Meteen naar de content
HuisdierplezierHuisdierplezier
10 meest gestelde vragen over pups

10 meest gestelde vragen over pups

De komst van een puppy is niet alleen leuk, het brengt ook vele vragen met zich mee. Het drukke kleine kwispelkontje maakt je soms onzeker. Doe ik het allemaal wel goed en komt mijn puppy niets te kort? Deze en vele andere vragen komen naar boven bij de komst van een puppy. Op deze pagina hebben we daarom de 10 meest gestelde vragen over puppy's genoteerd in willekeurige volgorde en we zijn op zoek gegaan naar het antwoord, lees je mee?

Hoeveel en hoelang slaapt een puppy?

Een puppy kan het beste worden vergeleken met een baby, slapen is dan ook een groot onderdeel van de dag van een puppy zoals dit ook bij baby’s is. Een hond slaapt in de puppyperiode ongeveer 18 tot 20 uur per dag! Dit is dus veel meer slaap per dag dan je in eerste instantie zou denken. Tenminste, dit is de slaap welke een puppy nódig heeft om goed te kunnen groeien en prikkels te verwerken. Veel pups halen deze uren slaap per dag niet, hierdoor kan vervelend gedrag ontstaan. De pup is overprikkeld en door te weinig slaap veranderd het gedrag. Veel slaap én goede slaap is dan ook een must voor elke pup. De slaapuren worden geleidelijk aan minder, een hond vanaf 6 maanden slaapt nog ongeveer 16 tot 18 uur per dag en een volwassen hond zal ongeveer 15 uur slaap nodig hebben. Slaapt jouw pup te weinig dan kan een puppybench uitkomst bieden. Wil je meer lezen over dit onderwerp bezoek dan de blog: Hoeveel slaapt een puppy?

  

Hoe maak je een puppy zindelijk?

Puppy’s moeten alles nog leren, ook het doen van de behoefte op de juiste manier. De eerste periode dat de pup in huis is moet hier dan ook veel aandacht aan geschonken worden. Een jonge pup kan zijn behoeftes kort vasthouden, dit betekend dus dat de pup met regelmaat naar buiten zal moeten. Een pup van 8 weken kan zijn behoeftes ongeveer 2 uur ophouden, toch kan het binnen deze 2 uur ook fout gaan. Zeker wanneer de pup druk bezig is kan deze de plas zomaar ineens laten lopen. Neem de pup dan ook altijd direct mee naar buiten na het eten, spelen en slapen. Kies voor het doen van de behoeftes buiten ook steeds dezelfde plek. Op deze manier gaat de pup de plek linken met het doen van de behoefte. Vaak geeft een hond signalen voor het plassen of poepen, rondjes lopen, onrustig gedrag, piepen en misschien zelfs bij de achterdeur gaan staan kan betekenen dat de pup naar buiten moet. Wil je meer lezen over het zindelijk maken van een pup? Bekijk dan onze blog: Hoe maak je een pup zindelijk?

Waarom bijt mijn puppy?

Puppy’s ontdekken de wereld veelal met de bek. Dit komt omdat ze niet veel ander gereedschap hebben om alles te ontdekken. Dit is dan ook een van de redenen dat puppy’s de tanden graag overal inzetten. Ook jouw handen, broekspijpen en voeten moeten er regelmatig aan geloven. Heel vervelend, maar het gedrag is dus goed te verklaren omdat de pup aan het ontdekken is. Ook is bijten een manier waarop de pup ‘speelt’ hij doet dit immers ook op deze manier met zijn nestgenoten. Dit maakt het natuurlijk niet leuk, in tegendeel. Veel beginnende puppybaasjes zitten met de handen in het haar door het bijten van de pup. Het is mogelijk hier iets aan te doen, namelijk de pup te leren hoe om te gaan met jouw handen, voeten en broekspijpen. Leer de pup dat handen en voeten niet zijn bedoeld om in te bijten of om mee te spelen. Biedt de pup een alternatief aan waarmee wél gespeeld mag worden. Speel samen een spelletje of biedt een kauwmogelijkheid aan voor de pup om zijn tanden in te zetten. Wanneer de pup begint te wisselen van melktanden naar het volwassen gebit kan het bijten even erger worden, dit komt omdat de pup last heeft van het wisselen. Ook dit is normaal en gaat weer over na het wisselen. Wil je meer lezen over dit onderwerp bekijk dan onze blog: Waarom bijt mijn puppy?

  

Wanneer gaat de pup wisselen?

Een pup wisselt de tanden tussen de leeftijd van 4 tot 7 maanden. Het wisselen bij de pup kan tijdelijk voor meer bijtgedrag zorgen, ook kunnen ze wat last hebben bij het wisselen van een melkgebit naar het volwassen gebit. Het wisselen kan dan ook gepaard gaan met meer kwijlen, happen én bijten. De pup doet dit om de ‘pijn’ en het ongemak te verzachten. Per hond is het verschillende maar de meeste honden wisselen vanaf een leeftijd van 4 maanden. Eerst wisselen de voortanden en snijtanden van de pup, hierna de hoektanden. De meeste pups hebben een volledig volwassen gebit op een leeftijd van 7 maanden. Je kunt de pup helpen de pijn en het ongemak te verzachten door voldoende kauwmateriaal en bijvoorbeeld verkoelend speelgoed aan te bieden, dit is verzachtend voor het gebit en verlicht het ongemak bij de pup.

Hoe vaak moet een puppy eten?

Het lichaam van een pup is nog niet volledig volgroeid, dit geldt ook voor het darmstelsel. Hierdoor is het voor pups beter om meerdere keren per dag kleinere hoeveelheden te eten in plaats van 2 grote maaltijden per dag. Je kunt het beste starten met 3 of 4 maaltijd momenten per dag, vanaf een leeftijd van 6 maanden kun je dit gaan afbouwen naar 2 maaltijden per dag. Je kunt er ook voor kiezen helemaal geen voermomenten te plannen maar de pup gedurende de dag te ‘trainen’ met zijn brokjes. Op deze manier verspreidt je de voeding over de gehele dag én kun je de pup op een leuke manier nieuwe dingen leren. Hanteer hierbij altijd het voedingsadvies van het hondenvoer welke op de verpakking wordt vermeldt.

Hoelang mag een puppy wandelen?

Omdat het lichaam van een pup nog niet is volgroeid is het niet slim deze te zwaar te belasten. Dit betekend dus ook dat een grote lange wandeling met een pup nog niet mag. Los van het feit dat de meeste pups het niet volhouden lang te wandelen is dit te zwaar voor het kleine puppylichaampje. De lengte van een wandeling zal per hond wat verschil laten zien maar in grote lijnen kun je de volgende vuistregel hanteren: 5 tot 10 minuten wandelen per levensmaand. Dit betekend dus dat een pup van 8 weken maximaal 20 minuten per dag mag wandelen, verdeeld over meerdere uitlaatmomenten. Dit lijkt heel kort maar voor een pup is dit al een behoorlijke opgave. Naast de lichamelijke belasting zorgt een wandeling ook voor veel prikkels bij de pup. Pas de lengte van de wandelingen daarom altijd aan op jouw pup, dit kan ook betekenen dat je de ene dag meer kan wandelen dan de andere. 

  

Waarom luistert mijn pup niet?

Veel mensen denken dat pups met opzet niet luisteren. In sommige gevallen is dit natuurlijk ook zo, maar vaak worden pups hierin niet goed begrepen. Stel je eens voor; jouw pup springt op de bank en gaat met jouw sierkussens aan de haal. Dit gedrag willen we natuurlijk niet zien! We zeggen de puppy nee of afblijven en gaan er vanuit dat de pup dit snapt. Maar wat voor betekenis hebben deze woorden eigenlijk voor een pup? Niets! Een pup zal niet van de ene op de andere dag begrijpen wat jij bedoeld met jouw nee of afblijven commando. De pup moet leren wat het betekend wanneer hij wordt gewezen op verkeerd gedrag. Commando’s roepen naar een pup welke geen idee heeft waar je het over hebt is dan ook niet aan te raden en geeft in weinig gevallen succes. De pup heeft simpelweg geen flauw benul wat je bedoeld. Pups moeten dus leren wat wel en niet mag én wat een bepaald commando zoals nee of afblijven inhoudt. Dit kun je de pup natuurlijk wel leren, maar het is belangrijk te weten dat een pup vaak ongewenst gedrag laat zien omdat hij vaak écht niet beter weet.

Waarom wil mijn pup niet in de bench?

Het gebruik van een puppy bench kan je enorm helpen bij de opvoeding van een pup. Het is dan wel noodzakelijk dat de bench wordt gezien als fijne plek door de pup. Een pup de eerste nacht in de bench stoppen, de deur sluiten en naar bed gaan is veel te snel en beangstigend voor de kleine pup. De pup zal onrustig worden, gaan piepen en zelfs janken zal geen vreemd gevolg zijn. Jij bent tenslotte zijn enige houvast na het verlaten van het nest en in de bench kan hij je niet zien of bij je zijn. De bench moet dus een fijne plek worden voor je hier goed gebruik van kunt maken. Wil jouw pup niet in de bench? Dan is dit een teken dat de pup zich (nog) niet veilig genoeg voelt en de bench (nog) niet zien als veilige haven. Lees onze blog: Benchtraining voor puppies! Om te lezen hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Een pup socialiseren, wat is dat?

Je leest het overal; een pup moet goed worden gesocialiseerd! Maar wat houdt het socialiseren van een pup eigenlijk in? In grote lijnen betekend het dat de pup kennis maakt met verschillende situaties, situaties waar hij in zijn volwassen leven mee te maken gaat krijgen. Maar, dit betekend niet dat je jouw hond moet dwingen tot het ontdekken van nieuwe dingen, in tegendeel. Een goede socialisatie moet jouw hond zelfvertrouwen geven, geen angst! Let dan ook op het tempo van jouw pup en help hem wanneer het nodig is. Dwingen, opleggen en bewust onderwerpen aan (te) spannende dingen is geen socialisatie. Het is slim te bedenken wat jij van jouw hond verwacht op volwassen leeftijd. Wil je dat de hond in alle rust mee kan naar de stad? Moet jouw hond in de toekomst met het openbaar vervoer mee kunnen? Of wil je dat jouw hond zichzelf helemaal thuis voelt op jouw werk? Leg dan hier je focus en bezoek deze plekken en situaties dan tijdens de socialisatie periode van de pup. Maar vergeet niet; je kunt het karakter van jouw hond vormen maar niet totaal bepalen. Vindt jouw hond samen spelen met andere honden helemaal niet leuk, dwing hem hiertoe dan ook niet. Dit zal in de toekomst alleen maar problemen geven. Vergeet vooral de noodzakelijke situaties niet. Denk hierbij ook aan de Trimsalon, dierenarts en andere noodzakelijke bezoeken in de toekomst. In de periode tot een leeftijd van 12 weken kan een pup de meeste prikkels verwerken zonder al te veel angst, deze periode is dan ook enorm belangrijk voor de socialisatie van de pup. Een goede investering en dosering in deze periode betaald zich dubbel en dwars uit op volwassen leeftijd. 

 

Dog, Puppy, Pet

Wanneer wordt een pup volwassen?

Tijdens de puppy periode waar onzindelijkheid, bijten, niet luisteren én ontdekken een groot onderdeel van de dag is, zal één vraag je gedachte regelmatig passeren: Hoe lang nog? Gelukkig kunnen we je vertellen dat puppy gedrag, hoe vervelend het soms ook kan zijn, vanzelf overgaat. Een hond is op een leeftijd van ongeveer 1 jaar lichamelijk volwassen. Gezien gedrag kan dit wat langer duren, de meeste honden laten het puppy gedrag achter zich rond een leeftijd van 2 - 2,5 jaar.  En sommige honden worden eigenlijk nooit echt volwassen ;-) Tot deze tijd is het belangrijk dat je in ieder geval consequent bent, veel liefde, aandacht en vermaak geeft aan jouw pup en dat je de ‘regels’ in huis en daarbuiten goed aanleert. En vergeet vooral niet te genieten van je pup, ze zijn groot voor je het door hebt!

Een goede voorbereiding voor de pup

Naast een tiental vragen én antwoorden helpen we je ook graag bij een goede voorbereiding. Tenslotte is het erg belangrijk dat de pup in een omgeving terecht komt waar hij zich snel fijn gaat voelen. Het is dan ook slim om een goede voorbereiding te treffen. Want een goede voorbereiding op een pup is het halve werk... toch? Hieronder vind je een handig lijstje met items waar je rekening mee moet houden bij de komst van een nieuwe pup, klik op het item voor ons totale assortiment:

 

  

Meer lezen over puppy's en honden?

We hopen met dit artikel jouw brandende vragen over de pup te hebben beantwoord. Heb je vragen, opmerkingen of ben je op zoek naar advies dan ben je vrij een comment achter te laten onder dit bericht. Verwacht jij binnenkort een nieuwe pup? Bekijk dan zeker onze blog: De puppy benodigdheden Checklist! Wil je meer lezen over puppy's of honden in het algemeen? Bekijk dan zeker ook eens onze andere hondenblogs zoals:

 

BlogHoe verzorg je een hond?
BlogBenchtraining voor puppies
BlogHoeveel slaapt een puppy?
BlogHoe kun je een hond in de bench vermaken?

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen