Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
De Chihuahua

De Chihuahua

De Chihuahua staat bekend als “de kleinste hond in het grootste lichaam” Dit komt omdat dit mini hondenras misschien klein is maar ze doen zeker niet onder voor een grotere hond. De meeste chihuahua’s staan hun mannetje en kunnen daarbij soms ook pittig reageren. Toch worden deze honden vaak gehouden als geliefd huisdier, in deze blog lees je waarom. Lees je mee?

De oorsprong van de Chihuahua

De daadwerkelijke oorsprong van de Chihuahua is bij weinig mensen bekend. Dit hondenras is namelijk afkomstig uit Midden Amerika, Mexico. Deze honden waren populaire huisdieren onder de nomadische Indiaanse volksstam genaamd de Azteken. Azteken gebruikte deze honden voor rituele feesten zoals bruiloften en als offer tijdens begrafenissen en geboortes. Tijdens deze rituele plechtigheden werden 2 soorten honden gebruikt; de Mexicaanse naakthond en zogenaamde “kleine honden” dit waren hoogstwaarschijnlijk de voorouders van de Chihuahua zoals wij deze nu kennen.

Het uiterlijk van de Chihuahua

Het uiterlijk van een Chihuahua kenmerkt zich natuurlijk door zijn mini lichaam. Dit kleine hondje bereikt op volwassen leeftijd een schofthoogte van ongeveer 14 tot 20 centimeter en zal niet veel zwaarder worden dan maximaal 3 kilo. Er zijn zelfs Chihuahua’s met een gewicht van 0,5 kilo, super kleine hondjes dus. Onder de Chihuahua’s zien we twee vachtsoorten: kortharig en langharig, beide komen voor in verschillende kleuren en kleurencombinaties zoals zwart, crème, bruin, wit, grijs en roodbruin. Bij langharige Chihuahua’s is de onder vacht vaak een andere kleur dan de bovenlaag van de vacht, wat de vacht een mooie uitstraling geeft. De staart van deze hondjes staat op en de langharige variant heeft een grote pluimige staart welke perfect combineert met zijn hondenkraag.

Het karakter van een Chihuahua

Dit kleine hondje heeft pit, een hoge alertheid en zijn aanleg tot wantrouwen wordt nog wel eens verward met zelfverzekerdheid. Dit kleine hondenras is namelijk erg waaks en alert op onbekende wat resulteert in actief blaffen. De Chihuahua is dan ook een hond welk zich niet direct richt op veel mensen maar zich vaak hecht aan één of een aantal personen in het gezin. Heeft de Chihuahua jouw gekozen als maatje? Dan ben je er eigenlijk wel verzekerd van dat hij je overal zal volgen, ze zijn namelijk erg gericht op kameraadschap en aandacht van het baasje! Met rasgenoten zijn deze honden vaak goed in omgang, andere hondenrassen en met name grotere rassen moeten meer moeite doen om vrienden te worden met de Chihuahua.

 

Chihuahua, Hond, Puppy, Cute, Huisdier

Een Chihuahua opvoeden

De meeste mensen denken dat door de omvang van deze honden het opvoeden een eitje is. Niets is minder waar. Dit hondenras is vrij wantrouwend wat bij draagt aan een goede waak-taak maar hiernaast is het wel prettig dat de Chihuahua ook leert op een rustige manier kennis te maken met het onbekende. Een goede opvoeding van de Chihuahua is dan ook echt een dringend advies om het jezelf én de Chihuahua zo fijn mogelijk te maken. De Chihuahua is klein, dit betekend vaak dat deze hondjes meer mogen dan de gemiddelde huishond. De Chihuahua mag op de bank, in bed, mee op de passagiersstoel, mee op de fiets, gaat mee de winkel in, op visite en ga zo maar door. Toch is het belangrijk deze honden niet als koningin te behandelen, hierdoor kunnen ze zich ook dusdanig gaan gedragen. Maak duidelijke regels en zorg ervoor dat iedereen binnen het gezin deze regels handhaaft. Een consequente opvoeding op een positieve manier is de beste manier dit hondenras “groot” (hmmm…klein) te brengen ;-)

De lichamelijke verzorging van de Chihuahua

De verzorging van de Chihuahua is afhankelijk van onder andere de vachtstructuur van de Chihuahua. Langharige Chihuahua’s moeten regelmatig worden geborsteld, voor losse haren en vuil in de vacht. Zeker aangezien deze hondjes klein zijn zullen ze sneller vies worden. De langharige Chihuahua kun je het beste 2 tot 3 keer per week borstelen. De kortharige Chihuahua vraagt een stuk minder vachtonderhoud, een wekelijkse borstelbeurt voor de losse haren en vuil in de vacht is vaak voldoende. De Chihuahua in bad doen kun je het beste doen met zachte hondenshampoo soorten of speciale hondenshampoo voor de Chihuahua. Droog de Chihuahua goed af want ze vatten snel kou na een bad. Dit geldt overigens ook voor koude winterdagen, de Chihuahua moet beschermd worden tegen extreme kou, wind en regen. Hiernaast is het natuurlijk belangrijk de nagels goed bij te houden en de ogen en oren van de Chihuahua regelmatig te controleren en eventueel schoon te maken.

Activiteiten voor een Chihuahua

De meest gemaakte maar foute aanname is dat de Chihuahua door zijn kleine lichaam geen beweging nodig zou hebben. Deze hondjes hebben juist veel beweging nodig, om het lichaam in optimale conditie te houden maar zeker ook omdat ze het simpelweg heel leuk vinden en Chihuahuas mega veel energie hebben. Soms wordt er bewust gekozen voor een Chihuahua wanneer er eigenlijk geen ruimte is in de woning, de Chihuahua poept en plast wel op de kattenbak. Maar dit is in onze ogen niet eerlijk, elke hond groot of klein heeft voldoende beweging binnen én buiten nodig! Anders was hij wel een knuffeldier geworden ;-) Vermaak jouw Chihuahua met leuke renspelletjes, balspelletjes, leer hem of haar apporteren of doe samen een leuk speur of denkspel voor honden!

 

Chihuahua, Hond, Chiwawa, Kleine

Wat kost een Chihuahua pup?

Afhankelijk van de marktprijzen én de plek waar je jouw pup wilt halen lopen de prijzen van een Chihuahua pup sterk uiteen. Een gemiddelde Chihuahua pup zonder stamboom van een fokker kost je ongeveer € 600, kies je voor een Chihuahua met stamboom dan moet je denken aan een bedrag van om en nabij € 1000,- hiernaast is het ook mogelijk een Chihuahua te adopteren uit het asiel, de prijzen hiervan zijn afhankelijk van de organisatie.

Wat kost een Chihuahua per jaar?

Naast de aanschafkosten van een Chihuahua pup moet je rekening houden met een aantal kosten. Zo heb je eenmalige kosten bij de aanschaf van een pup maar ook kosten welke jaarlijks terugkeren. Het eerste jaar van een pup is vaak het duurste, daar je op dit moment allerlei items moet aanschaffen. De terugkerende kosten voor een hond zijn o.a:

 

  • -        Voeding en snacks
  • -        Dierenarts bezoeken
  • -        Vaccinaties en controles
  • -        Behandeling voor vlooien en teken
  • -        Cursus inschrijfgeld of hondenvereniging
  • -        Verzekeringen voor de hond
  • -        Hondenbelasting per gemeente
  • -        Eventuele castratie / sterilisatie

 

Benodigdheden voor de Chihuahua

De kosten welke hierboven worden weergegeven keren dus jaarlijks terug. Echter zijn er ook eenmalige kosten welke je bij aanschaf maakt. Denk hierbij aan de huisvesting van jouw pup en het vermaak en de verzorging. Sommige kosten zijn eenmalig, andere moeten vaker worden vervangen. Hieronder vind je een overzicht van items waar je rekening mee moet houden bij de komst van een Chihuahua puppy.

 

Een hondenmand voor een Chihuahua – Een fijne hondenmand heeft iedere hond nodig voor de gebruikelijke dutjes. Binnen de markt van hondenkussens en hondenmanden voor kleine hondenrassen vind je verschillende varianten; ronde hondenmandenovale hondenmandrechthoekige hondenmand en zelfs Fluffy hondenmanden vallen onder de mogelijkheden. Een hondenmand Chihuahua kost je ongeveer € 25,- natuurlijk kun je dit zo duur maken als je zelf wilt.

 

Een hondenbench Chihuahua – Lees eens onze blogBenchtraining puppies! Hier lees je waarom een hondenbench Chihuahua aan te raden is bij de komst van een pupWij adviseren je namelijk gebruik te maken van een hondenbench bij de komst van een puppy. Dit maakt de opvoeding voor jullie beiden een stuk makkelijker én fijner. Een instapmodel hondenbench voor deze kleine Bulldog koop je al vanaf € 29,95

 

Een voerbak en drinkbak – Een plek waar de Bulldog kan eten en drinken is natuurlijk ook aan te raden. Een voerbak en drinkbak voor kleine honden is in dit geval de beste keuze. Ook kun je er voor kiezen een slow feeder te gebruiken, de meeste honden eten namelijk nogal snel wat niet goed is voor de spijsvertering. Door het gebruik van een Anti schrok bak wordt de hond verplicht rustig te eten. Een goede anti schrok voerbak voor de hond kost je ongeveer € 6,95. Voor het aanbieden van drinkwater kun je ook kiezen voor een drinkfontein, dit maakt het drinken extra leuk!

 

Wandelbenodigdheden Chihuahua – Natuurlijk hoort ook wandelen erbij wanneer je een hond in huis hebt. Om veilig op pad te kunnen gaan met jouw pup is het aan te raden goede wandelbenodigdheden aan te schaffen. Denk hierbij aan een halsband met looplijn of een speciaal hondentuigje Chihuahua. De kosten van deze items lopen van goedkoop tot duur maar een basis wandelsetje voor de Chihuahua pup kost je ongeveer € 19,99

 

Kauwsnacks Chihuahua – Om het gebit van jouw Bulldog optimaal te houden is het aan te raden jouw pup te voorzien in lekkere en gezonde kauwsnacks voor Chihuahuas. Naast het schoonhouden van het gebit zorgen goede kauwsnacks ook voor rust, er komt namelijk een stofje genaamd endorfine vrij bij het kauwen. Dit zorgt voor een rustgevend en tevreden gevoel bij de hond tijdens het kauwen op deze hondensnacks. Lees ook eens onze blog: Gezonde kauwsnacks voor pups! Voor meer informatie.

 

Hondenspeelgoed Chihuahua – Hondenspeelgoed is voor elke hond een must, zonder hondenspeelgoed zal jouw pup zich snel vervelen wat vervelend gedrag kan veroorzaken. Kies voor leuk Chihuahua speelgoed zoals een speelballetje, speelring of verkoelend hondenspeelgoed. Dit laatste is een belangrijk punt voor de Chihuahua, hieronder lees je waarom.

 

Hondenkleding Chihuahua – We schreven al eens een blog: Een hondenjas fashion of noodzaak? Voor een Chihuahua kunnen we vrij duidelijk zijn; Noodzaak! Chihuahua’s zijn kleine honden welke erg laag aan de grond staan. Dit zorgt ervoor dat deze honden erg slecht tegen extreme kou kunnen. Koude winterdagen zijn een uitdaging want het dunne vachtje van deze hond is vergelijkbaar als een mens zonder jas met een temperatuur van -10! Voorkom onderkoeling bij de Chihuahua en shop een goede winterjas of hondentrui voor jouw kleine Chihuahua.

 

Chihuahua, Hond, Puppy, Cute, Huisdier

Méér voor jouw Chihuahua

We hopen dat je een beeld hebt kunnen krijgen van de Chihuahua, de items welke je zeker niet mag vergeten bij de komst van een Chihuahua pup én je de nodige kennis hebt kunnen opdoen over dit hondenras. Om het lijstje compleet te maken geven we je hieronder nog een kleine checklist van items welke handig kunnen zijn bij de komst van een Chihuahua pup:

 

Hondendeken | Een fijn zacht en comfortabel hondendeken om onder weg te snoezelen
Hondentrap | Zeker voor pups een goede aankoop want ze mogen nog niet springen
Hondenhok | Verblijft jouw hond (soms) buiten? Dan is een hondenhok een goede keuze
Onderweg | Alles voor onderweg; poepzakjes, lichtgevende halsbanden, adreskokers etc.
Voeding en snacks | Heerlijke kauwsnacks (ook voor de tanden) zijn belangrijk ook voor de hond
Hondenspeelgoed | Natuurlijk mag hondenspeelgoed niet ontbrekend in jouw aankopen
Verzorgingsproducten | Shop hier jouw hondenshampoo en oog-oor verzorgingsproducten
Hondenren | Voor pups is een hondenren een fijne aankoop voor meer rust en veiligheid

 

Heb jij of krijg je een Chihuahua als huisdier?

Heb jij een Chihuahua in huis? Laat andere dan jouw ervaringen weten door te reageren onder dit artikel. Heb je vragen over honden in het algemeen of wil je meer lezen over honden verzorging, hondenrassen of hondenspeelgoed? Wij schrijven regelmatig leuke en leerzame hondenblogs om je zo goed mogelijk te kunnen informeren. Lees dan zeker eens een van onze andere hondenblogs zoals;

 

Blog - Populairste hondenrassen
Blog - Hoe verzorg je een hond?
Blog - De Labrador
Blog - Fietsen met de hond
Blog - Halsband of hondentuig?
Blog - Losloopgebieden in Nederland
Blog - De labradoodle
Blog - Clickertraing met de hond
Blog - De Stafford

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen