Als je op zoek bent naar een grote knuffelbeer dan is een Newfoundlander de hond voor jou. Het is een aanhankelijke, rustige, sociale, zachtaardige maar zelfverzekerde hond. Het zijn grote honden dus je moet er rekening mee houden dat ze veel plaats in beslag nemen. Ook houden ze heel erg van zwemmen. De Newfoundlander heeft een consequente opvoedingen nodig. Je zult tijd moeten besteden aan de vachtverzorging en houdt er rekening mee dat je met deze mooie honden altijd wel haren en zand zult terugvinden in huis.
Waar komt de Newfoundlander vandaan?
De Newfoundlander is vernoemd naar een Canadees Eiland waar ze werden ingezet om de lokale vissers te helpen. Denk daarbij aan boten en netten binnen te slepen, om karren te trekken en om drenkelingen te redden. De Newfoundlander is dan ook een sterk ras. Tegenwoordig is deze grote sterke vriend vooral een gezelschapshond die nog steeds heel erg houdt van water!
De uiterlijke kenmerken van de Newfoundlander
De Newfoundlander is een hele grote, compacte, gespierde hond met een lichaam dat langer is dan hoog. Tussen de tenen hebben ze vliezen helpen bij het zwemmen. De vacht van een Newfoundlander is waterafstotend. Ze hebben een lange bovenvacht en een dichte, zachte ondervacht. Deze mooie vacht heeft best veel onderhoud nodig en zal wekelijks helemaal gekamd moeten met een hondenkam om te voorkomen dat er klitten in komen en om genoeg lucht in de vacht te laten. De plekken waar de vacht makkelijk klit moeten extra in de gaten gehouden worden. Denk hierbij aan de oksels en achter het oor. Dagelijks de vacht even borstelen met een hondenborstel is aan te raden. Ook is het goed om de vacht wekelijks even door te blazen met een waterblazer of sterke föhn zodat je al het zand, vuil en vocht eruit kunt blazen. De Newfoundlander is er in drie verschillende vachtkleuren: zwart, wit-zwart en donkerbruin. De gemiddelde schofthoogte van een Newfoundlander reu is 71 cm en van een teef 66 cm. De reu weegt gemiddeld zo’n 68 kg en de teef zo’n 54 kg.
Het karakter van de Newfoundlander
Zoals al eerder vernoemd werd is de Newfoundlander een zachtaardige, vriendelijke, aanhankelijke hond. Ze zijn rustig, zelfverzekerd en ook intelligent! Ze hechten zich heel erg aan het gezin en zullen deze wanneer dat nodig is beschermen. Maak je niet druk, een Newfoundlander doet dat namelijk ook niet zo snel. Door het grote lijf kunnen ze wat onstuimig zijn wanneer ze enthousiast worden, dit is voornamelijk wanneer ze nog jong zijn. Ook is de Newfoundlander over het algemeen vriendelijk naar vreemde en andere honden. Een Newfoundlander kan ook prima met katten of andere kleine huisdieren als je ze daarin socialiseert. Bij kinderen is het een geduldige en verdraagzame hond maar het is natuurlijk nooit aan te raden om kinderen alleen te laten bij honden.
De Newfoundlander is een hond die weinig blaft wat voor veel mensen een pluspunt is. Ze laten alleen van zich horen wanneer dat nodig is. Ook kunnen ze prima een aantal uur alleen blijven als ze daarnaast voldoende beweging krijgen om hun energie kwijt te kunnen. Het is een hond die graag buiten is, een tuin is daarom wel zeker een must.
Ziekten en erfelijke aandoeningen
De belangrijkste erfelijke aandoeningen die voor kunnen komen bij de Newfoundlander zijn Aorta stenose, Dilaterende cardiomyopathie en Heupdysplasie.
Aorta stenose
Bij Aorta stenose is de lichaamsslagader versmald onder de aortakleppen in het hart van de hond. Hierdoor kan het bloed minder makkelijk van het hart naar de aorta stromen. Dit wordt veroorzaakt door een bindweefselachtige ring. De verschijnselen liggen aan de ernst van de versmalling. Het is een aandoening die bij de geboorte van de pup al aanwezig is en tijdens de groei kan verergeren.
Dilaterende cardiomyopathie
Bij Dilaterende cardiomyopathie is de hartspier niet meer in staat om met voldoende kracht samen te trekken. De hartspier verslapt waardoor de hartkamers verwijd raken. Ze weten niet wat de oorzaak hiervan is en het wordt ook steeds erger. De symptomen hiervan zijn benauwdheid en een verminderd uithoudingsvermogen. Als de dierenhart luistert naar het hart hoort hij of zij vaak een ruis.
Heupdysplasie
Dit is een afwijkende ontwikkeling van het heupgewricht waardoor de heupkop niet goed in de heupkom past waardoor er schade wordt veroorzaakt in het gewricht. Het is een erfelijke aandoening die wordt beïnvloed wordt door bijvoorbeeld een te hoge groeisnelheid, overbelasting of overgewicht. Als je een jonge hond hebt met Heupdysplasie kun je dit merken aan dat ze minder actief zijn omdat ze pijn hebben, een afwijkende gang en plotseling pijn hebben in de achterpoten en heup. Bij een oudere hond lijkt het vaak op de verschijnselen van artrose zoals moeilijk op kunnen staan, pijn na zware inspanning en start kreupelheid.
Wat kost een Newfoundlander
Een Newfoundlander met stamboom kost ongeveer tussen de 1500 en de 2000 euro. Het is aan te raden om een Newfoundlander pup met stamboom te kopen omdat de ouderhonden uitgebreid zijn getest op erfelijke afwijkingen.
Bij de aanschaf van een pup blijft het niet bij alleen de aankoopprijs. Er zijn heel erg veel kosten waar je rekening mee moet houden. In het begin moet je alle spulletjes aanschaffen die de pup nodig heeft zoals een voer- en drinkbakje, een hondenmand, een hondenbench met benchkussen, verzorgingsartikelen, een hondentuigje of halsband, een hondenriem en hondenspeeltjes.
Ook zijn er kosten die iedere keer weer terugkomen. Denk daarbij aan bestrijdingsmiddelen tegen vlooien en teken, hondenvoer, hondensnacks, dierenartskosten, eventuele verzekeringskosten en in sommige gemeenten is het verplicht om hondenbelasting te betalen.
Alles bij elkaar is het een behoorlijk kostenplaatje. Denk daarom heel erg goed na of dit mogelijk is voor je. Een Newfoundlander wordt namelijk gemiddeld zo’n 10 jaar oud en ze verdienen alle verzorging, liefde en aandacht die ze nodig hebben.