Meteen naar de content
HuisdierplezierHuisdierplezier
Hoe zorg ik dat mijn hond komt als ik roep?

Hoe zorg ik dat mijn hond komt als ik roep?

Als hondeneigenaar zal het je vast niet onbekend klinken. Er kunnen zich momenten voor doen dat je jouw hond terug wilt roepen maar deze in geen velden of wegen meer te bekennen is. Het lijkt wel of jouw goed luisterende hond ineens oorkleppen op heeft en zonder blikken of blozen wordt je compleet genegeerd. Dit kan erg vervelend zijn maar ook kan dit zorgen voor onprettige situaties voor zowel de hond als de omgeving. Denk hierbij aan het te enthousiast naderen van een andere hond, plotseling wegrennen of het achtervolgen van een wild dier in de bossen. Je wilt dan wel dat jouw viervoeter luistert en naar je terug komt natuurlijk. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het terugroepen van de hond, oftewel de “recall” van een hond.

Wat is “onder appel staan?”

Laten we beginnen met het begin. Je wilt natuurlijk jouw hond regelmatig lekker los laten lopen, bijvoorbeeld in een losloopgebied. Het is dan wel erg belangrijk dat jouw hond onder appel staat maar wat betekend dit eigenlijk? Onder appel staan betekend dat de hond terugkomt wanneer deze wordt teruggeroepen of teruggefloten onder alle (afleidende) omstandigheden. Dit is belangrijk voor zowel de veiligheid van jou, van de hond én van andere personen en dieren in de omgeving. Het is een ongeschreven regel maar het is belangrijk dat jouw hond óók in een losloopgebied leert terug te komen wanneer je roept. Ook al is jouw hond heel vriendelijk en lief voor andere honden en dieren, dit wil niet zeggen dat alle honden zo zijn. Het kan dus ook zijn dat jouw hond de verkeerde treft met vervelende situaties als gevolg, dit wil je natuurlijk voorkomen.

Waarom is de recall van de hond zo belangrijk?

Het terugroepen van de hond kan in vele gevallen noodzakelijk zijn. Hierboven haalde we het voorbeeld al aan van andere honden en dieren maar het terugroepen van de hond kan ook in verband met veiligheid heel belangrijk zijn. Een hond welke niet onder appel staat kan een gevaar zijn voor zichzelf en voor andere. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een onveilige situatie waarbij de hond wegrent richting een drukke weg waar veel auto’s rijden. Voor de veiligheid van de hond en voor de veiligheid van de medeweggebruikers is het belangrijk dat je jouw hond onder appel hebt en deze dus terug komt wanneer jij hierom vraagt.

Hoe bouw je een goede recall in bij de hond?

Het is dus wel duidelijk dat honden onder appel horen te staan wanneer je er voor wilt kiezen deze los te laten lopen. Maar hoe pak je dit dan het beste aan? Dit is een vraag welke voor veel hondeneigenaren “top of the list” staat. We gaan je hierbij helpen, hieronder vind je een stappenplan hoe je jouw hond kunt leren terug te komen wanneer jij er om vraagt! Bedenk hierbij wel, een goede recall voor de hond is een leerproces welke niet van de ene op de andere dag zal lukken. Het vraagt tijd, veel lekkere snacks én geduldige training maar het is zeker de moeite waard hier tijd in te investeren.

 

Hond, Race, Lol, Dierlijke, Huisdier

 

Stap 1 – Ga op zoek naar de ultieme beloning voor jouw hond! Om een goede recall te creëren is het belangrijk dat de hond meer interesse heeft in jou (en de beloning) dan in het geen waarvoor hij wegloopt. De meeste honden zijn dan ook het beste te trainen met een overheerlijke snack maar voor sommige honden kan dit ook een favoriet speeltje zijn bijvoorbeeld. Kies een ultieme snack of speeltje welke je enkel en alleen gebruikt voor de recall niet voor andere beloningen. Op deze manier maak je onderscheidt voor de hond en weet hij dat de recall écht een lekkere beloning betekend en dat hij dit commando maar beter kan opvolgen.

 

Stap 2 – Bedenk een commando voor de recall. Welk commando je hiervoor exact gebruikt is niet van belang, wel belangrijk is dat je altijd hetzelfde commando gebruikt. Dit kunnen commando’s zijn zoals; kom, hier, hier komen of wat je dan ook wilt. Het is ook mogelijk om voor de recall een geluid te gebruiken bijvoorbeeld een fluitgeluid. Het is wel belangrijk dat het commando altijd hetzelfde is, fluit dus niet de ene keer een hoge toon en de andere keer een lage toon maar gebruik altijd dezelfde toon. Dit kun je ook makkelijk creëren door een hondenfluitje te gebruiken, dan ben je altijd zeker van dezelfde toonsoort welke jouw hond herkent.

 

Stap 3 – Start in een prikkelarme omgeving, dit kan bijvoorbeeld in de woonkamer zijn of buiten in de tuin. Het is belangrijk dat de hond weinig tot geen afleiding krijgt tijdens dit leerproces. Zodat hij totaal gefocust kan zijn op jouw roep om terug te komen. Pas zodra jouw hond de recall roep herkent en uitvoert in een prikkelarme en bekende omgeving kun je stappen zetten door prikkels toe te voegen. Uiteindelijk kun je dit toepassen in een onbekende omgeving of een omgeving waar veel prikkels zijn, maar hier zijn we nog niet op dit moment.

 

Dog, Attention, Mixed Breed Dog

 

Stap 4 – Hoe pak je het dan aan? Het is belangrijk dat jouw hond zijn naam herkent, op deze manier weet hij of zij dat het volgende commando voor hem bedoeld is. In eerste instantie geef je het commando op het moment dat de hond al naar je toeloopt, op deze manier ben je er meer zeker van dat de hond ook echt jouw kant op komt. Je gaat elders in de kamer of tuin staan en vraagt de aandacht van de hond, zodra deze richting je komt lopen geef je het commando. Als voorbeeld: De hond loopt door de tuin, kijkt je aan en je roept: Balou, hier! Geef het commando op een vrolijke en vriendelijke toon en maak eventueel een vrolijke beweging, de hond moet niet het idee krijgen dat hij wat fout heeft gedaan. Eventueel kun je een handgebaar toevoegen aan het commando, bijvoorbeeld door voor je op de grond te wijzen. Omdat de hond toch al van plan was naar je toe te lopen geef je het commando op het juiste moment en gaat de hond begrijpen dat het commando betekend dat hij naar je toe moet komen.

 

Stap 5 – Versterk de recall en beloon! Wanneer de hond naar je toe komt na de recall moet er natuurlijk beloond worden. Op deze manier leert de hond dat het terugkomen voor hem voordelen heeft, in dit geval zijn favoriete snack of speeltje zoals beschreven in stap 1. Koppel in het beginstadium van de recall élke terugroep met een beloning. Dit kan later rustig worden afgebouwd wanneer de hond het commando begrijpt. Wanneer je de hond niet beloond voor het terugkomen zal hij de recall al snel gaan negeren, tenslotte zorgt de recall ervoor er enkel dat de hond gestopt wordt in zijn bezigheid of enthousiasme en het levert hem niets op.

 

German Longhaired Pointer, Dog, Pet

 

Stap 6 – Wanneer de hond de recall begrijpt in een bekende omgeving kun je rustig gaan starten met het opzoeken van andere plekken. In een bekende omgeving zonder prikkels is het een stuk eenvoudiger voor de hond te reageren op een commando, op onbekende plekken is dit een ander verhaal. Je start dus weer met zo min mogelijk prikkels maar op een onbekende plek of andere omgeving. Neem de stappen zoals hierboven staan beschreven door op de onbekende plek, zonder al te veel prikkels. Ben je niet zeker van het feit dat de hond terugkomt? Maak dan eventueel gebruik van een extra lange hondenlijn waarmee je toch altijd controle houdt. Het is dan wel belangrijk dat de hond het idee heeft los te zijn, zet dus geen spanning op de lijn maar laat deze ‘vieren’.

 

Stap 8 – Wanneer de hond in een onbekende omgeving gehoor geeft aan de recall kun je rustig aan prikkels gaan toevoegen. Ga eens naar een losloopgebied waar andere honden komen en bekijk of de recall hetzelfde effect heeft. Ook hier kun je tijdelijk gebruik maken van een loslooplijn, dus een lange lijn waarbij de hond het gevoel heeft los te zijn maar waarbij jij de touwtjes in handen kunt houden. Merk je dat de hond minder goed reageert in deze situatie, zet dan weer even een stapje terug. Op deze manier ga je stapsgewijs naar het doel: de hond veilig en onder appel los laten lopen.

 

Girl, Dog, Pet, Friendship, Companion

Het aanleren van een recall is een hondenleven lang belangrijk!

Het aanleren van een recall of terugroep voor de hond vraagt tijd, geduld én veel lekkere snacks. Ook is het voor iedere hond en elk hondenras verschillend hoe snel dit commando opgepakt zal worden. Het ene hondenras is erg ondernemend en zelfstandig terwijl andere honden wellicht veel meer gericht is op het samenwerken met de baas. Maar het aanleren van dit commando is in alle gevallen de investering van tijd waard. Begin met het oefenen van een recall op jonge leeftijd, het liefste direct zodra de hond zijn naam herkent. Dit maakt het een stuk makkelijker de hond het commando aan te leren dan wanneer je hier pas op latere leeftijd mee start. Ook belangrijk is te weten dat een hond in een periode van pubertijd komt (dit is rond de leeftijd van 5 maanden) de meeste honden lijken rond deze tijd alle commando’s te verleren. Dit is maar een bepaalde periode maar zeker in deze periode is het belangrijk dat jouw hond een goede recall kent. Een puberende pup is een stuk lastiger terug te roepen. Het kan ook zo zijn dat de hond tijdens deze periode even terug valt en minder goed luistert naar jouw zorgvuldig aangeleerde recall. Gelukkig gaat deze periode weer voorbij maar het is wel belangrijk de recall in deze periode goed te blijven trainen, eventueel met gebruik van een lange hondenlijn.

Een kanttekening bij het aanleren van de recall of terugroep van de hond.

De recall is vaak van belang op momenten van veiligheid en noodzaak. Maar het is belangrijk dat je de recall niet enkel uitvoert om de hond te stoppen in zijn bezigheid. Wat willen we hier mee zeggen? Een hond welke elke keer wordt aangelijnd na de recall of wanneer het spel altijd stopt na een recall zal dit snel doorhebben en dit heeft invloed op de recall. De hond begrijpt dat hij telkens gestopt wordt in zijn spel zodra hij wordt teruggeroepen, dit kan resulteren in het gevolg dat hij niet meer komt. Het is dan ook belangrijk dat je de hond een recall geeft zonder verder doel, dit noemen we een “incheck moment”. Je roept de hond en beloond hem voor het komen zoals hierboven beschreven staat. Hierna geef je hem weer een ‘vrij’ commando waardoor hij verder kan spelen of rennen. De hond leert op deze manier dat een recall niet altijd het einde van een spel betekend maar wel altijd leuk is, want hij krijgt dan wat lekkers natuurlijk.

 

Dog, Pet, Canine, Dog Breed, Animal

Alles op een rijtje, hoe werkt de recall:

We zetten nog even alles op een rijtje voor het aanleren van de perfecte recall. Natuurlijk zal elke hond anders reageren op de recall en kan het soms zijn dat je de oefeningen aan moet passen op jouw hond. Hieronder de tips nog eens op een rijtje:

 

  • - Gebruik een ultieme beloning, een beloning welke je enkel en alleen voor dit commando gebruikt. Een soort van ultieme schat waarvoor jouw hond zéker zal werken.

  • -  Start in een prikkelarme omgeving waarbij geen veiligheidsrisico’s zijn voor de hond of de omgeving (een gesloten achtertuin, een losloopstrook welke omheind is en waar geen andere honden zijn, of zelfs binnen in huis) en ga pas verder wanneer de hond het commando in deze situaties volledig onder de knie heeft.

  • - Maak gebruik van een lange hondenlijn van bijvoorbeeld 15 meter wanneer je niet zeker bent van je zaak. Deze lijn kan je gebruiken zodra het noodzakelijk is in te grijpen. Een lange lijn is ook perfect als back up wanneer jouw hond in de puberteit komt en iets minder goed kan gaan luisteren dan daarvoor.

  • - Oefen de recall ook in combinatie met een “vrij” commando, het incheckmoment. Je laat de hond komen maar geeft deze na de beloning direct weer de vrijheid. Op deze manier leert de hond dan een recall niet altijd het einde van een spel betekend maar hij wel moet komen als je roept.

  • - De laatste tip maar niet de minst belangrijke: heb geduld! Het terugroep commando is zeer belangrijk en het is elk moment van investeren waard voor zowel jou als voor de hond. Geef dit dan ook tijd, ga in het tempo van jouw hond en zorg ten alle tijden voor voldoende veiligheid én plezier. Want als je de recall op een plezierige manier aanleert aan de hond en deze goed beloond, zal het proces een stuk sneller verlopen.

 

Leuke oefeningen om de recall te versterken

Het is dus erg belangrijk om de recall van de hond regelmatig te trainen, in verschillende omgevingen en onder verschillende omstandigheden. Hiernaast zijn er ook leuke oefeningen welke de recall kunnen versterken van de hond. Dit zijn oefeningen waarbij de hond leert dat hij dicht bij de baas moet blijven, of in iedergeval moet komen wanneer hierom verzocht wordt. Hieronder lees je een drietal leuke oefeningen om de aandacht voor het baasje te versterken.

 

Oefening 1: Verstoppertje! Speel eens verstoppertje met de hond, door jezelf te verstoppen en de hond je te laten zoeken. Dit kun je eenvoudig thuis doen maar ook bijvoorbeeld onderweg is dit een leuk spelletje. Wanneer de hond even niet kijkt verstop jij je achter een boom en zodra de hond merkt dat je weg bent zal hij je gaan zoeken. Door deze oefening leert de hond dat hij je in de gaten moet houden, want als je ineens weg bent wordt het toch wel heel spannend allemaal.

 

Oefening 2: Lok en stuur! Dit spel kun je ook eenvoudig thuis spelen of op iedere andere omgeving. Je gooit een snoepje of een aantal brokjes van je weg en laat de hond deze zoeken, zodra het snoepje is gevonden roep je direct terug de hond naar je toe, hiervoor gebruik je je recall command. Op het moment dat hij bij je is gooi je een volgend snoepje of brokje en geef je het vrij commando. Elke keer als de hond het snoepje heeft gepakt roep je deze dus weer bij je. Op deze manier leert de hond dat terug keren naar de baas betekend dat er wat lekkers volgt en hij hierna gewoon weer verder kan spelen.

 

Oefening 3: Kijk of focus! Een hele goede en belangrijke oefeningen is de hond te leren je aan te kijken en op je te focussen. Dit kun je doen door oogcontact te maken, elke keer als de hond je aankijkt zeg je het commando: Kijk of focus of welk woord je er dan ook aan wilt hangen, hierna volgt direct een beloning. Dit kun je gerust een aantal keren achter elkaar doen, en meerdere keren per dag. Je kunt dit ook doen met het dagelijkse voer van de hond op spelenderwijs te eten én te leren. Hierdoor merk je dat de hond sneller oogcontact met je zal gaan maken wat enorm kan helpen om de aandacht te krijgen van de hond.

 

Nature, Dog, Greyhound, Saluki, Pet

Succes met het aanleren van een goede recall!

We hopen dat je na het lezen van deze tips een idee hebt gekregen om aan de slag te kunnen gaan. De noodzaak van een goede recall zal je in de toekomst op vele fronten kunnen helpen bij de opvoeding van de hond maar ook in zijn verdere leven. In sommige gevallen kan het zelfs levens redden dus het is erg belangrijk dat de hond dit onder de knie gaat krijgen. Heb jij vragen over dit artikel of wil je jouw mening of ervaring met anderen delen? Laat deze dan achter in de comments, wij zijn benieuwd naar je ervaringen. Lees ook eens onze andere blogs over honden zoals: Clickertrainging voor de hond of  Benchtraining voor puppies!

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen