Bij de komst van een puppy komen veel vragen kijken. Veel vragen waar je op het begin wellicht niet eens over na hebt gedacht. Bijvoorbeeld: hoeveel slaapt een puppy? Of beter gezegd hoeveel moet een puppy slapen? Want een pup zal niet altijd toegeven aan zijn slaap, jij als baasje moet dit aanmoedigen en op sommige momenten moet je de pup misschien zelfs ‘verplichten’ te gaan slapen. Hoe je dit doet, en hoeveel een pup eigenlijk zou moeten slapen wordt beantwoord in deze blog, lees je mee?
Hoeveel uur per dag moet een puppy slapen?
Een pup tot een leeftijd van ongeveer 6 maanden moet per etmaal maar liefst 18 tot 20 uur slapen. Dit is onwijs veel als je bedenkt dat er maar 24 uren in een dag zitten. Vanaf een leeftijd van 6 maanden tot ongeveer 24 maanden moet een jonge hond 16 tot 18 uren slapen per dag. Vanaf de leeftijd van 6 maanden is de pup dus iets langer wakker, maar tot die tijd slaapt de pup het grootste gedeelte van de dag.
Wanneer is het tijd voor een slaapje?
Als je de uren voor slapen weet dan besef je jezelf al snel dat er weinig tijd over blijft. En dit is ook zo op het begin, de pup slaapt het grootste gedeelte van de dag. Als je deze uren wilt halen op een dag dan moet je hier je dagindeling op aanpassen. In grote lijnen kun je er vanuit gaan dat de pup slaapt, eet, speelt en weer slaapt. Doe je dit de gehele dag door dan haal je al snel een groot aantal uren. Dit betekend in de praktijk dat een puppy tussen de dutjes door misschien maar een half uurtje tot een uurtje wakker is. Dit lijkt kort en dat is het ook, maar het is wel noodzakelijk voor het opgroeien tot een gezonde en ontspannen hond. Verderop in dit artikel geven we een voorbeeld van een goede dagindeling welke je kunt gebruiken als richtlijn voor de slaapmomenten van jouw puppy.
Signalen dat het tijd is voor een dutje
Het makkelijkste is een soort schema aan te houden, een houvast, een richtlijn welke je verteld wanneer het aan te raden is de pup te laten slapen. Echter wil dit niet zeggen dat dit voor elke pup en voor elk moment van de dag van toepassing is. In sommige gevallen en op sommige momenten heeft een pup meer slaap nodig dan zijn dagelijkse ritme. Dit kan bijvoorbeeld na een uitstapje, een wandeling waarbij de pup andere hond ontmoet, na bezoek in huis, ga zo maar door. Er zijn een aantal signalen waaraan je kunt zien dat jouw pup moe is en toe is aan een slaapje, hieronder zie je een aantal voorbeelden waarop je kunt letten.
- - Rode ogen, het oogwit van de pup verkleurd rood bij vermoeidheid
- - Waggelen, wanneer de pup moe is zal hij minder stevig op zijn poten staan
- - Gapen, gapen kan meerdere betekenissen hebben, waaronder dat de pup moe is
- - Bijten, de pup gaat ineens veel meer happen en bijten tijdens het spelen en daarbuiten
- - Druk, de pup wordt extreem druk rennen, springen, allemaal tekenen van vermoeidheid
- - Niet luisteren, kent jouw pup ineens geen bekende commando’s meer? Tijd voor de bench
Waarom slaapt een puppy zoveel?
Het is erg belangrijk dat een puppy de slaapuren per dag haalt, niet alleen voor de pup maar ook voor jezelf. Tijdens het slapen verwerkt de pup namelijk alle prikkels welke hij heeft gehad, nieuwe ervaringen, nieuwe ontmoetingen en spannende situaties worden verwerkt tijdens het slapen. Dit is dan ook de reden dat het enorm belangrijk is dat de pup deze tijd ook daadwerkelijk krijgt. Ook moet het lichaam van een pup natuurlijk herstellen van alle inspanning, eigenlijk kun je een puppy het beste vergelijken met een baby. Van baby’s weten we dat slaap enorm belangrijk is voor lichamelijke groei en gezondheid, dit is voor een puppy eigenlijk niet anders. Krijgt een pup te weinig slaap dan kan je dit vrij snel merken aan het gedrag, de pup wordt onrustig, druk en doet dingen welke hij normaal gesproken niet doet. Bijten, ongecontroleerd en hard rondrennen, dingen kapot bijten, kortom de pup wordt erg geprikkeld wanneer hij te weinig slaapt krijgt. Voor ieder zijn gemoedstoestand is het beter dit te voorkomen. Is jouw pup onrustig en misschien zelfs een beetje irritant? Tijd voor een dutje!
Wat als je puppy niet wil slapen?
Het kan ook voorkomen dat jouw pup écht toe is aan slaap maar hier niet aan toe wil geven. De meeste pups hebben hier erg veel moeite mee want als de pup wakker is heeft hij natuurlijk veel meer uitdaging. In deze gevallen is het slim de pup min of meer te verplichten om te slapen. De meest handige manier is hiervoor een bench te gebruiken, zorg er voor dat de bench een plek is welke de pup associeert met positieve gevoelens én rust! Hoe je dit kunt aanpakken kun je lezen in onze blog: Benchtraining voor puppy’s. Het is aan te raden hier direct mee te starten zodra de pup bij je thuis komt, op deze manier kun je er voor zorgen dat jouw pup op een fijne manier kan slapen op de momenten dat dit nodig is.
Een goede dagindeling voor een puppy
Zeker op het begin dat de pup bij je in huis komt is het misschien makkelijk een schema aan te houden. Een schema welke zorgt voor regelmaat en voldoende rust. Let wel op dat dit richtlijnen zijn, de daadwerkelijke behoefte aan slaap en het beste ritme zal gedurende de tijd komen. Wanneer je de pup wat beter kent en zijn ritme beter kent, wordt dit een stuk makkelijker. Hieronder vind je een dagindeling, als richtlijn voor de pup:
07:00
|
Wandeling +/- 10 min
|
Etenstijd
|
Slapen
|
09:00
|
Even plassen/poepen
|
Spelen/trainen
|
Slapen
|
12:00
|
Wandeling +/- 10 min
|
Etenstijd
|
Slapen
|
14:00
|
Even plassen/poepen
|
Kluiven/Kong
|
Slapen
|
18:00
|
Wandeling +/- 10 min
|
Etenstijd
|
Slapen
|
20:00
|
Even plassen/poepen
|
Spelen/trainen
|
Slapen
|
22:00
|
Even plassen/poepen
|
Kluiven/Snuffelen
|
Slapen
|
Zoals je ziet ga je dus ongeveer 3 keer per dag écht wandelen, de rest van de ontlastmomenten worden beperkt tot enkel even ontlasten. De wandeling van een pup mag nog niet te lang zijn, een vuistregel hierin is 5 a 10 minuten per levensmaand. Een pup van 8 weken mag dus ongeveer 10 minuten per keer lopen, dit bouwt dus op naar mate de pup ouder wordt. Het spelen en trainen met de pup mag ook niet te lang zijn, houdt per keer een lengte van ongeveer 5 minuten aan, ook dit kun je opbouwen als de pup ouder wordt natuurlijk.
Goede rustmomenten organiseren voor de pup
Rust kun je de pup natuurlijk bieden in de bench, dit is vaak ook de meest makkelijke manier. Maar ook rustmomenten gedurende de dag zijn belangrijk. Ga niet over fanatiek de gehele dag spelen en trainen met de pup maar las ook hier fijne rustmomenten in. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbieden van een gevulde KONG, een lekker kluifje of een snuffelmat voor de pup. Snacks zijn overigens een hele goede manier om de pup rust te laten ervaren op een positieve manier. Lees ook eens onze blog: Gezonde en veilige kauwsnacks voor pups. Hier lees je ook waarom een snack écht een uitkomst kan zijn én welke snacks geschikt zijn voor jouw pup.
Heb je vragen of ben je op zoek naar advies?
We hopen dat je na het lezen van dit artikel een inzage hebt gekregen hoeveel een puppy moet slapen én waarom het zo belangrijk is dat de pup goed slaapt. Heb je vragen of wil je graag advies? Neem dan gerust eens contact met ons op, wij helpen je graag verder. Wil je meer lezen over puppy’s of honden in het algemeen? Bezoek dan zeker eens onze blogpagina waar je leuke en leerzame items kunt vinden over honden zoals:
Blog: Hoe verzorg je een hond?
Blog: Wat heb je nodig voor een hond?
Blog: Hoe kun je een hond in de bench vermaken?
Blog: De populairste hondenrassen op een rij
Blog: Kies je juiste hondenbench
Blog: Hoe maak je een puppy zindelijk?