Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
De Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback wordt ook wel “Lion Dog” genoemd en dit heeft niets te maken met zijn uiterlijk. Dat dit hondenras een bijzonder uiterlijk heeft is natuurlijk een feit maar deze naam dankt hij toch echt aan zijn oorsprong. Wil jij meer lezen over het prachtige Rhodesian Ridgeback hondenras? Lees dan zeker verder!

De oorsprong van de Rhodesian Ridgeback

De Ridgeback komt van oorsprong uit Zuid-Afrika waar hij werd gefokt om leeuwen aan te vallen. Ja je leest het goed, dit hondenras werd gebruikt om leeuwen op te jagen waardoor deze door de jager kon worden geschoten. De Ridgeback is een kruising tussen de inheemse jachthond en verschillende honden uit Europa. Er werd met name geselecteerd op bijzonder vaardigheden en karaktereigenschappen. Zo moest de Ridgeback sterk en moedig zijn maar zeker ook tegen extreme hitte kunnen. Hieruit ontstond de Rhodesian Ridgeback welke volgens de fokkers voor een leeuw nog niet bang is. Hierdoor is ook de bijnaam van dit prachtige hondenras ontstaan: De Ridgeback oftewel ‘De leeuwenhond’

Het uiterlijk van de Rhodesian Ridgeback

De Ridgeback wordt nog wel eens verward met de Vizsla, dit voornamelijk gezien het vergelijkbare uiterlijk echter zijn dit totaal verschillende honden. De Rhodesian Ridgeback is een vrij groot hondenras met een statig, gespierd uiterlijk. Deze hond is snel en zeer wendbaar waardoor hij zijn taak als leeuwenjager ook bijzonder makkelijk kon uitvoeren. De Ridgeback staat natuurlijk bekend om zijn “Ridge” deze geborstelde haarlijn loopt vanaf de schouders tot de heupen en geeft deze hond een bijzonder en opvallend kenmerk. De gemiddelde Ridgeback bereikt een schofthoogte tussen de 61 en 69 centimeter, waardoor de teefjes natuurlijk wat kleiner uitvallen dan de reu. Dit geldt ook voor het gewicht; het Ridgeback teefje wordt gemiddeld 29 tot 34 kilo en de reu kan een gewicht bereiken van 41 kilo.

 

Hond, Ridgeback, Rhodesian

Het karakter van een Rhodesian Ridgeback

De Ridgeback is snel, wendbaar, atletisch én moedig maar hiernaast soms ook een beetje eigenzinnig. De Ridgeback pup is energiek, kan vrij springerig zijn en zal de bekende grenzen nog wel eens opzoeken. Dit slimme hondenras vraagt dan ook een consequente en duidelijke leiding waardoor overheersend gedrag voorkomen kan worden. De Ridgeback is vrij goed met andere dieren, mits hiermee gesocialiseerd te zijn in de puppyperiode. Dit geldt ook voor kinderen, de Ridgeback is tolerant en vriendelijk zolang hij zelf door de kinderen ook dusdanig behandeld wordt. Hiernaast is de Ridgeback gehecht aan het gezin, meestal in het bijzonder naar één persoon binnen het gezin. Het is geen “ik-volg-je-de-hele-dag-hond” maar hij blijft wel altijd (onopvallend) op de hoogte van de situatie. De Ridgeback kan hierbij ook vrij waaks zijn, echter zal hij dit enkel doen wanneer hier ook aanleiding voor is.

Een Rhodesian Ridgeback pup opvoeden

De Ridgeback is van het samenwerken, hij wil graag een team vormen met zijn eigenaar en ook als waardig lid binnen het team functioneren. Een opvoeding met de harde hand is dan ook zeker af te raden bij dit hondenras (dit geldt eigenlijk bij elk hondenras) Toch is het belangrijk consequent te zijn en voldoende uitdaging te bieden aan dit grote hondenras. Ze zijn vrij slim en staan bekend om de lange puppyperiode, dit hondenras wordt namelijk pas echt ‘volwassen’ bij een leeftijd van ongeveer 2 á 3 jaar. Een goede socialisatie, puppytraining én vervolgtrainingen in gehoorzaamheid zijn dus aan te raden. Dit is niet alleen goed voor het karakter van de hond, het is ook gewoon leuk om samen aan de bandopbouw te werken op deze manier.

De verzorging van de Rhodesian Ridgeback

De korte vacht van een Rhodesian Ridgeback vraagt vrij weinig vachtverzorging. Het schoonmaken van de vacht kan eenvoudig worden gedaan met een vochtige doek. Tijdens de rui periode kan de Ridgeback eventueel worden geborsteld met een rubber borstel. Let op dat een “Ridge” altijd van achter naar voren geborsteld moet worden. Controleer hiernaast regelmatig het gebit, houdt de nageltjes netjes bij en de oren van de Ridgeback schoon.

