Ga naar de inhoud
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
Apporteren kan je leren

Apporteren kan je leren

Apporteren kan je leren! Je ziet ze vaak, honden welke als een losgeslagen wolf achter een balletje aan rennen en nog een keer en nog een keer en.... Het apporteren met de hond kan een super leuke activiteit zijn voor jullie beide. Maar hoe pak je dat aan? Het terugbrengen van een speeltje is nu niet iets wat elke hond ziet zitten. Op deze pagina gaan we stapsgewijs bekijken hoe je leren jouw hond te laten apporteren.

Gezellig apporteren met de hond!

Leuk! Denk je, een apporteerspelletje met de hond. Lekker samen actief bezig zijn, wat extra lichaamsbeweging en genieten van de gezonde buitenlucht. Je neemt het lievelingsspeeltje van jouw hond, gaat samen naar buiten en begint met volle enthousiasme met jouw fantastische worp! Want zeg nu zelf, aan jouw gooikunsten zal het niet liggen. De hond rent als een bezetenen achter het speeltje aan, pakt het op en… rent weg?! Uh Hallo? Weg spel, weg plezier, weg leuke middag welke je voor ogen had.

 

Een hond moet leren te apporteren…

 

Helaas we moeten je teleurstellen op dit gebied, apporteren is niet iets wat van nature opkomt bij een hond wanneer jij iets weggooit. Een enkel ras zal uit zichzelf gaan terugbrengen, vandaar ze ook de naam retriever dragen. Maar de meeste honden vinden het speelgoed veel te leuk om af te geven. Het goede nieuws is dat je hond apporteren wél kan leren. Het apporteren is een training waarbij je misschien wat geduld moet hebben maar wanneer jouw hond het principe van apporteren gaat begrijpen wordt het een leuk spel voor jullie beide.

Hoe ga je te werk de hond te leren apporteren?

Om de hond te leren apporteren heb je een aantal dingen nodig. Ten eerste natuurlijk de hond en een goed getrainde arm maar ook een goed apporteerspeeltje is een must én een aantal lekkere snacks waarmee je de hond gaat aanleren wat apporteren betekend. We beginnen bij de eerste stap.

 

Kies het juiste apporteerspeeltje voor jouw hond

 

Apporteren begint met het kiezen van het juiste apporteerspeeltje. Dit kan een bal zijn maar ook een trainingsdummy, hondenring, apporteerstick, apporteerblok, etc. Het is een beetje afhankelijk van de hond welk speeltje hiervoor geschikt is. Kies in ieder geval een apporteerspeeltje welke de hond leuk vindt maar niet té leuk, in dit geval zal hij het speelgoed niet snel willen afgeven wat het apporteren een beetje lastig maakt.

 

 

 

Maak gebruik van een lekkere “snelle snack”

Om sneller succes te krijgen bij het trainen van een hond op een positieve manier adviseren we gebruik te maken van een lekkere snack. Deze snack gaat erbij helpen de hond te leren wat goed gedrag is, in dit geval het terugbrengen en loslaten van een apporteerspeeltje. Kies naast een super lekkere ook een snelle snack, dus een snack welke de hond na een aantal keren kauwen door kan slikken. Kies je voor een snack waar de hond langer of doet, dan zal het spel telkens stil komen te liggen dit wil je voorkomen. Goede voorbeelden zijn: Vlees of Vis strips welke je kunt breken, kleine hondensnoepjes of koekjes maar je kunt er ook voor kiezen de dagelijkse brok van de hond te gebruiken (zolang hij deze écht lekker vind)

 

 

 

Gebruik eventueel een hondenriem

Heb je de mogelijkheid om de hond te leren apporteren in je eigen achtertuin, dan kan dit natuurlijk lekker los en is een hondenriem niet nodig. Maar mocht dit niet mogelijk zijn en je de hond wilt laten apporteren in bijvoorbeeld het park of in de bossen maak dan gebruik van een wat langere hondenlijn. Een lijn van 2,5 tot 3 meter is perfect voor de eerste stappen in leren apporteren.

 

 

 

Stap 1 : Leren apporteren

Om het apporteren met de hond leuk te maken zijn 3 basis commando’s van belang: Pak, Hier en Los. Deze drie commando’s moet de hond onder de knie hebben wil je het spel leuk houden voor beide. Kent jouw hond de betekenis van deze drie commando’s dan kun je verder naar stap 2. Mocht dit nog een uitdaging zijn, lees dan direct hieronder verder. Het aanleren van deze commando’s vragen wellicht wat training maar het hoeft ook niet allemaal op één dag te lukken. Apporteren moeten we de hond léren.

 

Commando Pak: Om de hond het commando los te leren neem je het apporteerspeeltje welke je of jullie hebben uitgekozen voor dit spel. Mocht de hond nog niet direct enthousiast worden maak het speeltje dan extra leuk door deze te bewegen of misschien over de grond heen te trekken. Zodra de hond het speeltje pakt, gebruik je direct het commando “Pak” de hond mag nu spelen met het speeltje. Doordat de hond zijn beloning (het speeltje in dit geval) direct krijgt, zal hij dit commando vrij snel begrijpen.

 

Commando Los : Na dat de hond even heeft mogen spelen met het speeltje (aantal seconden) geef je het “los” commando. Dit doe je echter niet direct, eerst bied je de hond het snackje aan recht voor zijn neus, zodat hij de snack ruikt. Op het exact het moment dat de hond het speeltje los laat om de snack te pakken zeg je “los” en beloon je deze door de snack te geven. De hond gaat het commando los op deze manier koppelen aan het moment dat hij het speeltje los liet, dit is exact wat we willen.

 

Commando Hier: Voor het commando hier laten we het speeltje even achterwegen, wel hebben we hier de snacks nodig! Het makkelijkste is hierbij de hulp van iemand te vragen, deze persoon houdt de hond vast aan de halsband of de hondenriem en de andere persoon rent van de hond weg. Op het moment dat de hond aanstalten maakt om te volgen roep je Hier of Kom en gaat door de knieën of hurkt, de andere persoon laat de hond nu los. Door zo enthousiast mogelijk te reageren zal de hond snel jouw richting op willen. De hond wordt natuurlijk meteen beloond op het moment dat hij arriveert. Wil meer lezen over het laten terugkomen van de hond lees dan ook onze blog: “Hoe leer ik de hond te komen als ik roep?

Stap 2 : Leren apporteren

Het is dus belangrijk dat de hond bovenstaande commando’s onder de knie heeft om verder te kunnen gaan met het leren te apporteren. Het maakt overigens natuurlijk niet uit welk commando je exact gebruikt, dit mag “pak, hier en los” zijn maar ook “vast, kom en af” belangrijker is dat je altijd dezelfde commando’s gebruikt. Afijn, de hond begrijpt nu wat er bedoeld wordt met de commando’s nu komt de uitdaging van het daadwerkelijk ophalen van het apporteerspeeltje.

 

Het gooien van het apporteerspeeltje

 

Nu komen jouw gooikunsten aan bod! Gooi niet te ver weg, maar een aantal meter bij je vandaan. Houdt hierbij ook rekening met de eventuele lijn waar je hond aan zit, tenzij je achter de hond aan gesleurd wilt worden. Je gooit het speeltje dus binnen het zicht van de hond, op een aantal meter voor je neer en geeft het commando: Pak! Op een enthousiaste manier waardoor de hond gedreven wordt het speeltje ook daadwerkelijk te pakken.

 

Het terugbrengen van het apporteerspeeltje

 

Op het moment dat de hond het speeltje te pakken heeft ga jij door je knieën en maakt vrolijke bewegingen terwijl je de hond het commando hier of kom geeft. De hond zal door jouw enthousiasme sneller jouw kant op rennen mét zijn apporteerspeelgoed. Enkel het commando geven is voor sommige honden niet voldoende wanneer ze het speeltje hebben bemachtigd. Rent jouw hond de andere kant op met het speelgoed? Dan heb je waarschijnlijk iets te kalm gereageerd, maak jezelf éxtra leuk om naartoe te rennen!

 

Het loslaten van het apporteerspeeltje

 

Nu komt het lastige van het hele apporteren, het loslaten van het speeltje na het terugbrengen. Veel honden gaan uitdagend voor het baasje staan met het speeltje; pak me dan! Dit wil je niet, de hond krijgt dan ook bij aankomst direct het “los” commando. Wellicht zou je hier op het begin nog een snackje voor nodig hebben. Maar zodra de hond begrijpt dat het teruggeven geen einde spel betekend maar juist nóg een keer apporteren zal hij sneller gaan loslaten.

Nog enkele tips voor het apporteren!

We hopen dat je met dit artikel een basis kunt leggen voor het trainen in apporteren met de hond. Natuurlijk zijn er nog talloze andere manieren hoe je jouw hond kunt leren apporteren, heb jij een idee en deel je deze graag? Laat jouw bericht dan achter onder dit artikel en inspireer andere hondenliefhebbers. Tot slot geven we je nog graag een aantal tips bij het leren om te apporteren:

 

Tip 1: Heb geduld en blijf positief! – lukt het vandaag niet, probeer het dan morgen. Het trainen van een hond vraagt opbouw en sommige honden zijn hierin gewoon wat sneller dan andere. Zorg ervoor dat het spelen altijd positief blijft, maak er een feestje van voor jullie beide

 

Tip 2: Vind jouw hond het speeltje niet leuk genoeg? – Wil jouw hond niet achter het speeltje aanrennen? Dan is het speeltje waarschijnlijk niet leuk genoeg. Probeer eens een ander apporteerspeeltje of kies voor een vulbare trainingsdummy welke gevuld kan worden met snacks met een lekkere geur.

 

Tip 3: Laat jouw hond het speeltje écht niet los? Dan is de snack niet lekker genoeg. Het klinkt simpel, maar vaak is dit echt het probleem niet elke snack valt in de smaak bij iedere hond. Wanneer je jouw hond iets wilt leren moet je dus op zoek gaan naar een snack die hij of zij niet lekker maar overheerlijk vindt.

 

Tip 4: Begin klein en bouw het uit! Gooi niet direct 30 meter verderop in het park als je verwacht dat de hond hem terugbrengt. Het apporteren moet je uitbouwen, begin met kleine stapjes in een bekende omgeving en ga steeds wat verder. Op deze manier blijft het leuk voor iedereen en hoef je niet telkens zelf achter de bal aan te rennen.

Meer voor én over honden?

Natuurlijk schrijven wij deze blog niet voor niets. In ons assortiment vind je namelijk een speciale categorie ingericht voor apporteerspeeltjes. Maar hiernaast verkopen wij ook heel leuk ander speelgoed voor jouw viervoeter. Neem gerust eens een kijkje in onze hondenwinkel voor het uitgebreid assortiment. Vind je het leuk je kennis over honden te verbreden of zit je met vragen over de verzorging van jouw hond? Lees dan ook eens onze blogs over honden, op onze blogpagina vind je de leukste artikelen over honden maar je kunt ook hieronder direct kiezen voor een leuke hondenblog, veel lees en speelplezier!

 

Hondenblog : Het nut van dierenspeelgoed
Hondenblog:  Halsband of hondentuig voor de hond?
Hondenblog:  Veilig op pad met je viervoeter in het donker
Hondenblog:  Hoe verzorg je een hond?
Hondenblog:  Wat komt er kijken bij de komst van een pup?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen