Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
De Akita

De Akita

Het is wellicht een van de meest besproken honden, De Akita! Dit prachtige Japanse ras is zo bekend geworden door zijn hoofdrol in de film Hachiko, welke een echte aanrader is voor hondenliefhebbers trouwens. Dit prachtige hondenras staat bekend als trouwe viervoeter mét temperament. Want dat deze hond geen schoothond is, is een feit! Lees alles over het mooie maar uitdagende hondenras: De Akita!

De oorsprong van de Akita

De Akita is een hondenras van Japanse afkomst waar hij ontstond in de provincie Akita, vandaar ook zijn naam. Vroeger werd dit hondenras aangeduid met de aanvulling “(Akita) Inu” Een aantal jaren geleden is deze toevoeging van zijn naam officieel verwijderd, dit geldt echter niet voor zijn kleine broertje welke nog steeds de naam Akita Inu draagt. We spreken hier dus over de grotere Akita, de sterke moedige hond welke gefokt is voor de jacht op beren.

Uiterlijke kenmerken van de Akita

De Akita is een statige, sierlijke hond met een robuust kop en een prachtige glimlach. De Akita heeft een lichaam welke goed in balans is en deze hond een behoorlijke kracht bezorgt. De Akita heeft een maximale schofthoogte van 67 centimeter en een gewicht van maximaal 35 kilo, het zijn dus behoorlijke grote honden. De vacht van dit hondenras is kort waarbij de dekharen hard zijn en de ondervacht wollig. De Akita heeft een kenmerkende tekening namelijk het urajiro-patroon, dit zorgt voor de witte vacht welke via de snoet via de hals moet doorlopen naar de borst, de binnenkant van de poten én de staart. Zijn staart draagt de Akita overigens omhoog en deze heeft prachtige pluimen.  De Akita is een prachtige en bijzondere verschijning.

 

Karakter eigenschappen van een Akita

De Akita is geen handige hond om op te voeden, dit wil natuurlijk niet zeggen dat hij niet op te voeden is maar je moet rekening houden met temperament. De Akita is vrij eigenwijs en laat zich niet snel van de kaart brengen. Hiernaast is de Akita moedig, zelfstandig én intelligent. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat de Akita een standvastige baas nodig heeft, een baas waar de Akita zich ook enorm aan zal hechten. Hachicko was hiervan een perfect voorbeeld; Deze Akita wachtte na het overlijden van zijn baasje 9 jaar lang (!) op zijn terugkomst op een treinstation in Japan. Dat is nog eens een loyale vriend, hoe sneu het ook is. Deze honden hechten zich dus enorm aan de baas, alleen zijn is niet een van de sterkste punten van dit ras. Gebrek aan uitdaging trouwens ook, hierover later meer.

Een Akita opvoeden

Omdat de Akita vrij temperamentvol en vastberaden is, is een goede opvoeding een regelrechte must. Dit hondenras laat zich niet zomaar aan de kant zetten, te weinig uitdaging en aandacht zorgt al snel voor vervelend gedrag. Begin vroegtijdig met de socialisatie van dit hondenras, dit begint al vanaf dag 1 wanneer de pup bij je komt. Laat de Akita kennis maken met álles in jouw omgeving; Verschillende mensen, diverse soorten dieren, geluiden, omgevingen én situaties. De opvoeding van een Akita vraagt geduld en vastberadenheid op een positieve manier. Voed een Akita niet op met de harde hand, dit zorgt voor problemen in het vertrouwen en zal resulteren in een Akita welke zich tegen je keert. Met kinderen is de Akita erg goed, in Japan noemen ze hem niet voor niets “De beste Babysit!” Dit geldt wel voornamelijk voor de kinderen uit de roedel, het gezin waarin de Akita leeft. Ze zijn namelijk erg beschermend voor leden van de roedel. Toch is het belangrijk kinderen en honden, zeker de Akita, nooit alleen te laten. Deze honden hebben veel energie, zijn eigenwijs en sterk en kunnen hierbij soms vrij onberekend uit de hoek komen.

De verzorging van de Akita

De Akita is vrij hygiënische aangelegd, dit betekend dat ze zichzelf graag schoonhouden. Veel in bad zal dan ook niet nodig zijn met dit ras, borstelen kun je één keer per week doen met een rubber hondenborstel maar voornamelijk in de rui periode kun je de Akita helpen met zijn vacht. Twee keer per jaar komt deze hond in de rui waarbij hij wel wat hulp kan gebruiken. De Akita is van nature een werkhond welke in koude gebieden door zijn enorme vacht makkelijk kon overleven. Dit betekend dus ook dat ze minder goed tegen warmte kunnen, de zomermaanden vragen wat meer verzorging in de vorm van het bieden van verkoeling hierdoor. Naast de vachtverzorging dien je natuurlijk regelmatig de nagels, tanden, ogen én oren te controleren en eventueel schoon te maken.

Activiteiten voor een Akita

De Akita is energiek, slim én verveelt zich vrij snel. Probleemgedrag bij deze honden kunnen ontstaan bij gebrek aan stimulatie, vermaak én directe aandacht van de baas. Dit betekend dus; veel uitdaging! Dit hondenras wordt graag uitgedaagd zowel lichamelijk als mentaal, met een dagelijkse wandeling van 10 minuten kom je absoluut niet weg. Dagelijkse lange wandelingen passen beter bij dit hondenras, hiernaast kunnen ze ook naast de fiets lopen voor beweging. In huis is het ook slim de Akita voldoende uitdaging te bieden, een verveelde Akita is een vervelende Akita. Speel samen leuke hondenspellen, dit is niet alleen voor de uitdaging maar ook voor de bandopbouw erg goed. Denkspellen zijn voor dit hondenras zeker weggelegd, want slim.. dat is hij zeker!

Wat kost een Akita pup?

De prijs van een Akita pup is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Waar komt de hond exact vandaan, heeft deze een stamboom, bijzondere kenmerken of komt hij zelfs van een populaire bloedlijn. Allemaal onderdelen welke meespelen in de prijs welke je betaald voor een Akita pup. De gemiddelde prijs van een Akita pup ligt tussen de 700 en 1200 euro, echter zijn er ook speciale lijnen waarvoor je makkelijk een bedrag van 4000 euro betaald. Enorme verschillen dus, het is wel belangrijk je goed te verdiepen wáár je jouw hond wilt kopen. Een goede fokker draagt bij aan de socialisatie, de gezondheid én het welzijn van de pup dit alleen is al geld waard.

Wat kost een Akita per jaar?

Naast de aanschafkosten van een Akita pup moet je rekening houden met een aantal kosten. Zo heb je eenmalige kosten bij de aanschaf van een pup maar ook kosten welke jaarlijks terugkeren. Het eerste jaar van een pup is vaak het duurste, daar je op dit moment allerlei items moet aanschaffen. De terugkerende kosten voor een hond zijn o.a:

 

  • -        Voeding en snacks
  • -        Dierenarts bezoeken
  • -        Vaccinaties en controles
  • -        Behandeling voor vlooien en teken
  • -        Cursus inschrijfgeld of hondenvereniging
  • -        Verzekeringen voor de hond
  • -        Hondenbelasting per gemeente
  • -        Eventuele castratie / sterilisatie

 

Benodigdheden voor de Akita

Naast de aanschafkosten én jaarlijkse kosten voor de Akita pup komen er natuurlijk het eerste jaar wat meer kosten kijken bij een pup. De aanschaf kosten van alle benodigdheden om het jouw pup zo aangenaam mogelijk te maken in zijn nieuwe thuis. Denk hierbij aan de huisvesting van de pup, de verzorging van de Akita maar ook het vermaak én speelgoed is belangrijk mee te nemen in jouw berekening. Hieronder vind je een overzicht van een aantal voorbeelden:

 

Een hondenmand voor een Akita  De Akita is een vrij groot hondenras, dit betekend ook dat ondersteuning aan botten gen gewrichten erg belangrijk is. Dit begint bij de aankoop van een goede hondenmand of hondenkussen. Kies een hondenmand of kussen voor jouw Akita welke voldoende comfort én ondersteuning biedt.

 

Een hondenbench Akita  Wil jij jouw puppy opvoeding goed starten? Dan adviseren wij gebruik te maken van een puppybench. In vele gevallen geeft de hondenbench voordelen bij de opvoeding van jouw pup. Denk hierbij aan de zindelijkheidstraining, het pakken van ‘verplichte’ rust maar ook het hebben van een veilige eigen plek in huis. Een hondenbench Akita komt in verschillende prijsklasse, neem bij voorkeur een goede kwaliteitsbench want de Akita is vrij sterk.

 

Een voerbak en drinkbak  Drinken én eten dat is natuurlijk een van de belangrijkste dingen in het leven van een hond. Om jouw Akita een fijn plekje te kunnen geven om in alle rust te genieten van zijn maaltijd raden we aan gebruik te maken van een voerbak en drinkbak. Is jouw Akita een echte schrokker? Neem dan een Anti schrok bak welke de hond stimuleert rustiger te eten.

 

Wandelbenodigdheden Akita – Regelmatig wandelen is ook een groot onderdeel van het leven van een Akita. De Akita gaat er graag (samen met zijn baas) op uit. Dit hondenras heeft echter wel een jachtinstinct, een goede basis in wandelbenodigdheden is dan ook een must. Kies voor een stevige halsband met looplijn of ga voor een hondentuig met hondenriem welke meer controle geeft.

 

Kauwsnacks Akita – Kauwen is een van de dingen welke niet vergeten mogen worden bij honden. Het kauwen zorgt voor reiniging van het gebit, het is lekker voor de hond én hiernaast is het rustgevend. Tijdens het kauwen komt er namelijk een stofje vrij genaamd Endorfine. Endorfine is een geluk stofje welke een goed en fijn gevoel heeft bij de hond. Dat noemen we nog eens verantwoord snacken, kies voor natuurlijke hondensnacks voor het optimale balans is verantwoord én lekker.

 

Hondenspeelgoed Akita – Dat de Akita sterk is weten we nu wel, het speelgoed moet je hier echter wel op aanpassen. Het speelgoed van de Akita moet sterk genoeg zijn, echter is helaas geen enkel speelgoed onverwoestbaar. Kies daarom ook altijd voor veilig speelgoed; hondenknuffels zonder vulling, speelballen van de juiste grootte, een denkspel zonder té kleine onderdelen, ga zo maar door. Deze laatste is overigens een aanrader voor de Akita, Denkspellen voor honden zijn uitdagend, stimuleren en zorgen voor meer rust in huis.

 

Verkoeling voor de Akita  De Akita kan niet goed tegen warmte. De hete zomerdagen welke we tegenwoordig hebben in Nederland zijn voor dit hondenras geen pretje. De dikke vacht in combinatie met de grote mate van energie zorgen ervoor dat deze honden een verhoogd risico lopen. Ben dan ook goed voorbereid en zorg voor verkoelende hondenproducten zoals een koelmat, een koelkussen of lekker én verfrissend honden koelspeelgoed.

 

Hond, Akita, Steengroeve, Zand, Meer

Méér voor jouw Akita

Hierboven staan enkele must haves voor de pup, er zijn natuurlijk nog veel meer leuke items waarmee je jouw pup kunt verwelkomen. Je kunt zelf eenvoudig bepalen of deze items van toepassing zijn op jouw situatie, toch geven we je graag een overzicht van items waaraan je kunt denken bij de komst van een Akita pup :

 

Hondendeken | Een fijn zacht en comfortabel hondendeken om onder weg te snoezelen
Hondentrap | Zeker voor pups een goede aankoop want ze mogen nog niet springen
Hondenhok | Verblijft jouw hond (soms) buiten? Dan is een hondenhok een goede keuze
Onderweg | Alles voor onderweg; poepzakjes, lichtgevende halsbanden, adreskokers etc.
Voeding en snacks | Heerlijke kauwsnacks (ook voor de tanden) zijn belangrijk ook voor de hond
Hondenspeelgoed | Natuurlijk mag hondenspeelgoed niet ontbrekend in jouw aankopen
Verzorgingsproducten | Shop hier jouw hondenshampoo en oog-oor verzorgingsproducten
Hondenren | Voor pups is een hondenren een fijne aankoop voor meer rust en veiligheid

Lees meer over honden!

Heb jij een Akita in huis? Laat andere dan jouw ervaringen weten door te reageren onder dit artikel. Heb je vragen over honden in het algemeen of wil je meer lezen over honden verzorging, hondenrassen of hondenspeelgoed? Wij schrijven regelmatig leuke en leerzame hondenblogs om je zo goed mogelijk te kunnen informeren. Lees dan zeker eens een van onze andere hondenblogs zoals;

 

Blog - Populairste hondenrassen
Blog - Hoe verzorg je een hond?
Blog - De Labrador
Blog - Fietsen met de hond
Blog - Halsband of hondentuig?
Blog - Losloopgebieden in Nederland
Blog - De labradoodle
Blog - De Stafford
Blog - De Ridgeback
Blog - Benchtraining voor puppies!Blog - Veilige en gezonde kauwsnacks voor pups 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen