Het eerste levensjaar van een puppy is een wervelstorm, een ontdekkingstocht welke met verschillende fases kent. Een van deze fases wordt ook wel de “bananen periode” genoemd. Ben jij benieuwd waar deze iets wat aparte uitdrukking vandaan komt? Lees dan zeker verder en ontdek wat de puberteit betekend in het leven van een hond.
Van een geboren pup naar een volwassen hond
Je last het hierboven al, het eerste jaar van een hond staat in het teken van ontdekken. Eigenlijk is dit heel makkelijk te verklaren en te begrijpen. Alles maar dan ook écht alles wat de hond ziet, ruikt, hoort of voelt is nieuw! De eerste stapjes buiten de deur, de eerste ontmoeting met een buurthond, de eerste keer dat er visite langskomt welke maar al te graag willen knuffelen met jouw pup. Afijn écht alles is nieuw voor jouw pup. Hiernaast weet je wellicht wel dat het eerste jaar in een hondenleven gelijk staat aan 15 jaar in een mensenleven. Jouw pup moet het dus ook snel leren want zijn leven gaat een stuk sneller dan dat van ons. Dit is de reden dat het eerste jaar een enorme happening is en gepaard gaat met een aantal fases waarin de pup zich bevindt.
Neonatale levensfase – De eerste 12 dagen in het leven van een puppy. Jouw pup kan nu nog niet zien of horen maar wel ruiken en proeven. De dagen staan in het teken van drinken én heel veel slapen.
Overgangsfase – De overgangsfase begint ongeveer op 13 dagen en duurt tot een leeftijd van 3 weken. De pups worden zichtbaar groter en gaan steeds meer bewegen. Het zichtvermogen en gehoor gaat zich verder ontwikkelen rond de 18e dag.
Eerste socialisatie fase – Vanaf een week of 3 in het jonge leven van de pup begint de eerste socialisatie fase, deze duurt tot het verlaten van het nest. De pups gaan ontdekken, spelen, rennen, springen en verkennen. In deze periode leren pups ook te spelen met soortgenoten (nestgenoten) en om te gaan met mensen en andere dieren. Een hele belangrijke periode voor de pup dus!
Tweede socialisatie fase – Wanneer de dag aangebroken is om de pup op te halen, meestal rond de 8 weken begint óók de tweede socialisatie fase. Het is te adviseren deze periode volledig in het teken te zetten van de socialisatie van de pup. Je kunt hier meer informatie over lezen in onze blog: Wat is puppy socialisatie waar je ook meer kunt lezen over de verschillende fases in het leven van een pup.
Rangorde en roedelorde fase – Vanaf ongeveer 13 weken ontstaat een rangorde fase, deze duurt ongeveer tot 16 weken en wordt opgevolgd door de roedelorde fase welke ongeveer duurt tot 24 weken. Jouw puppy wordt groter en sterker en zal hierbij ook een stuk zelfverzekerder zijn geworden. Dit betekend dus nóg meer ontdekken en af en toe de grens eens opzoeken. De pup heeft in deze periode vaak nog wel goed oog voor het baasje en luistert steeds beter…
Dan komen de bananen in de aanbieding
Je bent inmiddels natuurlijk razend benieuwd waar die uitdrukking op gebaseerd is? Nou, laten we het dan maar uitleggen. Na de rangorde en roedelorde fase komt de puberteit van de hond. Rond een leeftijd van een half jaar, in sommige gevallen wat later of eerder, komt de hond in de puberteit. Deze fase is eigenlijk vrij goed te vergelijken met de puberteit zoals wij deze kennen. Eigenlijk is alles leuk wat niet mag, de dingen die je wel mag zijn saai, speelgoed is stom en luisteren is sowieso niet bespreekbaar. De bananen in de oren uitspraak komt hier vandaan! Grote kans dat bij de komst van de puberteit ineens een totaal andere pup aan jouw hondenlijn loopt of door je woonkamer rent. Gefeliciteerd! De bananen periode is aangebroken, jouw pup zit in de puberteit!
Wat gebeurt er in de puberteit met een hond
De puberteit van een hond is dus als ware goed te vergelijken met die van een mens. Alles wat jouw pup geleerd heeft lijkt ineens abracadabra voor hem en hij is in de verre verte niet van plan jouw verzonnen spelletjes leuk te vinden. Jouw lieve snoetje maakt ineens grote gaten in je tapijt en gaat er met jouw schoenen vandoor zodra hij de kans krijgt. De puberteit is een periode van uittesten, proberen, je eigen plan trekken, de grenzen opzoeken en kijken hoe ver de regeltjes in huis nog ‘bespreekbaar’ zijn . Precies zoals wij het kennen dus! Niet alleen geestelijk wordt jouw pup ouder, ook lichamelijk veranderd er veel voor een hond in de puberteit.
Wat veranderd er lichamelijk bij de hond in de puberteit
Jouw pup is nog steeds in de groei, rond de periode van de puberteit vindt vaak nog een groeispurt plaats. Jouw pup wordt dus een stuk sterker en in veel gevallen nog wat groter. Het kan dan ook zijn dat jouw hond in deze periode groeipijnen krijgt omdat het lichaam nog een laatste sprongetje wil maken. Ook wat betreft de hormonen veranderd er natuurlijk veel in het lichaam van een jonge hond in de puberteit. Teefjes worden voor het eerst loops, dit kan in sommige gevallen ook in het humeur merkbaar zijn. Hiernaast verliest de teef bloed en kan ze wat lusteloos of juist snauwerig zijn in deze periode van loopsheid. Het hoort er allemaal bij! De reu begint in deze periode meer interesse te tonen in andere honden, met name de dames. Je merkt dat jouw hond meer “markeert” onderweg (kleine plasjes maakt) en urenlang kan snuffelen op plekken waar hij dagelijks komt. In deze periode zijn er voor zowel een teef als een reu enorm veel veranderingen. Het lijkt een totaal andere wereld en dit is terug te zien in het gedrag van de hond. In deze periode is het vaak ook lastiger nieuwe dingen aan te leren, het is dan ook belangrijk (en makkelijk) als jouw hond de basis commando’s al kent voor de puberteit begint.
Ongehoorzaamheid in de puberteit
Ik wil even direct voorop stellen, iedere hond is anders én daarnaast is géén baasje hetzelfde. Deze twee onderdelen van dit verhaal zijn van grote invloed op de mate van merkbare gedragsverandering bij honden in de puberteit. Sommige honden zijn van nature meer baasgericht en zijn dan ook sneller te sturen in de puberteit dan andere, hiernaast zijn er ook honden(rassen) welke juist wél bekend staan om puber gedrag in deze periode. Het is dan wel handig te weten waar je op moeten letten en wat je kunt doen om de puberteit van jouw hond zo fijn mogelijk te laten verlopen. Voor de hond, maar ook voor jezelf ;)
Consequentie – De eerste uitdrukking welke je leest wanneer het gaat over het opvoeden van een puber: ben altijd consequent! Het is écht waar, het meeste resultaat bereik je door consequent te zijn. Maar misschien is het ook wel een van de meest lastige onderdelen aan de opvoeding. Sommige pups zijn gezegend met een onschuldige blik én schattig koppie. Grote kans dat hij je minstens één keer heeft kunnen inpakken met die grote puppyogen. Laat je niet verleiden en blijf consequent, investeren is profiteren!
Duidelijke regels – Je las het hierboven al even, de puberteit is een periode waar veel honden het lastig vinden nieuwe dingen op te pakken. Dit komt eigenlijk omdat ze veel te druk bezig zijn met alles wat ze zélf leuk vinden op dat moment. Het is dan ook belangrijk dat jouw pup de basis commando’s kent vóór deze periode, dit maakt het een stuk makkelijker voor je. Hiernaast is het aan te raden duidelijke regels te hanteren in en rondom huis. Iedereen in huis hanteert dezelfde regels en niemand maakt af en toe een uitzondering, zo blijft het duidelijker voor jouw pup en is het makkelijker zichzelf aan jouw regeltjes te houden.
Zekerheid – Waar jouw hond vóór de puberteit een perfecte recall had, is hij nu in geen velden en wegen te bekennen als je roept. In deze periode is het belangrijk dat je zekerheid in bouwt. Ben je er niet zeker van dat jouw puber komt als je roept? Laat hem dan liever niet los en zorg voor zekerheid én veiligheid voor jullie beide. Dit geldt ook voor bezoekjes aan parken en losloopgebieden, ben je niet zeker van het gedrag van jouw puber tegenover andere honden? Zorg dan dat je hem aangelijnd hebt, zo blijft het leuk voor iedereen en kan jouw vriend lekker los op een andere plek waar het wel mogelijk én veilig is.
Stapje terug met trainen – Ben je fanatiek bezig met het leren van trucjes en commando’s? Dan kan het nodig zijn in deze periode een stapje terug te zetten. De puber heeft helemaal geen zin om te luisteren en door te blijven trainen terwijl je leerling grassprieten plukt is geen goed idee. Concentreer je weer even op de basis en zorg dat deze goed onder de knie blijft, er komt nog meer dan genoeg tijd voor nieuwe dingen! Ondertussen kun je natuurlijk wel leuke (band opbouwde) spellen spelen samen, gegarandeerd dat jullie dat ook helpt bij het doorkomen van de puberteit.
Tips voor honden in de puberteit
De puberteit bij een hond kan een vrij intensieve periode zijn in het leven van een pup. Toch zijn er best veel dingen die je kunt doen om het zo makkelijk mogelijk te maken. Op de eerste plaats natuurlijk voor jouw pup maar ook voor jezelf, het opvoeden van een pup kan heel intensief zijn. Er zijn items te vinden in onze webwinkel welke je hierbij kunnen helpen, deze honden accessoires maken het makkelijker, veiliger én leuker om jouw pup op te voeden tot een volwassen viervoeter. Hieronder vind je een aantal voorbeelden maar in onze hondenwinkel vind je natuurlijk veel meer handige items voor jouw hond.
De puber - lange hondenlijn ^ Een goede hondenriem is in alle gevallen aan te raden, zeker in de puberteit. Jouw hond wordt energieker en wil overal snuffelen, jij wilt door maar hem ook het plezier niet afnemen? Dan is een lange hondenlijn écht een uitkomst. Een puber uitlaten door hem vrijheid te bieden maar toch zeker te zijn van jullie veiligheid? Dan is een lange hondenlijn eigenlijk onmisbaar. Zeker wanneer jouw kwispelvriend zijn 'luister-dag' niet heeft ;-)
Dummy's voor onderweg - Door eigen ervaring fan geworden van deze dummy's, ideaal om jouw hond onderweg uit te dagen en aandacht te krijgen. In de puberteit komt het nog wel eens voor dat jouw pup ineens spontaan gaat bijten in de lijn, stenen gaat oprapen onderweg, alleen maar aandacht heeft voor andere honden, voetgangers, auto's en ga zo maar door. Neem een dummy mee voor onderweg en verstop deze voor leuke zoekspellen. Laat de dummy dragen door de hond als 'taakje' grote kans dat jouw puber- pup ineens totaal anders aan de lijn loopt.
Hondenfluitje - Het hondenfluitje heeft een ultieme functie bij een goede recall van de puber hond. Koppel de aller-allerlekkerste snack aan de hondenfluit en bouw op deze manier een goede recall met jouw hond. Een recall is een terug kom roep welke in de puber periode vaak zijn kracht verliest. Dit komt natuurlijk doordat jouw knappe puber liever zijn neus achterna gaat. Een goed aangeleerde hondenfluit kan je hierin helpen. Het is wel een even trainen voor een hondenfluit daadwerkelijk functie krijgt, maar natuurlijk wil je hier graag in investeren.
Het is een fase..
Denk je na het lezen van deze blog: Ik wil echt geen puppy meer als ik dit lees! Of zelfs: Dit is herkenbaar maar hoelang gaat het nog duren voor mijn puppy hier doorheen is? Ik heb goed nieuws, de puberteit is een fase. Een periode is het leven van een jonge hond welke over gaat én welke jullie band uiteindelijk alleen maar sterker zal maken. Hoelang deze periode duurt is afhankelijk vele factoren, de mate van training én natuurlijk jou als baasje en jouw hond. Een pup is pas vanaf 2 jaar officieel volwassen maar meestal eindigt de puberteit periode eerder.
Heb jij tips voor andere hondenliefhebbers?
Heb je na het lezen van dit artikelen vragen of juist tips voor andere hondenliefhebbers? laat jouw bericht dan achter en informeer anderen met jouw kennis en ervaring. We hopen dat je met dit artikel een goede stap kunt zetten om jouw hond te begeleiden door de puberteit. Lees ook eens onze andere hondenblogs:
Blog: Hoe verzorg je een hond?
Blog: Wat komt er allemaal kijken bij een puppy?
Blog: Populairste hondenrassen
Blog: Hoe kies je de juiste hondenbench?
Blog: Een halsband of een hondentuig?