Een van de meest gehouden ras katten in Nederland: De Heilige Birmaan. Dit prachtige kattenras heeft een opvallende tekening waaraan hij een groot deel van zijn populariteit dankt. Maar dit kattenras is méér dan alleen mooi, de Heilige Birmaan is een zachtaardige en lieve kat met een tikkeltje eenkennigheid in zijn karakter. Ondanks deze raskat gehecht is aan zijn gezin is het geen écht schootkat. Wil je meer lezen over de Heilige Birmaan? Lees dan zeker verder.
Het bijzondere verhaal van de Heilige Birmaan..
De exacte afkomst van de Heilige Birmaan is niet te achterhalen helaas. Maar dit wil niet zeggen dat er geen bijzondere verhalen rondgaan over de exacte afkomst van dit kattenras. Houd je vast want er volgt nu een verhaal welke op zijn minst opmerkelijk te noemen is. De Heilige Birmaan zou volgens een eeuwenoude legende min of meer ontstaan zijn door een wonder. De witte tempelkatten welke vroeger voorkwamen in Brima woonde in een tempel. Deze tempel zou zijn overvallen waarbij de opperpriester het leven moest geven. Op het moment dat de priester overleed sprong de kat op het hoofd van de priester waarna hij veranderde van kleur. De kat zou de blauwe ogen hebben gekregen van een tempelgodin, de neus – oren en staart kregen een bruine kleur terwijl de pootjes van de kat goudbeige / wit bleven. Het verhaal doet de ronde dat na het overlijden van deze kat, alle katten in de tempel deze kleur hebben gekregen. Afijn, wat er waar is van dit verhaal laten we in het midden. Dat er veel fantasie bestaat over de afkomst van dit kattenras is wel duidelijk.
Het uiterlijk van de Heilige Birmaan
Of de legende nu waarheid is of niet, de genoemde kleuren in dit spraakmakende verhaal komen in ieder geval overeen met het uiterlijk van deze raskat. Dit Heilige Birmaan is over het algemeen goudbeige gekleurd waarbij de snoet, de oren en de staart een bruine kleur hebben. Hiernaast heeft de Heilige Birmaan opvallende fel blauwe oceaan achtige ogen, waarmee hij menig mens in kan pakken. De Heilige Birmaan bereikt op volwassen leeftijd een gewicht van 3 tot 6 kilo, de katers zijn vanzelfsprekend meestal wat groter en zwaarder dan de poezen en kunnen tot wel 8,5 kilo wegen.
De verschillende kleuren van de Heilige Birmaan
Hierboven werd het al verteld, de meeste Heilige Birmanen hebben een witte vacht met bruine Point aftekeningen. Echter zijn er meerdere kleuren welke voorkomen bij dit kattenras. Zo zie je ook de blauwgrijze Blue point, de donker bruine Sealpoint en zelfs Lilapoint en Redpoint komt voor binnen dit kattenras. De kleur van de rug is hierbij altijd goudbeige. Hiernaast bestaat er ook verschillende patronen in de points; De tappypoint (is gestreept) de Tortiepoint (is gevlekt als een schildpad) of een combinatie van beide. Een leuk weetje hierover is dat de meeste Heilige Brimaan kittens wit worden geboren, de points en de uiteindelijke vachtkleur volgen pas na de geboorte.
De lichaamsbouw van een Heilige Birmaan
De Heilige Birmaan heeft een wat lang lichaam en zware poten voorzien van goed ontwikkelde pootspieren. De rechtop gedragen staart heeft een pluim en wijkt gezien vachtkleur af van de rest van het lichaam. De kop van deze raskat is robuust gebouwd en vrij breed waarbij de jukbeenderen boven de bolle wangen goed zichtbaar zijn. De oren van een Birmaan zijn bijzonder, ze hebben namelijk een behaarde binnenkant, dit geeft een speels uiterlijk aan de snoet van een Heilige Birmaan. De welbekende fel gekleurde ogen van de Birmaan staan vrij ver uit elkaar waardoor deze kat een vriendelijke en lieve kijk krijgt. De Birmaan is met recht een mooie raskat te noemen!
Het karakter van de Heilige Birmaan
De Heilige Birmaan is het beste te omschrijven als charmante, bescheiden en zachtaardig kattenras. De Birmaan vind het heerlijk aandacht te krijgen en stelt jouw aanwezigheid dan ook erg op prijs. Deze katten vinden het minder leuk de hele dag alleen thuis te zijn, hiervoor houden ze te veel van aandacht. De Heilige Birmaan kan wel enigszins eenkennig zijn naar één of meerdere gezinsleden. Naast aandacht houdt deze kat ook van uitdaging, ze zijn dan ook vrij intelligent. De Heilige Birmaan heeft dan ook het meeste baat bij aandacht, uitdaging én vermaak. Het liefste heeft hij dit van zijn lievelingsbaasje.
De levensverwachting van een Birmaan
De Heilige Birmaan is een ras kat, dit betekend vaak automatisch dat de kat een minder lange levensverwachting heeft dan een rasloze kat. Toch kan de Birmaan een vrij hoge leeftijd bereiken. Er komen in dit kattenras dan ook weinig erfelijke aandoening voor. De gemiddelde Heilige Birmaan wordt 15 tot 20 jaar oud.
De verzorging van een Heilige Birmaan
De vacht van de Heilige Birmaan vraagt een middelmatige verzorging. De vacht van deze kat is halflang tot lang en voelt zijdezacht aan. Om de vacht optimaal en zijdezacht te houden is het aan te raden de kat 1 a 2 keer per week te kammen. In de ruiperiode kan het noodzakelijk zijn dit vaker te doen, bij sommige Birmanen voldoet alleen dagelijks kammen in deze periode.
Hoeveel kost een Heilige Birmaan kitten?
De Heilige Birmaan is geen super dure raskat. Een Heilige Birmaan kitten aankopen begint bij ongeveer 450 euro. Natuurlijk zijn hier uitzonderingen; bijzondere showlijnen kunnen bijvoorbeeld een stuk duurder zijn in aanschaf. De prijzen bij erkende fokkers lopen hierbij op tot 750 euro.
Meer kosten voor het houden van een Heilige Birmaan kitten?
Naast de aanschafkosten zijn er meer kosten waarmee je rekening moet houden bij de komst van een Birmaan. Of eigenlijk beter gezegd iedere kat of huisdier welke je in huis wilt nemen kost geld, zeker het eerste jaar. Je moet hierbij rekening houden met dierenartsbezoeken, bezoeken aan een pension, vaccinaties en het plaatsen en registeren van een chip. Maar ook de benodigdheden bij de komst van een kitten kosten geld. Hieronder geven we je een overzichtje waaraan je moet denken wanneer het gaat om kosten bij de komst van een kitten.
De uitzet voor een Heilige Birmaan kitten
Naast de nodige dierenarts kosten en kosten voor registratie en vaccinatie zijn er natuurlijk ook benodigdheden voor de kitten. Items welke in het dagelijks gebruik van pas kunnen komen maar ook noodzakelijke items voor een kitten. Van krabpalen in buget, tot luxe krabpalen en van grote kattenbakken tot kleine kattenbakken. Hieronder vind je een overzichtje maar wil je meer weten over de kosten van kitten benodigdheden lees dan zeker eens onze blog: Wat heb je nodig voor een kitten?
- Huisvesting | Krabpaal, Krabton en kattenbak
- Slaapplekje | Kattenmand, kattentent
- Speelgoed | Uitdagende kattenspeeltjes
- Verzorging | Kattenborstel, kattenbakvulling, etc.
- Voeding | kattensnacks maar ook een voerbakje
-
Onderweg | Transportbox, kattenhalsbandje
Wil jij meer lezen over kattenrassen of katten in het algemeen?
We hopen dat je een goed beeld hebt gekregen van het kattenras de Heilige Birmaan. Heb je vragen of opmerkingen neem dan gerust contact met ons op of laat jouw bericht achter onder dit artikel. Wil je meer lezen over katten of kattenrassen? Bekijk dan zeker eens onze blogpagina waar je kattenblogs vindt waaronder:
Kattenblog: De 10 populairste kattenrassen
Kattenblog: De Cornish Rex
Kattenblog: De Maine Coon
Kattenblog: De Britse Korthaar