 

Puppy, Hond, Duitse Herder, Ridgeback

Activiteiten voor een Rhodesian Ridgeback

De Ridgeback is energiek en heeft een enorm uithoudingsvermogen. Deze honden hebben dan ook veel beweging nodig om gezond en vitaal te blijven. De Ridgeback staat er wel om bekend spaarzaam te zijn met zijn energie, hierdoor kunnen ze nog wel eens lui overkomen. Ga echter niet mee in de ‘luiheid’ want hierdoor kan vervelend gedrag ontstaan. Neem de Ridgeback dagelijks mee voor een lange wandeling en zorg voor voldoende lichamelijke uitdaging én mentale uitdaging. De Ridgeback heeft een jachtinstinct, dus loslopen is iets wat echt getraind moet worden. Bouw dit rustig op met de Ridgeback pup. Ook speurwerk en behendigheid zijn leuke activiteiten om de Ridgeback te stimuleren en te vermaken.

Wat kost een Rhodesian Ridgeback pup?

De prijzen van een Ridgeback pup variëren sterk, zeker in deze tijden. Wanneer je op zoek gaat naar een rasechte Ridgeback met stamboom van een goede fokker moet je denken aan een bedrag van ongeveer 1500 euro. Wanneer de pup van een gereformeerde showlijn afkomstig is zal deze prijs oplopen. Hiernaast moet je natuurlijk rekening houden met de bijkomende kosten, hierover lees je hieronder meer.

Wat kost een Rhodesian Ridgeback per jaar?

Naast de aanschafkosten van een Ridgeback pup moet je rekening houden met een aantal kosten. Zo heb je eenmalige kosten bij de aanschaf van een pup maar ook kosten welke jaarlijks terugkeren. Het eerste jaar van een pup is vaak het duurste, daar je op dit moment allerlei items moet aanschaffen. De terugkerende kosten voor een hond zijn o.a:

 

  • -        Voeding en snacks
  • -        Dierenarts bezoeken
  • -        Vaccinaties en controles
  • -        Behandeling voor vlooien en teken
  • -        Cursus inschrijfgeld of hondenvereniging
  • -        Verzekeringen voor de hond
  • -        Hondenbelasting per gemeente
  • -        Eventuele castratie / sterilisatie

 

Hond, Ridgeback, Rhodesian

Benodigdheden voor de Rhodesian Ridgeback

Naast de aanschafkosten én jaarlijkse kosten voor de Ridgeback zijn er natuurlijk ook kosten bij de komst van een pup in het algemeen. Denk hierbij aan de huisvesting, de verzorging én het vermaak van de Ridgeback. Het eerste jaar van de hond zal dan meestal ook de meest dure zijn. De items welke hierbij worden aangeschaft kunnen echter natuurlijk meerdere jaren gebruikt worden, hieronder vind je een overzicht waaraan je o.a. moet denken:

 

Een hondenmand voor een Rhodesian Ridgeback – Een goede stevige hondenmand of hondenkussen is aan te raden. Zeker grote hondenrassen hebben veel baat bij een goede, comfortabele hondenmand welke ondersteund is voor botten en gewrichten. De Ridgeback wordt vrij groot, wil je direct een mand of kussen kopen voor meerdere jaren kies dan voor een maat van minimaal 120 centimeter.

 

Een hondenbench Rhodesian Ridgeback – Lees ook eens onze blog over de voordelen van een goede puppy bench: Benchtraninig voor puppies! Hier lees je waarom een hondenbench een goede keuze is bij de opvoeding van een hond, waaronder ook de Ridgeback. Een hondenbench biedt rust in huis en kan helpen bij zindelijkheidstraining én verplichte bench rust voor de pup.

 

Een voerbak en drinkbak – Vanzelfsprekend hoort bij de verzorging ook het aanbieden van voeding én drinkwater voor de Ridgeback. In ons assortiment vind je een groot aanbod hondenvoerbakken en drinkbakken voor grote en kleine rassen. Door zijn omvang op volwassen leeftijd is het wellicht een goede keuze te kiezen voor voerbakken op standaard, dit zorgt ervoor dat jouw Ridgeback op een comfortabele manier kan eten en drinken.

 

Wandelbenodigdheden Rhodesian Ridgeback – Bij de komst van een Ridgeback merk je direct dat deze honden veel energie hebben. Dagelijkse wandelingen zijn dan ook een must bij dit hondenras, bouw dit wel rustig op in de puppyperiode. Een pup mag ongeveer 10 minuten wandelen voor elke maand dat hij oud is, een Ridgeback pup van 3 maanden mag dus ongeveer 30 minuten wandelen per keer. Let hierbij altijd op de energie van de pup, veel indrukken onderweg zorgen ervoor dat de wandeling korter wordt. Het advies is dit ook echt te doen, de overprikkeling van te lange wandelingen zijn niet goed voor een pup en de lichamelijke belasting kan hiernaast op latere leeftijd voor problemen zorgen. Kies voor een goede halsband of hondentuig en houdt controle met een comfortabele hondenriem voor hond en baas.

 

Kauwsnacks Rhodesian Ridgeback – Wat meestal niet verteld wordt bij de aanschaf van een pup is dat de eerste periode gepaard gaat met veel bijten en happen. Puppy’s ontdekken alles met de mond en het is dan ook belangrijk dat de pup ‘goed bijt-gedrag’ aanleert. Goed bijtgedrag of kauwgedrag is te trainen door middel van kauwspeelgoed én kauwsnacks. Hierbij behartig je de behoefte van de hond en hiernaast is het ook verlichtend bij bijvoorbeeld tandpijn door het wisselen. Lees ook eens onze blog: Veilige en natuurlijke kauwsnacks voor puppies! Hier lees je meer voordelen van een goede kauwsnack voor de Ridgeback pup.

 

Hondenspeelgoed Rhodesian Ridgeback – Een hond kan eigenlijk niet zonder hondenspeelgoed. Hondenspeelgoed stimuleert, laat de hond ontdekken, vermaakt én zorgt voor gezonde beweging en mentale stimulatie. Dit laatste speelt ook een grote rol in de opvoeding van de Ridgeback. Daag jouw pup of volwassen hond uit met leuk hondenspeelgoed zoals denkspellen voor honden. Dit zorgt ervoor dat jouw Ridgeback goed moet nadenken, wat niet alleen stimuleert maar ook bijdraagt aan rust. Te veel bewegen kan zorgen voor over stimulatie, een rustig hondenspel kan terug rust brengen. Hiernaast is het aan te raden voldoende kauwspeelgoed aan te bieden waardoor bovengenoemde bijt en hap problemen ook beter voorkomen kunnen worden.

 

Verkoeling voor de Rhodesian Ridgeback – De Ridgeback kan over het algemeen vrij goed tegen warmte, dit komt voort uit zijn oorsprong welke in Zuid-Afrika ligt. Echter houden de meeste Ridgebacks niet van water of zwemmen. Wil jij jouw Ridgeback toch verkoeling bieden in de warme zomermaanden dan is het slim verkoelende producten aan te schaffen. Denk hierbij aan koelmatten, koelkussens maar ook koelhalsband en speelgoed welk verkoeling bieden.

 

Hond, Puppy, Water, Rhodesian Ridgeback

Méér voor jouw Rhodesian Ridgeback

Hierboven staan enkele must haves voor de pup, er zijn natuurlijk nog veel meer leuke items waarmee je jouw pup kunt verwelkomen. Je kunt zelf eenvoudig bepalen of deze items van toepassing zijn op jouw situatie, toch geven we je graag een overzicht van items waaraan je kunt denken bij de komst van een Rhodesian Ridgeback pup :

Hondendeken | Een fijn zacht en comfortabel hondendeken om onder weg te snoezelen
Hondentrap | Zeker voor pups een goede aankoop want ze mogen nog niet springen
Hondenhok | Verblijft jouw hond (soms) buiten? Dan is een hondenhok een goede keuze
Onderweg | Alles voor onderweg; poepzakjes, lichtgevende halsbanden, adreskokers etc.
Hondenspeelgoed | Natuurlijk mag hondenspeelgoed niet ontbrekend in jouw aankopen
Verzorgingsproducten | Shop hier jouw hondenshampoo en oog-oor verzorgingsproducten

Lees meer over honden!

Heb jij een Ridgeback in huis? Laat andere dan jouw ervaringen weten door te reageren onder dit artikel. Heb je vragen over honden in het algemeen of wil je meer lezen over honden verzorging, hondenrassen of hondenspeelgoed? Wij schrijven regelmatig leuke en leerzame hondenblogs om je zo goed mogelijk te kunnen informeren. Lees dan zeker eens een van onze andere hondenblogs zoals;

Blog - Populairste hondenrassen
Blog - Hoe verzorg je een hond?
Blog - De Labrador
Blog - Fietsen met de hond
Blog - Halsband of hondentuig?
Blog - Losloopgebieden in Nederland
Blog - De labradoodle
Blog - Clickertraing met de hond
Blog - De Stafford

 

Blogs over Katten:

 

Blog: Tips voor een gelukkige kat
Blog: Het nut van krabpalen
Blog: Hoe verzorg je een kat?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen