Veel mensen denken dat konijnen weinig tot geen verzorging nodig hebben. Maar dit is zeker niet waar, konijnen hoeven niet uitgelaten te worden zoals honden maar dit wil niet zeggen dat een konijn geen verzorging nodig heeft. Om jouw konijn een gelukkig en gezond leven te geven dien je onder andere rekening te houden met een goede hokverzorging, vachtverzorging, voldoende plezier, uitdaging en vermaak en natuurlijk goede voeding. In deze blog beantwoorden we de vraag; “Hoe verzorg je een konijn?”
Vachtverzorging van een konijn
We starten bij de basis verzorging van een konijn, wat onder andere begint bij een goede vachtverzorging. Met name langharige konijnen dienen regelmatig te worden geborsteld. Sommige rassen zoals het Angora konijn en de Teddy Widder dienen zelfs meerdere keren per week vachtverzorging te krijgen. Maar ook kortharige konijnen kun je helpen door te assisteren in de rui periode met de vachtwissel, gebruik hiervoor een zachte vachtborstel. Laat jouw konijn rustig wennen aan het borstelen, sommige konijnen stellen dit niet zo op prijs. Beloon het konijn altijd na te verzorging, zo kijken ze positief terug op jouw hulp. Aan de vacht van een konijn is veel te zien over de staat van de gezondheid van een konijn. Konijnen welke gezond zijn hebben een vacht met glans welke er van nature verzorgd uit ziet, dit geldt natuurlijk niet in de rui periode in deze periode kan de vacht van jouw konijn er wat verward uit zien, dit is niet erg en verdwijnt na de rui. Wil jij weten wat de vachtverzorging van een konijn inhoudt? Lees dan eens onze blog: “Hoe help je jouw konijn de rui door?”
Nagelverzorging voor konijnen
Ook de nagelverzorging is een onderdeel van konijnenverzorging. Met name konijnen welke op een zachte bodembedekking leven dienen nagelverzorging te krijgen. De nageltjes van een konijn groeien net als bij ons mensen stevig door, zonder natuurlijke slijtage is het dus nodig deze af en toe te knippen of te vijlen. Gebruik voor het knippen van de nagels van jouw konijn een speciaal konijnenschaartje en ga rustig te werk. Het is ook mogelijk het konijn te laten profiteren van een natuurlijke slijtage van de nagels, dit gebeurt namelijk wanneer het konijn op een harde ondergrond wordt gehouden zoals tegels of stenen. Buiten konijnen welke veel kunnen graven hebben vaak ook weinig nagelverzorging nodig. Toch de nagelverzorging goed bijhouden? Bekijk de trimset voor konijnen en heb alle spullen die je nodig hebt zo bij de hand.
Oog en orenverzorging bij konijnen
Wanneer jouw konijn gezond is hebben de oren en oren van het konijn weinig verzorging nodig. De oren en ogen van een konijn moeten ten alle tijden schoon zijn. Konijnen welke problemen vertonen met de ogen of oren hebben soms een onderliggend gezondheidsprobleem, merk je een afwijking bij de ogen of oren van jouw konijn? Breng dan een controle bezoek aan de dierenarts om problemen uit te sluiten of te behandelen.
Tandverzorging van een konijntje
De tandjes van een konijn blijven altijd groeien en ze groeien daarnaast ook extreem hard. De tanden van een konijn groeien ongeveer 1,5 tot 3 millimeter per week! We hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat het daarom belangrijk is dat de tanden van jouw konijn voldoende afslijten. De tandjes slijten voornamelijk bij het en verwerken van ruwvoer waar ze hard voor moeten werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hooi, de vele kaakbewegingen en het onafgebroken malen zorgt voor de pure noodzaak van slijtage op de tanden. Konijnen welke te weinig ruwvoer nuttigen kunnen hierdoor ook problemen krijgen met de tanden wat langstrekkende gevolgen heeft voor de gezondheid van het konijn. Zorg dus altijd voor een goede slijtage en controleer het gebit van jouw konijn regelmatig. Het is absoluut niet aan te raden de tanden van een konijn zelf te knippen of vijlen. Denk jij dat het gebit van jouw konijn afwijkingen vertoond? Breng dan een bezoek aan een konijnkundige dierenarts welke je hierbij kan helpen en hiernaast kan adviseren om het in de toekomst te voorkomen. Dit geldt ook voor de kiezen van een konijn, helaas is het niet met het blote oog te zien of de kiezen van een konijn goed zijn, dit kun je vaak wel merken aan het eetgedrag. Heeft jouw konijn haken op de kiezen dan zal deze minder gaan eten, het is dan ook zaak om direct actie te ondernemen wanneer jouw konijn dergelijke problemen laat zien.
Verzorging van jouw konijnenhok
Natuurlijk is de huisvesting ook een onderdeel van de verzorging voor konijnen, een goed en schoon konijnenverblijf welke voldoende ruimte biedt aan jouw konijnen. Ben je op zoek naar het perfecte konijnenhok voor jouw konijnen? Lees dan eens onze blog: "Hoe groot moet een konijnenhok zijn?" Wanneer je het juiste hok hebt gevonden is het natuurlijk wel belangrijk dat het hok schoon wordt gehouden. Konijnen zijn hygiënische dieren en houden er absoluut niet van in een vies hok te verblijven. Maak het verblijf van jouw konijn minstens 2 keer per week volledig schoon. Maak je gebruik van een konijntoilet? Leeg deze dan dagelijks om de toiletruimte schoon te houden. Zeker in de zomermaanden is het van groot belang dat het konijnenhok schoon is, dit voorkomt vervelende insecten en ongedierte bij de konijnen.
Voeding, drinkwater en konijnensnacks
Een gezond konijn moet een correct, gezond en variërend dieet krijgen. In de natuur leven konijnen van grassen, kruiden, takken en bladeren. Om jouw konijn gezond te houden is het belangrijk de konijnenvoeding zo dicht mogelijk bij de natuur te houden. Het is dan ook noodzakelijk dat jouw konijn ten alle tijden toegang heeft tot vers, fris en kruidig konijnenhooi. Op deze manier zorg je ervoor dat het konijn het belangrijkste onderdeel van het dieet binnen krijgt. Hiernaast dien je de maaltijd natuurlijk aan te vullen dit kun je doen met konijnenkorrels, konijnenkruiden, gezonde konijnensnacks en veilige groentes voor konijnen. Ook moet jouw konijn voldoende vocht binnen krijgen, een dagelijks vers gevulde drinkfles of drinkbak is dan ook een must. Wil jij meer weten over de juiste voeding voor konijnen? Lees dan eens onze blog; “Het perfecte konijnendieet”
Vaccinaties en konijnen controles
Wij adviseren periodiek een controle te laten uitvoeren door een konijnkundige dierenarts voor de gezondheid van jouw konijn. Een konijnencontrole bestaat uit onder andere ; gebitscontrole, vachtcontrole, ogen en oren en de algemene gezondheid van het konijn. Hiernaast is het vaccineren van jouw konijn in onze ogen een absolute must. Helaas heersen er diverse konijnenziektes welke dodelijk zijn voor jouw huiskonijn, laat jouw konijn tijdig vaccineren en voorkom hiermee problemen.
Aandacht en liefde voor jouw konijn
Een zeker zo belangrijk onderdeel van een goede konijnenverzorging is aandacht en liefde. Konijnen zijn zeer gevoelige dieren en kunnen zich enorm hechten aan het baasje. Uiteindelijk ben jij degene die hen voorziet in voeding en het nodige vermaak in en rondom het konijnenhok. Veel mensen zien het ‘nut’ van een konijn niet direct maar wij kunnen je verzekeren dat een konijn pas leuk wordt wanneer je er veel tijd en aandacht aan besteed. Konijnen zijn huisdieren welke van nature meestal niet naar mensen toe trekken dit vraagt tijd, aandacht en geduld van het baasje. Hoe meer tijd en aandacht je besteed aan deze huisdieren, hoe meer je er voor terug krijgt!
Uitdaging en vermaak voor konijnen
Naast aandacht en liefde is vermaak en uitdaging een groot onderdeel van de verzorging van jouw konijn. Konijnen zijn zeer energieke dieren en hebben de nodige beweging en uitdaging nodig om verveling tegen te gaan. Konijnen welke weinig uitdaging krijgen kunnen problemen creëren in gedrag maar ook voor de gezondheid van een konijn is verveling en te weinig beweging een no-go. Je kunt jouw konijn vermaken met leuk konijnenspeelgoed, voldoende beweging buiten het hok en uitdaging in de vorm van leuke konijnenspellen welke jouw konijn aan het werk zetten.
Soortgenoot, een vriendje voor jouw konijn
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; Konijnen zijn groepsdieren. Een konijn hoort dan ook absoluut niet alleen te wonen maar met minstens één soortgenoot. De reden hiervoor is heel makkelijk; wij kunnen een konijn niet bieden wat een soortgenoot wel kan. De onderlinge band tussen twee konijnen is prachtig om te zien; ze slapen samen, eten samen en verzorgen elkaar door de vacht te wassen. Wij mensen kunnen dit simpelweg niet bieden, hoe veel aandacht en tijd we ook besteden aan een konijn; een konijn hoort niet alleen. De juiste combinatie is een gecastreerde ram en een (evt. gecastreerde) voedster. Laat je niet ompraten bij de aanschaf van jouw konijnen, andere combinaties zijn vaak onmogelijk en leveren onrust en vechtpartijen op in het konijnenverblijf. Ook is het belangrijk te weten dat konijnen geen familieband kennen. Uitspraken zoals; “Deze rammen komen uit hetzelfde nest en dit gaat altijd goed” zijn niet correct en worden enkel gemaakt door mensen zonder kennis van zaken. Wil je goede informatie krijgen bezoek dan eens een konijnenopvang, waar prachtige lieve konijnen wachten op een tweede kans. Lees ook eens onze blog; “Tips voor het koppelen van konijnen” Om meer inzicht te krijgen over het nut van een konijnenkoppel.
Kies de juiste producten voor de verzorging van jouw konijn
In grote lijnen weten we nu wat de verzorging van een konijn inhoudt en wat het nut is van een goede verzorging van jouw konijnen. Natuurlijk staat en valt een goede verzorging bij de juiste verzorgingsproducten voor konijnen. Kies de juiste konijnenborstel en ga voor de juiste bodembedekking voor het konijnenhok. In onze konijnenwinkel vind je daarom alle benodigdheden voor een goede verzorging van jouw konijn. Van de huisvesting tot huisvestingsbenodigdheden en van voeding tot het leukste konijnenspeelgoed. Vergeet niet dat konijnen graag knagen, zeker bij nieuwe spullen in het hok wint de nieuwsgierigheid het vaak van het fatsoen. Kies dus altijd voor veilige materialen voor jouw konijn.
Vragen over konijnen?
Heb je na het lezen van deze blog vragen over de verzorging van konijnen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je hier graag bij. Met een jarenlange ervaring in de verzorging van konijnen kunnen wij je helpen met vragen over verzorging, voeding, huisvesting én het vermaak van jouw geliefde huisdieren. Neem vrijblijvend contact met ons op om te sparren en ideeën te delen.