Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
De Labradoodle

De Labradoodle

De labradoodle wint elke jaar aan populariteit, sinds enkele jaren is dit hondenras een populair huisdier in Nederland en daarbuiten. Maar wat maakt de Labradoodle nu eigenlijk een heerlijke huisgenoot? In deze blog vind je alles wat je moet weten over dit hondenras, van aankoop tot verzorging en van karakter kenmerken tot uiterlijke schoonheden. Wil jij meer weten over de Labradoodle lees dan zeker verder. Want deze hond staat wellicht voornamelijk bekend als hypoallergeen hondenras maar is véél meer dan dat alleen.

De oorsprong van de Labradoodle

De Labradoodle is een kruising tussen, zoals je al zult verwachten, de poedel en de labrador. De Labradoodle vind zijn oorsprong dus in Australië. Echter is de Labradoodle geen erkend hondenras, dit ras heeft in uiterlijke kenmerken dan ook geen harde eisen maar voorkeuren. Dit hondenras is van oorsprong ontstaan bij het fokken en creëren van een hypoallergeen hondenras, dit geldt echter alleen voor de rasechte Australian Labradoodle.

De hypoallergene hond

Zoals hierboven al staat aangegeven is dit hondenras ontstaan in Australië waar hij is gefokt op basis van zijn hypoallergene eigenschappen. De vacht van een (rasechte) Labradoodle blijft groeien, hierdoor ontstaat minder haar uitval. Hiernaast worden de loskomende haren opgevangen door de krullende vacht van deze hond. Het is dus niet zo dat een Labradoodle niet verhaart, echter wel een stuk minder dan de gemiddelde hond. Dit zorgt ervoor dat dit hondenras voor veel mensen met allergieën een uitkomst is. Hierbij komt wel een kanttekening, de hypoallergene eigenschappen gelden alleen voor de rasechte doodle en niet voor gecombineerde rassen welke veel worden aangeboden.

Uiterlijke kenmerken van de Labradoodle

De Labradoodle heeft een mooie bouw, compact maar sierlijk. De Labradoodle heeft een schofthoogte tussen 54 en 64 centimeter en een gewicht van ongeveer 25 tot 35 kg. Dit hondenras staat natuurlijk bekend om zijn populaire krullende vacht wat dan ook een opvallend kenmerk is van het uiterlijk van deze mooie honden. Deze lieve hond komt in verschillende (niet erkende) kleuren; Labradoodle Cream, Labradoodle Kalk, Labradoodle Gold, Labradoodle Chocolade, Labradoodle Parchment en Labradoodle Apricot. De Labradoodle heeft grote hangende oren en een lage staart welke soms opkrult. De achterpoten van de Labradoodle zijn sterk ontwikkeld waardoor dit hondenras goed kan springen. Het schattige uiterlijk dankt hij voornamelijk aan zijn mooie kop, met lieve snoet en lange wimpers pakt dit hondenras eigenlijk iedereen direct in.

Het karakter van een Labradoodle

Doordat dit hondenras een kruising betreft heeft hij de karakter voordelen van verschillende hondenrassen overgenomen. Zo heeft de Labradoodle het vriendelijke en sociale karakter van een Labrador en het leervermogen van een poedel. Dit maakt de honden ideaal als gezinshond maar worden ze ook steeds vaker ingezet als hulphond bij bijvoorbeeld kinderen met autisme of andere speciale behoeftes. Hiernaast is de Labradoodle opgewekt en energiek, dit lieve en leuke hondenras heeft dan ook behoefte aan voldoende dagelijkse beweging en uitdaging in de vorm van leuk hondenspeelgoed. De Labradoodle hecht zich enorm aan zijn baasjes en houdt er dan ook niet van alleen te zijn.

De verzorging van een Labradoodle

De vacht van de Labradoodle heeft vele voordelen voor mensen met allergieën. Wel is het belangrijk dat deze mooie vacht goed wordt onderhouden. Zeker de onder kant van de vacht en rondom de poten kunnen klitten ontstaan welke bij niet tijdig borstelen en ontklitten kunnen gaan vervilten. Dit betekend minimaal elke 2 dagen borstelen met een slickerborstel of pinnenborstel wat zorgt dat de vacht in goede conditie blijft. Soms is het nodig de Labradoodle zelf te trimmen, voornamelijk bij de ogen kunnen de haren te lang worden dit kun je vrij makkelijk zelf maar ook bij een trimsalon kunnen ze je hierbij helpen. Het advies is sowieso elke 8 tot 10 weken een bezoek te brengen aan de trimsalon met de Labradoodle, zodat de vacht volledig kan worden behandeld en ontdaan van klitten en vuil. De Labradoodle kun je ook wassen, het advies is echter dit niet vaak te doen om de huid in goede conditie te houden. Gebruik ook geen agressieve shampoo maar kies een milde hondenshampoo voor krullende vacht.

Wat kost de aanschaf van een Labradoodle?

De prijzen van een Labradoodle pup zijn zeer uiteenlopen maar het zijn geen honden welke je voor € 300,- kunt aanschaffen. Een Labradoodle met stamboom bij een erkende fokker kost al snel meer dan € 1500,- Dit betekend dus enkel de aankoop van de pup, hiernaast komen nog verschillende extra kosten kijken bij de aanschaf van een Labradoodle. Hierbij moet je rekening houden met eenmalige kosten maar ook jaarlijks terugkerende kosten. Hieronder geven we je een overzichtje van de kosten waaraan je moet denken, de eenmalige kosten én de terugkerende kosten.

