Ga naar de inhoud
𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗢𝗟𝗚𝗘𝗡𝗗𝗘 𝗪𝗘𝗥𝗞𝗗𝗔𝗚 𝗜𝗡 𝗛𝗨𝗜𝗦
𝟵𝟱𝟬𝟬+ 𝗛𝗨𝗜𝗦𝗗𝗜𝗘𝗥𝗕𝗘𝗡𝗢𝗗𝗜𝗚𝗗𝗛𝗘𝗗𝗘𝗡 𝗜𝗡 𝗩𝗢𝗢𝗥𝗥𝗔𝗔𝗗
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗔𝗟𝗟𝗘𝗦 𝗩𝗢𝗢𝗥 𝗝𝗢𝗨𝗪 𝗛𝗨𝗜𝗦𝗗𝗜𝗘𝗥!
𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗢𝗟𝗚𝗘𝗡𝗗𝗘 𝗪𝗘𝗥𝗞𝗗𝗔𝗚 𝗜𝗡 𝗛𝗨𝗜𝗦
𝟵𝟱𝟬𝟬+ 𝗛𝗨𝗜𝗦𝗗𝗜𝗘𝗥𝗕𝗘𝗡𝗢𝗗𝗜𝗚𝗗𝗛𝗘𝗗𝗘𝗡 𝗜𝗡 𝗩𝗢𝗢𝗥𝗥𝗔𝗔𝗗
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗔𝗟𝗟𝗘𝗦 𝗩𝗢𝗢𝗥 𝗝𝗢𝗨𝗪 𝗛𝗨𝗜𝗦𝗗𝗜𝗘𝗥!
𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗢𝗟𝗚𝗘𝗡𝗗𝗘 𝗪𝗘𝗥𝗞𝗗𝗔𝗚 𝗜𝗡 𝗛𝗨𝗜𝗦
𝟵𝟱𝟬𝟬+ 𝗛𝗨𝗜𝗦𝗗𝗜𝗘𝗥𝗕𝗘𝗡𝗢𝗗𝗜𝗚𝗗𝗛𝗘𝗗𝗘𝗡 𝗜𝗡 𝗩𝗢𝗢𝗥𝗥𝗔𝗔𝗗
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗔𝗟𝗟𝗘𝗦 𝗩𝗢𝗢𝗥 𝗝𝗢𝗨𝗪 𝗛𝗨𝗜𝗦𝗗𝗜𝗘𝗥!
HuisdierplezierHuisdierplezier
Hoe verzorg je een hamster?

Hoe verzorg je een hamster?

Hamsters zijn veel gehouden huisdieren/knaagdieren in Nederland en daarbuiten. De reden hiervoor is voor de hand liggend, deze huisdieren zijn onwijs schattig! Maar wist je dat hamsters nachtdieren zijn? Deze kleine huisdieren leven voornamelijk in de nacht en zijn overdag vaak in ruststand. Dit maakt het verzorgen van een hamster wat lastiger, je wilt deze namelijk niet verstoren tijdens zijn dagelijkse rustmomenten. In dit artikel bekijken we wat er komt kijken bij de verzorging van een hamster, hoe je de hamster het beste kunt verzorgen en welke momenten van de dag perfect zijn voor hamsterverzorging. Lees je mee?

Wat is een hamster?

Domme vraag, denk je vast. Wat is een hamster, iedereen weet toch wat een hamster is? Maar het is wel belangrijk te beseffen wat voor soort huisdier een hamster écht is. Hamsters zijn prooidieren welke voornamelijk leven in de nacht. Dit betekend dus dat een hamster de dag grotendeels slapend doorbrengt en in de nacht past actief wordt. Dit is dan ook een aanzienlijk verschil met de meeste huisdieren welke een ‘menselijk’ ritme hebben gedurende de dag en nacht. De reden dat we dit bespreken is omdat de verzorging van een huisdier afhankelijk is van het gedrag en het instinct van een huisdier. Zoals hierboven al geschreven is het niet gewenst de hamsterverzorging uit te voeren op het moment dat jouw huisdier van zijn verdiende rust geniet. Verderop in dit artikel bespreken we dan ook wanneer je de verzorging van een hamster het beste kunt uitvoeren zodat het zowel voor jou als voor de hamster een plezierige gebeurtenis blijft. Eerst bekijken we wat er exact komt kijken bij hamsterverzorging.

 

Afbeeldingsresultaat voor hamster freepik

Welke verzorging komt er kijken bij een hamster als huisdier?

Een hamster heeft ten opzichte van de meeste huisdieren minder verzorging nodig dan bijvoorbeeld een hond of een kat. Maar dit wil absoluut niet zeggen dat dit een huisdier is welke géén verzorging nodig heeft. Net zoals ieder ander huisdier is het belangrijk dat een hamster de juiste verzorging krijgt, hieronder beschrijven we de verschillende soorten verzorging welke een hamster nodig heeft.

De huisvesting van een hamster

Een goede verzorging van de hamster begint met een goed, degelijk en groot hamsterverblijf. Een hamsterkooi dient aangepast te worden aan de behoeftes van jouw hamster. Heb je een grote hamster zoals de goudhamster kies dan voor een groter verblijf in vergelijking met een kleine dwerghamster. Maar naast een goede huisvesting is het natuurlijk belangrijk dat het verblijf van de hamster goed bijgehouden wordt, hier begint dus een deel van de verzorging van een hamster. Een goede hamsterkooi is voorzien van een goed absorberende bodembedekking, dit zorgt niet alleen voor een schoner verblijf maar ook voor meer mogelijkheden voor de hamster. Hamsters houden van graven en zullen dan ook dankbaar gebruik maken van een dikke laag bodembedekking in het hamsterverblijf. De bodembedekking in de hamsterkooi kun je het beste wekelijks vervangen, sommige hamsters vinden het niet prettig wanneer je de hamsterkooi verschoont. Is jouw hamster vrij netjes dan kun je het verschonen van de hamsterkooi 1 keer 2 weken doen. Wanneer je de bodembedekking verwijderd kun je het verblijf van de hamster goed schoonmaken voor je deze weer opnieuw gaat vullen. Bij het schoonmaken van de hamsterkooi maak je ook direct alle onderdelen schoon. Denk hierbij aan de hamsterkooi plateautjes maar ook eventuele schuilhuisjes, eetbakjes en drinkbakjes van de hamster dien je goed schoon te maken.

Welke middelen gebruik je om een hamsterkooi schoon te maken?

Hamster zijn gevoelige dieren, gebruik dan ook zeker geen chemische middelen om jouw hamsterkooi schoon te maken. Een goed sopje met lauw water en bijvoorbeeld schoonmaakazijn moet voldoende zijn, in ons assortiment knaagdierverzorging vind je ook speciaal schoonmaak middel voor het schoonmaken van de hamsterkooi. Dit middel heeft hiernaast een lekkere geur waardoor het verblijf van jouw hamster ook nog een lekker fris ruikt naar de schoonmaakbeurt.

Voeding is ook een onderdeel van de hamsterverzorging!

Een goede voeding voor jouw hamster is minstens zo belangrijk. De hamster is een omnivoor en leeft dus van zowel plantaardig als dierlijk materiaal. Echter dient het dieet van een hamster grotendeels te bestaan uit plantaardige voedingswaarde met een toevoeging van dierlijke producten zoals meelwormen. Hiernaast dient je rekening te houden met het feit dat hamsters; hamsteren! Dit betekend dus dat de hamster zijn hamstervoeren hamstersnacks vaak ergens verstopt in het verblijf, controleer het verblijf van jouw hamster dan ook regelmatig om schimmelvorming te voorkomen op het opgeslagen voorraadje van jouw hamster. Opgeslagen voeding kan ook een teken zijn van een overvloed aan voeding, om te voorkomen dat jouw hamster te dik wordt is het belangrijk je aan de aanbevolen hoeveelheid voeding te houden welke vaak terug te vinden is op de verpakking van het hamstervoer. Natuurlijk is ook het aanbieden van knaagdierhooi en water een onderdeel van de verzorging van jouw hamster. Een hamster moet ten alle tijden beschikking hebben tot vers en schoon drinkwater in de hamsterkooi.

Vacht, tand en nagelverzorging van een hamster.

Ook voor hamsters is het belangrijk dat er een regelmatige controle wordt gedaan op de vacht, tanden en nageltjes. Door dit te controleren voorkom je problemen in de toekomst en worden gezondheidsproblemen bij de hamster sneller opgemerkt. Een gezonde hamster heeft een licht glanzende vacht, mooie rechte tandjes en korte nageltjes. Merk je afwijkingen aan het uiterlijk van de hamster, zoals een verwilderde vacht of te lange nagels? Dan is het tijd toch in te grijpen, hieronder kun je lezen hoe je jouw hamster kunt helpen bij de dagelijkse verzorging.

 

Vachtverzorging van de hamster. In tegenstelling tot sommige andere huisdieren vraagt een hamster niet altijd een vachtverzorging, de meeste verzorging aan de vacht verricht de hamster namelijk zelf. Wel is het belangrijk dat je hiertoe de mogelijkheid biedt in de hamsterkooi. Hamsters maken de vacht schoon van vuil en ongedierte doormiddel van zandbaden. Door een zandbad aan te bieden kan de hamster zijn vacht schoon, zacht en glanzend houden. De meeste hamsters vinden het hiernaast heerlijk om te kunnen badderen in het zand. Verschoon het zandbad van jouw hamster regelmatig en schep eventuele viezigheden er tussendoor uit.

 

Nagelverzorging van de hamster. Net zoals bij ons mensen groeien ook de nageltjes van een hamster flink door. Gelukkig zijn hamsters echte gravers en profiteren ze hierdoor van een natuurlijke slijtage op de nageltjes. Om de nagels optimaal te laten slijten is het aan te raden ruwe materialen aan te bieden in het hamsterverblijf. Hamsterspullen van hout, steen en andere ruwe materialen zorgen namelijk dat de nagels slijten tijdens het spelen en bewegen door de kooi. Zijn de nageltjes overduidelijk te lang dan kun je deze knippen met een kleine knaagdier nagelschaartje of vijlen. Let hierbij altijd goed op de bloedvaten, deze mag je namelijk niet raken! Heb je geen ervaring met het knippen van de hamsternageltjes? Breng dan een bezoekje aan een dierenarts welke je hierbij kan helpen.

 

Tandverzorging van de hamster. De hamster wordt niet voor niets een knaagdier genoemd, deze kleine huisdieren beschikken over zeer scherpe voortandjes welke het gehele leven blijven groeien! Voor een goede verzorging is het natuurlijk belangrijk dat de tandjes wel goed slijten. Door het aanbieden van ruwe materialen in de voeding of als knaagmateriaal in de vorm van knaagdierspeelgoed zorg je ervoor dat de tanden goed slijten. Enkele voorbeelden van goed materiaal om de hamster te kunnen bieden voor tandslijtage zijn bijvoorbeeld; wilgentakken, takken van fruitbomen (geen steenvruchten) of leuk knaagdier speelgoed voor de hamster.

 

Mocht er nu echt een keer iets mis zijn met je hamster, neem hem of haar voor alle zekerheid mee naar de dierenarts is een transportboxje! Better safe than Sorry!

 

Hamster, Kokosnoot, Slaap, Nest, Rest

Aandacht, liefde en veiligheid voor jouw hamster

Naast een goede hokverzorging, tandverzorging, vachtverzorging én nagelverzorging bij de hamster is het geven van voldoende liefde en aandacht iets wat zeker niet vergeten mag worden. Hamsters zijn zoals hierboven al eens aangehaald echter prooidieren. Dit betekend dat deze kleine huisdiertjes de nodige bescherming moeten krijgen voor een veilig en comfortabel gevoel. Zorg dat jouw hamster een veilig onderkomen heeft met voldoende schuilplekjes welke hem een geborgen gevoel bieden. Naast een goede en veilige huisvesting is aandacht en liefde natuurlijk iets wat niet mag ontbreken. Zoals dit geldt voor ieder andere huisdier is het niet anders voor de hamster. Zeker wanneer je jouw hamster tam wilt maken is het belangrijk voldoende tijd en aandacht te besteden aan jouw hamster. Hoe meer tijd je investeert in de hamster, hoe meer liefde je ervoor terug krijgt. De hamster is namelijk echt een huisdier waar het vertrouwen gewonnen moet worden, dit kun je bereiken met een goede hamsterverzorging, voldoende tijd, de juiste huisvesting benodigdheden en natuurlijk alle liefde voor jouw huisdiertje.

Kies het juiste moment voor de hamsterverzorging

Nu we weten welke onderdelen er komen kijken bij de verzorging van een hamster komen we terug op de eerste vraag in dit artikel. Wanneer is het juiste moment voor de verzorging van jouw hamster? Hamsters worden pas actief zodra het schemer begint te worden, het is pas op dit moment dat de hamster uit zijn slaaphuisje komt op zoek naar voeding en vermaak. Dit zijn dan ook de juiste momenten om de hamster te voorzien van zijn verzorging, op deze manier hoef je de hamster niet te storen tijdens zijn rustmomenten en kan deze heerlijk slapen tot het schemering begint te worden. Kies dus altijd een moment dat de hamster actief is voor het verzorgen van de hamster.

Heb je vragen, opmerkingen of zelfs tips voor de perfecte hamsterverzorging?

We hopen dat je na het lezen van dit artikel een goed beeld hebt kunnen krijgen wat de verzorging van een hamster exact inhoudt. Heb jij vragen over hamster verzorging, wil je tips over de juiste verzorging van jouw hamster of heb je juist adviezen voor toekomstige hamsterbaasjes?  Laat jouw reactie dan achter onder dit bericht en informeer andere hamsterliefhebbers. Lees ook eens een van onze andere blogs over hamsters zoals De 15 meest gestelde vragen over hamsters.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen