De herfst is dé periode wanneer de paddenstoelen weer uit de grond schieten. Op zich natuurlijk prachtig, want zeg nu eerlijk; een herfstwandeling is toch fantastisch met alle mooie kleuren bladeren en herfstverschijnselen zoals paddenstoelen? Maar wist je dat sommige paddenstoelen extreem giftig zijn voor honden? Een herfstwandeling met de hond is heerlijk maar het is dus wel heel belangrijk dat je goed blijft opletten onderweg. Lees je mee?
De meest gevaarlijke paddenstoelen in Nederland
Nederland telt een aantal paddenstoelen welke, in verschillende mate, schadelijk zijn voor de gezondheid van jouw hond. Waar de ene paddenstoel verschijnselen laat zien zoals braken misselijkheid, is de andere paddenstoel bij kleine inname al dodelijk voor jouw hond. Het is dus belangrijk deze paddenstoelen onderweg te herkennen. We zetten de meest voorkomende paddenstoelen welke giftig zijn voor jouw dieren op een rijtje;
Bron: Freepik - Amanita pantherina
De Pantermaniet - Amanita pantherina
De Pantermaniet heeft in grote lijnen wel wat weg van de bekendere vliegenzwam, echter is deze paddenstoel niet rood maar is hij wit met een bruingrijze hoed. Hij komt met name voor in de herfstmaanden maar óók in de zomermaanden. Hij groeit in loofbossen en (in mindere maten) ook in naaldbossen. Deze paddenstoel bevat ibotenischzuur wat bij inname kan zorgen voor een vergiftiging bij de hond. Deze gevaarlijke paddenstoel valt dan ook onder de Opiumwet. De vergiftiging kent 2 fases; de Exitatiefase waarbij de hond verward is en kan gaan hallucineren. Het tweede stadium kan bij ernstige vergiftiging zelfs coma veroorzaken. In ernstige gevallen is deze paddenstoel dus zelfs dodelijk voor jouw hond.
Inocybe erubescens ^
De giftige vezelkop - Inocybe erubescens
De giftige vezelkop is een van de giftige paddenstoelen welke vrij zeldzaam zijn in Nederland en België, deze paddenstoel staat namelijk op de lijst met bedreigde soorten. Wel is hij erg giftig en kan hij ernstige problemen veroorzaken in het zenuwstelsel van de hond. De vezelkop bevat namelijk het giftige én dodelijke stofje muscarine. Deze stof zorgt voor problemen in belangrijke lichaamsfuncties zoals de spijsvetering en het hart van de hond. De symptomen treden al vrij snel op na inname, namelijk binnen een aantal minuten tot 2 uur. Bij overmatige inname is deze paddenstoel zelfs dodelijk door dat het lichaam dusdanig wordt aangetast. Opletten met deze vezelkop dus!
Gyromitra esculenta ^
De voorjaarskluifzwam - Gyromitra esculenta
De voorjaarskluifzam is niet alleen giftig, hij ziet er ook behoorlijk giftig uit. Hij is dan ook vrij eenvoudig te herkennen aan zijn opvallende uiterlijk wat doet denken aan een stel hersenen. Deze zwam komt voor op kale grond of op strooisel onder naaldbomen en groeit overigens niet in de herfst maar in de maanden maart tot mei. Na 6 tot 12 uur ontstaan ziektesymptomen zoals buikkrampen, koorts, diarree en ernstige vermoeidheid. Bij grote hoeveelheden kan deze zwam ernstigere klachten veroorzaken zoals leverfalen na een periode van 36 tot 48 uur.
Bron : Freepik - Amanita muscaria ^
De vliegenzwam - Amanita muscaria
“Op een grote paddenstoel vol met witte stippen” De vliegenzwam kent iedereen wel! Deze opvallende, bekende én mooie paddenstoel is helaas.. giftig! Deze mooie maar giftige paddenstoel kan namelijk hallucinatie veroorzaken bij zowel mensen als dieren. De eerste fase van vergiftiging ontstaan symptomen zoals; gedragsstoornissen, woede of juist extreme euforie, verwarheid én hallucinaties. Dit laatste zorgt ervoor dat deze paddenstoel valt onder de opiumwetgeving en het dus tevens verboden is deze zwam te nuttigen. Bij een hoge dosis kan de vliegenzwam coma veroorzaken. Naast dat het verboden is, is deze paddenstoel dus enorm gevaarlijk voor onze honden vooral omdat ze er ‘lekker’ uit zien. Beter voorkomen dan genezen en deze paddenstoel mooi laten staan op zijn eigen plekje!
Bron: Freepik - Cortinarius orellanus ^
De giftige gordijnzwam - Cortinarius orellanus
Ook de gordijnzwam is een zwam uit de giftige familie paddenstoelen, deze zwam bevat namelijk het stofje orellanine, wat een zeer pijnlijke vergiftiging veroorzaakt. Deze paddenstoel komt met name voor in gebieden met naaldbomen zoals dennen en sparren. Hij is te herkennen aan zijn roestkleurige hoed en bereikt een hoogte van ongeveer 3 tot 8 centimeter. Inname van deze paddenstoel kan nierfalen veroorzaken wat kan zorgen voor een pijnlijke dood. Een opvallend weetje over deze paddenstoel is dat hij een opvallende geur heeft welke wat weg heeft van een radijs.
Bron: Freepik - Amanita phalloides ^
De groene knolamaniet - Amanita phalloides
De groene Knolamaniet is zeer giftig en zorgt jaarlijks tot op heden nog steeds voor diverse sterfgevallen. Deze ernstig giftige paddenstoel is zeer gevaarlijk voor mensen én honden. Niet voor niets wordt deze paddenstoel ook wel “Death Cap” genoemd wat; De hoed des doods betekend. De paddenstoel heeft het uiterlijk van een champignon maar is te herkennen aan zijn geelgroene hoed en komt voor onder eiken, beuken, kastanjebomen én hazelaars. Het lastige van deze paddenstoel is dat hij pas na 12 tot 24 uur voor lichamelijke symptomen zal zorgen, echter zijn deze symptomen wél zeer heftig en dodelijk. De eerste verschijnselen na inname zijn ernstige diarree en braken. Het gif in deze paddenstoel tast in verder stadia de lever en nieren aan, wat zorgt voor falen en overlijden tot gevolg kan hebben. Deze zeer giftige paddenstoel moet hoe dan ook vermeden worden tijdens de wandeling.
Bron: Freepik - Galerina marginata ^
Het bundelmosklokje - Galerina marginata
Hij is misschien klein maar dat maakt deze paddenstoeltjes niet minder gevaarlijk. Gelukkig komt het bundelmosklokje niet héél veel voor in Nederland maar hij is er weldegelijk. Voornamelijk op plekken waar naaldbomen voorkomen zoals de den en de fijnspar is deze kleine jongen te vinden. Ondanks zijn kleine formaat kan deze paddenstoelen vrij grote gevolgen hebben. De paddenstoel bevat namelijk Amotoxine, deze zeer giftige stof kan in kleine dosering dodelijk zijn. De eerste verschijnselen bestaan uit overmatig braken en diarree. Het gevaar van de paddenstoel zit hem in de tweede fase van de intoxicatie, waarin het beter lijkt te gaan met de hond. Echter ontstaat hierna een fase waarin bloeding stoornissen kunnen resulteren in aantasting van de lever. De symptomen na vergiftiging treden doorgaans op na 12 tot 24 uur en zijn dus dodelijk voor jouw viervoeter.
Andere zwammen welke gevaarlijk zijn!
Naast deze 8 bijzonder gevaarlijke paddenstoelen telt Nederland méér paddenstoelen welke problemen kunnen veroorzaken. Kom je een paddenstoel tegen onderweg en twijfel je? Controleer dan altijd even op internet of de gevonden paddenstoel giftig is, zeker wanneer jouw hond in aanraking is geweest of zelfs heeft gegeten van de paddenstoel. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, verderop in dit artikel komen we hier natuurlijk bij je op terug.
Verschijnselen na het eten van een giftige paddenstoel
Natuurlijk houd je onderweg jouw ogen open en probeer je te voorkomen dat jouw hond een paddenstoel eet. Maar we weten allemaal hoe snel een hond kan zijn wanneer het nodig is, en hoe snel het verkeerd kan gaan. Zeker tijdens de herfst waar straten en wegen zijn bekleed met gevallen bladeren kan het soms lastig zijn exact te zien wat jouw hond onderweg allemaal ruikt, ziet én misschien wel eet. Het is dan ook belangrijk de symptomen te weten ná het eten van een giftige paddenstoel onderweg. Hierboven heb je al per paddenstoelsoort kunnen lezen wat de verschijnselen zijn maar in grote lijnen zijn onderstaande punten redenen voor actie:
- - Verzwakking, zowel lichamelijk als het energie niveau
- - Diarree, misselijkheid, buikpijn en andere koortsverschijnselen
- - Versterkte hartslag en ongecontroleerde bewegingen
- - Bloeden, geel verkleuring van de huid, overmatig kwijlen
- - Epileptische aanvallen en zelfs coma kán voorkomen
Hoe te handelen als jouw hond een paddenstoel heeft gegeten?
Wat moet je doen als jouw hond een paddenstoel heeft gegeten? Zelfs wanneer je de vermoedens hebt of een van bovenstaande klachten herkent is het slim direct een dierenarts in te schakelen. Zoals we hierboven al hebben geschreven zit een ongeluk in een klein hoekje en kán je niet altijd alles tijdig signaleren onderweg. Heeft jouw hond een van bovenstaande symptomen, ben je in een omgeving geweest met veel paddenstoelen en twijfel je of heb je zelfs gezien dat jouw hond een paddenstoel heeft genuttigd? Dan is directe actie een regelrechte must!
Hoe voorkom je dat jouw hond paddenstoelen eet onderweg?
Voorkomen is beter dan genezen, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Dit wil niet zeggen dat het makkelijk is natuurlijk. Zeker pups en jonge honden vinden het heel interessant om onderweg de neus én smaakpupillen te gebruiken. Het gebeurt dan nog wel eens dat de hond iets te pakken krijgt dat je liever niet hebt. We hebben het in deze over paddenstoelen maar in grote lijnen geldt dit natuurlijk voor veel meer; stokken, stenen, viezigheid, voedselresten en andere vieze dingen onderweg welke je liever niet uit de bek van jouw pup gaat vissen. Hoe kun je voorkomen dat de hond onderweg van straat eet? Of in dit geval in bos gebieden eet van giftige paddenstoelen?
- Commando ‘afblijven’ aanleren
Het lijkt zo eenvoudig, maar in veel gevallen is dit het niet. Honden spreken geen mensentaal, ‘nee of afblijven’ is voor hen net zo logisch als ‘pak het maar’. De hond moet eerst leren wat het inhoudt wanneer zijn baasje hem zegt ergens af te blijven. Het aanleren van het commando is dan ook de eerste stap in de goede richting. Op deze manier kun je jouw hond een commando geven wanneer je iets vies of giftigs tegen komt op je pad, zoals een paddenstoel.
- Geef voldoende én goede voeding
In sommige gevallen eet een hond onderweg van straat omdat hij simpelweg honger heeft. Honden welke te weinig of niet de juiste voeding krijgen kunnen onderweg ook op zoek gaan naar voer. Ze zijn niet verzadigd en proberen onderweg wat te vinden om het dieet aan te vullen. Een goede hondenbrok kan veel verschil maken voor de hond én zijn ‘honger gevoel’ stillen waardoor hij onderweg niet op zoek hoeft naar voedsel.
- Kies het juiste moment voor een wandeling
Het klinkt je waarschijnlijk niet onbekend; Ga geen boodschappen doen met honger! Gegarandeerd dat je terug komt met een volle winkelwagen terwijl je weg ging voor een half witbrood. Honden welke graag van straat eten kunnen dan ook beter niet de straat op gaan met honger. Het klinkt een beetje vreemd maar grote kans dat de hond juist nú op zoek gaat naar voeding onderweg. Het is niet aan te raden om direct na de maaltijd te gaan wandelen maar zorg er wél voor dat de hond niet met honger op pad gaat!
- Neem hondensnacks mee onderweg
Nummer één in het afleiden van veel honden; een lekkere hondensnack! Kent jouw hond het commando ‘nee’ onvoldoende of ben je bang dat die giftige paddenstoel jouw commando overtreft? Neem dan wat lekkers mee voor onderweg. In veel gevallen is een lekkere hondensnack een goede bekrachtiger om de aandacht van jouw viervoeter te krijgen. Daarnaast wil je jouw vriend natuurlijk ook belonen wanneer hij de paddenstoel wél laat staan wanneer je dit vraagt. Hondensnacks meenemen onderweg is altijd een goed idee, je shopt ze hier!
- Lijn de hond eventueel aan
Ga je wandelen in een bosrijk gebied, of een gebied waarvan je weet dat er paddenstoelen groeien welke gevaarlijk zijn voor jouw hond? Lijn de hond dan gewoon even aan op risico plekken om te voorkomen dat deze zijn tanden zet in een giftige paddenstoel. Wil je jouw hond toch de vrijheid geven maar controle blijven behouden onderweg? Kies dan voor een extra lange hondenlijn van 10 of 15 meter. Voldoende bewegingsruimte maar tóch heel veilig! Bekijk hier onze lange hondenlijnen en flexi lijnen.
- Gebruik hulmiddelen zoals een muilkorf
Is jouw hond een echte speurkont en gaat zijn neus sneller dan jouw ogen? In sommige gevallen lijkt het onmogelijk de hond te behoeden van eten op straat. In deze gevallen kan het nodig zijn om hulpmiddelen te gebruiken zoals een muilkorf of muilband. Het gebruik van een muilkorf hoeft niet zielig te zijn voor de hond als je het goed doet. Het draagt juist bij aan de veiligheid van de hond zeker wanneer deze onderweg alles neigt op te eten van straat. Voor sommige honden is het eten van straat een gewoonte geworden, ze doen het al jaren en blijven het stug volhouden. Het is in dit geval belangrijk het gedrag te doorbreken, het tijdelijk gebruiken van een muilkorf kan je hier ook bij helpen. Bekijk hier alle muilbanden uit ons assortiment.
Veel wandelplezier tijdens het herfst seizoen!
Nu je deze informatie hebt gelezen kun je met een gerust hart op pad samen met jouw lieve viervoeter. De herfst is een prachtige periode om er samen op uit te trekken. Genieten van de frisse lucht, de prachtige herfstkleuren onderweg én natuurlijk heerlijk warm knuffelen op de bank na een wandeling! De herfst is heerlijk, vind je niet? Krijg jij binnenkort een hond en kijk je al uit naar heerlijke wandelingen samen met jouw nieuwe vriendje? Bereid je dan goed voor, voor een comfortabele én heerlijke wandeling samen. Shop jouw wandelbenodigdheden in onze hondenwinkel zoals; handige halsbanden, praktsiche hondentuigen, lange óf korte hondenlijnen, een handig regenjasje óf veiligheidsartikelen voor onderweg! Heb je vragen over jouw geliefde huisdier of een van onze producten? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.
Wil je meer lezen over honden?
Vind je het leuk om meer te lezen over honden in het algemeen, de verzorging van een hond, verschillende hondenrassen óf hoe je jouw hond kunt trainen en vermaken? Bekijk dan zeker eens onze dierenblogpagina. Wij schrijven regelmatig leuke en leerzame artikelen over huisdieren zoals:
Blog: Hoe verzorg je een hond?
Blog: Wat komt er allemaal kijken bij een puppy?
Blog: Populairste hondenrassen
Blog: Hoe kies je de juiste hondenbench?
Blog: Een halsband of een hondentuig?
Blog: Hoe kun je een hond in de bench vermaken?
Blog: De populairste hondenrassen op een rij
Blog: Kies je juiste hondenbench
Blog: Hoe maak je een puppy zindelijk?