Mentale uitdaging voor de hond. Je hoort het steeds vaker maar wat betekend het eigenlijk en waarom is het zo goed om je hond mentaal uit te dagen? Deze vraag en méér brandende vragen worden beantwoord in deze blog. Ook bekijken we verschillende manieren om de hond mentaal uit te dagen, lees je mee?
Wat is mentale uitdaging voor de hond?
Fysieke uitdaging kennen we allemaal; het rennen achter de bal, het apporteren van een frisbee en renwedstrijdjes met het hondje van de buren. Maar wist je dat je de hond ook mentaal kunt uitdagen? Mentale uitdaging voor de hond wordt ook wel denksport of hersenwerk voor honden genoemd, het is geen officiële hondensport maar het brengt wel enorm veel toevoeging in het leven van de hond. Bepaalde honden rassen hebben juist méér behoefte aan mentale uitdaging dan fysieke uitdaging. Mentale uitdaging betekend kort gezegd het uitdagen van de hond om na te denken, vandaar ook de benaming denksport. De hond wordt gestimuleerd te werken en zijn hersenen te gebruiken met het spel. Verderop in dit artikel vind je een aantal voorbeelden van denkspellen met mentale uitdaging voor de hond.
Waar is mentale uitdaging goed voor?
Het mentaal uitdagen van de hond geeft meerdere voordelen, voor de hond zelf maar óók voor het baasje. Wanneer de hond gefocust is op een denkspel stimuleer je de ontwikkeling van de hersenen, de hond moet daadwerkelijk nadenken om het spel te kunnen spelen. Hiernaast zorgt deze focus ook voor rust. Waar fysieke uitdaging de hond vaak juist méér energiek maakt zorgt mentale uitdaging voor rust in het lichaam van de hond. We hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat dit je enorm kan helpen in sommige situaties. Hiernaast gaat het mentaal uitdagen van de hond verveling tegen en geef je hem het gevoel daadwerkelijk te presteren wanneer de uitdaging wordt opgelost. We zetten alles op een rijtje.
- - Mentale uitdaging is goed voor de ontwikkeling en de intelligentie van de hond
- - Mentale uitdaging maakt de hond moe wat zorgt voor rust in het lichaam van de hond
- - Mentale uitdaging gaat verveling tegen en houdt de hond lekker bezig
- - Mentale uitdaging zorgt voor stimulatie van de bandopbouw tussen hond en baas
Voor welke honden is mentale uitdaging geschikt?
Mentale uitdaging is eigenlijk voor elke hond leuk, leerzaam én goed. Maar er zijn bepaalde hondenrassen welke extra veel baat hebben bij het spelen van een denkspel. Voornamelijk honden welke moeite hebben met het vinden van rust, het doseren van energie of zich snel vervelen zijn denkspellen dé uitkomst. Ook hondenrassen welke bekend staan om een hoge intelligentie kunnen met denkspellen worden uitgedaagd. Voor puppy’s is het aanbieden van denkspellen een goede manier voor persoonlijke ontwikkeling én de bandopbouw tussen baas en hond. De pup leert spelenderwijs te speuren, zoeken én ontdekken wat het extra leuk maakt natuurlijk.
Hoe werkt mentale uitdaging?
Mentale uitdaging is een zeer breed begrip, je kunt dit dus ook op vele verschillende manieren aanbieden aan de hond. In grote lijnen ontstaat mentale uitdaging bij nieuwigheden en dit kan vrij simpel worden waargemaakt. Mentale uitdaging komt dan ook vaker voor dan je waarschijnlijk denkt. Een voorbeeld hiervan is het aanpassen van de wandelroute. Wanneer je regelmatig of zelfs dagelijks dezelfde route neemt is het voor de hond niet meer uitdagend. Verander je de wandelroute dan merk je dat de hond hierdoor ineens ander gedrag laat zien. Hij gaat rondsnuffelen, speuren én ontdekken. Ook dit is een vorm van mentale uitdaging. Dit geldt dus ook voor uitstapjes naar onbekende plekken, het wandelen op onbekend gebied en ga zo maar door. Ook kun je de hond thuis eenvoudig mentale uitdaging geven, bied het voer van de hond eens een keer op een andere manier aan. Een manier waardoor de hond moet gaan nadenken, ook dít is mentale uitdaging. Er zijn dus vele verschillende manieren om jouw hond mentaal uit te kunnen dagen. Verandering van spijs doet eten, dit geldt ook voor het uitdagen van de hond. Hieronder bespreken we de verschillende andere manieren om jouw hond mentaal te stimuleren:
Verandering van het dagelijkse patroon
We noemde het hierboven al een aantal keren maar het aanpassen van het dagelijkse patroon zorgt ook voor uitdaging en vraagt hersenwerk van de hond. Het aanpassen van de wandelroute is hierin het meest makkelijke maar je kunt dit ook verder uitbreiden natuurlijk, doe bijvoorbeeld eens wat oefeningen tijdens de wandeling om het patroon te doorbreken. Maar ook het aanbieden van voeding op een andere manier is een goede manier om mentaal te stimuleren. Strooi eens wat brokjes in het gras of laat jouw hond werken voor zijn voer door dit aan te bieden in snackspeeltjes, hierover later meer.
Trucjes en commando’s
De meest simpele manier om jouw hond mentaal uit te dagen is door het aanleren van trucjes en commando’s. Wanneer een hond een nieuw trucje of commando leert is er volop stimulatie in de hersenen. De hond moet zijn uiterste best doen om te begrijpen wat de bedoeling is, natuurlijk help je hem hierbij. Het aanleren van nieuwe commando’s of trucjes houdt de hond scherp en bevorderd de intelligentie van de hond. Vind je het lastig dit zelf aan te pakken? Overweeg dan eens een cursus in behendigheid of gehoorzaamheid met de hond. Veel honden vinden dit super leuk om te doen en het is hiernaast erg leerzaam voor zowel de hond als het baasje.
Speurspellen met de hond
Speuren is voor de meeste honden wel bekend, niet voor niets hebben honden een zéér goed ontwikkeld reukvermogen. Toch kunnen we er voor zorgen dat deze ontwikkeling nóg verder gaat. Door leuke speurspellen te spelen met de hond. Verstop eens wat lekkers in de tuin, strooi wat brokjes in het gras of speel verstoppertje met de hond. Ja je leest het goed, ook honden worden enthousiast bij het spelen van verstoppertje. Lees eens onze blog: verstoppertje spelen met de hond! Hier lees je wat er exact bedoeld wordt en wat je kunt doen om de hond op deze manier aan het werk te zetten.
Denkspellen en denkspeelgoed
Ook leuke denkspellen en denkspeelgoed voor de hond zorgt voor hersenwerk. Door speelgoed te gebruiken voor het hersenwerk stimuleer je ook goed speelgedrag én maak je speelgoed voor de hond extra interessant. Denkspellen en denkspeelgoed voor honden kunnen je ook enorm helpen bij de opvoeding van een puppy. De rust welke ontstaat, het vermaak wat je biedt én het stimuleren is erg goed voor de geestelijke stimulatie van een puppy. Hiernaast kun je dit speelgoed ook gebruiken voor specifieke trainingen, zoals het aanleren van de puppybench, het aanleren om alleen te zijn maar ook het aanleren van alleen spelen kan goed worden ondersteund door het gebruik van dit speelgoed. Hieronder zie je een aantal leuke voorbeelden:
De snackbal voor honden
De snackbal is een denkspel wat je eigenlijk dagelijks kunt gebruiken. Door het voer van de hond aan te bieden in een bal moet de hond daadwerkelijk werken voor zijn voeding. Dit stimuleert het denkvermogen van de hond maar zorgt er ook voor dat snelle schrokkers langzamer gaan eten. Snackballen zijn er in verschillende vormen en uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor een simpele voerbal voor de hond met een grote opening, deze ballen maken het speurwerk en denkwerk wat makkelijker. Heeft jouw hond het onder de knie, kies dan voor een moeilijkere vorm. Bijvoorbeeld een bal met verschuifbare opening waardoor het spel meteen een stukje lastiger wordt.
De Snuffelmat voor honden
Wil je een andere manier om voeding aan te bieden of jouw hond mentaal te stimuleren met voer? Dan is een snuffelmat een goede keuze. Een snuffelmat zorgt ervoor dat de hond écht moet speuren naar de brokjes. Het veelvoudig snuffelen aan de snuffelmat geeft ook kalmering. Het snuffelen zorgt voor ontspanning, verlaagt eventuele stress en de hond wordt mentaal moe. Een snuffelmat is perfect voor honden welke moeite hebben met het vinden van rust.
Een denkspel voor de hond
Denkspellen voor de hond zijn perfect voor mentale stimulatie. Denkspellen komen in vele vormen, maten en in verschillende niveaus. In grote lijnen doen ze echter hetzelfde, je vult de hondenpuzzel of het denkspel met voer of snacks en laat de hond ontdekken hóe hij bij de snacks kan komen. Zeker op het begin is het belangrijk de hond te helpen wanneer het niet lukt, dit voorkomt frustratie. Zodra de hond een instapmodel onder de knie heeft kun je dit ook uitbouwen naar hogere niveaus. Denkspellen zijn goed voor stimulatie en zorgen net als bij de snuffelmat voor lichamelijke rust, door het veelvoudig snuffelen en speuren.
Actieve denkspellen voor de hond
Wil jij het denkwerk combineren met lichamelijke beweging? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een ballenschieter, maar geen gewone. Een ballenschieter waarbij de hond goed moe nadenken. Boven getoond exemplaar is bijvoorbeeld zo ontworpen dat de hond de bal in de automaat moet stoppen voor een snack. Dit hebben ze vrij snel door, hierna schiet er een nieuwe bal uit de automaat en kan de hond weer rennen. De afwisseling van het spel is goed voor het aanpassingsvermogen van de hond en zorgt voor ultieme focus, ideaal dus voor het trainen van de hersenen.
Heb jij meer ideeën om honden mentaal te stimuleren?
We hopen dat je een goed beeld hebt gekregen van de mogelijkheden én het nut van leuke denkspellen, hersenwerk of hersenstimulatie van de hond. Heb jij leuke ideeën, voorbeelden of ervaringen met het mentaal uitdagen van jouw hond en wil je deze met andere delen? Laat het ons weten zodat we anderen kunnen inspireren. Wil je meer lezen over honden, verschillende hondenrassen, verzorging van de hond óf het vermaak van jouw puppy? Lees dan zeker eens een van onze andere hondenblogs voor inspiratie en ideeën:
Hondenblog : Het nut van dierenspeelgoed
Hondenblog: Apporteren kan je leren!
Hondenblog: De populairste hondenrassen op een rijtje