Meteen naar de content

Help mijn huisdier heeft een teek!

Niemand zit er op te wachten maar toch elk jaar tussen maart en september verschijnt hij weer: De Teek! Een ongewenste bezoeker welke maar al te graag wegkruipt in de vacht van jouw huisdier. Maar wat is een teek eigenlijk? Wat kunnen we doen om teken bij onze huisdieren te voorkomen? Hoe verwijder je een teek én is een teek eigenlijk gevaarlijk voor huisdieren? Wij zochten het voor je uit! Lees mee en ontdek alle antwoorden op jouw vragen over teken en huisdieren!

 

Ixodes Ricinus, Ricinus Teek, Kruis Aan, Ziekte, Gevaar

Wat is een teek?

Een teek is een kleine spinachtige welke zichzelf voed met bloed van onder andere zoogdieren, waaronder onze geliefde huisdieren (de gastheer). De teek kent vier levensstadia beginnend met een eitje, waarna een larf ontstaat welke uitgroeit tot een nimf en hierna voldoet als volwassen teek. Binnen deze stadia begint de teek vanaf het nimf stadia met de zoektocht naar bloed. Wanneer de teek een gastheer heeft gevonden en zich heeft volgezogen wordt hij groter en wordt duidelijk zichtbaar dat de teek heeft toegeslagen. Een weetje wat voor vele niet bekend is; is dat enkel het vrouwtje bijt en bloed zuigt. Dit komt omdat een vrouwtjes teek bloed nodig heeft voor de ontwikkeling van de eitjes welke ze legt in de herfstmaanden. Een vrouwtjes teek kan tot wel 2000 eitjes leggen voordat ze sterft.

Wanneer zijn teken actief?

We spreken over het tekenseizoen tussen de maanden maart en september. Maar dit wil niet zeggen dat er in de rest van het jaar geen teken voor komen. Een teek kan zelfs het gehele jaar voorkomen mits te temperaturen hiervoor hoog genoeg zijn om te overleven. Toch is er een duidelijke stijging te zien rond de maanden maart en april, het grootste aantal meldingen komt echter voor in de maanden juni, juli en augustus wanneer de temperaturen ideaal zijn voor een teek!

Waar leven teken?

Teken komen helaas vrijwel overal voor; van het platteland tot de stad. Wel hebben ze favoriete plekjes waar ze vaak te vinden zijn; bossen, heide, parken en tuinen zijn plekken waar de teek zijn dagen slijt. Met name plekken waar de natuur zijn vrije gang kan gaan zijn favoriet. Denk hierbij aan loofbossen, hoog gras, dorren bladeren, houtsnippers of verscholen plekjes in lage struiken. Enkele planten zijn hierbij extra populair zoals varens (zie afbeelding hieronder) waar de teek zich goed kan verschuilen tot “zijn gastheer” langskomt en hij zich vast kan bijten. Maar teken komen niet enkel voor op plekken buiten jouw huis en tuin, uit onderzoeken is gebleken dat ongeveer één-derde van de tekenbeten wordt opgelopen in eigen tuin. Ook hier is het dus oppassen geblazen, voor jouw huisdieren maar ook voor jezelf!

Is een teek gevaarlijk?

In de meeste gevallen is een tekenbeet onschuldig, mits de teek tijdig én op de juiste manier wordt verwijderd. Echter, kán een teek de bacterie Borrelia Burgdorferi met zich meedragen waardoor deze de ziekte van Lyme kan overdragen op de gastheer. De teek kan deze bacterie zelf oplopen door een besmet dier te kiezen als gastheer, na deze besmetting kan de teek vervolgens andere dieren besmetten. In Nederlands is gemiddeld één op de 5 teken besmet met deze bacterie, dit is natuurlijk vrij veel. De overdracht gaat traag op gang, is jouw hond gebeten door een besmette teek dan is er 2% kans dat deze hierdoor ook ziek wordt. Wacht je echter langer met het verwijderen dan 24 uur verhoogd dit percentage aanzienlijk. Naast de Borrelia bacterie kan een teek ook andere virussen en bacteriën overbrengen op onze huisdieren. Het is dan ook zeer belangrijk dat de teek dan snel verwijderd wordt en deze geen kans krijgt de bacteriën over te brengen op zijn gastheer.

Is een teek pijnlijk?

In tegenstelling tot vlooien heeft een huisdier vaak weinig ongemak of last van een teek. Dit is ook de reden dat veel mensen ze niet tijdig ontdekken. Het verwijderen van een teek kan wél pijnlijk zijn voor een dier, echter is dit vaak enkel wanneer het niet goed gebeurt en er meerdere keren getrokken wordt aan de huid. Het is dus belangrijk de teek op de juiste manier te verwijderen. Hoe? Dat lees je verderop in dit artikel.

Symptomen van een tekenbeet

Om te voorkomen dat jouw huisdier besmet raakt is het héél belangrijk de teek direct te verwijderen. Dit verminderd de kans op besmetting met o.a. de bacterie welke Lyme kan veroorzaken. Toch kan het voorkomen dat je een teek te laat ontdekt of zelfs helemaal niet opvalt door de vacht van jouw hond. Het is dan ook belangrijk altijd goed te blijven kijken naar de gezondheid van jouw dier, ontdek je een van onderstaande of meerdere symptomen dan is het aan te raden direct contact op te nemen met jouw dierenarts, zeker wanneer je verwacht dat het om een tekenbeet zou kunnen gaan. Enkele symptomen van een huisdier besmet met een teek- bacterie of virus:

  • -        Koorts en sloomheid
  • -        Verlies van eetlust en uitdroging
  • -        Kreupelheid
  • -        Ontsteking in spieren
  • -        Afwijkingen in zenuwen
  • -        Ontstoken gewrichten
  • -        Vergrote Lymfeknopen

 

Preventief behandelen

Het is mogelijk om jouw huisdier (deels) te beschermen tegen vervelende tekenbeten. Je kunt dit nooit met 100% zekerheid voorkomen maar je kunt de kans hiermee wel aanzienlijk verkleinen. Juist omdat het vaak voorkomt dat een teek (te) laat wordt gesignaleerd, bijvoorbeeld door een dikke of langharige vacht bij honden. Er zijn verschillende middelen op de markt welke je ondersteunen om teken zo veel mogelijk te voorkomen bij jouw huisdier:

 

Tekenbanden  De tekenband kennen we allemaal wel, deze vaak gebruikte banden bieden voor langere tijd bescherming door middel van een werkzame stof welke zich door huid-olie verspreid op de het lichaam van jouw huisdier. Een tekenband kan jouw hond tot wel 8 maanden beschermen tegen teken. Het grote voordeel hiervan is dat je jezelf niet hoeft te herinneren aan het herhalen van een behandeling in de teken periode, het nadeel van een tekenband is dat deze de gehele dag gedragen wordt en niet alle honden dit prettig vinden.  

 

Spot-on teken behandeling  Spot on tekenbehandeling werkt via een pipet welke in de vacht van jouw huisdier wordt gespoten. Er zijn hierbij ook middelen op de markt welke naast preventief beschermen tegen teken ook een bescherming bieden tegen vlooien. Wel moet je er rekening mee houden dat deze preventieve behandeling vaak maar voor korte duur beschermd en in de tekenperiode een aantal keren herhaald moet worden.

 

Natuurlijke teken preventie – Ben jij niet van de middeltjes en wil je jouw hond op een natuurlijke manier preventief behandelen voor teken? Dan zijn er ook nog natuurlijke teken preventie middelen op de markt bijvoorbeeld door het gebruik van knoflook (let op de hoeveelheid) en kokosolie.

Kun je zomaar een middel gebruiken tegen teken bij je huisdier?

Nee, het is belangrijk te weten dat niet elk middel geschikt is voor alle huisdieren. Zo zijn er specifieke preventieve middelen voor honden, katten maar ook andere huisdieren. Hiernaast is het belangrijk te weten dat er middelen op de markt zijn welke voor sommige huisdieren zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan dragers van MDR1- gendefect. Laat je dan ook altijd goed informeren door bijvoorbeeld je dierenarts vóór je bestrijdingsmiddelen gebruikt op de vacht van jouw huisdier.

Werkt een preventieve behandeling tegen teken 100%?

Helaas zijn alle middelen op de markt geen garantie, jouw huisdier kán alsnog een teek oplopen bij een wandeling of speurtocht door te achtertuin. Het is dan ook heel belangrijk dat je jouw huisdier regelmatig goed controleert op de aanwezigheid van teken op het lichaam. Voornamelijk plekken waar het huisdier zelf niet goed bij kan; achter de oren, in de liezen, in de nek, op de poten zijn plekken waar je dagelijks goed moet controleren op de aanwezigheid van een teek! Onthoud dat het tijdig verwijderen écht heel belangrijk is en je dit enkel kunt realiseren door regelmatig en goed te controleren op teken in de vacht van jouw hond, kat of ander huisdier.

Een-teek-verwijderen

Heb je na jouw preventieve behandeling toch een teek ontdekt bij jouw huisdier? Dan is het belangrijk dat je deze snel én goed verwijderd, dit voorkomt besmetting door een eventueel besmette teek. Er zijn verschillende middelen voor het verwijderen van een teek, hieronder vind je de meest gebruikte hulpmiddelen voor het verwijderen van een teek:

 

Tekentang – De tekentang is misschien wel de meest bekende manier om een teek te verwijderen. De tang heeft een schuivend mechanisme welke je om de teek heen kunt klemmen als het ware. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast en trek deze in een draaiende beweging uit de huid. Met één hand kun je hiermee eenvoudig in een handomdraai de teek verwijderen. Zorg ervoor dat de teek volledig en in totaliteit uit de huid wordt gehaald.

 

Tekenhaak – De tekenhaak is onze persoonlijke favoriet omdat deze haakjes erg eenvoudig én makkelijk werken bij het verwijderen van een teek. Je schuift het haakje simpelweg om de teek heen en trekt deze al draaiend uit de teek. De tekenhaak maakt het makkelijker de teek in totaliteit uit de huid te trekken en verminderd de kans dat de teek ‘breekt’ waarbij een stukje van de teek kan achterblijven in de huid. Deze tekenhaakjes komen vaak in 2 formaten, ideaal want hierdoor heb je een tang voor zowel kleine als grotere teken.

 

Tekenpincet – De tekenpincet is ideaal voor het verwijderen van teken wanneer je een beetje ervaring hebt. De tekenpincent werkt hetzelfde als de tekentang maar is wat lastiger en vraagt iets meer ervaring doordat je de teek op de juiste manier uit de huid moet halen. Let er bij het gebruik van een pincet ook op dat je de huid niet beschadigd én je de teek niet in het lichaam knijpt voor je deze verwijderd. Wanneer dit gebeurt zal de teek de vloeistoffen uitstoten welke juist problemen kunnen geven bij de hond.

Moet je de huid na het verwijderen van een teek behandelen?

Na het verwijderen van de teek kun je de huid ontsmetten. In sommige gevallen blijft een rood plekje achter op de huid, dit is niet erg en vrij normaal. Dit plekje moet echter wel weer verdwijnen, blijft de plek waar de teek verwijderd is rood na een week of raakt deze geïrriteerd neem dan altijd contact op met de dierenarts. Doe dit natuurlijk ok wanneer er symptomen ontstaan van een besmetting door de teek.

Waar moet je juist niet doen bij het verwijderen van een teek?

Ten eerste is het belangrijk dat de teek in zijn geheel wordt verwijderd zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, een deeltje wat achterblijft kan namelijk zorgen voor een ontsteking op de huid. Gebruik hiernaast geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóór het verwijderen van de teek. Dit kan er namelijk voor zorgen dat jouw huisdier júist besmet raakt. De middelen op de teek kunnen er namelijk voor zorgen dat de teek zich bedreigt voelt en juist de vervelende stoffen zal uitstoten. Knijp ook niet in het lichaam van de teek tijdens het verwijderen, dit zorgt tevens voor uitstoot van de vloeistoffen met bacteriën. Het is dus zaak dat de teek jouw tekentang niet “ziet aankomen” en dit doe je door de teek in één keer op de juiste manier te verwijderen.

Je kunt nu veilig en verantwoord een teek verwijderen!

Heb je alle tips, adviezen en do’s en don’t gelezen? Dan kun je nu veilig een teek verwijderen bij jouw huisdier! Heb je nog vragen dan kun je deze natuurlijk stellen via de comments onder dit artikel. Wij denken graag met je mee en helpen je hiernaast natuurlijk met liefde bij jouw vragen.

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

In De Aanbieding

Moderne krabton greta grijs 70cm €99,99 €94,99
Luxe krabpaal Raisa 2 bruin €449,00 €369,00
Houten Desgin krabpaal boomstam hina 100cm €259,00 €219,00
Sisal krabton George Beige €79,99 €74,99
Houten Design krabpaal boomstam Yuna 163cm €499,00 €419,00
katten krabkegel Zeegras €44,49
Grote krabpaal Granda Sisal grijs 123cm €209,00 €189,00
Dubbel Konijnenhok Bambam met 2 Afsluitbare Verdiepingen €249,00 €199,00
Grote konijnenhok Saar met Ren XL €269,00 €209,00
Konijnenhok Cavia Atto met ren €154,90 €129,90
Konijnenhok Floret Urban met Ren & Kruidentuin €309,00 €239,00
Kippenren Metaal Doerak 4meter €449,00 €359,00
Konijnenren Cottage Hout Opvouwbaar €159,90 €139,00
Grote kattenbak Konijnentoilet open L €21,99
Kippenren Metaal Doerak 2meter €369,00 €279,00
Konijnen Nachthok Schuilhok Cosy met Scharnierdak €74,99 €71,99
Kippenhok Billy €249,00 €204,00
Kippenhok Billy Cottage €249,00 €204,00
Kippenren Metaal Doerak 4meter €449,00 €359,00
Kippenren Metaal Doerak 6meter €549,00 €429,00
kippenhok Capri Country met Kippenren €359,00 €299,00
Kippenren Metaal Doerak 2meter €369,00 €279,00
Kippen Legnest €24,99 €23,99
Drinkemmer Kippen drinkbak 7 liter €27,49
kippen Legnest metaal met 2 Afzonderlijke Nesten €106,00 €104,99
kippenvoerbak Edna op Poten 16kg €51,99 €48,99
Winkelwagen 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen