Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
Bijzondere huisdieren, ken jij ze allemaal?

Bijzondere huisdieren, ken jij ze allemaal?

Bij het woord huisdier denk je waarschijnlijk aan een hond, een kat, een vogel of misschien een cavia. Maar wat dacht je van een baardagame, een witbuikegel of een degoe? Niet direct de dieren welke je binnen schoten bij hij woord ‘huisdier’ toch? Toch zijn er een groot aantal vrij onbekende of zelfs zeldzame (exotische) dieren welke gehouden mogen worden als huisdier! Lees je mee?

Bijzondere dieren als huisdier houden?

Voor we beginnen met de meest spraakmakende huisdieren willen we graag advies mee geven. Het is namelijk absoluut niet toegestaan om zomaar een dier in huis te nemen. Ook zomaar een dier uit het wild mee naar huis nemen is verboden. Veel dieren zijn beschermd en mogen niet in gevangenschap worden gehouden. Ben je dus van plan een bijzonder of exotisch huisdier te nemen? Verdiep je dan goed in wat er wél en niet mag en spreek bijvoorbeeld eens met iemand welke het huisdier al langer houdt. Ook is het zeker aan te raden je goed te verdiepen in de behoeftes van het huisdier én te overwegen of je hier aan kunt voldoen voor het totale leven van het diertje.

 

Bijzondere dieren die als huisdier gehouden worden in Nederland

De witbuikegel – Ja je leest het goed, het is toegestaan een egel te houden als huisdier. Er is echter wel maar één soort egel welke als huisdier gehouden mag worden in Nederland. Namelijk de Witbuikegel, een kleine stekelige vriend afkomstig uit Afrika. Dit kleine rustige diertje vraagt echter wel bepaalde eisen aan het verblijf, zo kan deze egel niet tegen temperaturen onder de 15 graden maar mag het ook niet warmer worden dan 30 graden in het verblijf. Hiernaast kan een witbuikegel vrij slecht tegen stress en komt hij dan ook het beste tot zijn recht in een rustig huishouden waar de levensstijl van dit kleine huisdier wordt geaccepteerd. Neem je lekker de tijd dan zijn deze huisdiertjes wel vrij tam te krijgen, ze zijn dan natuurlijk extra leuk! De eisen van het verblijf komen het meest over een met die van een (binnen) konijnenhok of caviakooi maar hierbij zal er dus in de nacht een verwarmd nachthok moeten zijn.

 

Een Baardagame – De Baardagame is een prachtige hagedis achtige welke op volwassen leeftijd een lichaamslengte van wel 56 cm kan bereiken. Deze reptielen hebben een vriendelijk karakter en laten zich in de meeste gevallen goed oppakken en vasthouden. De Baardagame is een dier welke van oorsprong voorkomt in de woestijn, dit wil dus zeggen dat het verblijf van deze exotische dieren ook vrij bijzonder te noemen is. Een baardagame kan het beste worden gehouden in een terrarium met een natuurlijke inrichting. Ook gezien voedsel zijn het geen standaard huisdieren. De Baardagame is een veelzijdige eter maar houdt het meeste van (verschillende soorten) insecten en wormen. Ben je van plan een baardagame te nemen als huisdier bereidt je dan voor op een levensverwachting van ongeveer 10 a 11 jaar!

 

De benett wallaby – De wallaby behoort tot de familie kangoeroes. Deze bijzondere dieren hebben een hoogte van maximaal 90 cm en zijn voorzien van enorm sterke achterpoten waarmee ze zich springend voort bewegen. In de natuur leven deze dieren meestal alleen maar bij voldoende ruimte kunnen ze in groepen worden gehouden. Voor een groep van 5 wallaby’s moet je rekening houden met zeker 200m2 oppervlakte. Een wallaby zet je dus niet in de gemiddelde achtertuin maar moet de ruimte hebben om te springen! Hiernaast is het noodzakelijk dat het verblijf van deze kangoeroe is voorzien van een hoog hek. Ondanks de meeste wallaby’s geen agressie tonen hebben ze ook weinig affectie met mensen, het zijn dus geen knuffeldieren ook al zien ze er wél knuffelbaar uit! De gemiddelde mini kangoeroe bereikt een leeftijd tussen de 10 tot 15 jaar bij goede verzorging.

 

Een degoe – Degoes zijn kleine, vriendelijk én speelse huisdieren uit de knaagdierfamilie. Deze kleine knager leeft het beste in een groep of als stel met één soortgenoot omdat hij eenzaam wordt wanneer hij alleen gehouden wordt. De aandacht van een mens zal dit niet vervangen want een degoe is niet direct een knuffeldiertje. Ze zijn wel tam te maken maar zullen niet snel bij je op schoot kruipen voor een knuffel. Dit kleine knaagdier kan ongeveer 5 tot 8 jaar oud worden bij goede verzorging én huisvesting. Het is namelijk wel belangrijk dat jouw energieke en nieuwsgierige degoe een fijn knaagdierenverblijf biedt met voldoende ruimte én vermaak.

 

De gestreepte boomeekhoorn – Wil jij al jaren een eekhoorn? Dan is de gestreepte boomeekhoorn geschikt én toegestaan als huisdier. De boomeekhoorn is een geschikte eekhoornsoort voor beginners. Deze leuke kleine, snelle én humoristische diertjes zijn prachtig om naar te kijken. De eekhoorn kan buiten worden gehouden in een ruime volière met voldoende vermaak én bescherming voor verschillende weersinvloeden. Het verblijf moet hierbij goed sluiten waardoor indringers geen kans hebben én de eekhoorns niet kunnen ontsnappen want ze zijn vrij snel én behendig. Deze dieren kunnen het beste in een koppel of groep worden gehouden en kunnen een leeftijd bereiken van 10 jaar in gevangenschap.

 

De kaketoe – Een spraakmakende kwebbelkous mét voldoende zelfvertrouwen om de gehele straat bij elkaar te zingen; De kaketoe! Een papegaai op zich is natuurlijk al vrij bijzonder maar de Kaketoe doet daar graag een schepje bovenop. Een Kaketoe is geen vogel voor beginners en vragen best wat ervaring van de eigenaar. Deze vogels deinzen namelijk niet terug en kunnen échte boefjes worden bij de verkeerde aanpak. Deze prachtige vogels zijn intelligent en kunnen veel leren; zingen, dansen je kent ze wel die filmpjes welke regelmatig verschijnen van deze bijzondere vogel. Hij komt overigens in verschillende vormen waarbij de beeldschone rose kaketoe naar zeggen het meest makkelijk te houden is als huisdier. Ben je van plan een papegaai te nemen als huisdier in jouw volière of papegaaienkooi lees je dan goed in en spreek ook eens met iemand welke minstens 10 jaar een papegaai in huis heeft. Wil je investeren, leren én ben je bereid hier de komende 40 – 50 misschien wel 60 jaar mee bezig te zijn? Dan is een Kaketoe een prachtig huisdier, ze worden namelijk héél oud voor een huisdier.

 

De boa constrictor – Er zijn verschillende soorten slangen onder de noemer Boa Constrictor. Deze wurgslang komt bijvoorbeeld voor als roodstaartboa, een grote variant maar komt ook kleiner voor zoals de Boa Constrictor Imperator. De Boa is geen knuffeldier maar hiertegen wél de meest gehouden wurgslang. De Boa leeft het liefst alleen in een groot terrarium met natuurlijke inrichting. Het terrarium moet vanzelfsprekend sterk en stevig genoeg zijn om deze grote jongen binnen te houden. Hiernaast moet je rekening houden met warmte, licht en andere must haves voor de Boa in het verblijf. Een Boa constrictor kan makkelijk 20 jaar oud worden en vraagt dus vrij veel verantwoordelijkheid voor een lange tijd.

 

De Serama minikip – Ben je op zoek naar een bijzonder kippenras? Dan is de Serama minikip écht een heel leuk exemplaar voor in jouw kippenren. Niet alleen zijn het de allerkleinste kippen ter wereld enhebben ze een spraakmakend karakter ze hebben ook écht een onwijs leuk karakter. Deze kleine kip is een van de weinige kippensoorten welke de aandacht van mensen niet alleen op prijs stelt maar misschien zelfs adoreert. Dit is ook de reden dat dit bijzondere kippensoort populair is onder huishoudens met kinderen. De Serema kip kan het beste in een groep worden gehouden in het kippenverblijf met óf zonder haantje. Deze kleine kippen bereiken een leeftijd van ongeveer 10 jaar en voorzien je daarnaast dagelijks van heerlijk verse eitjes het gehele jaar!

 

Een (mini)varken – Ondanks het idee van een varken als huisdier steeds vaker gehoord wordt komen ze nog vrij weinig voor. Mini varkentjes als huisdier zijn slim en vriendelijk, houden van aandacht én zijn vaak makkelijk in omgang met mensen. Toch zijn varkens niet de meest makkelijke huisdieren, zeker wanneer het aankomt op een goede huisvesting. Een varken binnen houden raden we gewoon af, maar ook buiten is het noodzakelijk dat jouw varkentje voldoende ruimte heeft. Hiernaast zijn varkens ook gewoon groepsdieren en horen ze niet alleen te wonen. Wil je het goed doen dan kom je dus al snel op een roedel varkens, je hebt hier vrij veel ruimte voor nodig. Gezien verzorging zijn varkens wel vrij makkelijk, ze lusten vrijwel alles en vragen geen dagelijkse borstelbeurt. Een huisdier varken wordt gemiddeld 15 tot 20 jaar oud. Besef je wel dat een klein mini varkentje op een volwassen leeftijd ook gewoon 40 tot wel 120 kilo weegt.

De leukste items voor jouw bijzondere maatje!

Veel producten in onze dierenwinkel zijn ook geschikt voor bijzondere huisdieren. Er staat dan misschien een andere diersoort op maar dat wil niet zeggen dat het niet bruikbaar is voor jouw bijzondere vriendje. Onze aluminium rennen bijvoorbeeld, perfect voor het huisvesten van eekhoorns. Een hondenhok voor jouw mimvarken of een knaagdierverblijf voor jouw degoe of witbuikegel. Shop de leukste producten voor jouw huisdieren bij Huisdierplezier! Van huisvesting tot verzorging, vermaak én plezier.

 

 

Heb jij een bijzonder huisdier?

We zijn benieuwd, heb jij een van bovenstaande bijzondere dieren als huisdier? Of heb jij een ander bijzonder huisdier? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel! Wil je meer lezen over huisdieren zoals honden, katten, konijnen, knaagdieren en vogels? Bekijk dan zeker ook eens onze blogpagina!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen