten van) mensen voeding, dit kan een konijn simpelweg niet verdragen en is zeer ongezond.
Jouw konijn of konijnen laten afvallen?
Zoals in de voedingsschijf hierboven te zien is zijn de brokjes voor konijnen maar een klein gedeelte van de dagelijkse maaltijd. Dit is ook noodzakelijk, te veel brokken zorgt voor overgewicht bij konijnen. Zeker wanneer je gemengd voer geeft kan het konijn snel te veel aankomen door te veel voeding. Wil je jouw konijn laten afvallen kies dan altijd voor biks, brokjes zonder toevoegingen en vrij van gemengde ongezonde ingrediënten. Op deze manier krijgt het konijn de nodige voedingstoffen binnen maar worden de slechte ingrediënten overgeslagen. Hiernaast is het geen probleem jouw konijn tijdelijk wat minder brokken te geven, wel is het belangrijk dat er voldoende voedingstoffen uit de rest van de maaltijd gehaald kan worden (hooi – groente – knaagmateriaal) welke de brokjes kunnen vervangen. Zorg er ten alle tijden voor dat jouw konijn kan blijven eten maar dan wel gezond. Een konijn mag nooit vasten, een konijn welke niet eet zal ziek worden met sterfte als gevolg! Kies voor een gezonde, gebalanceerde maaltijd én zorg voor voldoende beweging wanneer jouw konijn moet afvallen. Laat jouw konijn eens wat vaker loslopen en ontdekken in de tuin of in huis voor gezonde beweging.
Meer informatie of vragen naar advies?
We hopen dat je een idee hebt gekregen van de juiste voeding én de beste manier om jouw konijn op gewicht te laten blijven. Heb je vragen of ben je op zoek naar tips of adviezen? Neem dan gerust eens contact met ons op, wij hebben specialistische medewerkers welke je graag helpen bij al jouw vragen over konijnen. Wil je meer lezen over konijnen? Bekijk dan onze blog pagina of bezoek hieronder direct een konijnenblog naar keuze:
Blog: Hoe verzorg je een konijn?
Blog: Tips voor het koppelen van konijnen
Blog: Verschillende konijnenrassen
Blog: Een konijn en een cavia samen?
Blog: Een konijn binnen of buiten houden?
Blog: Het nut van dierenspeelgoed
Blog: Kies het juiste konijnenhok!