Wat kost een labradoodle jaarlijks?

Zoals iedere hond moet je ook bij de Labradoodle rekening houden met terugkerende kosten welke maandelijks of jaarlijks terug komen. Denk hierbij aan o.a. vaccinaties, ontwormen en ontvlooien, verzekeringen, hondenbelasting, voeding, hondentraining en natuurlijk ook de trimsalon. De jaarlijkse kosten van een Labradoodle liggen rond de € 1000,- maar natuurlijk kun je dit zelf ook in de hand houden.

Wat kost een Labradoodle pup het eerste jaar?

Het eerste jaar kost de Labradoodle meer geld dan de opvolgende jaren. Dit zit hem natuurlijk voornamelijk in de aanschaf van alle benodigdheden voor jouw Labradoodle. Maar ook extra controles en dierenartsbezoeken kosten geld nu eenmaal geld. Hiernaast kun je eventuele kosten berekenen voor castratie / sterilisatie en bijvoorbeeld het chippen van de pup, mocht dit niet gebeurt zijn bij de fokker. Het eerste jaar kost een Labradoodle ongeveer € 1250,- tot € 2000,- dit is dus exclusief de aankoopkosten.

Wat heb je nodig voor een Labradoodle pup?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn er natuurlijk een aantal benodigdheden die je dient aan te schaffen voor de komst van een Labradoodle. Dit begint bij de huisvesting, voeding en dagelijkse benodigdheden voor de Doodle maar hiernaast dien je ook rekening te houden met de extra vachtverzorging welke deze krullenbollen vragen. Hieronder een checklist met benodigdheden waaraan je moet denken bij de aanschaf van een Labradoodle pup.

 

Labradoodle hondenmand – Natuurlijk moet er een fijn plekje zijn in huis waar jouw doodle zich kan terugtrekken voor een dutje of wat rust. Een heerlijke hondenmand is hiervoor een goede keuze, natuurlijk kun je ook kiezen voor een hondenkussen, een hondenbank of zelfs een heerlijke fluffy hondenmand.

 

Labradoodle hondenbench  Zeker tijdens de puppyperiode is het slim gebruik te maken van een hondenbench. Neem een bench welke jouw Labradoodle ook op volwassen leeftijd in zou passen eventueel kun je deze tijdelijk verkleinen in de puppyperiode. Biedt eventueel een benchkussen aan in de bench of een hondendeken voor extra comfort.

 

Labradoodle voer en drinkbak  Een goede drinkbak en voerbak kan natuurlijk niet ontbreken bij de komst van een puppy. Kies voor een standaard voer en drinkbak of ga voor een drinkfontein en voerbak waar de pup spelenderwijs uit kan eten zoals een slowfeeder of voerbal.

 

Labradoodle voeding en snacks  Voeding is zoals bij ieder dier een belangrijk onderdeel van de kosten van jouw Labradoodle. Een goed en evenwichtig dieet draagt bij aan een goede gezondheid van de hond. Dit geldt ook voor hondensnacks, kies voor gezonde snacks om verantwoord te snacken.

 

Labradoodle spullen voor onderweg  Natuurlijk moet je rekening houden met wandelingen, veel wandelingen want de doodle heeft voldoende energie. Kies voor een halsband met hondenriem of een hondentuig om samen veilig op pad te kunnen gaan. Vergeet ook geen poepzakjes en veiligheidsartikelen zoals een verlichte halsband of reflectie jasje voor de Doodle.

 

Labradoodle vachtverzorgingsproducten  Een Labadoodle vraagt meer vachtverzorging dan de gemiddelde hond, hier dien je dan ook rekening mee te houden. Zorg ervoor dat je voldoende maar zeker ook geschikte hondenborstels in huis hebt om de vacht onder controle te houden. De vacht van een Labradoodle kan het beste worden geborsteld met een slickerborstel of pinnenborstel. Ook kun je gebruik maken van een waterblazer om losse haren en vuil uit de vacht te verwijderen, let wel op een waterblazer maakt vrij veel geluid en de pup moet hier dan ook eerst aan wennen. Wil je in de toekomst gebruik maken van een waterblazer begin dan al met socialiseren op jonge leeftijd met de waterblazer.

 

Labradoodle speelgoed en vermaak – Geen hond zonder speelgoed! Elke hond maar zeker ook de Labradoodle worden graag uitgedaagd. Leuk hondenspeelgoed kan hierbij goed bijdragen en daarnaast is het natuurlijk ook leuk voor de hond om voldoende, uitdagend én verschillende speelgoed te hebben. Dit laatste is belangrijk, honden zijn al snel uitgekeken op speelgoed. Wissel het speelgoed van de Doodle regelmatig af om het extra leuk te houden.

Ben jij klaar voor een Labradoodle?

Heeft dit prachtige hondenras jouw hart gestolen? Niet heel vreemd natuurlijk, de Labradoodle is een heerlijke hond met humor en een mooi karakter! Heb jij al een Labradoodle en wil je meepraten over dit prachtige hondenras? Laat jouw bericht dan achter onder dit artikel en informeer andere (toekomstige) baasjes van de Doodle, een vriend voor het leven!

Andere blogs over honden:

De Australian Shepherd
Mooi wandelplekken met je hond in Brabant
De puberteit bij honden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen