Ga naar de inhoud
𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗢𝗟𝗚𝗘𝗡𝗗𝗘 𝗪𝗘𝗥𝗞𝗗𝗔𝗚 𝗜𝗡 𝗛𝗨𝗜𝗦
𝟵𝟱𝟬𝟬+ 𝗛𝗨𝗜𝗦𝗗𝗜𝗘𝗥𝗕𝗘𝗡𝗢𝗗𝗜𝗚𝗗𝗛𝗘𝗗𝗘𝗡 𝗜𝗡 𝗩𝗢𝗢𝗥𝗥𝗔𝗔𝗗
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗔𝗟𝗟𝗘𝗦 𝗩𝗢𝗢𝗥 𝗝𝗢𝗨𝗪 𝗛𝗨𝗜𝗦𝗗𝗜𝗘𝗥!
𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗢𝗟𝗚𝗘𝗡𝗗𝗘 𝗪𝗘𝗥𝗞𝗗𝗔𝗚 𝗜𝗡 𝗛𝗨𝗜𝗦
𝟵𝟱𝟬𝟬+ 𝗛𝗨𝗜𝗦𝗗𝗜𝗘𝗥𝗕𝗘𝗡𝗢𝗗𝗜𝗚𝗗𝗛𝗘𝗗𝗘𝗡 𝗜𝗡 𝗩𝗢𝗢𝗥𝗥𝗔𝗔𝗗
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗔𝗟𝗟𝗘𝗦 𝗩𝗢𝗢𝗥 𝗝𝗢𝗨𝗪 𝗛𝗨𝗜𝗦𝗗𝗜𝗘𝗥!
𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗢𝗟𝗚𝗘𝗡𝗗𝗘 𝗪𝗘𝗥𝗞𝗗𝗔𝗚 𝗜𝗡 𝗛𝗨𝗜𝗦
𝟵𝟱𝟬𝟬+ 𝗛𝗨𝗜𝗦𝗗𝗜𝗘𝗥𝗕𝗘𝗡𝗢𝗗𝗜𝗚𝗗𝗛𝗘𝗗𝗘𝗡 𝗜𝗡 𝗩𝗢𝗢𝗥𝗥𝗔𝗔𝗗
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗔𝗟𝗟𝗘𝗦 𝗩𝗢𝗢𝗥 𝗝𝗢𝗨𝗪 𝗛𝗨𝗜𝗦𝗗𝗜𝗘𝗥!
HuisdierplezierHuisdierplezier
Hoe verzorg je een kat?

Hoe verzorg je een kat?

Je krijgt een kitten in huis. Super leuk natuurlijk! Maar wat komt er eigenlijk kijken bij de verzorging van een kat? Katten kunnen over het algemeen wat makkelijker alleen zijn dan honden. Echter komt er wel wat kijken bij de verzorging van een kat. In deze blog helpen we je een beetje op weg zodat jij jouw kat alle verzorging kunt bieden die het nodig heeft.

Dagelijkse verzorging

Een kat heeft iedere dag verzorging nodig. Als je een kitten in huis krijgt zijn er een aantal dingen die je vooraf in huis gehaald moet hebben om aan deze verzorging te kunnen voldoen. Denk hierbij aan een mandje waar de kat in kan slapen, een kattenbak waar de behoefte in gedaan kan worden, een water en een voerbakje waar de kat uit kan eten en drinken en een krabpaal.

 

Een kattenmand
Zorg ervoor dat de kat een kattenmand heeft op een plek waar hij of zij zich veilig en comfortabel kan voelen. Een kat vindt het niet fijn om op de grond te liggen, plaats de kattenmand daarom niet op de vloer. Zoek een wat hoger plekje waar het tochtvrij is en waar de kat niet teveel gestoord wordt. Natuurlijk kun je in plaats van een kattenmand ook kiezen voor een kattenkussen, een leuk schuilhuisje voor de kat of een kattenhangmat voor aan de radiator.

 

Een kattenbak
Een van de dingen die niet mogen missen in huis is een kattenbak. In een kattenbak doet de kat zijn of haar behoefte. Er wordt zelfs aangeraden om altijd een extra kattenbak in huis te plaatsen. Heb je één kat, neem dan twee kattenbakken. Heb je twee katten, neem dan 3 kattenbakken. Een kat wil namelijk een schone kattenbak. Je kunt kiezen tussen verschillende kattenbakken; open kattenbakken, dichte kattenbakken, grote kattenbakken, kleine kattenbakken en zelfs hoek kattenbakken Hou je dit niet goed bij, dan kan het zijn dat de kat de behoefte ergens anders in huis gaat doen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. In een kattenbak hoort natuurlijk kattenbakvulling. Maar welke kattenbakvulling kun je het beste gebruiken? Als je daar meer over wil weten kun je de blog: Wat is de beste kattenbakvulling? Zorg ervoor dat je de ontlasting dagelijks uit de kattenbak schept. Één keer in de week de gehele kattenbak schoonmaken is voldoende.

 

Een eet- en drinkbakje
Een kat heeft dagelijks eten en drinken nodig en daar hebben ze natuurlijk een eet- en drinkbakje voor nodig. Zorg ervoor dat de kat iedere dag schoon drinkwater heeft en meerdere keren per dag eten krijgt. Als je katten hebt die nooit buiten komen dan is het misschien leuk om ze wat extra uitdaging te geven door de voeding in een balletje te doen of een andere leuke puzzel.

 

Een krabpaal
Nog een belangrijk iets om in huis te hebben is een krabpaal. Een kat heeft een krabpaal nodig om te kunnen krabben en daardoor de nagels te kunnen verzorgen. Ook is een krabpaal leuk voor de kat om op te spelen, te klimmen en zich lekker te kunnen verstoppen. Met een krabpaal hou je rekening met het natuurlijke instinct van de kat en dat zorgt ervoor dat de kat zich fijn zal voelen in huis. In onze assortiment vind je zowel budget krabpalen als luxe grote krabpalen zo is er altijd een goede keuze te maken.

 

Calico Cat

Voeding en snacks

Een kat moet iedere dag meerdere keren voer aangeboden krijgen. Er is heel veel verschillende soorten voeding verkrijgbaar. Kijk daarom goed naar wat de behoeften zijn van jouw kat. Leeft jouw kat binnen? Neem dan bijvoorbeeld een voeding speciaal voor binnenkatten. Heb je een kat die gesteriliseerd is? Neem dan een voeding speciaal voor gesteriliseerde katten enzovoort. Ook kun je een kat verwennen door snacks te geven. Let op, geef de snacks met mate. Een kat wordt al snel te zwaar en dat kan problemen geven. Kijk goed naar wat voor kattensnacks je geeft. Er zijn tegenwoordig veel gezonde kattensnacks op de markt. Vaak zijn er aan deze kattensnacks geen geur kleur en smaakstoffen toegevoegd. Voor katten die gevoelig zijn om te zwaar te worden kun je kiezen voor light snacks zoals bijvoorbeeld een heerlijke vissnack voor katten.

Verzorging van de vacht

Katten hebben een hele mooie vacht. Normaal is een kat heel goed in staat om deze mooie vacht zelf te onderhouden maar er zijn uitzonderingen waarbij wij even een handje moeten helpen. Om de vacht te onderhouden is het aan te raden een goede kattenborstel of kattenkam te gebruiken. Er zijn katten met korte vachten, met middellange vachten en met lange vachten. Voor ieder type vacht zijn er verschillende materialen te gebruiken. Bij Huisdierplezier vind je onder iedere categoriepagina een goede uitleg zodat je weet welke kattenborstel of kattenkam je het beste kunt bestellen om de vacht van jouw kat goed te kunnen onderhouden. Ook bestaat er kattenshampoo. Katten houden over het algemeen niet van water dus als dit een groot probleem gaat zijn kun je ook kiezen voor een katten droogshampoo.

 

Kattenzitting Naast Venster

Verzorging van de nagels

Ook voor de nagels van de kat geldt dat de kat deze prima zelf bij kan houden. Zorg ervoor dat er een krabmeubel in huis staat waar de kat de nagels aan kan verzorgen. Echter zijn er katten, zoals bijvoorbeeld een oude kat die dit niet meer goed zelf bijhoudt. Als je merkt dat de nagels te lang worden kun je de nagels van de kat knippen met een katten nagelschaar. Doe dit wanneer de kat wat slaperig is en niet wanneer deze in een speelse bui is om stress te voorkomen. Neem een pootje in de hand en druk er zachtjes op zodat de nagels tevoorschijn komen. Neem de katten nagelschaar en knip er een stukje af.

Verzorging van de tanden

De verzorging van de tanden is vaak iets wat vergeten wordt en als onnodig wordt gezien. Ook katten kunnen namelijk problemen krijgen aan de tanden. Katten met een goed gebit zullen niet veel problemen krijgen maar heb je een kat die snel last heeft van tandplak en tandsteen dan is het aan te raden om te helpen om het gebit schoon te houden. Gebruik een verzorgingsspray die je over de tanden sprayt. Deze spray beschermt het gebit tegen tandplak en helpt daarmee gaatjes en tandsteen te voorkomen. Ook zorgt het voor een frisse adem. Als je dit regelmatig toepast op het gebit van de kat versterkt het, het gebit en helpt het tanduitval te voorkomen.

Vlooien- en tekenbestrijding

Vlooien en teken zijn bijna het gehele jaar aanwezig. Het is daarom belangrijk dat je de kat hier tegen beschermt. Er zijn heel veel middeltjes tegen vlooien en teken verkrijgbaar. Bij Huisdierplezier hebben we alleen producten tegen vlooien en teken zonder insecticiden! Het werkende bestanddeel is Dimethicone. Dimethicone is puur mechanisch en is gebaseerd op het immobiliseren van parasieten door het blokkeren van hun gewrichten. Dankzij de immobilisatie is er geen weerstand tegen de behandeling en kunnen de parasieten er niet resistent voor worden. Het aanbrengen van een vlooien- en tekenmiddel moet meestal maandelijks gedaan worden. Er zijn middeltjes zoals vlooien- en tekendruppels, een omgevingsspray en een vlooien- en tekenshampoo. Ook zijn er handige hulpmiddelen om snel een teek te kunnen verwijderen zoals een tekenpincet of een vlooienkam om de vlooien uit de vacht te kammen. Zorg ervoor dat je een teek zo snel mogelijk verwijdert om bijvoorbeeld een ziekte zoals de ziekte van Lyme te voorkomen.

Bescherming voor onderweg

Gaat jouw kat regelmatig alleen op pad? Dan is het aan te raden te zorgen voor voldoende bescherming onderweg. Met bescherming bedoelen we een manier voor de kat om altijd weer naar huis te komen, zoals een halsband met adreskokertje. Of een veiligheidshalsband welke lichtgeeft waardoor de kat ook in de nacht goed opvalt in het verkeer. Heb jij een binnenkat? Ook dan is het aan te raden de kat te bescherming wanneer deze voor een wandeling mee naar buiten mag om een luchtje te scheppen, zoals een kattentuigje welke voorkomt dat de kat zomaar ontsnapt van de kattenlijn. In onze categorie onderweg met de kat vind je artikelen welke veiligheid en zekerheid bieden voor onderweg.

Met de kat naar de dierenarts

Een kat moet ook wel eens naar de dierenarts. Een kat moet namelijk gevaccineerd worden. De vaccinatie tegen niesziekte moet ieder jaar herhaald worden terwijl de enting tegen kattenziekte een keer in de drie jaar herhaald moet worden. Als je een kat mee wilt nemen naar het buitenland moet deze geënt zijn tegen hondsdolheid. Deze enting moet minimaal drie weken voor vertrek worden gegeven. Let op, katten die niet buiten komen moeten ook geënt worden! Veel mensen denken dat dit niet nodig is maar binnenkatten bouwen weinig weerstand op. Als jij of iemand anders bij jouw binnenkomt met het kattenziekte virus onder de schoenen of aan kleding kan de kat besmet raken met deze ziekte. Ook kan het zo zijn dat je jouw kat wil laten steriliseren of heeft de kat een ongelukje gehad waar naar gekeken moet worden door een dierenarts. Dierenartskosten zijn vaak hoog, houd hier rekening mee.

Tot slot

Na het lezen van deze blog ben je hopelijk wat wijzer over wat er allemaal bij komt kijken om een kat goed te verzorgen. Natuurlijk is de verzorging van een kat niet alleen maar het aanbieden van voer en water en het schoonmaken van de kattenbak. Een kat heeft ook aandacht nodig van mensen om een band te creëren. Katten vinden aandacht op zijn tijd heerlijk. Het samen spelen met de kat is daarom zeker iets om dagelijks even te doen. Er zijn voldoende kattenspeeltjes waarmee je samen met jouw kat wat tijd kunt doorbrengen. Want alle liefde die je jouw kat biedt krijg je dubbel en dwars terug!

Lees ook andere leuke blogs over katten:

 

Kattenblog: Zelf een kattenluik monteren
Kattenblog: Hoe leer je het gebruik van de kattenbak aan bij de kat?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen