Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
De Duitse Herder

De Duitse Herder

De Duitse herder is bij iedereen wel bekend. De beroemde commissaris Rex heeft hier zijn steentje zeker aan bijgedragen. De meeste mensen kennen dit hondenras misschien toch wel als politiehond maar wist je dat een Duitse Herder veel meer is dan dat? Je leest er alles over in onze blog, van de oorsprong van de Duitse herder tot het karakter, de lichamelijke kenmerken én de verzorging van dit mooie hondenras. Lees je mee?

De oorsprong van de Duitse Herdershond

De Duitse herder is een herdershond welke, zoals je al zou verwachten, afkomstig is uit Duitsland. Dit hondenras is van oorsprong gefokt als schaapherdershond en voor het drijven en bewaken van het vee. Tegenwoordig is het takenpakket van dit hondenras een stuk uitgebreider; van huishond tot politie hond en zelfs bij de douane wordt dit hondenras vaak ingezet. De Duitse herders wordt ook steeds vaker ingezet als blindengeleidehond, hulphond en reddingshond. Een veelzijdig hondenras is de Duitse herder dus.

Het uiterlijk van de Duitse herder

De Duitse herder is een middelgroot hondenras met een schofthoogte van ongeveer 55 cm voor de teefjes en 60 tot 65 centimeter voor de reu. Waar het herder teefje een gewicht bereikt van ongeveer 32 kilo kan de reu een gewicht bereiken van zeker 40 kilo, dit hondenras is dus vrij fors. Dit is ook te zien aan de bouw van deze honden; grof, stevig en gespierd zijn de kenmerken van het lichaam van een Duitse herder. Hiernaast komt de Duitse herdershond in twee vachttypes; de stokhaar en het langstokhaar type. Beide types bestaan uit een deklaag van stokhaar met hieronder een ondervacht. De Duitse herder heeft opstaande oren en een goed behaarde hangende staart. Deze honden komen in de vachtkleuren; zwart, wolfsgrauw of zwart met roodbruine aftekening.

 

Schäfer Hond, Duitse Herder

Het karakter van een Duitse herdershond

Deze herder is een echte werkhond, ze staan bekend om het energieke karakter en de wil om te werken voor de baas. Hiernaast is dit hondenras zeer intelligent, aanhankelijk, beschermend én waaks! Deze honden worden dan ook vaak gebruikt als waakhonden en deze taak nemen ze erg serieus. De Duitse herder heeft een hoge pijngrens maar is hierbij wel gevoelig voor de stem van zijn baas en is bereid te werken voor speeltjes en beloningen. Deze honden kun je dan ook het beste op een positieve manier trainen om het beste resultaat te krijgen. Naar onbekende is deze hond neutraal maar soms wat terughoudend. De Duitse herder kan soms wat bazig zijn tegenover andere ‘onbekende’ honden, dit moet dan ook goed begeleidt worden in het socialisatie proces van de herder.  Wel moet er rekening gehouden worden met de werklust van deze honden wanneer de herder terecht komt in het gezinsleven, afhankelijk van de lijn zijn sommige Duitse herders minder geschikt als gezinshond dan andere.

De verzorging van een Duitse herder

De Duitse herder vraagt wat vachtverzorging door zijn dikke ondervacht. Hiernaast verliest de herder best wat haar dus ook hierbij kun je hem wat helpen. De vacht van een herders hond kun je het beste verzorgen met een ondervacht hark, waardoor je losse haren en vuil kunt verwijderen uit de vacht. De keuze in voer voor dit hondenras is ook belangrijk, de Duitse herder heeft een vrij gevoelige spijsvertering. Ook is het belangrijk dat deze honden na het eten rusten, ze hebben namelijk een kans op een maagkanteling wanneer ze direct weer aan het werk gaan.

 

[dave (hond),rex (hond),lize,siem]

Activiteiten voor de Herdershond

Dat de Duitse herdershond een werker is weten we nu, maar wat houdt dit exact in? De Duitse herder is gefokt om lange tijd intensief werk te leveren, dit is dan ook terug te zien in het uithoudingsvermogen van deze honden. De Duitse herder moet voldoende beweging krijgen en hiernaast dagelijks flink kunnen rennen. Fietsen met de Duitse herder of zwemmen zijn bezigheden waarmee je jouw herder blij maakt. Let op dat honden pas vanaf een leeftijd van 1 jaar naast de fiets mogen rennen in verband met groeiende gewrichten en botten. Bouw dit dan ook rustig op en laat de herder het tempo bepalen op het begin.

 

Hond, Duitse Herder, Tuin, Gras, Rose

Denkwerk voor de Duitse herder

Een Duitse herder heeft niet voldoende aan beweging alleen, deze hondenrassen moeten ook mentaal worden uitgedaagd. Denk hierbij aan leuke denkspellen voor de hond of leer hem klusjes in huis, deze honden vinden het prachtig mee te kunnen helpen in het huishouden en de tuin. Dit is dan ook een goede manier om deze honden mentaal uitdaging te bieden. Hiernaast kun je de herder natuurlijk uitdagen met leerzame brain trainers in de vorm van hondenspellen zoals hierboven staat beschreven. Krijgt de herder te weinig uitdaging? Dan kan dit resulteren in vervelend gedrag wat je natuurlijk wilt voorkomen.

Wat kost een Duitse herder in aanschaf?

Wanneer we de gemiddelde kosten van een Duitse herder pup bekijken zien we duidelijke verschillen. Zeker in deze periode van Corona waarbij pups veelvoudig worden aangeboden, afkomstig uit Nederland of het buitenland. Hierin komt dan ook een groot verschil in aanschafprijs kijken. Wil je een geteste gezonde Duitse herder met stamboom via een vereniging aanschaffen dan moet je denken aan een prijs van ongeveer 800 euro. Denk bij het kopen van een pup altijd goed na over het welzijn en de afkomst van en pup, dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid én het gedrag van de hond.

Wat kost een Duitse herder pup het eerste jaar?

Het eerste jaar kost een hond of pup in het algemeen wat meer dan de opvolgende jaren. Dit is natuurlijk te verklaren door de items welke je dient aan te schaffen bij de komst van een nieuwe hond. Maar hiernaast komen er het eerste jaar een aantal kosten kijken bij honden, denk hierbij aan: vaccinatiekosten, ontwormen en ontvlooien van de hond, dierenartsbezoeken, eventuele castratie en kosten zoals verzekeringen en hondenbelasting welke jaarlijks terugkomen.

 

Duitse Herder, Vriend, Hond, Langharige

Benodigdheden voor een Duitse Herder

Zoals bij iedere pup of hond is het noodzakelijk een aantal benodigdheden aan te schaffen. Denk hierbij aan de huisvesting binnen of huisvesting buiten maar ook de voeding en verzorging én het vermaak van de herder. Hieronder geven we je een checklist met noodzakelijke benodigdheden voor een herder pup;

 

Een hondenmand Duitse herder

De Duitse herder wordt een vrij grote hond dit betekend dus ook dat je een hondenmand of hondenkussen dient te kopen welke aansluit op de afmetingen van de herder. Een gemiddelde herder heeft een hondenkussen of hondenmand nodig van minimaal 120 centimeter op volwassen leeftijd. Je kunt er natuurlijk voor kiezen een hondenmand voor de pup kleiner te houden of direct te kiezen voor een hondenmand waar de herder voor langere tijd mee vooruit kan. Wij adviseren een hondenmand aan te kopen welke voorzien is van een afneembare en wasbare hoes of een hondenkussen welke voorzien is van een waterafstotende cover. Op deze manier kun je het plekje van jouw hond makkelijker schoon houden.

 

Een hondenhok Duitse Herder

Wil jij jouw herder buiten laten verblijven permanent of regelmatig? Dan is het slim een hondenhok herder aan te kopen. Een goed, degelijk hondenhok voor buitengebruik beschermt de herder op koude maar ook warme dagen en biedt een fijne en veilige plek in de tuin voor jouw hond. Ook hier moet je rekening houden met de grootte van het hondenhok, de herder moet natuurlijk voldoende ruimte hebben lekker languit te kunnen gaan liggen in zijn hondenhok.

 

Een voerbak en drinkbak herder

Zoals bij ieder huisdier is het aan te raden een goede drinkbak en stevige voerbak aan te schaffen, dit is voor een herder niet anders. Maak gebruik van een RVS voerbak en drinkbak voor jouw herder of kies voor een voerbak op standaard zodat de hond op latere leeftijd niet hoeft te bukken tijdens het eten of drinken. Dit is beter voor de spijsvetering én het gemak van de hond.

 

Wandelbenodigdheden herdershond

Zoals hierboven al aangegeven moet een herder voldoende beweging krijgen en een grote dagelijkse wandelronde is dan ook aan te raden. Gezien deze honden vrij sterk zijn is het slim te kiezen voor degelijke wandelbenodigdheden. Een halsband van leer en een looplijn met voldoende kracht deze hond tegen te houden. Natuurlijk is het ook belangrijk de hond goede manieren te leren tijdens het uitlaten zodat deze niet trekt en in de lijn gaat hangen. Wanneer deze hond namelijk wel in de lijn gaat hangen moet je vrij sterk zijn ze tegen te houden, beter voorkomen dus door het aanleren van goed wandelgedrag.

 

Kauwsnacks herdershond

Zo nu en dan is het heerlijk je hond te verwennen met een lekkere hondensnack. Kies voor een goede kauwsnack om ook de kauwbehoeftes van jouw herder te behartigen. Zeker wanneer de herder nog een pup is het duidelijk kenbaar dat de herder zoals iedere pup behoefte heeft aan kauwen. Hiernaast is het zeer goed voor het gebit van de herder deze voldoende kauwmateriaal aan te bieden. Goede kauwsnacks houden het gebit schoon én zorgen voor vermaak bij de herder. Hiernaast is het kauwen op kauwsnacks rustgevend voor de hond, wat bijdraagt aan het nemen van rust bij pups en volwassen herders.

 

Hondenspeelgoed herdershond

Bij de uitzet van een hond komt natuurlijk hondenspeelgoed om de hoek kijken. Het is erg belangrijk dat jouw herder leuk maar zeker ook stevig speelgoed tot zijn beschikking heeft. Leuk en goed speelgoed voor de herder voorkomt ongewenst gedrag bij verveling. Ben je op zoek naar onverwoestbaar speelgoed? Lees dan eens onze blog: Onverwoestbaar speelgoed voor hond. In dit artikel geven we je meer inzage in de kwaliteit én gradaties in stevigheid van hondenspeelgoed. Gezien het denkvermogen van een Duitse herder is het slim ook leuk denkspeelgoed aan te kopen, dit speelgoed zorgt ervoor dat de herder mentaal wordt uitgedaagd. Dit kun je doen door de herder leuke en leerzame denkspellen aan te bieden.

 

[bo (hond),bas (hond),max (hond),sam (hond)]

Méér voor jouw herder!

Natuurlijk zijn er naast de basis behoefte meer items welke je kunt aankopen om het jouw herder zo aangenaam mogelijk te maken. Denk hierbij aan goede voeding wat zeer belangrijk is maar ook benodigdheden voor de vachtverzorging herdershond en benodigdheden om samen om reis te kunnen gaan. In onze hondenwinkel vind je een groot assortiment hondenbenodigdheden voor de herdershond, hieronder geven we je een overzicht om een idee te geven van de mogelijkheden;

 

Hondendeken | Een fijn zacht en comfortabel hondendeken om onder weg te snoezelen
Hondentrap | Zeker voor herder pups een goede aankoop want ze mogen nog niet springen
Hondenhok | Verblijft jouw hond (soms) buiten? Dan is een herder hondenhok een goede keuze
Onderweg | Alles voor onderweg; poepzakjes, lichtgevende halsbanden, adreskokers etc.
Voeding en snacks | Heerlijke kauwsnacks (ook voor de tanden) zijn belangrijk ook voor de herder
Hondenspeelgoed | Natuurlijk mag hondenspeelgoed niet ontbrekend in jouw aankopen
Verzorgingsproducten | Een herder vachtborstel maar ook hondenshampoo en oog-oor verzorging
Verkoeling | Ook de herdershond kan verkoelende producten gebruiken in de zomermaanden
Hondenren | Voor pups is een hondenren een fijne aankoop voor meer rust en veiligheid

Heb jij een herder of krijg je een Duitse herder in huis?

We hopen dat je door het lezen van dit artikel een idee hebt gekregen over het fantastische hondenras de Duitse herder.  Met de juiste voorbereiding, goede opvoeding én de nodige liefde is een herdershond een vriend voor het leven! Wil je meer blogs lezen over honden? Hieronder vind je paar van onze blogs:

 

BlogDe voordelen van dierenspeelgoed
BlogHoe vermaak je de hond in een bench?
BlogBenchtraining voor puppies

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen