Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
Honden en warme zomerdagen

Honden en warme zomerdagen

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Waar we een tiental jaren geleden nog bij uitzondering de 30 graden aantikte, is dit tegenwoordig een vrij normale temperatuur voor een warme zomerdag. Heerlijk natuurlijk voor ons, we trekken massaal richting het strand of nemen een duik in het plaatselijke meertje. Maar voor onze honden is deze periode vaak minder leuk, de warmte wordt ze al snel te veel en veel honden weten niet hoe ze zichzelf moeten gedragen met deze temperaturen. In deze blog bekijken we wat je kunt doen om het jouw hond zo aangenaam mogelijk te maken met warm zomerweer, lees je mee?

Waarom hebben honden zoveel last van de warmte?

Ten eerste bekijken we waarom onze honden zichtbaar meer last van de warmte hebben dan wij mensen. Eigenlijk is dit eenvoudig te verklaren, honden kunnen niet zweten zoals wij mensen. Een hond moet zijn warmte kwijt raken door middel van de tong en de voetzolen, je zult begrijpen dat deze manier van afkoelen lang niet zo efficiënt is én daarnaast langer duurt dan bij ons mensen. Hiernaast hebben de meeste honden natuurlijk een flinke vacht, weliswaar is deze dunner in de zomermaanden maar toch is het dragen van een bontjas met deze temperaturen niet bevorderlijk voor de lichaamstemperatuur van de hond.

Symptomen dat het té warm wordt voor de hond

Dat honden last ervaren van enorme warme hoeven we vast niet uit te leggen. Toch is het belangrijk te weten hoe je kunt zien dat het té warm wordt voor de hond. Wanneer moet je ingrijpen en wat kun je in deze gevallen doen? Hieronder vind je een overzicht van de symptomen welke zich kunnen voordoen wanneer een hond oververhit raakt;

 

  • -        Extreem hijgen en veel kwijlen
  • -        Eventueel braken
  • -        Geen reactie op contact, shock
  • -        Geen behoefte aan voeding of water
  • -        Lusteloos en sloomheid
  • -        Rode / paarse slijmvliezen
  • -        Spierverslapping en bewusteloosheid

 

Een makkelijke warmte check bij de hond

Wil je proactief kijken hoe het gaat met de hond dan is het controleren van een slijmvliezen een goede zet. Honden welke het extreem warm hebben laten verkleuringen zien in het slijmvlies. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar op het tandvlees en in de bek, de kleur moet mooi roze zijn. Wordt de kleur rood, donkerrood of zelfs paars? Dan zijn er tekenen van oververhitting bij de hond, tijd voor directe actie! Hiernaast kun je natuurlijk de hond temperaturen, een normale lichaamstemperatuur bij de hond ligt tussen de 38 en 39 graden, pups kunnen een normale lichaamstemperatuur hebben van 39,5 graden. Een hond welke oververhit raakt heeft een temperatuur hierboven wat zelfs kan oplopen tot 41 graden en hoger!

Wat te doen met een hond welke oververhit dreigt te raken?

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, hoe je oververhitting kunt voorkomen lees je dan ook later. Eerst bekijken we wat je moet doen wanneer het wel fout gaat, welke acties zijn aan te raden en welke juist niet wanneer jouw hond oververhit dreigt te raken?

 

Wat te doen bij oververhitting hond? Neem de hond mee naar een schaduwplek en begin direct met koelen, nummer één bij oververhitting is het bieden van verkoeling in de vorm van water. Gebruik een tuinslang, gieter of desnoods het water uit een sloot de hond móet verkoeling krijgen door middel van water. Maak de hond nat op de borst, de pootjes, de liezen en leg deze hierna op een vochtige handdoek. Leg geen handdoek over de hond dit sluit de bloedvaten en zorgt voor meer problemen. Hiernaast geef je de hond tussendoor kleine slokjes water te drinken, ook hier geen ijskoud water maar lauw water. Zodra de hond begint af te koelen neem je zo snel mogelijk contact op met de dierenarts om te bespreken welke vervolgstappen er nodig zijn voor jouw hond.

 

Wat niet te doen bij oververhitting hond? Gebruik geen ijskoud water, dit zorgt ervoor dat de bloedvaten sluiten en hiermee ontstaan nóg grotere problemen gebruik daarom altijd lauw water voor het koelen van de hond. Gooi ook geen emmer water over de hond om hem af te koelen, door de extreme temperatuur verschillen kunnen er andere gezondheidsproblemen ontstaan. Hiernaast is het zeker niet verstandig de hond af te dekken met een natte handdoek, dit zorgt voor een slechte bloedsomloop. De hond raakt warmte kwijt door middel van de voetzolen en verkoeld o.a. door de borst dus focus je voornamelijk op verkoeling van deze plekken.

Voorkomen is het beter dan genezen!

Natuurlijk is het aan te raden oververhitting te voorkomen bij de hond. De stress van oververhitting is niet alleen voor de hond maar ook voor jou als baasje extreem stressvol, beter kun je dit dan ook voorkomen. Maar wat kun je exact doen om oververhitting te voorkomen bij de hond? We weten dat sommige honden het bijvoorbeeld niet vanzelf rustiger aan zullen doen met warm weer, deze honden hebben onze hulp dan ook nóg harder nodig. Hieronder vind je een aantal handige producten en tips om oververhitting te voorkomen én wat je wél kunt doen met de hond op warme zomerdagen.

 

Tips voor inspanning en beweging honden op warme dagen

Sommige honden zijn ondanks de warmte enorm energiek, vaak zien we dit ook terug bij jonge pups welke nog niet weten wat een warme zomerdag exact inhoudt. Deze honden vormen dan ook een gevaar voor zichzelf op hete dagen. Het is dan ook belangrijk dat jij als baasje een halt toeroept op energieke activiteiten. Maar wat kun je jouw hond dan laten doen op deze dagen? Hieronder vind je een aantal voorbeelden van activiteiten op warme zomerdagen voor de hond én wat je vooral niet moet doen;

 

Wandelingen : Verander je patroon van de uitlaatmomenten, neem de hond in de ochtend en later op de avond mee voor een langere wandeling en plan tussendoor enkel plasrondes. Op deze manier voorkom je dat je op het warmste moment van de dag onderweg bent. Let ook in de avond goed op, soms blijft de warmte lang hangen in bijvoorbeeld druk bebouwde steden en ook bestrating kan in de avond nog warm of heet zijn voor de voetzolen. Sla liever een keertje een lange wandeling over in dit geval.

 

Onderweg : Eigenlijk is het beter de hond op deze warme dagen rust te bieden. Plan geen uitjes waarbij de hond lange tijd in de auto moet zitten en wanneer dit niet anders kan, kun je de ritjes het beste heel vroeg in de ochtend of laat op de avond doen. Een auto is een ware oven in de zomer en de temperaturen lopen binnen no-time op boven de 40 of zelfs 50 graden. We hoeven natuurlijk niet te vertellen dat dit niet te doen is voor de hond. Hiernaast is het ook echt af te raden honden naast de fiets te laten rennen op warme dagen, los van het feit dat de inspanning te veel is kunnen ook de voetzolen verbranden door het warme asfalt.  

 

Spelen : Ook de activiteiten van de hond dienen te worden aangepast op de temperatuur. Het is absoluut af te raden jouw hond te belasten met inspanning op deze warme dagen. Natuurlijk kun je wel met de hond spelen maar apporteren, rennen, springen, hondensport, rennen naast de fiets en energieke spellen zijn af te raden. Kies liever voor een rustig spelletje binnenshuis of in de schaduw van de tuin. Leuke waterspellen zijn bijvoorbeeld perfect voor warme dagen, let er wel op dat de hond niet té veel water binnen krijgt dit kan problemen veroorzaken.

 

Zwemmen : De meest voor de handliggende manier van verkoeling is zwemmen of water. Het is dan ook heerlijk om in de zomer met de hond te gaan zwemmen echter op extreem warme dagen kan dit ook gevaarlijk zijn. De meeste zwemplekken voor honden zijn openbaar en er is vaak weinig schaduw te vinden. Het lijkt dan verkoelend voor de hond maar de rit naar het zwemplekje, het lopen naar het water én het spelen in de snikhete zon is niet bevordelijk. Zwemmen met de hond kan zeker, maar beter kun je dit uitstellen tot later op de dag. Houd ook rekening met de schoonheid van het water, stilstaand water kan blauwalg bevatten in dit water moet je hond niet laten zwemmen. Ook het drinken van veel vervuild water is niet goed voor de hond, dit is dan ook zeker een aandachtspunt.

 

Kauwen : Een goede manier om de hond bezig te houden zonder al te veel inspanning is het aanbieden van kauwmateriaal. Laat jouw hond lekker genieten van een kauwsnack in de schaduw. De meeste honden worden hier rustig van en dit is exact wat je wilt bereiken op deze warme dagen. Ook kauwspeelgoed wat gevuld kan worden met water is perfect om op te kauwen deze dagen én werkt verkoelend.

Tips voor rust en een fijne slaapplek in de zomer

Naast het beperken van inspanning is het belangrijk dat jouw hond een fijne, comfortabele plek heeft om te rusten. Je zult merken dat de meeste honden op warme dagen meer slapen en dit is goed, tijdens rust is de minste inspanning wat op warme dagen bij draagt aan het koel houden van het lichaam. Zorg er dan ook voor dat jouw hond een fijne en frisse slaapplek heeft op deze dagen. Enkele dingen waarmee je rekening moet houden;

 

Schaduw en koele ruimtes: Zorg voor schaduwrijke slaapplekjes in de tuin of plaats de slaapplek van jouw hond in een koele ruimte in huis. Vaak zijn ruimtes zoals een hal, badkamer of andere koele plekken in huis perfect voor warme zomerdagen.

 

Geen zon op de slaapplek : Maak je gebruik van een bench voor jouw hond? Plaats deze dan nooit in de zon en geef de hond de mogelijkheid om zichzelf te verplaatsen, eventueel kun je dekentjes of kussens uit de bench halen zodat de hond op een koele bench bodem kan liggen.

 

Verkoel de slaapplek van de hond : Maak gebruik van verkoelende producten, er zijn handige hulpmiddelen op de markt voor het aanbieden van een koele slaap of rust plaats voor de hond. Hierover later meer informatie in deze blog.

 

Voldoende fris drinkwater : Zorg ten alle tijden voor fris drinkwater voor de hond, op deze dagen drinken honden meer dan normaal. Een goed gevulde drinkbak is dan ook een must voor de hond, eventueel kun je gebruik maken van een bench drinkbak welke je vast kunt maken in de bench wanneer je hier gebruik van maakt.

 

Tips voor verkoeling van de hond op warme dagen

Zoals hierboven al staat beschreven zijn er handige hulpmiddelen op de markt om jouw hond te verkoelen op warme zomerdagen. Deze items kunnen je helpen bij het koel houden van het lichaam en zorgen ervoor dat jouw hond minder risico loopt op oververhitting. Hieronder vind je een overzichtje van zomerproducten voor honden welke helpen bij verkoeling;

 

Een hondenkoelmat – Een van de meest bekende koelitems voor honden is de hondenkoelmat. Deze mat is gevuld met speciale koel gel. Deze gel is zelf koelend en treed in werking wanneer de hond op de mat gaat liggen. Doordat de borst van de hond wordt gekoeld zijn deze koelmatten zeer effectief in het bieden van verkoeling aan de hond. Een koelmat kun je plaatsen in de hondenbench, in een hondenhok of gewoon los op de woonkamervloer. Wanneer de hond langere tijd op de koelmat ligt zal deze weer opnieuw koelen zodra de hond van de mat afgaat. Hierdoor ontstaat een constante verkoeling in de hondenbench of op de slaapplek van jouw hond.

 

Een koelkussen of koelmand – Naast de bekende koelmatten zijn er ook koelkussens en koelmanden op de markt. Deze slaapplekken zijn ideaal voor verkoeling en bieden iets meer comfort voor de hond. Een koelkussen of koelmand heeft dezelfde functie als een koelmat. Deze kussens en manden zijn te gebruiken zonder koelkast of vrieskast en bieden verkoeling door de speciale koel gel waarmee deze items zijn gevuld.

 

Een koel halsband – In ons assortiment vind je ook halsbanden welke gebruik maken van deze speciale koel gel. Deze banden zijn eenvoudig aan te doen en geven directe koelte op de hals van de hond. Je kunt de koelband even in de koelkast leggen voor een extra koelend effect, leg hem echter nooit in de vrieskast. Vrieselementen verkoelen té snel wat gevaarlijk is voor de hond.

 

Koeljasjes voor zomerdagen – Je kunt gebruik maken van een koel jas voor de hond op warme zomerdagen. Deze jasjes kunnen vaak nat worden gemaakt waardoor ze een verkoelend effect geven. Let wel op dat deze jasjes geen vrijbrief zijn voor inspanning, de jasjes zijn bedoeld voor verkoeling maar dit neemt niet weg dat de hond het nog warm kan krijgen natuurlijk.

 

Koelspeelgoed – Honden verkoelen door middel van de voetzolen en de bek, verkoelend speelgoed helpt dan ook bij de verkoeling van de hond. Koelspeelgoed voor de hond kan worden gevuld met water, hierna wordt het speeltje in de vrieskast gekoeld. De hond kan hierna spelen met dit verfrissend speeltje, let wel op dat je het speelgoed even afspoelt voor je deze aan de hond geeft.

 

Waterspeelgoed - Waterspeeltjes zijn natuurlijk ook verkoelend voor de hond. Laat jouw hond bijvoorbeeld een fijne duik nemen in een hondenzwembad voor verkoeling. Plaats een hondenzwembad niet in de zon, de temperaturen lopen dan te snel. Let ook op dat het spel niet te wild en energiek wordt waardoor de hond oververmoeid raakt en dus meer kans loopt op oververhitting.

Tot slot, voldoende rust en beperkte inspanning

We hopen dat je na het lezen van deze blog handvaten hebt gekregen voor de juiste handelingen op warme zomerdagen. Hoe je het beste met de hond kunt omgaan wanneer de temperaturen oplopen en wat je vooral niet moet doen tijdens hete zomerdagen. Belangrijk is te weten dat de hond op deze dagen veel rust moet nemen, laat hem eens een extra dutje doen, beperk inspanning door middel van een leuk hondenspel in jouw koele woning en biedt voornamelijk veel rust én slaap. Hiernaast is het natuurlijk belangrijk de hond goed te blijven controleren. Bekijk zijn of haar gedrag, controleer de temperatuur eventueel én let goed op eventuele signalen van oververhitting. Heb jij nog vragen of juist tips voor andere lezers van dit artikel? Plaats jouw bericht dan onder dit artikel, op deze manier kun je andere helpen om de zomer op een comfortabele manier door te komen met de hond!

Wil je meer lezen over honden?

Vind je het leuk je kennis te verbreden op het gebied van honden in het algemeen, verschillende hondenrassen of wil je de juiste producten kiezen voor jouw hond? Bekijk dan eens onze blogpagina, waar je leuke en leerzame blogs vind over honden. Van de leukste artikelen over hondenrassen tot de verzorging én het vermaak van jouw viervoeter. 

 

Hondenblog : Het nut van dierenspeelgoed
Hondenblog:  Apporteren kan je leren!
Hondenblog:  Halsband of hondentuig voor de hond?
Hondenblog:  Veilig op pad met je viervoeter in het donker
Hondenblog:  Hoe verzorg je een hond?
Hondenblog:  Wat komt er kijken bij de komst van een pup?
Hondenblog:  De populairste hondenrassen op een rijtje

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen