Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
Giftige planten voor honden

Giftige planten voor honden

Wanneer je een hond of puppy in huis krijgt is het belangrijk de leefruimte veilig te maken. Denk hierbij aan het wegwerken van kabels, het opbergen van kostbare spullen en wellicht het afzetten van het bankstel of andere items in huis. Maar wist je dat het ook belangrijk is je te verdiepen in de planten welke je binnen hebt staan of welke staan de stralen in jouw achtertuin? Er zijn een groot aantal planten schadelijk, giftig en zelfs dodelijk voor onze honden. In deze blog vind je een overzicht van de planten welke je beter kunt verwijderen wanneer je een viervoeter in huis krijgt. Natuurlijk vind je ook enkele goede alternatieven, planten en bloemen welke wél veilig zijn voor jouw huisdier.

Welke kamerplanten en bloemen zijn giftig voor de hond?

Verschillende kamerplanten en tuinplanten zijn schadelijk voor onze honden. De mate van gevaar is bij de planten natuurlijk verschillend, echter is het belangrijk te weten dat onderstaande planten niet goed zijn voor de gezondheid van jouw hond. We hebben geprobeerd deze lijst zo compleet mogelijk te maken met de meest voorkomende planten. Dit betekend echter niet dat ontbrekende planten direct veilig zijn, bij twijfel is het slim altijd onderzoek te doen. Tenslotte staat de gezondheid van jouw huisdier op het spel, verdiep je dan ook goed in de planten welke een gevaar zouden kunnen zijn. Laten we beginnen, welke veelvoorkomende kamerplanten zijn gevaarlijk voor honden?

 

Aloe Vera Benefits-beelden | Gratis vectoren, stockfoto's & PSD's

 

Aloë Vera plant – Deze plant heeft voor mensen wellicht een genezende en kalmerende werking, dit geldt niet voor onze honden. De Aloë Vera plant kan problemen geven met het spijsverteringskanaal van de hond. De gehele plant is giftig voor onze viervoeters, beter geen Aloë Vera plant dus.

 

Hedera Helix-beelden | Gratis vectoren, stockfoto's & PSD's

 

Hedra – Dat de Hedra giftig is voor dieren is bij de meeste mensen wel bekend. Deze plant groeit ook nog eens akelig snel dus het is belangrijk deze tijdig te verwijderen wanneer hij op popt rond jouw huis. Deze plant komt natuurlijk veelal buiten voor maar er wordt ook voor gekozen deze plant in een pot binnen te zetten, geen goed idee met honden of andere huisdieren in huis. De Hedra kan verlammingsverschijnselen veroorzaken, moeite met ademhalen en ernstige huiduitslag.

 

Crassula ovata jade succulent, jadeplant, vriendschapsboom, gelukkige plant of geldboom. bladeren van een groenblijvende plant. natuurlijke achtergrond van bladeren van crassula | Premium Foto

 

De Jadeplant – Deze kleine vetplant is een taaie plant, hij overleeft slechte verzorging en is hierdoor erg populair. Deze vetplant is echter erg schadelijk voor dieren, het veroorzaakt braken en kan hiernaast een lage hartslag veroorzaken. Geen goede keuze dus voor jouw woonkamer.

 

Dieffenbachia Images | Free Vectors, Stock Photos & PSD

 

Dieffenbachia – De dieffenbachia plant is giftig voor honden en kan zorgen voor zwelling en brandwonden in de bek van de hond. Wanneer de hond op de bladeren kauwt komt er een stof vrij welke deze klachten veroorzaken. Bij inname kan deze plant zorgen voor ademhalingsproblemen en in het ergste geval leiden tot de dood. Een echte no-go voor hondenliefhebbers dus.

 

De epipremnum of drakenklimop: kweken en verzorging - Garden ID

 

De Drakenklimop – De drakenklimop staat ook wel bekend als Epipremnum Aurem en is in zijn totaliteit onveilig voor de hond. Deze onverwoestbare kamerplant is erg populair omdat hij erg weinig verzorging nodig heeft, echter is deze dus behoorlijk gevaarlijk voor de hond. De drakenklimop veroorzaakt ernstige irritatie in de bek en kan zorgen voor darmproblemen.

 

Gravure illustratie van cycas palm | Premium Vector

 

De kamerpalm – Deze kleine palm bevat sap welke schadelijk is voor onze honden. Het kauwen op deze kamerplant veroorzaakt bijwerkingen zoals diarree en braken. Er zijn een aantal kleinere palmen wel geschikt voor de hond maar deze variant kun je beter niet in de vensterbank zetten.

 

Lily Arum-beelden | Gratis vectoren, stockfoto's & PSD's

 

De Aronskelk – Deze kamerplant heeft bijzondere bladeren, dit maakt hem ook erg geliefd. Echter is deze mooie kamerplant minder geschikt wanneer je een kwispelstaart in huis hebt. De bladeren kunnen zwellingen veroorzaken en irritaties waardoor de hond extreem gaat kwijlen en braken. Deze kamerplant is dan ook zeker niet geschikt voor huishoudens met een hond.

 

De Lepelplant – De Lepelplant is een plant welke door veel mensen wordt gewaardeerd, de plant heeft een stijlvolle uitstraling en is hiernaast ook makkelijk in leven te houden. Echter is deze plant verre van geschikt voor mensen met een hond, de plant zorgt namelijk voor irritatie in de bek en veroorzaakt overmatig kwijlen. Geen goede kamerplant voor ons dus, helaas.

Welke kamerplanten zijn wel geschikt voor de hond?

Los van het feit dat je jouw viervoeter liever niet in de planten ziet waarschijnlijk zijn er een aantal planten welke veilig zijn voor de hond. Wanneer de hond van deze planten een hapt neemt ontstaan er geen directe problemen. Welke kamerplanten zijn o.a. geschikt voor honden?

 

 • -        De Bananenplant
 • -        De Bamboepalm
 • -        De Tiengebodenplant
 • -        De Graslelie
 • -        De Goudpalm
 • -        De Geldboom
 • -        De Boston varen en de Blauwvaren
 • -        De Vlinderorchidee en de Tijger orchidee
 • -        De Kwartjesplant

Welke buitenplanten zijn giftig voor de hond?

Ook in onze tuinen schitteren de mooiste planten en bloemen. Maar er zijn een aantal buitenplanten enorm schadelijk voor honden (en andere huisdieren) Deze planten kunnen dan ook beter niet in de tuin gezet worden, voorkomen is in dit geval ook zeker beter dan genezen. Welke buitenplanten zijn o.a. giftig voor de hond?

 

Oleander-beelden | Gratis vectoren, stockfoto's & PSD's

 

De Oleander – Deze prachtige maar giftige plant voor honden staat op nummer 1. Deze plant is namelijk in totaliteit giftig en zelfs het eten van één blaadje kan al gevolgen hebben. Ook de symptomen liegen er niet op, zo kan de oleander hart problemen, lage bloeddruk en zelfs een hartstilstand veroorzaken. Deze plant hoort dan ook in géén geval in de tuin van een hondenliefhebber.

 

Rhododendron bloeiende bloemen in de lentetuin | Premium Foto

 

De Rododendron – Deze plant is een aanwinst voor de tuin maar zeker niet voor jouw viervoeter. De Rododendron is giftig en kan problemen veroorzaken zoals stuiptrekkingen, verlamming en zelfs de dood kan een gevolg zijn van het eten van deze plant. Ook overmatig kwijlen en oog en neus problemen staan op het lijstje van gevolgen. Zijn kleinere familielid de Azalea is overigens nóg giftiger voor honden en andere huisdieren.

 

Vingerhoedskruid Plantkunde-beelden | Gratis vectoren, stockfoto's & PSD's

 

Vingerhoedskruid – Ze zijn mooi, dat moeten we toegeven maar vingerhoedskruid is erg schadelijk. Deze plant kan leiden tot nierfalen bij de hond en veroorzaakt hartritmestoornissen. Deze plant is dodelijk voor de hond en kan een hartstilstand veroorzaken.

 

Gelukkig mooie kat staat in de tuin | Premium Foto

 

Ridderspoor – Dat de ridderspoor giftig is, is bij de meeste mensen wel bekend. Niet alleen voor dieren maar ook voor kinderen is deze plant een echte afrader. Ridderspoor kan problemen veroorzaken met de spijvertering van de hond, kan zorgen voor verlammingsverschijnselen en laat de hond overmatig kwijlen. Ridderspoor vermenigvuldigd zichzelf ook erg snel, deze zaden van deze plant worden verspreidt door heel de tuin. Een plant zorgt dan ook snel voor vele planten, beter is deze dus direct te verwijderen.

 

Gouden Regen Planten - Gratis foto op Pixabay

 

Goudenregen – De goudenregen is niet alleen voor honden maar ook voor ons mensen giftig. Met name de peulen bevatten cytisine maar de gehele plant is giftig. Omdat de goudenregen deze peulen verliest is het dan ook zeker af te raden deze te planten in jouw tuin. Niet alleen voor de hond maar ook voor kinderen én volwassen is deze plant gevaarlijk.

 

Ranunculaceae-beelden | Gratis vectoren, stockfoto's & PSD's

 

Gele Monnikskap – Deze plant is vrij zeldzaam maar komt in het zuiden van Nederland toch nog wel eens voor. Deze plant is extreem giftig en kan zelf bij aanraking al klachten geven. Bij consumptie van de Gele monnikskap ontstaan symptomen zoals ademhalingsproblemen, hartritme stoornissen en ontstekingen in de mond.

 

Pas op voor grasaren! | VoorMijnDier

 

Grasaren – Het is geen plant maar grasaren komen veel voor in de natuur. Zeker op plekken waar het gras nooit of zelden gemaaid wordt loopt de hond kans op een gras aar. Grasaren bestaan uit zaden en weerhaakjes, op het moment dat de hond langs loopt breekt de aar van het gras en komt vast te zitten in de vacht van de hond. Door de weerhaken kruipt de grasaar verder in de vacht en komt vast te zitten. Het is belangrijk een grasaar direct te verwijderen anders kan dit erge gevolgen hebben, het komt nog wel eens voor dat een gras aar operatief verwijderd moet worden. Goed opletten dus ook onderweg én zorg ervoor dat je de hond goed controleert na een wandeling.

Wat zijn veilige tuinplanten voor de hond?

Gelukkig zijn er ook een groot aantal buitenplanten wél geschikt voor hondenliefhebbers. Deze planten zijn niet giftig voor de hond, toch is het natuurlijk nooit slim de hond eindeloos op je tuinplanten te laten kauwen maar dit is een ander verhaal. Welke tuinplanten zijn o.a. veilig voor de hond?

 

 • -        De Varen
 • -        De Goudsbloem
 • -        Bananenplanten
 • -        Graslelie
 • -        Zebracactus
 • -        Palm (let op de uitzonderingen)
 • -        Asters
 • -        Bamboe
 • -        Rozen

Hoe voorkom je dat de hond eet van jouw planten?

Ondanks er dus een aantal planten niet giftig zijn voor de hond is het slim het gedrag van planten eten te voorkomen. Wanneer jouw hond regelmatig aan jouw planten eet weet je ook niet wat hij zal doen wanneer hij een giftige plant tegenkomt onderweg. Voorkomen is dan ook altijd beter dan genezen, ook in dit geval. Zeker in de puppyperiode is het slim direct te starten, de pup moet weten dat de planten geen optie zijn. Eventueel kun je jouw plantenperkje afzetten met een puppy ren of gaaswerk. Het is namelijk een stuk lastiger het gedrag af te leren dan de kans weg te nemen. Geeft jouw hond of pup veel aandacht voor de tuinplanten zorg dan voor afleiding in de tuin of in de woonkamer.

Een kleine kanttekening bij deze lijst!

We hebben geprobeerd een duidelijke lijst op te stellen met giftige planten voor de hond. Echter wil het niet zeggen dat niet genoemde planten veilig zijn. Controleer altijd goed welke planten je in de tuin zet of plant in een pot voor op de vensterbank. Informeer in een tuincentrum of verdiep je in de plant door informatie op te zoeken. Vermoedt je dat jouw hond heeft gegeten van een giftige plant? Neem dan altijd direct contact op met de dierenarts. Niet elke giftige plant vraagt dezelfde acties van je, informeer dan ook altijd goed bij een kenniscentrum zoals de dierenarts.

Heb je nog vragen of juist opmerkingen over deze blog?

Heb jij vragen over een plant welke niet in de lijst staat, of wil je juist een belangrijke plant toevoegen in deze lijst? Laat het ons weten, op deze manier helpen we elkaar op weg naar een veilige tuin of woonkamer voor alle honden. Lees ook eens onze andere hondenblogs, vol met leerzame informatie en belangrijke tips voor de verzorging van jouw hond! Bekijk ook onze populaire hondenproducten hieronder:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen