Meteen naar de content
HuisdierplezierHuisdierplezier
De Schapendoes

De Schapendoes

De Nederlandse Schapendoes is een herdershond welke populair werd ten tijden van de tweede wereldoorlog. Dit langharige hondenras heeft een levendig en energiek karakter en is hiernaast ook behoorlijk intelligent. Ben jij van plan een prachtige Schapendoes in huis te nemen? Wil je graag meer informatie over dit mooie Nederlandse hondenras? Of ben je gewoon super benieuwd wat een Schapendoes nu eigenlijk voor soort hond is en wat je kunt verwachten? Lees dan vooral verder in onze blog; Alles over de Nederlandse Schapendoes.

De oorsprong van de Nederlandse Schapendoes

De Schapendoes is een hondenras met een geschiedenis welke terug gaat naar het einde van de 19e eeuw. In deze tijd werd de schapendoes in grote getalen ingezet in Nederland bij het drijven en beschermen van schapen. Ten tijden van aanvang 2e wereld oorlog was het hondenras echter vrijwel totaal verdwenen. Later werd het ras weer op de kaart gezet door de bekende kynoloog Toepoel. Deze beste man heeft het ras weer opgebouwd door verschillende kruisingen te gebruiken welke uiterlijke kenmerken hadden van de originele schapendoes. Pas vanaf 1971 is het hondenras; de Schapendoes officieel erkend en geregistreerd als rashond.

Het uiterlijk van een Schapendoes

De schapendoes is een middelgroot hondenras met een bijzonder mooi voorkomen. Dit hondenras beschikt over een prachtige lange én dikke vacht welke bestaat uit zowel een onder- als bovenvacht.  De vacht van deze jongen is golvend maar krult niet. Zijn aandoenlijke uiterlijk met vriendelijke uitstraling dankt hij misschien wel aan zijn grote en opvallende ogen welke vrijwel altijd stralen. De opvallende gezichtsbeharing van deze hond bestaat uit een volle snor en baard en zijn lange pony welke om het hoofd valt. Een schapendoes reu bereikt op volwassen leeftijd een gewicht van 18 kilo en een schofthoogte van ongeveer 43 tot 50 centimeter. Het schapendoes teefje wordt maximaal 47 centimeter en weegt rond de 13 kilo.

Het karakter van een Nederlandse Schapendoes

De schapendoes is vrij groot, zowel in hoogte als in karakter. Hij is energiek, enthousiast en speels! Hiernaast is deze langharige lieverd ook intelligent én bezit hij een gezonde dosis zelfverzekerdheid. In sommige gevallen kan dit laatste een tikkeltje eigenwijsheid betekenen, het is dus wel belangrijk dat deze lobbes een consequente opvoeding krijgt waar duidelijkheid het sleutelwoord is. Naar vreemde is de Schapendoes vriendelijk maar meestal wel licht terughoudend. Hij brengt zijn tijd het liefste door met zijn baasje(s) en houdt van actieve uitstapjes!

 

Hond, Harig, Schattig, Huisdier, Dier

De Nederlandse Schapendoes en andere honden / dieren

In grote lijnen is de Schapendoes vrij oké met honden én andere dieren. Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk dat de hond als pup een goede socialisatie heeft gehad. Een goede socialisatie is voor iedere hond in vele gevallen bepalend voor het gedrag op latere leeftijd. Zorg er dan ook voor dat jouw Schapendoes pup op de juiste manier wordt gesocialiseerd met andere honden en dieren in en rondom huis. Gezien karakter is de Schapendoes dus prima in omgang met andere honden, wel kan deze wat terughoudend reageren bij ‘nieuwe geïntroduceerde”. Door zijn verleden als schapendrijver kan er echter in sommige gevallen drijfgedrag gezien worden bij de Schapendoes.

De Nederlandse Schapendoes en kinderen

Het karkater van de Schapendoes gaat in de meeste gevallen prima met kinderen. Mits, en daar komt hij weer, de Schapendoes gesocialiseerd is op jonge leeftijd. Een Schapendoes welke in zijn jongere jaren geen of weinig contact heeft met kinderen dan kan hij in eigen huis wat gereserveerd reageren op kinderen. Is de hond goed gesocialiseerd met kinderen dan is de Schapendoes tolerant en leuk voor kinderen. Ze houden namelijk van aandacht en lichamelijk contact, een knuffel kan deze hond in vele gevallen dan ook zeker op prijs stellen.

De vacht verzorging van een Schapendoes

Als je het uiterlijk van de Schapendoes bekijkt zal het je niet verbazen; de vacht van een schapendoes vraagt wat onderhoud. Minimaal één keer per week heeft de vacht een goede én grondige borstelbeurt nodig om klitten te voorkomen. Omdat de vacht van een Schapendoes écht lang en dik is neemt het borstelen wel wat tijd in beslag. De lengte van de vacht zorgt er voor dat het soms nodig is de Schapendoes te knippen. We spreken hier niet over totale metamorfoses maar het knippen van bijvoorbeeld lange plukken rond de oren en poten. Wassen is in vele gevallen niet nodig, het voordeel van een hondenvacht is dat het zand en modder los laat als het opdroogt. Heeft jouw schapendoes een duik genomen in een koeienvlaai? Dan kun je hem natuurlijk wel wassen maar gebruik in dit geval wel speciale hondenshampoo. In sommige gevallen is het ook nodig de Schapendoes helpen met zijn kapsel, de lange haren op zijn hoofd gaan anders voor de ogen hangen. Je ziet dan ook vrij vaak een Schapendoes met een staartje op het hoofd; dit is de reden hiervoor ;-)

 

Hond, Honden, Huisdier, Buitenshuis, Bal

Heeft een Schapendoes veel beweging nodig?

De Schapendoes is van nature een werkhond, dit betekend dus dat dit hondenras veel energie en uithoudingsvermogen heeft van nature. Ze hebben dan ook vrij veel beweging nodig. De Schapendoes is een enthousiaste renner, een energieke springer en moet zijn energie kwijt kunnen door dagelijks te genieten van lange wandelingen. Door zijn mate van intelligentie is het ook aan te raden de Schapendoes geestelijk uit te dagen; speurspellen, denkspellen, hondenpuzzels én trainingen zorgen voor een voldaan gevoel én vragen vaak zelfs meer energie van de hond als een wandeling.

Wat kost een Nederlandse Schapendoes?

Zoals bij aanschaf van iedere pup is de prijs afhankelijk van de plek waar je jouw pup haalt. Zo kun je natuurlijk gaan voor een pup uit een eenmalig nest, een jong volwassen adopteren in het asiel, een herplaatser nemen óf je bezoekt een geregistreerde fokker van de Schapendoes. Elke plek heeft zijn voordelen en nadelen én hiernaast een uiteenlopen a de prijs. Wil je een Schapendoes puppy met stamboom van een goede fokker dan moet je denken aan een bedrag van 800 á 900 euro.

Bijkomende kosten bij de aanschaf van een Schapendoes

Gezien kosten blijft het natuurlijk niet enkel bij de aanschaf van een puppy. De kosten van een hond zijn het eerste jaar wat hoger, door verschillende aankopen én hiernaast moet je rekening houden met jaarlijks terugkerende kosten voor een hond. Hieronder geven we je een checklist van benodigdheden voor het eerste jaar van jouw Schapendoes. Op deze manier heb je een idee van de kosten welke je gaat krijgen bij de komst van een Schapendoes puppy;

 

Een slaapplek voor de pup : Als eerste moet jouw pup natuurlijk een eigen plekje krijgen in huis. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een hondenbench omdat dit de training van de hond kan bevorderen én de pup een veilig plekje biedt in huis. Hiernaast kun je natuurlijk denken aan een fijn hondenmandje voor in de woonkamer of een heerlijk hondenkussen voor in de serre. Wat je ook aankoopt, het is belangrijk dat jouw pup zich fijn en comfortabel kan innestelen voor een heerlijk (en heel belangrijk!) dutje.

 

Een eetplek en drinkplek : Natuurlijk moet er ook gegeten worden, jouw puppy moet nog volop groeien en een goede maaltijd is hierbij heel belangrijk. Bij de komst van een puppy moet je dus rekening houden met de aanschaf van een fijne drinkbak en een handige voerbak.

 

Voeding én lekkere snacks : De voerbak van jouw pup moet natuurlijk wel gevuld worden. Lees je op voorhand in over hondenvoer, want er is veel keuze. Het eerste jaar zal jouw pup nog eten van een puppybrok maar later kan hij overstappen op volwassen voeding. Ook hondensnacks of met name puppysnacks horen op je boodschappenlijstje voor een pup, want natuurlijk moet jouw pup ook zo nu en dan verwend worden. Vergeet ook zeker geen beloningssnacks, want dit gaat je zeker helpen bij het trainen en opvoeden van jouw pup!

 

Wandelbenodigdheden : Na dit punt hebben we de hoofdbasis gehad van jouw pup, want de eerste tijd zal voornamelijk in het teken staan van; slapen, eten én natuurlijk wandelen. Het is belangrijk dat het wandelen direct comfortabel en veilig gebeurt voor zowel de pup als voor jezelf. Kies een goed hondentuigje of halsbandje voor jouw pup en verdiep je in de verschillende hondenlijnen. De eerste periode groeit de pup snel dit is ook de reden dat een goed passend tuigje aan te raden is voor zeker de eerste periode. Op deze manier wordt de pup niet lichamelijk verkeerd belast tijdens wandelingen.

 

Vachtverzorging Met deze langeharige vriend kom je er niet onderuit; vachtverzorging. De Schapendoes moet minimaal een keer per week flink worden geborsteld en de vacht moet worden ontdaan van klitten en viezigheid. Het is aan te raden hier direct mee te starten op deze manier kan de hond er goed aan wennen waardoor op het op latere leeftijd geen vervelende bezigheid hoeft te worden. Een goede borstel voor langharige hondenrassen én een milde hondenshampoo moet minimaal onderdeel zijn van jouw checklist.

 

Speelgoed : Niet alleen omdat het leuk is, Puppyspeelgoed is écht in vele gevallen een redder bij het opvoeden van een pup. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een voerspel waardoor jouw pup leert rustig te eten. Een nylabone waarmee jouw pup kan leren rustig in de mand of puppybench te verblijven. Of een speurspel waardoor jouw pup leert zijn neus te gebruiken. En natuurlijk ook, misschien wel het belangrijkste, speelgoed waarmee jullie samen kunnen spelen want dit bevorderd jullie band!

Zijn we er nu? Zijn dit alle kosten voor een puppy?

Helaas, we zijn er nog niet helemaal. Er zijn nog een aantal kosten welke je gaat krijgen bij de komst van een puppy of hond in het algemeen. Hieronder geven we je een aantal voorbeelden zodat je kunt beoordelen of deze kosten voor jouw belangrijk zijn mee te nemen.

 

  • Voeding en snacks
  • Dierenarts bezoeken
  • Vaccinaties en controles
  • Behandeling voor vlooien en teken
  • Cursus inschrijfgeld of hondenvereniging
  • Verzekeringen voor de hond
  • Hondenbelasting per gemeente
  • Eventuele castratie / sterilisatie

 

Heel veel plezier; je bent klaar voor jouw Schapendoes pup!

We hopen dat je na het lezen van deze blog nog nét zo enthousiast bent als toen je begon, of misschien zelfs nóg iets meer. Want eerlijk is eerlijk, de Schapendoes is een prachtig mooie hond en óók nog eens uit Nederland! Mooier kan het bijna niet worden. Wij wensen je heel veel plezier met de voorbereidingen. Bekijk zeker eens onze hondenwinkel waar je alles maar dan écht alles kunt vinden voor jouw pup! Bekijk onze hondenbenches, heerlijke snacks óf shop jouw ideale hondenhalsband én uitlaatlijn. Wil je meer lezen over honden? Lees dan zeker eens onze andere blogs waar je meer informatie vind over pups enzo:

 

Blog: Hoe verzorg je een hond?
Blog: Wat komt er allemaal kijken bij een puppy?
Blog: Populairste hondenrassen
Blog: Hoe kies je de juiste hondenbench?
Blog: Een halsband of een hondentuig?  
Blog: Hoe kun je een hond in de bench vermaken?
Blog: De populairste hondenrassen op een rij
Blog: Kies je juiste hondenbench
Blog: Hoe maak je een puppy zindelijk?  

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen