Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
Informatie over de Valkparkiet

Informatie over de Valkparkiet

Wat veel mensen niet weten is dat de Valkparkiet ondanks zijn naam geen parkietsoort is. De Valkparkiet is namelijk familie van de kaketoe en is dus een papegaaiachtige. Ze zijn afkomstig uit Australië waar ze zich vooral bevinden in het drogere binnenland. De Valkparkiet is een makkelijke vogel om te houden. Ze zijn intelligent en vreedzaam maar hebben wel de nodige training en aandacht nodig. Ook houden Valkparkieten van soortgenoten om zich heen. Plaats ze daarom ook nooit alleen!

Hoe leeft een Valkparkiet in het wild en wat is het natuurlijke gedrag?

Zoals al gezegd is komt de Valkparkiet voor in het binnenland van Australië. Het zijn hele sociale vogels die in het zuiden van Australië in grote groepen leven. Als je meer naar het noorden van Australië gaat leven ze in kleinere groepjes of zelfs in paartjes. Ze houden van soortgenoten om zich heen en zoeken ook samen naar voedsel. Het zoeken naar voedsel doen ze bijna altijd op de grond. Als ze gaan nestelen doen ze dat het liefst in holle bomen op een hoogte van ongeveer één tot twee meter boven de grond. Valkparkieten zijn heel erg leuke vogels om te zien. Ze communiceren natuurlijk doormiddel van geluid maar ook door het gebruik van de kuif, de veren en de vleugels. Als een Valkparkiet ergens bang voor is of gestrest is houden ze de kuif omlaag. Als ze heel erg opgewonden zijn of ergens van opschrikken staat de kuif recht overeind. Als ze in rust zijn zal de kuif schuin naar achteren staan. Nu nog dat geluid, de mannen zijn heel luidruchtig. Vooral in de ochtend en avond roepen ze naar elkaar. De mannen gebruiken deze geluiden natuurlijk ook om indruk te maken op de vrouwtjes. De vrouwtjes maken wat minder geluid maar als ze dat wel doen is het vooral schel. Die geluiden gebruiken ze dus ook om aandacht te vragen van het baasje. Het leuke ervan is dat ze ook heel goed leuke liedjes of deuntjes kunnen imiteren, de mannetjes dan. Zelfs woordjes aanleren is mogelijk, echter vinden ze dit wel lastig maar sommige kunnen het zeker! Het zijn vogels die makkelijk tam gemaakt kunnen worden.

 

Valkparkiet, Boos Vogel, Vogels

Verschillende kleurslagen

De Valkparkiet is er en in verschillende kleuren, deze zijn zo gekweekt. Naast wildkleur heb je ook witmasker, cinnamon, bleekmasker, geelwang, lutino, albino, pastel, bont, opaline en daar weer combinaties van.

 

Valkparkiet Wildkleur
De wildkleur Valkparkiet is grijs met een witte balk op de vleugels. Ook hebben ze een geel masker en rode wangetjes.

 

Valkparkiet Witmasker
Bij de witmasker Valkparkiet is er helemaal geen geel en rood pigment. Het valkje heeft dus een geheel wit masker. Voor de rest is hij grijs en ook net als de wildkleur heeft hij een witte balk op de vleugels.

 

Valkparkiet Cinnamon
De cinnamon Valkparkiet lijkt heel erg veel op de wildkleur Valparkiet. Alleen het donkergrijze van de wildkleur is dan meer grijs/bruin.

 

Valkparkiet Bleekmasker
Deze Valkparkieten hebben in plaats van de oranje wangetjes, zacht oranje/gele wangetjes.

 

Valkparkiet Geelwang
Deze Valkparkieten hebben in plaats van de oranje wangetjes, gele wangetjes.

 

Valkparkiet Lutino
Bij de lutino Valkparkiet is de grijze kleur volledig verdwenen. De Valkparkiet is dus helemaal geel, heeft oranje wangetjes en rode ogen.

 

Valkparkiet Albino
De albino kent natuurlijk iedereen wil. De albino Valkparkiet is helemaal wit en heeft rode ogen.

 

Valkparkiet Pastel
Bij een pastel Valkparkiet is het masker een stuk lichter van kleur. Ze noemen het ook wel pastelmasker. Het pastelmasker is mogelijk in vele mutaties.

 

Valkparkiet Bont
Bij een bonte Valkparkiet moet het gele vlekkenpatroon scherp afsteken van de grijze kleur. Ook moet het patroon zoveel mogelijk symmetrisch zijn.

 

Valkparkiet Opaline
De opaline Valkparkiet wordt ook wel gepareld genoemd. Bij de wildkleur opaline Valkparkiet zie je de gele parels over de grijze oorspronkelijke kleur. Volwassen opaline Valkparkieten zijn altijd poppen omdat de mannetjes tijdens de eerste rui grotendeels hun parels zullen verliezen. Na meerdere ruiperiodes zullen ze geheel verdwijnen.

 

Vogel, Valkparkiet, Parrot, Kip, Kuiken, Dierlijke

Hoe kun je een Valkparkiet het beste houden?  

Een Valkparkiet hou je niet alleen. Zorg ervoor dat je er altijd minsten twee neemt. Als je dit niet doet kunnen ze vervelend gedrag gaan vertonen. Je kunt kiezen voor een paartje, pop en man of kiezen voor een koppel mannetjes of een koppel vrouwtjes. Ook is het mogelijk om meerdere koppeltjes te houden in een volière. Je kunt Valkparkieten binnen of buiten houden. Als je ze binnen gaat houden moet je zorgen voor een ruime parkietenkooi of een kamervolière zodat ze voldoende ruimte hebben. Als je kiest voor een buitenvolière moeten ze een tochtvrij nachthok hebben waar de temperatuur altijd boven de 5 graden blijft.

 

Een ruime vogelkooi of kamervolière voor binnen
De richtlijnen van de afmetingen die worden aangehouden voor een koppeltje Valkparkieten zijn 120 x 60 x 70 cm. Het is beter om een brede vogelkooi te hebben dan een hoge omdat ze dan een vlucht hebben en dus meer kunnen bewegen. Ook moet de kooi minstens aan twee zijde van de vogelkooi horizontale tralies hebben omdat Valkparkieten houden van klimmen en klauteren! Ook is het niet aan te raden om een ronde kooi te hebben omdat Valkjes zich graag terugtrekken in hoekjes van de kooi. Plaats de kooi nooit in de volle zon, in de buurt van een deur, dichtbij een verwarming of op de tocht en niet naast een tv of geluidsboxen. Zet de kooi op een rustige plek tegen een muur of in een hoek zodat ze zich veilig voelen. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je de Valkparkietjes regelmatig even los laat vliegen zodat ze hun energie kwijt kunnen en de vleugels goed kunnen strekken. Op de bodem plaats je papier, houtsnippers of hennepvezel. Zorg ervoor dat de vogels meerdere zitplaatsen hebben in de kooi zodat ze kunnen kiezen. Natuurlijk is een eet en drinkbakje ook heel belangrijk. Ook is het goed om de Valkparkiet regelmatig te laten baden. Hiervoor kun je een badhuisje in de kooi plaatsen. Om verveling tegen te gaan is het plaatsen van voldoende vogelspeelgoed belangrijk.

 

Een buitenvolière
Als je Valkparkieten die altijd binnen hebben geleefd buiten in een volière wil gaan zetten kun je dit het beste doen in het late voorjaar of in de zomer als de buitentemperatuur minstens 15 graden is. Anders is het verschil in temperatuur te groot en daar kunnen vogels in het algemeen niet zo goed tegen. De beste afmeting van een volière voor twee Valkparkieten is 2,5 meter lang bij 1 meter breed en 2 meter hoog. Daarnaast moet er nog een nachthok aan van ongeveer 1 bij 1 meter. Ook is het goed om de volière deels of helemaal te overdekken tegen de weersomstandigheden. Ook is het goed om te zorgen dat de Valkparkieten in de schaduw kunnen zitten in de volière. Als bodembedekking kun je gewoon tegels, beton of metselzand gebruiken.

Wat eet een Valkparkiet?

Je kunt ervoor kiezen om Valkparkieten een speciaal samengesteld zaadmengeling te geven of om pallets te voeren. Het nadeel van een zaadmengeling is dat de vogel het lekkere er tussenuit kan gaan eten en daardoor niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Pallets zijn korrels waar alle voedingsstoffen in samengeperst zitten. De vogel kan dus niet kiezen en krijgt zo alles binnen wat hij of zij nodig heeft.

 

Naast een zaadmengeling of pallets kun je ze nog fruit, groente of kruiden geven zoals: banaan, aardbei, appel, abrikoos, druif, pepers, tomaat, wortel, paprika, mais, paardenbloemblad, en peterselie. Pitjes die in fruit zitten mogen ze niet hebben en ook avocado is giftig voor ze. Geef een Valkparkiet ook geen ui, prei en rabarber. Het dieet van een Valkparkiet zo gevarieerd mogelijk maken is aan te raden. Ook eivoer vinden ze heerlijk en bevat veel vitaminen en eiwitten. Geef dit daarom ook nooit meer dan een theelepel per dag per vogel. Wat je ze nog meer kunt geven is gekookt ei, rozijntjes, nootjes (wel ongezouten) en gedroogde vruchten. Wat ook belangrijk is dat je in de kooi ook een sepia schelp en mineralenblok hangt zodat ze dit naar behoefte kunnen nemen. Ze kunnen daar ook de snavel aan scherpen. Wanneer Valkparkieten eten pellen ze eerst de zaden. Daarom zijn de meningen erover verschillend of Valkparkieten maagkiezel nodig hebben. Als je dit aanbiedt, doe dat dan in kleine beetjes en apart. Als een Valkparkiet hier teveel van neemt kan dit voor verstoppingen zorgen. 

Wat kost een Valkparkiet?

Het verschil in prijs zit in de kleur van de Valkparkiet. Voor een jonge wildkleur Valkparkiet ben je tussen de 15 en 25 euro kwijt. Sommige kleurslagen kunnen wel tot 100 euro per vogel kosten. Natuurlijk kost niet alleen de aanschaf van de vogel zelf geld. De grootste kosten ben je kwijt aan het verblijf van de vogel en alles wat daar bij komt kijken. Ook moet je rekening houden met alle terugkomende kosten zoals voer, bodembedekking en het aanschaffen van nieuwe vogelspeeltjes en andere inrichting. Valkparkieten moeten uitgedaagd worden dus vaak wisselen met speeltjes is aan te raden. Ook kunnen ze ziek worden waardoor je met ze naar de dierenarts moet. Deze kosten kunnen soms ook oplopen. 

Alles voor jouw valkparkiet

Voor al jouw vogelbenodigdheden kun je terecht bij Huisdierplezier, kijk ook eens naar ons assortiment aan vogel speelgoed en vogel accessoires zoals een vogelschommel en verwen je vogeltje! Wij produceren ook prachtige buiten en binnen verblijven voor vogels; van handgemaakte houten volières tot aluminium vluchten voor het spreiden van de vleugels. Neem een kijkje en laat je inspireren in ons assortiment voor vogels!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen