Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗢𝗟𝗚𝗘𝗡𝗗𝗘 𝗪𝗘𝗥𝗞𝗗𝗔𝗚 𝗜𝗡 𝗛𝗨𝗜𝗦
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗢𝗟𝗚𝗘𝗡𝗗𝗘 𝗪𝗘𝗥𝗞𝗗𝗔𝗚 𝗜𝗡 𝗛𝗨𝗜𝗦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗢𝗟𝗚𝗘𝗡𝗗𝗘 𝗪𝗘𝗥𝗞𝗗𝗔𝗚 𝗜𝗡 𝗛𝗨𝗜𝗦
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗢𝗟𝗚𝗘𝗡𝗗𝗘 𝗪𝗘𝗥𝗞𝗗𝗔𝗚 𝗜𝗡 𝗛𝗨𝗜𝗦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗢𝗟𝗚𝗘𝗡𝗗𝗘 𝗪𝗘𝗥𝗞𝗗𝗔𝗚 𝗜𝗡 𝗛𝗨𝗜𝗦
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗢𝗟𝗚𝗘𝗡𝗗𝗘 𝗪𝗘𝗥𝗞𝗗𝗔𝗚 𝗜𝗡 𝗛𝗨𝗜𝗦
HuisdierplezierHuisdierplezier
Hoe leer je het gebruik van de kattenbak aan bij de kat?

Hoe leer je het gebruik van de kattenbak aan bij de kat?

Een groot voordeel van het houden van katten is dat ze vrij eenvoudig én snel zindelijk te maken zijn. De kat staat er om bekend hygiënisch te zijn en dankbaar gebruik te maken van de kattenbak. Echter, de kat of vaak nog kitten moet het misschien nog wel leren wat het gebruik van een kattenbak exact inhoudt. Niet alle kittens of katten zijn dit gewend en hierdoor kan het zijn dat je de kat stap voor stap moet laten wennen aan de kattenbak. Wil je weten hoe je dit kunt doen? Lees dan zeker verder.

Stap 1: Kies de juiste kattenbak

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste kattenbak kiest. Welke kattenbak dit is, is afhankelijk van een aantal dingen. Ten eerste de grootte van de kat, kies een kattenbak welke voldoende ruimte biedt aan de kat. Het is erg lastig een kat zindelijk te maken als de kattenbak simpelweg te klein is voor de kat. Hiernaast houden katten niet van vieze poten, als de kattenbak te klein is zal er te weinig ruimte over zijn na een keer ontlasten, dit kan er voor zorgen dat de kat de kattenbak geen tweede keer wenst te gebruiken. Kies dus voor het juiste formaat. Naast de afmeting van de kattenbak kun je ook nog kiezen uit verschillende types kattenbakken, hieronder zie je een overzichtje van de verschillende soorten kattenbakken uit onze kattenwinkel als voorbeeld:

 

De dichte kattenbak of gesloten kattenbak is voorzien van een deksel met een deurtje. Deze kattenbakken zijn het meest populair omdat de deksel een groot deel van de geurtjes wegneemt én je niet de hele dag tegen een open kattenbak aan zit te kijken. Gesloten kattenbakken zijn er in vele formaten, kies voor een grote kattenbak voor grote kattenrassen of meerdere katten en een kleiner formaat voor kittens en kleine katten indien gewenst.

 

De hoek kattenbak heeft zoals de bovengenoemde soorten óók een deksel, echter zijn deze kattenbakken ontworpen voor plaatsing in een hoek. Dit zorgt ervoor dat de kattenbak veel minder ruimte in beslag neemt en je een ongebruikte hoek in de woonkamer of bijvoorbeeld bijkeuken optimaal kunt gebruiken.

 

De open kattenbak is eigenlijk een onderbak waardoor de kat of kitten dus niet door een deurtje hoeft te stappen. Deze kattenbakken worden vaak gebruikt om het gebruik van een kattenbak aan te leren bij een kitten of kat. De open kattenbak is erg makkelijk te betreden waardoor je het spannende stapje van een kattenluikje wegneemt. Dit kan dus zeker helpen bij het aanleren van de kattenbak. Hierover later meer informatie.

Één of twéé kattenbakken voor de kat?

Zoals hierboven al staat geschreven houden katten er niet van om in een vieze kattenbak de behoeftes te doen. Het is dan ook belangrijk de kattenbak vaak genoeg schoon te maken. In sommige gevallen is het zelfs aan te raden meerdere kattenbakken te gebruiken. Zeker wanneer er meerdere katten in huis verblijven is dit eigenlijk een must. Hiernaast kan het handig zijn wanneer je in een huis woont met verdiepingen waar de kat mag en kan komen, bijvoorbeeld boven nog een extra kattenbak te plaatsen. Hiermee voorkom je dat de kattenbak te snel vies wordt en de kat er geen gebruik van wenst te maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een grote kattenbak te plaatsen en een kleine kattenbak als reservere of extra te gebruiken.

Stap 2: Kies voor de juiste kattenbakvulling

Zodra je de juiste kattenbak hebt gekozen is het belangrijk te kiezen voor een goede kattenbakvulling. Een goede kattenbakvulling neemt vocht op én gaat geurtjes tegen in en rondom de kattenbak. De meest verkochte kattenbakvulling is de kattenbakvulling met babypoeder, dit kattengrit heeft een aangenaam geurtje, neemt vocht goed op én is zuinig in gebruik. Natuurlijk zijn er ook andere opties op het gebied van kattenbakvulling, bekijk de mogelijkheden in onze categorie; kattenbakvulling. Vind je het schoonmaken van de kattenbak minder leuk? Bekijk dan ook de kattenbakzakken of kattenbakschepjes welke het schoonmaken van de kattenbak een stuk eenvoudiger maken.

 

Stap 3: Plaats de kattenbak op een goede plek

De kattenbak is klaar voor gebruik, het is nu belangrijk te gaan bekijken waar je de kattenbak het beste kunt plaatsen in huis. Zoals hierboven al stond geschreven is het bij een huis met verdiepingen wellicht fijn om meerdere kattenbakken te plaatsen. Plaats de kattenbak op een toegankelijke plek waar jouw kat eenvoudig toegang heeft maar kies wel voor een plek waar rust is. Op deze manier kan de kat in alle rust gebruik maken van de kattenbak. Plaats de kattenbak hiernaast niet naast de voerbak en drinkbak van de kat, katten houden er niet van om de eet plek te bevuilen ook al is dit in een gesloten kattenbak.

Stap 4: Het gebruik van de kattenbak aanleren

De meeste katten welke opgroeien in huiselijke kring zijn gewend een kattenbak te gebruiken. Dit leren ze namelijk van de moederkat welke dit veelvoudig zal voordoen bij de kittens. Is jouw kat niet opgevoed in huiselijke kring dan kan deze kennis ontbreken. Het is dan zaak dat je de kat of kitten dit zelf gaat aanleren.

Observeer jouw kitten of kat! Het is hierbij belangrijk dat je gaat bekijken wat het ritme is van de kat, de meeste katten ontlasten na het slapen, spelen of na het eten. Wanneer je door krijgt wanneer jouw kat zijn behoeftes moet doen is het eenvoudig de kat naar de kattenbak te begeleiden of deze erin te plaatsen zodat hij gaat begrijpen waar hij moet zijn voor het doen van zijn behoeftes.

 

Maak de kattenbak vertrouwd! Stimuleer het gebruik van een kattenbak door in de ‘omgeving’ te spelen samen. Omdat katten vaak naar de toilet moeten na het spelen is het slim om samen te spelen rondom de kattenbak. Op deze manier kun je de kat snel op de kattenbak zetten wanneer dit nodig is. Hiernaast raakt de kat bekend met de kattenbak én leert hij dat de kattenbak geen eng voorwerp is.

 

Help de kat wanneer nodig! Katten begraven de ontlasting in de kattenbak vaak, een kat welke dit niet gewend is zal niet weten dat dit de bedoeling is. Naast het feit dat het oppervlakte van de kattenbak op deze manier langer schoon blijft, gaat het ook geurtjes tegen. Het kan nodig zijn dat je de kat moet laten zien hoe dit werkt, doe dit met je hand en ‘begraaf’ op deze manier de ontlasting zoals een kat dit zou doen. Hierdoor zal de kat al snel doorhebben wat de bedoeling is.

 

Toch een “oepsje” buiten de kattenbak? Doet jouw kat toch zijn behoeftes naast de kattenbak? In plaats van de ontlasting weg te gooien in de prullenbak kun je er voor kiezen dit in de kattenbak te deponeren, zo ruikt de kat dat de ontlasting plek daar is. Maak de plek waar jouw kat (buiten de kattenbak) heeft ontlast goed schoon, zodat er geen geurtjes blijven hangen waardoor de kat kan gaan denken dat juist dít de toiletplek is. Mocht jouw kat voortdurend op één plek buiten de kattenbak zijn behoeftes doen? Verplaats zijn voerbakje en drinkbakje dan naar deze plek indien mogelijk, katten poepen en plassen eigenlijk vrijwel nooit op een plek waar ook gegeten wordt.

 

Wordt niet boos en ga niet schreeuwen! Het heeft geen nut om de kat te ‘straffen’ voor het niet gebruiken van de kattenbak. Het betreft een leerproces welke bij de meeste katten vrij eenvoudig gaat maar natuurlijk zijn ook hier uitzonderingen. Probeer te begrijpen dat de kat écht niet met opzet een drolletje achterlaat in jouw keuken maar dat hij simpelweg nog moet leren hoe het wél moet. Aan jou de taak hem dit te leren wanneer het niet vanzelf gaat.

 

Vele pogingen zonder succes? Zoals hierboven ook vermeldt, sommige katten vinden het gewoon erg lastig om te wennen aan een kattenbak. Voor deze katten is wat geduld érg belangrijk, zonder geduld zal de kat het niet snel leren. Zeker wanneer je boos wordt wanneer het fout gaat zal de kat het alleen maar moeilijker vinden wat hij dan wél moet doen. Wanneer de kat na vele pogingen nog steeds geen gebruik maakt van de kattenbak kun je er voor kiezen de leefruimte van de kat te verkleinen, in een ruimte waar de kattenbak staat natuurlijk. Op deze manier maak je het duidelijker waarvoor de kattenbak bedoeld is. Dit is natuurlijk wel écht een redmiddel welke je liever niet wilt doen én vaak is dit ook niet nodig wanneer je rustig de tijd neemt de kat gebruik te leren maken van een kattenbak.

Heb je vragen of juist tips voor kattenliefhebbers?

We hopen dat je een idee hebt gekregen om aan de slag te kunnen gaan met het zindelijk maken van de kat. Heb jij vragen neem dan gerust contact met ons op of laat jouw bericht achter onder dit artikel, wij denken graag met je mee. Heb jij tips voor andere kattenliefhebbers om het gebruik van een kattenbak nóg makkelijker te maken? Laat jouw reactie dan achter onder dit artikel en help andere kattenliefhebbers op weg! Wil je een kattenbak kopen of ben je op zoek naar leuk kattenspeelgoed, lekkere kattensnacks of een lekker warm mandje voor de kat in de wintermaanden? Bekijk dan zeker onze kattenwinkel, deze staat bordevol handige, leuke én mooie items voor de kat:

 

Meer lezen over katten?

Vind je het leuk om informatie te lezen over katten en jouw kennis te verbreden op het gebied van kattenrassen, kattenverzorging, het vermaak van een kat én leuke spellen welke je met de kat kunt spelen? Neem dan zeker eens een kijkje op onze blogpagina, hier vind je leuke items over katten zoals bijvoorbeeld:

Kattenblog: De 10 populairste kattenrassen
Kattenblog: De Maine Coon
Kattenblog: De Britse Korthaar
Kattenblog: De Spynx kat
Kattenblog: Wat is de beste kattenbakvulling?
Kattenblog: Het nut van een krabpaal
Kattenblog: Een verstopplek voor de kat

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen