Meteen naar de content
HuisdierplezierHuisdierplezier
Hoe verzorg je een kip?

Hoe verzorg je een kip?

Kippen zijn populaire huisdieren welke steeds vaker gehouden worden in Nederland en daarbuiten. Veel mensen denken dat kippen relatief makkelijke huisdieren zijn welke weinig verzorging vragen. In grote lijnen is dit ook zeker zo, wel is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereid. Zo is het niet nodig de veren van de kip te borstelen net zoals de vacht van een hond maar is het wel belangrijk dat de kip de mogelijkheid krijgt zijn veren zelf te verzorgen. Dit zelfde geldt voor de snavel, deze vraagt geen ‘onderhoud’ of verzorging van jou maar de kip moet wel tot materiaal beschikken waarbij hij de snavel kan onderhouden. In dit artikel bekijken we de factoren welke komen kijken bij de verzorging van kippen. 

Hoe onderhoud je een kippenhok?

De basis van een fijn kippenbestaan is een goed, degelijk en kwalitatief kippenhok. Na het kopen van een kippenhok is het natuurlijk ook belangrijk dat je deze het juiste onderhoud biedt zodat je jaren kunt genieten van het kippenhok. Het onderhouden van een kippenhok bestaat uit twee onderdelen; schoonmaak én jaarlijks onderhoud hieronder gaan we bekijken wat dit exact inhoudt.

Het schoonmaken van een kippenhok.

Kippen zijn huisdieren welke erom bekend staan heerlijk te scharrelen in de kippenren en te rusten in het nachthok. Het is natuurlijk belangrijk voor zowel de gezondheid van de kippen maar ook voor het comfort in het kippenhok dat de huisvesting zo veel mogelijk schoon blijft. Dit betekend dat het kippenhok én de kippenren regelmatig een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. Wij adviseren het kippenhok minstens 1 keer per week schoon te maken. Dit wil zeggen; alles uit het kippenhok, alle onderdelen én het kippenhok goed schoonmaken en ontsmetten en hierna weer vullen.

Een kippenhok onderhouden.

De meeste kippenhokken zijn gemaakt van hout, dit wil zeggen dat het noodzakelijk is het kippenhok periodiek te onderhouden oftewel te voorzien van een beschermlaag. Kippenhokken worden meestal geleverd met een basis beschermlaag, je doet er dan ook goed aan het kippenhok voor montage te voorzien van een goede beits of verflaag en dit periodiek (1 keer per jaar) te herhalen. Op deze manier houdt je het hout in optimale conditie en beschermt het hok de kippen het gehele jaar door. In de collectie van Huisdierplezier vind je ook onderhoudsvrije kippenhokken, voor deze luxe kippenhokken geldt deze ‘onderhouds-regel’ niet. Deze kippenhokken vragen geen jaarlijks terugkerende onderhoudsbeurt maar bieden een onderhoudsvrije levensduur tot zeker 10 jaar!

Kies voor de juiste kippenbenodigdheden voor jouw kippen.

Naast een goede onderhoud van het kippenhok is het belangrijk dat het kippenhok voorzien is van een aantal kippenbenodigdheden. Denk hierbij aan een goede drinkbak, een handige voerbak voor de kippen en kies de juiste bodembedekking voor het nachthok van jouw kippen. Naast voeding en drinkwater dien je ook een mogelijkheid te bieden voor het leggen van de eitjes, dit kun je het beste doen in de vorm van een legnest voor de kippen. En natuurlijk dient het kippenhok te zijn voorzien van een aantal zitstokken waar de kippen in alle rust en veilig de nacht kunnen doorbrengen.

Naast een goede hokverzorging vraagt een kip meer verzorging.

Niet alleen een goede hokverzorging is belangrijk bij de verzorging van kippen. Ook de kip zelf vraagt wat verzorging van je, dit is niet te vergelijken met de verzorging van een hond of kat maar het is zeker aan te raden je hierin te verdiepen. Kippen zijn dieren welke zichzelf perfect kunnen verzorgen maar hiervoor dien je wel enkele maatregelen te nemen in het kippenhok met ren. Hieronder geven we je een inzage in de verzorging van een kip.

 

Afbeeldingsresultaat voor kip kind freepik

De verzorging van het verenjasje van de kip.

Zoals hierboven al aangegeven is het natuurlijk niet nodig jouw kip te borstelen of te kammen. Toch vraagt de verenvacht van een kip wel de nodige verzorging, gelukkig kunnen kippen dit prima zelf regelen. De kip maakt zijn veren schoon van vuil, insecten en ander viezigheid door middel van zandbaden. Kippen moeten in de kippenren dan ook de mogelijkheid hebben een duik te nemen in het zand zodat ze de veren kunnen ontdoen van viezigheid. Het zandbaden bij kippen is hiernaast bevorderlijk ter voorkoming van vachtmijt zoals bloedluis.

De kippen kortwieken.

Sommige mensen kiezen er hiernaast voor de kip te kortwieken. Kippen zijn uitstekende vliegers en soms is het nodig te voorkomen dat de kip uit de ren vliegt. Zeker kleine kippenrassen hebben veel aanleg hoog te kunnen vliegen en sommige kippen kunnen zelfs kleine afstanden afleggen. Door de kip te kortwieken zorg je voor een dis balans tijdens het vliegen, dit zorgt ervoor dat de kip stopt met vliegen. Kippen kunnen al vanaf een leeftijd van 8 weken worden gekortwiekt, vaak moet dit op het begin wel een aantal keren gebeuren omdat door de rui steeds nieuwe slagpennen ontstaan. Leewieken is een andere manier van knippen waarbij er een vleugeldeel wordt geamputeerd. Dit is gelukkig tegenwoordig niet meer toegestaan (sinds 2005) Wil jij jouw kip laten kortwieken en ben je bang hier zelf aan te beginnen? Roep dan de hulp in van een dierenarts of bekende met ervaring in het kortwieken van kippen maar laat je kippen nooit leewieken!

Snavelverzorging van een kip.

Het moeten knippen, vijlen of bijwerken van de snavel van een kip is onwaarschijnlijk. Door het vele scharrelen van de kip gedurende de dag pikt hij in de grond, op stenen en ruwe ondergronden. Hierdoor ontstaat een natuurlijke slijtage van de kippensnavel waardoor het bijwerken vrijwel nooit voorkomt. Toch kan het zijn dat een kip door een verkeerde groei een te grote snavel krijgt of deze scheef groeit. Het is dan mogelijk de snavel bij te werken, let op we hebben het hier niet over het verwijderen van een snavel zoals dit vroeger werd gedaan ter bescherming bij overmatig pikken. We spreken hier over het helpen van de kip wanneer dit nodig is. Heb je geen ervaring met knippen van een kippensnavel dan is dit best een lastig klusje. Denk jij dat de snavel van jouw kip te lang of scheef groeit? Neem dan contact op met de dierenarts om te bekijken of hier iets aan gedaan moet worden. De dierenarts kan je hierbij uitstekend helpen.

Nagelverzorging van een kip.

Voor de nagels geldt in grote lijnen hetzelfde als voor de snavelverzorging van een kip. Een gezonde kip welke voldoende ruimte heeft om te scharrelen, welke kan pikken in ruwe grond én wordt gehouden op een niet gladde ondergrond heeft zelden te lange nagels. Toch kan het zijn dat de kip bijvoorbeeld scheef loopt waardoor een bepaalde nagel niet goed afslijt. IN dit geval kun je die kip helpen door de nageltjes te knippen. Het knippen van kippennagels is wat eenvoudiger dan het knippen van een snavel en is dan ook goed zelf uit te voeren. Hieronder geven we je een uitleg hoe je de nagels van een kip kunt bijwerken wanneer dit nodig is. Het meeste makkelijke is de nagels te knippen met 2 personen. Zo kan een persoon de kip rustig en goed vasthouden en de andere de nagel of nagels knippen. Hoe knip je de nagels van een kip?

 

  • Stap 1: Wikkel de kip in een doek zodat deze rustig op schoot te nemen is. Zeker kippen welke niet tam zijn zullen wat weerstand moeten krijgen om stil te blijven zitten. Door het gebruik van een handdoek of andere doek blijft de kip rustiger en heb jij een hand over om de nagels te verzorgen

 

  • Stap 2: Wacht tot de kip tot rust is gekomen, een onrustige kip is lastig te behandelen. Neem even de tijd tot de kip daadwerkelijk rustig is en begin hierna met het schoonmaken van de poten. Verwijder vuil, zand en viezigheid van de poot of poten, dit helpt je straks bij het knippen van de nagel.

 

  • Stap 3: De tweede persoon kan nu de poot van de kip in de hand pakken en beginnen met knippen. Houd er rekening mee dat er bloedvaten door de nagels lopen, het is dus ook zaak deze absoluut niet te raken. Om bloedingen en / of beschadigingen aan de vaatjes te voorkomen kun je gebruik maken van licht. Houd een lichtbron achter de nagels, op deze manier kun je de vaten goed zien lopen. Het is beter te weinig nagel weg te knippen dan te veel, hiermee voorkom je het raken van de bloedvaten in de nagels van de kip.

Het verzorgen van een kip in verschillende seizoenen.

Naast een goede hokverzorging en algemene verzorging van een kip zijn twee punten belangrijk bij kippenverzorging. Winter en zomer! Waarom we dit specifiek willen aanhalen is omdat veel mensen zich afvragen wat je exact moet doen voor de kippen bij zomerse hitte, vrieskou of extreme regenval.

 

Afbeeldingsresultaat voor kip zomer freepik

Kippen verzorgen in de zomermaanden.

Kippen zijn dieren welke beter tegen kou kunnen dan tegen warmte. In de zomermaanden is het dan ook belangrijk dat je de kippen een goed onderkomen biedt waar voldoende ruimte is om in de schaduw te zitten en verkoeling op te zoeken. Plaats het kippenhok dan ook nooit volledig in de zon, zeker in de zomermaanden kan de temperatuur in een kippenhok enorm oplopen. Kies een schaduwrijke plek voor jouw kippen en zorg dat er ten alle tijden voldoende verkoeling beschikbaar is zoals fris en koel drinkwater. Tijdens de zomermaanden is het schoonmaken van het kippenhok nóg belangrijker, een vies kippenhok trekt ongedierte aan en dit wil je natuurlijk voorkomen. Maak het kippenhok in de zomermaanden regelmatig schoon en verwijder ontlasting uit de kippenren.

Kippen verzorgen in de wintermaanden.

Zoals we hierboven al hebben gelezen kunnen kippen beter tegen kou dan tegen warmte. Het is dan ook niet nodig de kippen naar binnen te halen of bijvoorbeeld in de schuur te laten verblijven. Wel is het belangrijk dat het kippenhok zoveel mogelijk tocht en vocht vrij is. Zoals vrijwel elk huisdier zijn kippen namelijk wel gevoelig voor vocht en tocht. Plaats het kippenhok dan ook op een plek waar weinig tocht en wind in het hok kan trekken. Kies voor een verharde ondergrond zodat vocht niet in het hok trekt. Dit is niet alleen handig voor het hok, ook profiteer je op deze manier van een natuurlijke slijtage van de nagels van de kip. Voorzie het kippenhok van een fijne laag stro voor voldoende warmte en zorg dat de legnesten zijn voorzien van warmte vasthoudende bodembedekking. Houd ook rekening met het drinkwater, in de wintermaanden bevriest het drinkwater snel in het kippenhok of de kippenren. Ververs het drinkwater van de kippen dan ook regelmatig tijdens dagen met vorst.

Wil je meer weten over het houden van kippen als huisdier?

Ben jij helemaal overtuigd en goed geïnformeerd over het verzorgen van kippen? Of wil je meer lezen over deze leuke huisdieren? Op de blogpagina van Huisdierplezier vind je leuke artikelen over kippen als huisdieren, wil jij je goed voorbereiden op de komst van jouw kippen neem hier dan zeker een kijkje en laat je inspireren.

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen