Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
Hoe verzorg je een vogel?

Hoe verzorg je een vogel?

Zoals bij ieder huisdier is de verzorging van een vogel een groot onderdeel van het houden van vogels. Bij de verzorging van een vogel denk je natuurlijk al snel aan het schoonhouden van de vogelkooi maar wat kun je nog meer doen om jouw vogel de juiste verzorging te bieden? In dit artikel gaan we bekijken welke aspecten van verzorging komen kijken bij het houden van vogels. Wat moet je weten en wat zijn de beste tips voor een goede vogelverzorging? Je komt het allemaal te weten in het artikel; Hoe verzorg je een vogel?

Huisvesting vogel

Een goede verzorging van een vogel begint bij een goede huisvesting. Of het nu een kanarie, een parkiet of een papegaai betreft de vogel moet een fijn onderkomen hebben waar hij in verblijft in huis. Afhankelijk van de vogelsoort, de aantal vogels en de mogelijkheden kun je bepalen welke soort vogelkooi het beste past bij jouw vogel. Hieronder geven we je een overzicht van de meest gebruikte vogelverblijven voor binnen én voor buiten.

 

De parkietenkooi is zoals de naam al doet vermoeden uitermate geschikt voor de binnenhuisvesting van een parkiet. Een goede parkietenkooi biedt voldoende ruimte aan de vogel, houdt hierbij rekening met eventueel meerdere vogels in de parkietenkooi. Parkieten houden van klimmen, kies daarom altijd voor een parkietenkooi met horizontale tralies zodat de vogel naar hartenlust door de kooi kan klimmen en klauteren. Bekijk hier al onze parkietenkooien.

 

De kanariekooi wijkt niet direct af van een parkietenkooi, toch zien we een aantal verschillen waardoor deze kooien geschikt zijn voor kanaries. Een kanarie geeft de voorkeur aan een kanariekooi met verticale tralies en kan het beste worden geplaatst in een vierkante of rechthoekige kanariekooi. Op deze manier creëer je namelijk de meeste ruimte voor deze vogels, wat ze zeker nodig hebben! Bekijk hier al onze kanariekooien.

 

De papegaaienkooi. We hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat een grotere vogel ook een grotere vogelkooi nodig heeft. De papegaai is een grote maar ook sterke vogel, een papegaaienkooi moet dan ook sterk genoeg zijn voor deze grote en sterke vogelsoorten. Kies voor een papegaaienkooi welke gemaakt is van stevige materialen met een stevige draaddikte om dit baasje in de kooi te kunnen houden. Bekijk hier al onze papegaaienkooien.

 

Een kamervoliere. Wil je meerdere vogels samen plaatsen, zoals een koppel parkieten of een groepje kanaries? Dan is een kamer volière een goede keuze. Deze binnen volières voor vogels zijn wat ruimer dan de gemiddelde vogelkooi en biedt hiermee dus ruimte voor meerdere vogels of grotere vogelsoorten. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een kamer volière voor één vogel, deze vogelkooien voor binnen zijn namelijk niet alleen praktisch maar hebben ook een mooie uitstraling in huis. Bekijk hier al onze kamervolières.

 

Buiten voliere voor tamme vogels. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen jouw vogel of vogels buiten te huisvesten. Voor buitenvogels kun je het beste kiezen voor een buiten volière. Deze vogelkooien voor buiten zijn gemaakt van materialen welke buiten kunnen worden gebruikt en zijn hiernaast zeer ruim voor de vogels.

Vogelkooi accessoires

Om de vogelkooi gebruiksklaar te maken dien je deze natuurlijk ook te voorzien van vogelkooi accessoires. Denk hierbij aan een goede bodembedekking zoals je ziet op de afbeelding hieronder, welke zorgt voor een eenvoudige schoonmaak van de vogelkooi, een eet en drinkbakje voor de maaltijden en een leuk vogelbadje voor de verzorging van het verenjasje van de vogel. Bekijk hier alle vogelkooi accessoires uit ons assortiment.

Voeding voor de vogel

Naast een goede vogelkooi of volière voor jouw vogels is de voeding natuurlijk een groot onderdeel van de verzorging van een vogel. Afhankelijk van de vogelsoort dien je goed en kwalitatief vogelvoer aan te schaffen waar jouw vogel de nodige energie van krijgt. Naast een goede voeding kun je de dagelijkse maaltijd natuurlijk aanvullen met lekkere vogelsnacks en verantwoorde groente, fruit, zaden en vruchten. Bekijk hier ons totaalaanbod voeding en snacks voor vogels

Nagelverzorging van een vogel

De nagels van een vogel worden niet snel te lang. De verschillende ruwe ondergronden waar de vogels op verblijven zorgen voor een natuurlijk slijtage op de nagels. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ruwe zitstok, een calcium zitstok welke de nageltjes natuurlijk laten slijten zoals hieronder op de afbeelding te zien is. Toch kan het zo zijn dat de nageltjes scheef groeien of scherpe randen hebben, in dit geval is het aan te raden de nageltjes te knippen. Dit kun je zelf doen met een vogel nagelschaartje of laten uitvoeren bij een specialist. Let er altijd goed op dat je niet in het ‘leven’ knipt van de nagel, dit kun je goed zien door gebruik te maken van tegenlicht bijvoorbeeld een lamp die je achter de nagel houdt. Bekijk hier alle vogelverzorgings producten uit het assortiment van Huisdierplezier.

Snavelverzorging van een vogel

Veel mensen denken dat de snavel van een vogel geen verzorging vraagt maar dit is niet helemaal waar. Ook de snavel van een vogel vraagt de nodige verzorging daar deze het hele leven lang blijft doorgroeien. Kies in de vogelkooi voor ruwe zitstokken zoals de hierboven genoemde calcium zitstokken en biedt de vogel een piksteen aan voor het bijhouden van de snavel zoals je deze kunt zien op onderstaande afbeelding. Dit laatste item is naast goed voor de snavel ook goed voor de gezondheid van de vogel daar deze stenen veel vitamine en mineralen bevatten.

Verenverzorging van de vogel

Een gezonde vogel welke goed in de veren zit zal zijn eigen verenjas goed bijhouden. Ze halen de losse veertjes uit de verenvacht en houden de veren mooi glanzend. Toch kun je de vogel hierbij wel helpen, bijvoorbeeld door het aanbieden van een vogelbadje in de vogelkooi of de vogel te verwennen met een lekkere vogeldouche zoals je deze kunt zien op de onderstaande afbeelding. De vogel kan zich op deze manier goed wassen en de veren schoon houden. Soms is het ook nodig de vogel te behandelen tegen mijten in de veren, dit kun je eenvoudig zelf doen met mijten spray voor vogels.

Vermaak en plezier bij vogels

Naast de lichamelijke verzorging van een vogel is het vermaak bij de vogel een groot onderdeel van een goede vogelverzorging. Vogels houden van uitdaging en als je bekijkt hoeveel tijd ze doorbrengen in de vogelkooi is het voor de hand liggend dat de vogel zich kan gaan vervelen. Gelukkig is er veel vogelspeelgoed op de markt welke verveling bij de vogel tegen kunnen gaan. Leuke uitdagende vogeltrapjes, vogelspiegels en uitdagende kooihangers zoals op onderstaande afbeelding zorgen ervoor dat de vogel zich goed kan vermaken in de vogelkooi. Bekijk hier al het vogelspeelgoed uit het assortiment van Huisdierplezier.

Vliegtijd buiten de vogelkooi

Ondanks vogels worden gehouden in een gesloten vogelkooi is het aan te raden jouw vogels ook regelmatig tijd buiten de kooi te geven. Die vleugels hebben ze niet voor niets, vogels moeten dan ook kunnen vliegen, fladderen en spelen buiten de kooi. Begin hier direct mee zodra de vogel in huis verblijft, op deze manier is het makkelijker de vogel tam te maken en problemen te voorkomen wanneer de vogel heerlijk los mag rondvliegen in de woonkamer.

Hoeveel tijd kost de verzorging van een vogel?

Zoals bij ieder ander huisdier is het belangrijk te bekijken hoeveel tijd de verzorging en het vermaak van het huisdier met zich meebrengt. Op deze manier kun je bepalen of een bepaalde dierensoort geschikt is voor je en of je de verzorging kunt bieden welke deze nodig heeft. Een vogel vraagt zoals ieder ander huisdier ook de nodige tijd van je. Denk hierbij aan het schoonmaken van de vogelkooi, dit is een klusje welke wekelijks terug keert en ongeveer een half uurtje van jouw tijd vraagt. Hiernaast vraagt de vogel een dagelijkse verzorging van voeding dit hoeft echter niet veel tijd te kosten. Wel dien je rekening te houden met de hierboven aangehaalde tijd buiten de kooi, laat jouw vogel regelmatig tijd buiten de kooi doorbrengen. Wij adviseren de vogels dagelijks los te laten, hoelang je dit doet kun je natuurlijk zelf bepalen.

Wat kost de verzorging van een vogel ?

Wanneer we naar de kosten kijken van een vogel zien we dat deze kosten meevallen, zeker wanneer je dit vergelijkt met andere huisdieren. Toch brengt de aanschaf van een vogel, de vogelkooi en alle benodigde vogelaccessoires kosten met zich mee. De aanschaf van een vogel is lastig uit te drukken in prijs, dit is geheel afhankelijk van de vogelsoort en de plek waar je de vogel aanschaft. De huisvesting van een vogel kun je gedeeltelijk zelf bepalen, een goede vogelkooi koop je al vanaf € 39.99 natuurlijk kun je dit uitbreiden naar een groter en luxer verblijf waarbij de prijs ook oploopt. Hiernaast dien je rekening te houden met vogelkooi accessoires, vogelvoer, leuk speelgoed voor de vogel en vogel verzorgingsproducten. Houd bij het houden van vogels en elk ander huisdier rekening met eventuele dierenarts kosten. Ook een vogel dient de juiste verzorging te krijgen en het kan hierbij ooit nodig zijn een bezoek te brengen aan de dierenarts.

Vragen over de verzorging van een vogel?

We hopen dat je na het lezen van dit artikel een goed beeld hebt gekregen van de verzorging van een vogel en wat hierbij van jouw gevraagd wordt. Heb je nog vragen of opmerkingen over vogelverzorging? Neem dan gerust eens contact met ons op, wij helpen je hier graag bij. Huisdierplezier heeft een groot aanbod voor de verzorging van vogels in de online vogelwinkel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen