Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
De Teckel

De Teckel

Wie kent ze niet? De opvallende kleine honden mét jachtinstinct: De Teckel! Deze kleine honden hebben misschien een schattig uiterlijk maar er schuilt veel meer achter dit kleine lichaam. De Teckel is een vaak geziene gezinshond welke van oorsprong werd gebruikt voor de jacht op dassen. Wil je meer lezen over de teckel? Weten wat je allemaal nodig hebt bij de komst van een Teckel en wat je kunt verwachten bij de verzorging van een Teckel? Lees dan zeker verder.

De oorsprong van de Teckel

De Teckel komt van oorsprong uit Duitsland waar hij de naam Dashhond draagt. Deze kleine honden zijn van origine gefokt voor de jacht op dassen zowel bovengrond als onder de grond. Door zijn compacte lichaam en korte pootjes oogt dit hondje schattig maar er schuilt een waar jachtinstinct in deze kleine hond. Vanaf 1874 heeft dit ras zijn intrede gedaan in Nederland en België waar hij inmiddels niet meer weg te denken is in het straatbeeld.

Het uiterlijk van de Teckel

Deze kleine honden hebben een uiterlijk wat iedereen wel kent. De korte pootjes in combinatie met het lange lichaam is een populaire verschijning. Dit kleine hondenras heeft een gepierde lichaamsbouw met een schofthoogte van 17 tot 25 centimeter (afhankelijk van de teckelsoort) en is ondanks zijn kleine pootjes zeer licht op de voeten. De Teckel komt in twee vachtsoorten; kortharige teckels en ruwharige teckels. Dit verschil in vacht komt voort uit de fokprogramma’s van deze honden. De ruwharige teckels zijn gefokt met terriërs waardoor de ruwharige teckel vaak íets feller is dan zijn kortharige familielid. Beide Teckel varianten hebben een aandoenlijke snoet welke menig mens inpakken! De teckel bereikt een leeftijd van ongeveer 12 tot 15 jaar met de juiste verzorging natuurlijk.

 

Het karakter van een Teckel

De meeste Teckels zijn vrolijke, energieke honden welke houden van menselijke aandacht. De Teckel is dan ook vaak te vinden bij zijn baasje waar hij geniet van de heerlijke aandacht. Toch zijn teckels niet alleen bekend om het aanhankelijke karakter, deze honden kunnen namelijk ook vrij fel en eigenwijs zijn. Zijn eigen willetje steekt hij dan ook niet onder stoelen of banken. Onbekende mensen vallen dan ook niet altijd in de smaak van een teckel en dit zal hij ook laten merken. De meeste teckels zijn over het algemeen oké met kinderen, wel moet hier vanaf pups af aan een goede socialisatie plaatsvinden met (onder andere) kinderen. Een teckel kan namelijk vrij fel uit de hoek komen wanneer iets hem of haar niet helemaal zint. Zorg voor een goede socialisatie en consequente opvoeding om dit leuke hondenras te leren om te gaan met zijn omgeving.

Een Teckel opvoeden

Veel mensen zien een teckel als ‘een worst op pootjes!’ Naast het feit dat dit geen leuke uitspraak is bewijzen deze honden dat ze véél meer zijn dan dat. De Teckel is een intelligente hond welke in staat is snel te leren. Wel moet hier rekening gehouden worden met de eigenwijsheid van deze honden. De training van een Teckel moet interessant blijven en hierbij moet de Teckel gemotiveerd blijven om te leren. Dit is natuurlijk een taak van de baas, stimulatie met beloningen én veel uitdaging houden jouw Teckel alert. Een Teckel is dus zeker wel te trainen maar vraagt wel discipline én doorzettingsvermogen van het baasje. Dit laatste is heel belangrijk, wanneer de teckel het gevoel krijgt je te kunnen manipuleren naar zijn hand zal hij dit waarschijnlijk niet laten. De Teckel is een leuke, humoristische hond maar er gaat een specifiek karakter schuil achter zijn schattige voorkomen.

De verzorging van de Teckel

Bij de verzorging van een Teckel zien we een groot verschil tussen de ruwharige en gladharige. De ruwharige Teckel dient namelijk regelmatige vachtverzorging te krijgen om klitten en vilten in de vacht te voorkomen, daarnaast wordt geadviseerd minimaal 2 keer per jaar een bezoek te brengen aan de trimsalon met jouw Teckel. Een gladharige teckel vraagt deze verzorging niet. Beide varianten vragen hiernaast natuurlijk wel een goede basis in verzorging. Denk hierbij aan de juiste voeding voor de Teckel en eventuele nagel – oog en oor verzorging.

Activiteiten met de teckel zijn niet alleen leuk maar ook noodzakelijk. Deze honden hebben voldoende beweging nodig om het bijzondere lichaam sterk en gezond te houden. Wel moet er rekening gehouden worden met de lichaamsbouw van deze hond. Door zijn lange lichaam heeft de teckel meer kans op rugproblemen. Veel rennen en springen is dan ook af te raden voor dit hondenras, verantwoorde beweging is bijvoorbeeld wandelen en leuke speurspelletjes waarbij de teckel zijn neus kan laten werken!

Wat kost een Teckel pup?

Een Teckel pup afkomstig van een rasvereniging kost ongeveer € 850 tot € 1000,- Hiernaast zie je verschil in de Teckels. De dwergteckel kost je ongeveer € 1000 en € 1300,- en een Kaninchen teckel komt al snel op een bedrag van € 1500,- Het verschil in deze honden zit hem voornamelijk in het uiterlijk, de dwergteckel is een stukje kleiner dan de Kaninchen teckel. Naast de kosten van aanschaf komen nog een aantal kosten kijken bij de aanschaf van een Teckel pup. Hierover lees je later meer.

 

Wat kost een Teckel per jaar?

De aanschaf kosten zijn eenmalig maar er zijn ook kosten aan een Teckel (of hond in het algemeen) welke jaarlijks terugkeren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de vaccinaties voor jouw Teckel, eventuele behandelingen van teken en vlooien, verzekeringen en eventuele belastingen maar ook kosten aan voeding en benodigdheden moeten hierin worden meegeteld. Het eerste jaar kost een Teckel pup over het algemeen wat meer dan de opvolgende jaren. Dit zit hem natuurlijk in de benodigdheden welke je dient aan te kopen bij de komst van een pup. Lees hieronder snel verder en ontdek aan welke kosten je hierbij moet denken.

Benodigdheden voor de Teckel

Zoals hierboven al staat vermeldt zijn er kosten welke komen kijken bij de komst van een pup, in dit geval de Teckel. Het grote voordeel van de Teckel is de grootte in benodigdheden, vanzelfsprekend betaal je voor een kleine hondenmand voor de Teckel minder dan voor een hondenmand voor grotere rassen. Hieronder vind je een overzicht met prijzen waar je rekening mee moet houden bij de komst van een pup zoals de Teckel.

 

Een hondenmand voor een Teckel  Een heerlijk zacht fluffy hondenmandje of een comfortabel hondenkussen. Ook de Teckel moet een fijn plekje in huis hebben om zich terug te kunnen trekken. Een hondenmand of hondenkussen voor een volwassen Teckel moet ongeveer een afmeting hebben van 50 tot 40 centimeter hebben zodat deze comfortabel kan liggen. Een Teckelmand van deze afmeting kost ongeveer € 25,- tot € 75,- afhankelijk van de gebruikte materialen.

 

Een hondenbench Teckel  De opvoeding van een Teckel is makkelijker te maken voor de baas door het gebruik van een hondenbench. Lees eens onze blog: Benchtraining voor een puppies. In deze blog worden de voordelen besproken bij het gebruik van een hondenbench. Een bench voor de Teckel moet ongeveer 60 centimeter zijn en is te shoppen vanaf € 29,99 tot € 75,-

 

Een voerbak en drinkbak  De teckel staat vrij laag aan de grond hierdoor zijn vele voerbakken en drinkbakken geschikt. De teckel hoeft namelijk vaak niet te bukken om te kunnen drinken en eten. Kies voor een standaard voerbak van RVS of kies een leuk design bakje om het voer en drinkwater aan te bieden aan jouw teckel. Een voerbak en drinkbak hoeft niet duur te zijn, vanaf € 2,99 heb je al een goede kunststof bak voor de Teckel.

 

Hondentrap voor de teckel - Door het lange lichaam van de Teckel is het niet aan te raden deze te laten springen. Het gebruik van een hondentrap is dan ook zeker aan te raden binnen huis. Op deze manier hoeft de Teckel niet op de bank te springen en voorkom je problemen met de rug van de Teckel. Neem jij jouw teckel regelmatig mee in de auto? Overweeg dan ook een loopplank aan te kopen zodat de Teckel zelf de auto in kan lopen zonder te springen.

 

Wandelbenodigdheden Teckel – Wandelen is niet alleen leuk maar ook goed voor de gezondheid van jouw Teckel. Ga veilig én comfortabel op pad met een goede halsband met hondenlijn of kies voor een hondentuigje Teckel. Twijfel je over het gebruik van een halsband óf een hondentuig? Lees dan eens onze blog: Halsband versus Hondentuig. Waar je informatie kunt vinden over de verschillen om te kunnen bepalen welke keuze het beste bij jullie past. Een goede halsband met hondenriem koop je al vanaf € 19,99 en een hondentuig Teckel shop je vanaf € 9,99

 

Snacks Teckel – Ze zijn misschien klein maar dat wil niet zeggen dat ze niet goed kunnen kauwen (en bijten) zeker pups zetten graag de tanden in.. eigenlijk alles. Dit kun je zo veel mogelijk voorkomen door voldoende én goed kauwmateriaal aan te bieden. Kauwsnacks helpen je hierbij en daarnaast is het ook nog een verzorgend voor het gebit van de Teckel. Kies voor natuurlijke hondensnacks om het zo gezond mogelijk te houden of verwen jouw Teckel eens met een hondenkoekje of verwensnack.

 

Hondenspeelgoed Teckel – Rennen en springen zijn niet de meest ideale bezigheden voor de teckel. Gezien zijn bouw is het beter deze activiteiten te beperken. Wel kun je jouw teckel heel goed uitdagen door een speurspelletje te spelen of een interessante en uitdagende hondenpuzzel neer te leggen voor de Teckel. Mentale uitdaging zorgt voor meer rust bij honden, dit geldt ook voor de Teckel. Bekijk ook eens een likmat voor de Teckel welke zorgt voor rust in de tent met deze energieke hondjes.

Méér voor jouw Teckel

Bovengenoemde items zijn een begin van jouw checklist bij de komst van een Teckel pup. Natuurlijk kun je het zelf zo gek maken als jij wilt, tenslotte is de komst van een hond of pup een feestje! Bereid je goed voor en merk het verschil in de opvoeding van jouw jonge pup. Naast de basis zijn er natuurlijk nog veel meer items welke je hierbij kunnen helpen. Bekijk in onze Hondenwinkel het totale aanbod of shop een van onderstaande artikelen door op de categorie te klikken hieronder.

 

Hondendeken | Een fijn zacht en comfortabel hondendeken om onder weg te snoezelen
Hondenhok | Verblijft jouw hond (soms) buiten? Dan is een hondenhok een goede keuze
Onderweg | Alles voor onderweg; poepzakjes, lichtgevende halsbanden, adreskokers etc.
Hondenspeelgoed | Natuurlijk mag hondenspeelgoed niet ontbrekend in jouw aankopen
Hondenren | Voor pups is een hondenren een fijne aankoop voor meer rust en veiligheid

Heb jij of krijg je een Teckel als huisdier?

Heb jij een Teckle in huis? Laat andere dan jouw ervaringen weten door te reageren onder dit artikel. Heb je vragen over honden in het algemeen of wil je meer lezen over honden verzorging, hondenrassen of hondenspeelgoed? Wij schrijven regelmatig leuke en leerzame hondenblogs om je zo goed mogelijk te kunnen informeren. Lees dan zeker eens een van onze andere hondenblogs zoals;

 

Blog - Populairste hondenrassen
Blog - Hoe verzorg je een hond?
Blog - De Labrador
Blog - Fietsen met de hond
Blog - De Duitse Herder
Blog - Losloopgebieden in Nederland
Blog - De labradoodle
Blog - Clickertraing met de hond
Blog - De Stafford
BlogDe voordelen van dierenspeelgoed
BlogHoe vermaak je de hond in een bench?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen