Meteen naar de content
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
De Bordercollie

De Bordercollie

Ze staan in de topklasse van “slimste honden ter wereld” met een enorm leervermogen én oneindige wil om te leren; De bordercollie! Dit hondenras welke zijn oorsprong vond in het drijven van vee is een echte slimmerik. Zijn kenmerkende uiterlijk is bij vele wel bekend maar wist je dat de Bordercollie voorkomt in meerdere kleuren? Dit en meer lees je in deze blog over de meest toegewijde leerling uit de klas!

 

Border Collie, Zwart Wit, Hond

De oorsprong van de Border Collie

De Bordercollie is van oorsprong afkomstig van het grensgebied tussen Engeland en Schotland, vandaar ook de naam welke het woord “Border” (grens) bevat. De combinatie met het woord ‘Collie” (herdershond) komt voor uit zijn voorouders. De eerste bekende voorouder van de Bordercollie is “Old Hemp” een zwart-witte collie uit 1893 welke gezien uiterlijk al veel leek op de Bordercollie zoals wij deze nu kennen. Alhoewel de geschiedenis van de herdershond in het algemeen terug gaat tot diep in de geschiedenis werd het Bordercollie ras pas vanaf 1976een officieel geregistreerd hondenras.

Het uiterlijk van de Border Collie

De Bordercollie is een sierlijke en atletische gebouwde hond. Een Bordercollie reu bereikt een schofthoogte van maximaal 56 centimeter en het teefje blijft kleiner met haar 53 centimeter. De Bordercollie is een middelgrote hond met een gewicht van maximaal 25 kilo op volwassen leeftijd. Deze collie hond komt in vele kleuren; zwart-wit, bruin-wit, lilac-wit, blauw-wit, red merle, blue merle, tricolor zijn de meest bekende kleuren combinaties. De Bordercollie komt voor in 2 vachtstructuren, langharig en kortharig. Waarbij ook verschil te zien is in lengte van de vacht tussen show en werklijnen onder deze twee categorieën. De oogkleuren van dit hondenras kunnen verschillen van bruin tot blauw en zelfs een combinatie van twee verschillende kleuren ogen komt voor bij dit prachtige hondenras.

Het karakter van een Border Collie

De Bordercollie is een hechte vriend, een hond welke voor zijn baas door het vuur zal gaan en een grote wil heeft om te werken. Niet voor niets zijn deze honden van oorsprong gefokt voor het drijven van schapen. Door zijn aanhankelijkheid richting de herder, zij snelheid én zijn uitstekende drijfvermogen was hij al snel een winnaar. Dit slimme en energieke karakter heeft echter ook een keerzijde, ze zijn hierdoor ook supersnel in het aanleren van verkeerd gedrag. Een consequente opvoeding is dan ook van belang, hierover later meer. Bordercollies in combinatie met andere honden en kinderen gaat meestal goed, mits hier goed op wordt gesocialiseerd in de socialisatieperiode van de Bordercollie pup. Een echte waakhond is de Bordercollie niet, echter eigenlijk kun je hem alles wel leren mocht je dit willen.

 

Border Collie, Hond, Collie, Zwart Wit

Een Border Collie opvoeden

Een Bordercollie heeft behoefte aan goed en duidelijk leiderschap, dit komt voort uit zijn verleden als harde werker bij de schapen. Mist de collie dit leiderschap dan zal hij snel gaan uitproberen hoe ver hij kan gaan, wat kan resulteren in het “zelf zoeken naar werk” zoals het drijven van andere huisdieren, auto’s en fietsers onderweg maar zelfs kleine kinderen kunnen worden gezien als ‘werk’. Deze honden vragen dus een duidelijke, consequente opvoeder welke tijd investeert in een goede opvoeding én begeleiding van deze honden. Hiernaast moet je ook vrij sportief aangelegd zijn om de energie van de collie te kunnen bijhouden. Dat de Bordercollie geen hond is waarvoor een half uurtje wandelen voldoende is, is nu wel duidelijk. Maar het uitdagen van een Bordercollie gaat verder dan enkel beweging, deze honden moeten mentaal worden uitgedaagd. Denkspellen, behendigheid oefeningen, gehoorzaamheid oefeningen en hondensporten zijn o.a. geschikt om dit hondenras uitdaging te bieden. Enkele voorbeelden van leuke hondensporten zoals Agility, Behendigheid, Doggy Dance, Frisbee, Canicross en Flyball zijn geschikt voor dit slim en energiek hondenras.

Wat kost een Border Collie pup?

De kosten van een pup in het algemeen lopen sterk uiteen, dit is voor een Bordercollie pup niet anders. Er zijn verschillende plekken waar je een pup kunt kopen waardoor ook de prijs zo verschillend is. Een Bordercollie zonder stamboom kost ongeveer € 800 tot € 1000. Ga je op zoek naar een erkende fokker en wens je hierbij een stamboom dan moet je denken aan een bedrag van € 1500. Naast de plek is de bloedlijn van de pup ook van invloed op de prijs, ga je voor een show winnende Bordercollie of een Bordercollie uit een goede werklijn dan kunnen de prijzen oplopen.

Wat kost een Border Collie per jaar?

Naast de aanschafkosten van een Border Collie pup moet je rekening houden met een aantal kosten. Zo heb je eenmalige kosten bij de aanschaf van een pup maar ook kosten welke jaarlijks terugkeren. Het eerste jaar van een pup is vaak het duurste, daar je op dit moment allerlei items moet aanschaffen. De terugkerende kosten voor een hond zijn o.a:

 

  • -        Voeding en snacks
  • -        Dierenarts bezoeken
  • -        Vaccinaties en controles
  • -        Behandeling voor vlooien en teken
  • -        Cursus inschrijfgeld of hondenvereniging
  • -        Verzekeringen voor de hond
  • -        Hondenbelasting per gemeente
  • -        Eventuele castratie / sterilisatie

 

Hond, Puppy, Race, Bordercollie, Portret

Benodigdheden voor de Border Collie

Bij de komst van een hond of pup horen een aantal aankopen. Maar wat moet je nu exact hebben voor een goed welkom voor jouw Bordercollie. HIeronder vind je een overzicht met belangrijke items welke je aan moet schaffen bij de komst van een Bordercollie

 

1. En fijne hondenmand heeft elke hond welnodig voor de gebruikelijke dutjes. Binnen de markt van hondenkussens en hondenmanden Bordercollie vind je verschillende varianten; ronde hondenmandenovale hondenmandrechthoekige hondenmand en zelfs Fluffy hondenmanden vallen onder de mogelijkheden. Een hondenmand Border Collie kost je ongeveer € 25,- natuurlijk kun je dit zo duur maken als je zelf wilt.

 

2. Wij adviseren gebruik te maken van een Bordercollie hondenbench bij de komst van een puppy. Dit maakt de opvoeding voor jullie beiden een stuk makkelijker én fijner. Lees eens onze blog: Benchtraining puppies! Hier lees je waarom een hondenbench Border Collie aan te raden is bij de komst van een pup. Een instapmodel hondenbench voor deze kleine Bulldog koop je al vanaf € 49,99

 

3. Een voerbak en drinkbak voor middelgrote honden is in dit geval de beste keuze. Ook kun je er voor kiezen een slow feeder te gebruiken, de meeste honden eten namelijk nogal snel wat niet goed is voor de spijsvertering. Door het gebruik van een Anti schrok bak wordt de hond verplicht rustig te eten. Een goede anti schrok voerbak voor de hond kost je ongeveer € 6,95 maar je shopt al een standaard voerbak vanaf € 2,99

 

4. Natuurlijk hoort ook wandelen erbij wanneer je een hond in huis hebt, zeker wanneer het een Bordercollie betreft. Om veilig op pad te kunnen gaan met jouw pup is het aan te raden goede Bordercollie wandelbenodigdheden aan te schaffen. Denk hierbij aan een halsband met looplijn of een speciaal hondentuigje voor jouw Border Collie. De kosten van deze items lopen van goedkoop tot duur maar een basis wandelsetje voor de Border Collie pup kost je ongeveer € 19,99

 

5. Om het gebit van jouw Bordercollie optimaal te houden is het aan te raden jouw pup te voorzien in lekkere en gezonde kauwsnacks voor Border Collies. Lees ook eens onze blog: Gezonde kauwsnacks voor pups! Voor meer informatie. Naast het schoonhouden van het gebit zorgen goede kauwsnacks ook voor rust, er komt namelijk een stofje genaamd endorfine vrij bij het kauwen. Dit zorgt voor een rustgevend en tevreden gevoel bij de hond tijdens het kauwen op deze hondensnacks.

 

6. Hondenspeelgoed is voor elke hond een must, zonder Border collie hondenspeelgoed zal jouw pup zich snel vervelen wat vervelend gedrag kan veroorzaken. Kies voor leuk Border Collie speelgoed zoals een hondendenkspel waarmee je jouw bordercollie mentaal kunt uitdagen, speelballetje of een frisbee voor actieve spellen of verkoelend hondenspeelgoed. Dit laatste is een belangrijk punt voor de Border Collie, hieronder lees je waarom. 

Verkoeling voor de Border Collie!

De Bordercollie is een echte werker welke niet snel opgeeft. Ook bij oververmoeidheid zal deze hond door gaan. Naast het tijdig inlassen van een pauze kun je jouw Bordercollie ook helpen door verkoeling aan te bieden op warme dagen. Dit begint met het beperken van activiteit en het aanbieden van voldoende schaduw, eventueel een ventilator te plaatsen in huis én te zorgen voor voldoende koel drinkwater. Hiernaast bestaan er ook veel Handige koelproducten voor honden, een koelhalsband, koelmat of verkoelend hondenspeelgoed is voor een Border Collie écht een aanrader. Houd jouw trouwe vriend koel en voorkom problemen zoals oververhitting.

Méér voor jouw Border Collie

We hopen dat je een beeld hebt kunnen krijgen van de Border Collie, de items welke je zeker niet mag vergeten bij de komst van een Border Collie pup én je de nodige kennis hebt kunnen opdoen over dit hondenras. Om het lijstje compleet te maken geven we je hieronder nog een kleine checklist van items welke handig kunnen zijn bij de komst van een Bordercollie pup:

 

Hondendeken | Een fijn zacht en comfortabel hondendeken om onder weg te snoezelen
Hondentrap | Zeker voor pups een goede aankoop want ze mogen nog niet springen
Hondenhok | Verblijft jouw hond (soms) buiten? Dan is een hondenhok een goede keuze
Onderweg | Alles voor onderweg; poepzakjes, lichtgevende halsbanden, adreskokers etc.
Hondenspeelgoed | Natuurlijk mag hondenspeelgoed niet ontbrekend in jouw aankopen
Verzorgingsproducten | Shop hier jouw hondenshampoo en oog-oor verzorgingsproducten
Hondenren | Voor pups is een hondenren een fijne aankoop voor meer rust en veiligheid

 

Honden, Agility, Grens Colly, Agility

Heb jij of krijg je een Border Collie als huisdier?

Heb jij een Bordercollie in huis? Laat andere dan jouw ervaringen weten door te reageren onder dit artikel. Heb je vragen over honden in het algemeen of wil je meer lezen over honden verzorging, hondenrassen of hondenspeelgoed? Wij schrijven regelmatig leuke en leerzame hondenblogs om je zo goed mogelijk te kunnen informeren. Lees dan zeker eens een van onze andere hondenblogs zoals;

 

Blog - Populairste hondenrassen
Blog - Hoe verzorg je een hond?
Blog - De Labrador
Blog - Fietsen met de hond
Blog - Halsband of hondentuig?
Blog - Losloopgebieden in Nederland
Blog - De labradoodle
Blog - De Stafford

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen