Meteen naar de content
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
Konijnen checklist

Konijnen checklist

Na lang wikken en wegen heb je besloten een konijn te nemen als huisdier, wat leuk! Konijnen zijn hele leuke huisdieren waar je enorm veel plezier van kunt hebben. Net als bij de komst van een pup, kitten, kuiken en ieder ander huisdier vraagt de komst van een konijn wel de nodige voorbereiding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de huisvesting van jouw konijn maar ook de verzorging en het vermaak van jouw konijn is belangrijk. Met deze checklist voor konijnen helpen wij je graag op weg hoe jij je goed kunt voorbereiden op de komst van jouw nieuwe fluffy huisdier!

De checklist voor jouw konijn

Bij de komst van een konijn heb je enkele noodzakelijke items, handige items en leuke producten. Wat heb je eigenlijk allemaal nodig om konijnen te houden? We zetten het eens voor je op een rijtje;

 

 • -        Konijnenhok
 • -        Konijnen ren
 • -        Konijnenhok Bodembedekking
 • -        Konijnenvoerbakje
 • -        Konijnen drinkbakje of drinkflesje
 • -        Konijnentoilet
 • -        Konijnentoilet bodembedekking
 • -        Konijnen Hooi ruif
 • -        Konijnen schuilhuisje
 • -        Konijnenvoeding, hooi  en Konijnsnacks
 • -        Konijnenspeelgoed
 • -        Konijnen transport box
 • -        Konijnen verzorgingsproducten
 • -        Een soortgenoot!

 

Natuurlijk helpen we je ook graag op weg wanneer het gaat over het maken van de juiste keuzes. Wij begrijpen ook dat de komst van een nieuw huisdier vragen oproept. Dus bespreken we graag de algemene informatie over de benodigdhedenlijst konijn. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen klik dan op de titels van de producten en lees op deze pagina meer informatie over dit onderwerp. Wil je graag advies van een konijnenkenner? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Rabbit, Herbivore, Mammal, Cute, Nature

Alle konijnenbenodigdheden op één rijtje!

Konijnenhok
Het allereerste waar je aan denkt is natuurlijk de aankoop van een konijnenhok. Logisch ook want dit is de plek waar jouw nieuwe huisdier zijn dagen gaat doorbrengen. Het is dan ook belangrijk dat je beseft dat konijnen zeer energieke dieren zijn en voldoende ruimte moeten hebben in het verblijf. Een konijn welke te klein gehuisvest is kan vervelend gedrag gaan vertonen zoals knagen aan het hok maar ook territoriumdrift ontstaat sneller in een te klein verblijf. Naast voldoende ruimte adviseren wij te kiezen voor een degelijk en praktisch hok. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een uitschuifbare mestlade, voldoende toegang tot de dieren, schuilmogelijkheden in het hok en de mogelijkheid het dak te kunnen openen. Onderhoud je konijnenhok goed om de levensduur van het hok te verlengen en jouw konijnen voldoende te beschermen tegen weersinvloeden zoals regen, wind en felle zon. Wil je de komende jaren geen onderhoud aan het hok en ben je op zoek naar een hok welke zeker een konijnenleven mee kan gaan? Kies dan voor een hok vervaardigd uit geïmpregneerd tuinhout van onze eigen productielijn. Huisdierplezier heeft konijnenhokken voor binnen, grote konijnenhokken en een konijnenhok met ren zodat jouw vriendje heerlijk kan rennen.

 

Konijnen ren
Naast de aanschaf van een goed konijnenhok adviseren wij altijd gebruik te maken van een uitloop voor jouw konijn. Beschikt het konijnenhok niet over een uitloop ren of wil je jouw konijnen de ruimte bieden welke ze nodig hebben? Overweeg dan zeker een konijnen ren aan te schaffen waar jouw konijn of konijnen de pootjes kunnen strekken en de energie kwijt kunnen. Veel konijnenrennen zijn eenvoudig op te bouwen en met grondpinnen vast te zetten in de grond. Denk goed na over de afdekking van de konijnen ren. Heb je last van roofdieren in de buurt? Neem dan een volledig afgesloten ren voor de konijnen.

 

Konijnenhok Bodembedekking
Voor een goede hygiëne in het hok en bij jouw dieren adviseren wij gebruik te maken van een goede bodembedekker. Hierdoor genieten de konijnen langer van een schoon hok en ga je vochtproblemen in het hok tegen. Kies een bodembedekker welke vrij is van stof, zoals hennepvezel of houtkorrels.

 

Konijnenvoerbakje
Om de dagelijkse maaltijd van jouw konijnen aan te kunnen bieden is het aan te raden gebruik te maken van een eetbakje voor konijnen. Sommige konijnen houden ervan om (volle) eetbakjes om te duwen kies in dit geval voor een voerbakje welke vast te zetten is of welke te zwaar is voor het konijn om omver te duwen.

 

Konijnen drinkbakje of drinkflesje
Ook voor het drinkwater moet natuurlijk een mogelijkheid gemaakt worden in het verblijf van jouw konijn. Je kunt hiervoor kiezen een drinkflesje te gebruiken. Deze drinkflessen voor konijnen zijn eenvoudig vast te maken aan het traliewerk van een konijnenhok. Sommige konijnen geven de voorkeur aan het drinken uit een bakje, ook voor konijnen welke slecht kun je het drinkwater beter aanbieden in een laag drinkbakje voor konijnen.

 

Konijnentoilet
Wist je dat konijnen zindelijk te maken zijn? Konijnen zijn hygiënische dieren en zullen er bij voorkeur altijd voor kiezen om de behoeftes in één plek of hoek van de kooi te doen. Kies je ervoor een konijnentoilet te gebruiken beperk je direct het schoonmaakwerk in het hok. Het is immers een stuk makkelijker een konijnentoiletje te verversen dan een totaal hok te verschonen. Het is aan te raden om de bodembedekking in het hok te laten afwijken van die in het toilet. Zo kan jouw konijn goed onderscheid maken tussen toiletruimte en overige ruimte in het verblijf.

 

Konijnen Hooi ruif
Hooi is het belangrijkste bestandsdeel in het konijnendieet. Konijnen geven de voorkeur aan vers, schoon en fris hooi welke het liefste een kruidige smaak heeft. Hooi wat los in het verblijf ligt wordt snel vervuild door vieze poten of zelfs ontlasting met als logisch gevolg dat het hooi niet meer wordt gegeten. Om verspilling tegen te gaan en jouw konijn te voorzien in vers hooi maak je het beste gebruik van een hooiruif. Tip: Plaats de hooiruif boven het konijnentoilet, zo stimuleer je direct de zindelijkheid van jouw konijn.

 

Konijnen schuilhuisje
Konijnen zijn prooidieren, dit is ook de reden dat konijnen er van houden in of onder een afdakje te verschuilen. In de natuur zien we dat konijnen overdag in het hol kruipen en hier pas in de avond uit komen. Dit geeft ze een veilig en geborgen gevoel. Voor onze huisdier konijnen kunnen we dit eenvoudig nabootsen met een schuilhokje of schuilmogelijkheid in het hok. Kies een schuilplek waar jouw konijn voldoende ruimte heeft te liggen én rechtop te zitten.

 

Konijnenspeelgoed
Natuurlijk geef je jouw konijn de nodige aandacht op momenten dat dit mogelijk is. Maar er zijn ook momenten dat jij jouw konijn niet kunt vermaken. Konijnenspeelgoed is dan ook een must voor in het konijnenverblijf. Denk hierbij aan knaagbare wilgenbruggen, kooihangers van knabbelbaar hout of uitdagende konijnenspellen welke jouw konijn stimuleert te leren en ontdekken. Konijnen zijn zeer energieke dieren en houden er van om uitgedaagd te worden. Geef je jouw konijn niet voldoende aandacht of vermaak dan kan dit resulteren in vervelend gedrag.

 

Konijnen transport box
Wanneer je huisdieren hebt is het belangrijk dat je deze kunt vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de dierenarts. Om je konijn veilig te kunnen vervoeren dien je een transportbox aan te kopen. Een transport box welke voldoende ruimte geeft aan jouw konijnen en welke daarnaast makkelijk hanteerbaar is voor jou. Konijnentransportboxen komen in vele maten, kleuren en materialen.

 

Konijnen verzorgingsproducten
Konijnen zijn geen dieren welke je wekelijks en bad moet geven. Het is zelfs ten strengste af te raden een konijn te wassen. Wel vraagt een konijn vachtverzorging, het ene konijn wat meer dan de ander maar over het algemeen kunnen de meeste konijnen wel wat hulp gebruiken met het verwisselen van bijvoorbeeld de wintervacht. Speciale konijnenkammen of borstels kunnen je hierbij helpen. Ook het bijhouden van de nagels is een puntje van verzorging bij konijnen. In ons assortiment vind je verschillende verzorgingssetjes voor konijnen.

 

Konijnenvoeding, Hooi en Konijnsnacks
Vanzelfsprekend is voeding een belangrijk onderdeel van deze checklist. Een goed basis dieet voor jouw konijn zorgt voor goede slijtage aan de tanden, voldoende voedingstoffen en een goede gezondheid. Een konijn dieet bestaat voor 80% uit ruwvoer zoals: hooi en gras. Konijnen krijgen in de meeste gevallen een te grote hoeveelheid brokjes waardoor het hooi niet gegeten wordt, dit terwijl er niets zo belangrijk is voor de spijsvertering van jouw konijn als hooi. Per kilo gewicht konijn is ongeveer 25 gram brokjes voldoende per dag. Wij adviseren hierin niet te kiezen voor gemengd voor maar enkel de biks oftewel brokjes aan te bieden, dit voorkomt kieskeurigheid en zorgt ervoor dat jouw konijn alles binnen krijgt wat hij nodig heeft en niet enkel het lekkere uit de voeding. Vul dit aan met groente, kruiden en bijvoorbeeld takken van fruitbomen. Let wel op, konijnen darmen zijn zeer gevoelig bouw daarom nieuwe voeding altijd rustig op en kijk of jouw konijn geen problemen krijgt met de vertering van dit voedsel.

 

Konijnenmaatje
Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: een konijnenmaatje! Konijnen zijn groepsdieren en horen gehouden te worden in stellen of groepen. Vaak wordt er als argument gegeven dat het konijn veel aandacht krijgt en een tweede konijn daarom niet nodig is. Deze beredenering is niet juist. Ten eerste leven konijnen heel anders dan wij, op momenten dat wij slapen is ons konijn juist het meest actief. Daarnaast kunnen wij als mensen helaas niet dezelfde liefde geven aan een konijn zoals een soortgenoot dit kan doen. Wanneer je er voor kiest jouw konijn een maatje te gunnen zal het verschil snel duidelijk worden. Konijnen welke als hecht stel leven doen alles samen; ze eten samen, spelen samen, slapen samen, verzorgen elkaar door te wassen, bieden warmte in koude nachten en zijn 24/7 bij elkaar! Dit is iets wat wij als baasjes niet kunnen bieden. Kies hierin dan ook in het belang van jouw huisdier en ga op zoek naar een soortgenoot voor jouw konijn!

 

Bunny, Rabbit, Grass, Easter, Cute

Ben jij er klaar voor?

Wij hopen je met deze checklist voor konijnen een goed beeld te kunnen geven wat te kunnen verwachten wanneer je er voor kiest konijnen te houden. Heb je nog vragen of opmerkingen, ben je op zoek naar advies of wil je overleggen met een konijnenkenner? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je met alle liefde bij het maken van de juiste keuzes wanneer het aankomt op jouw huisdieren! Ben jij benieuwd wat de verzorging exact inhoudt? Lees dan ook eens onze andere konijnenblogs zoals; "Hoe verzorg je een konijn?".

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen