Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
De kattenvacht is de spiegel van de gezondheid

De kattenvacht is de spiegel van de gezondheid

De vacht is de spiegel van de gezondheid! De staat van de vacht zegt veel over de lichamelijke én geestelijke gezondheid van een kat. Een mooie stralende vacht staat meestal voor een gezond, vrolijk en gelukkig huisdier. Maar waar moet je op letten en wanneer zegt de vacht van jouw kat juist dat er iets niet goed is? In dit artikel bespreken we de vacht van onze lieftallige huisdieren en waar we op moeten letten om te bepalen of jouw kat lekker in zijn vacht zit!

Een gezonde kattenvacht

Een gezonde kattenvacht is stralend en glanzend. In de zomermaanden ligt de vacht van een kat plat op het lichaam waardoor warmte langs de vacht af kan strijken. In de koudere wintermaanden staat de vacht ‘open’ waardoor er een luchtlaag ontstaat welke de kat warm houdt en beschermd tegen kou in de winter. De vacht is lekker vol en er bevinden zich geen kale plekken in de vacht van de kat. Hiernaast is de kattenvacht schoon en vrij van klitten en losse haren, de kat verwijderd deze namelijk graag zelf.

Een kat is zelfverzorgend

Dit is natuurlijk een ruim begrip, de meeste katten zijn niet in staat om het voerbakje zelf te vullen. Maar lichamelijk zijn katten erg goed in zelfverzorging. Dit betekend dan ook dat een gezonde en vitale kat zijn vacht zelf prima kan bijhouden. Door middel van de tong houdt een kat zijn vacht vrij van vuil, losse haren en klitten. Een gezonde kat zal dit altijd doen, omdat katten erg hygiënisch zijn en zichzelf prima kunnen verzorgen. Wil je jouw kat een handje helpen? Dan is een massageborstel handig of massagetunnel voor katten, ook een praktisch én leuk item.

 

 

Verklaarbare vachtverandering bij de kat

De vacht van een kat hoort dus altijd netjes, schoon en glanzend te zijn. Het kan natuurlijk voorkomen dat de vacht van de kat minder mooi wordt. Dit duidt in vele gevallen op gezondheidsproblemen bij de kat. De vacht is dus een goede graadmeter voor de gezondheid van jouw kat. Toch kan de vacht van de kat ook minder mooi zijn door anderen redenen zoals;

 

De lichaamsbouw – sommige katten hebben een lichaamsbouw welke het minder makkelijk maakt voor zelfverzorging. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Pers of de Chubby brit. Deze kattenrassen hebben een korte neus en een flinke vacht. Dit maakt het lastiger voor deze katten om de vacht goed te verzorgen, simpelweg omdat ze er minder goed bij kunnen. De Pers heeft hiernaast ook nog eens een afwijkende kaakstand, dit maakt het ook niet makkelijker de vacht goed te verzorgen.

 

De leeftijd van katten – Ook voor oudere katten kan het verzorgen van de vacht lastiger worden. Dit komt omdat de katten minder lichamelijke beweging hebben en hierdoor ook minder flexibel worden. De kat is simpelweg ouder aan het worden waardoor hij of zij het verzorgen van de vacht minder belangrijk vind én het lastiger wordt door het verouderende lichaam.

 

De katten ruiperiode – In de periode van rui kan de vacht van de kat er tijdelijk wat minder strak en gezond uitzien. Dit komt doordat de oude vacht loslaat en er een nieuwe vacht ontstaat in deze periode. De meeste katten zijn 2 keer per jaar in de rui, dit gebeurt tijdens het wisselen van het seizoen van zomer naar winter. De kat bouwt een nieuwe beschermlaag op voor de kou of laat juist de vacht los voor een luchtige zomervacht. In deze periode kan de vacht van de kat minder gezond ogen.

 

Cat, Kitten, Pussy, Animals, Eyes

Wat heeft invloed op de kattenvacht?

Er zijn dus een aantal verklaarbare symptomen van een verslechtere vacht bij de kat. Heb je een normale, gezonde en vitale kat dan duidelijk vachtproblemen wél op een onderliggend probleem. Het is dan ook erg belangrijk te achterhalen wat het probleem kan zijn, dit kan erg lastig zijn. Katten zijn er namelijk erg goed in om ziekte te verbergen en houden zich lang groot. Toch is het belangrijk tijdelijk te achterhalen wat het probleem is voor de verslechte vacht van de kat. Want de vacht van een kat is de spiegel van de gezondheid. Wat kan een vacht van de kat verslechteren of vachtproblemen bij de kat veroorzaken?

 

Stress bij de kat - Nummer één van een slechte vachtverzorging bij de kat is stress. Ook katten kunnen stress ervaren ook al komen ze vaak erg stoer en zelfverzekerd over. Een verhuizing bijvoorbeeld, de kat verlaat zijn vertrouwde plek en komt terecht op een volledig onbekend terrein. Dit kan resulteren in een (tijdelijke) verslapping van de vachtverzorging welke de kat bij zichzelf uitvoert. Stress kan dus een grote factor spelen in een slechte kattenvacht.

 

Parasieten en vervelende beestjes bij de kat - De vacht van een kat moet natuurlijk vrij zijn van beestjes om gezond te kunnen zijn. Het kan voorkomen dat de kat een parasiet oploopt waardoor de vacht een verslechterde conditie laat zien. Vlooien, teken en mijt kan problemen veroorzaken met de kattenvacht. Merk je een afwijking in de vacht van de kat? Controleer deze, of laat deze dan controleren op de aanwezigheid van parasieten in de vacht en zorg voor een goede bestrijding.

 

Overgewicht bij de kat - Om zichzelf goed te kunnen verzorgen zijn katten vrij lenig, ze gooien hun benen alle kanten op om op die manier alle plekken van de vacht schoon te kunnen maken. Katten met overgewicht hebben deze mogelijkheid niet, het lichaam zit in de weg voor een goede vachtverzorging. Houdt het gewicht van de kat dan ook altijd goed in de gaten en weet dat een slechte vachtverzorging kan worden veroorzaakt door overgewicht bij de kat.

 

Een verkeerde voeding voor de kat - De vacht van een kat zegt ook veel over de voeding van de kat. Katten met de verkeerde voeding kunnen namelijk vachtproblemen krijgen. Zo kan de kat roos krijgen door een tekort aan Omega vetzuren, met jeuk en krabben in de vacht als gevolg. Goede kattenvoeding bevat voldoende vitamine en mineralen zoals koper, zink, vetzuren, proteïne en vitamine zoals vitamine A, H, E, B2 en B6. Zorg altijd voor een evenwichtige voeding voor de kat voor een optimale vacht conditie.

 

Medische problemen bij de kat - Een slechte kattenvacht kan ook het gevolg zijn van een medisch onderliggend probleem. Medische afwijkingen zoals tandproblemen, ontstekingen in de bek, artrose maar ook huidaandoeningen kunnen problemen veroorzaken welke te herkennen zijn aan een slechte kattenvacht. Het is dan ook erg belangrijk deze medische problemen uit te sluiten wanneer jouw kat een slechte vacht laat zien.

 

Kat, Kam, Kaarden, Zorg, Aangenaam, Bont

Help de kat met de vachtverzorging

Het is dus belangrijk te achterhalen waarom jouw kat een slechte vacht heeft, waarom de vacht van de kat dof wordt of waarom de kat urenlang krabt in de vacht. Hiernaast is het aan te raden de kat soms een handje te helpen bij de vachtverzorging. Zeker in de periode van rui kan het enorm veel werk zijn de vacht dagelijks goed bij te houden, help de kat hierbij door deze te borstelen. Hieronder geven we je graag nog een aantal tips om jouw kat te helpen bij de vachtverzorging:

 

Borstel met regelmaat – Door met regelmaat te borstelen houdt je de kattenvacht in een goede conditie. Langharige kattenrassen kunnen om de 2 dagen een borstelbeurt gebruiken, kortharige rassen hebben meestal voldoende ondersteuning door 1 keer per week te borstelen. Shop hier jouw kattenborstels, kattenkammen of andere verzorgingsproducten voor de kat.

 

Gebruik de juiste borstel – Stem de kattenborstel af op de vachtsoort van de kat, op deze manier kun je veel gerichter te werk gaan bij de vachtverzorging van de kat. Gebruik voor een kortharig ras een zachte, rubber kattenborstel welke zorgt voor het schoonmaken van de vacht én de nodige glans. Langharige kattenrassen hebben vaker last van klitten waardoor een slicker borstel je beter kan helpen, let wel op dat de huid niet beschadigd en ga nauwkeurig te werken met een kattenborstel.

 

De juiste volgorde – Begin met het schoonmaken van de vacht door eerst met de haarrichting méé te borstelen. Hierna ga je pas tegen de haarrichting in. Op deze manier verwijder je de meeste losse haren en kunnen klitten eerst behandeld worden voor je de volledige vacht uitkamt.

 

Controleer de vacht tijdens het verzorgen – Tijdens het borstelen heb je de mogelijkheid de huid en vacht van de kat goed te bekijken, gebruik deze mogelijkheid dan ook. Controleer of er geen parasieten, wondjes of vervelende klitten in de vacht van de kat zitten. Vanzelfsprekend moet je de kat hier anders voor behandelen.

 

Natte kat in het bad | Premium Foto

Moet je een kat wassen?

De vachtverzorging van de kat wordt door de kat zelf gedaan, soms kunnen we hierbij helpen. Wij krijgen vaak de vraag of het hierbij nodig is de kat ook te wassen. Nee, in principe is dit niet nodig. Echter zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen waarom een kat juiste wel gewassen zou moeten worden. Is jouw kat als de dood voor water (dat zou niet gek zijn) dan is droogshampoo altijd nog een optie om de vacht schoon te maken.

 

 

Meer weten over kattenverzorging?

We hopen dat je een duidelijk beeld hebt gekregen wat de vachtverzorging betekend van een kat en vooral waar je op moet letten. De vacht van een kat zegt enorm veel over de gezondheid, hier kun je dan ook gebruik van maken om de gezondheid van jouw kat te monitoren. Wil je meer weten over het verzorgen van katten? Lees dan ook eens onze blog: Hoe verzorg je een kat? Hier lees je meer over de algemene maar ook de vachtverzorging van een kat. Ook andere leuke kattenblogs zijn terug te vinden op onze blog pagina, neem eens een kijkje of bezoek direct een van onderstaande kattenblogs:

 

Kattenblog : De meest populaire kattennamen
Kattenblog : Wat is de beste kattenbakvulling?
Kattenblog:  Leuke kattenrassen op een rij
Kattenblog:  Een verstopplek voor de kat!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen