Meteen naar de content
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗘𝗡𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 €𝟳𝟱 📦
𝗩𝗢𝗢𝗥 𝟭𝟯𝗨 𝗕𝗘𝗦𝗧𝗘𝗟𝗗 = 𝗩𝗔𝗡𝗗𝗔𝗔𝗚 𝗩𝗘𝗥𝗭𝗢𝗡𝗗𝗘𝗡
HuisdierplezierHuisdierplezier
Alles over de Engelse Stafford

Alles over de Engelse Stafford

De Engelse Stafford staat ook wel bekend als kortweg Stafford of Staffy. Dit hondenras is van oorsprong gefokt voor stierengevechten maar heeft inmiddels zijn verleden achter zich gelaten. Dit veel geziene hondenras wordt vaak verward met de  bulterriër, Amerikaanse Stafford of de Amerikaanse pitbullterriër, echter zijn deze honden op totaal andere wijze gefokt. In deze blog vind je de daadwerkelijke oorsprong van de Engelse Stafford, bepreken we het karakter en het uiterlijk van deze honden én bekijken we wat je kunt verwachten bij de komst van een Staffy pup, lees je mee?

De oorsprong van de Engelse Stafford

De Engelse Stafford is van oorsprong gefokt voor gevechten. Dit hondenras werd in de Romeinse tijd al ingezet als krijgshond. Hierna werd hij veel gebruikt voor stierengevechten. De Staffy is een kruising tussen de Old English Bulldog en een terriër soort. Sinds 1935 is dit een officieel erkend hondenras welke bekend staat onder de naam Staffordshire Bull Terriër maar in de volksmond vaker wordt benoemd als Engelse Stafford. De stierengevechten waarvoor deze hond oorspronkelijk is gefokt werden verboden vanaf 1835, hierna zijn fokkers zich meer gaan richten op het hondenras als honden voor het ‘normale volk’. Hierin werden deze honden gebruikt voor de jacht op ratten en dassen. Pas rond 1960 kwam dit hondenras naar Nederland, waar ze vanaf 1975 wonnen aan populariteit als huishond. Helaas staat deze hond ook bekend om zijn verleden als hond welke werd ingezet bij hondengevechten, deze verschrikkelijke (en belachelijke) activiteiten hebben geen goeds gedaan voor de naam van dit hondenras. Gelukkig hebben veel Staffies bewezen dat ze weldegelijk een goede hond kunnen zijn met de juiste opvoeding. Een gezonde Stafford kan een leeftijd van 12 tot 14 jaar bereiken.

 

Het uiterlijk van de Engelse Stafford

De staffy is een grote hond in een klein lichaam. Deze honden hebben een stevige, forse en gespierde bouw met een schofthoogte van 35 tot 40 centimeter en een gewicht van maximaal 17,5 kilo. De Engelse Stafford heeft een sterk ontwikkelde kaak, een breed schedel en een vrij korte snoet. De nek van de Stafford is breed en loopt door in een brede borstkast en gestroomlijnde ruglijn. Dit hondenras komt in verschillende kleuren zoals; rood, wit, zwart en zelfs blauw valt onder de raskleuren. De vacht van een Engelse Stafford is kort en glas van structuur.

Het karakter van de Engelse Stafford

Het karakter van de Engelse Stafford heeft in de afgelopen jaren veel stof doen opwaaien. Dit hondenras zou vals geboren worden en verre van geschikt zijn als gezinshond. Toch zijn de meningen hier sterk over verdeeld. Waar de hond in eerste instantie is gefokt op zijn felheid is de laatste jaren juist toegespitst op het fokken van het juiste karakter. Hier natuurlijk een kleine kanttekening, niet alle fokkers hebben deze bedoelingen. Dit betekend dus ook dat in sommige lijnen het heftige gedrag van vroeger nog zichtbaar is. Het is dan ook belangrijk dat je een Staffy aankoopt op een plek waar goed gekeken wordt naar de karakters van de voorouders van een pup. Hiernaast speelt de opvoeding van een Stafford een grote rol in het verdere leven (zoals bij iedere hond) De Engelse Stafford is een standvastige hond met veel moed en zelfverzekerdheid. Een goede socialisatie in de puppy periode is dan ook een must. Ontmoetingen met andere honden, mensen en situaties zijn van groot belang. Hiernaast zijn deze honden erg sterk, het is dan ook te adviseren goed te trainen op gehoorzaamheid en bijvoorbeeld trekken aan de lijn. Het is wel zeker dat je geen niet-luisterende-Stafford in je lijn wilt hebben hangen. Wanneer je jouw Stafford de juiste consequente opvoeding biedt en kiest voor een gezonde pup uit goede lijnen heb je een hond van goud!

De verzorging van Engelse Stafford

Een Staffordshire Bull Terriër heeft een korte, gladde vacht welke vrijwel geen vachtverzorging vraagt. Soms zal het nodig zijn de Stafford eens te wassen in een hondenbad met gebruik van een milde hondenshampoo voor korte vacht, het is echter niet nodig dit met regelmaat te doen. De vacht van een Stafford is vrij snel schoon. De Staffie is een energieke hond welke de nodige beweging op prijs stelt. Deze honden zijn vaak dol op zwemmen, apporteren én balletjes in het algemeen. De Stafford kan een behoorlijke conditie opbouwen. Om uitdaging te bieden op een rustige manier kun je jouw Stafford eens echt aan het denken zetten met een leuk denkspel voor honden of uitdagend speurspelletje.

 

 

 

Wat kost een Engelse Stafford in aanschaf?

De kosten van een Stafford pup lopen in Nederland ver uiteen. Dit begint vanaf ongeveer € 800,- tot boven de € 1500,- wel is het heel belangrijk jouw Staffy pup op de juiste plek aan te kopen. Verdiep je goed in de ouders en voorouders van de pup om op deze manier zeker te zijn van een gezonde Stafford pup maar ook een pup waarvan de karakters van de ouders goed zijn. Ook is het belangrijk te bekijken wat de fokker doet aan de socialisatie van de pups de eerste periode. De eerste socialisatie periode begint namelijk al bij de fokker, hier kun je dus een zeer goede start mee maken.

Wat kost een Engelse Stafford per jaar?

Naast de aanschafkosten komen ook jaarlijkse kosten kijken bij de het hebben van een hond. Denk hierbij aan vaccinaties (jaarlijkse) ontwormen (zeker bij de pup moet dit regelmatig gebeuren) behandelen tegen vlooien etc. Ook verzekeringen en de hondenbelasting dragen bij aan het totaal plaatje wat een hond jaarlijks kost. De eerste jaar dat een pup in huis komt is vaak het duurste, dit komt voornamelijk door de ‘opstart kosten’ denk hierbij aan de benodigdheden voor de pup welk je nodig hebt. Hieronder vind je een overzicht van een aantal belangrijke items voor jouw Stafford pup, items welke niet mogen ontbreken in de lijst met benodigdheden voor een Stafford.

Benodigdheden voor een Engelse Stafford

Zoals bij ieder nieuw huisdier zijn er ook voor de Engelse Stafford een aantal must haves! Hieronder vind je een klein overzicht van de dagelijkse benodigdheden. Let hierbij op dat de voeding niet is meegenomen in het overzicht maar dit natuurlijk wel belangrijk is. Lees ook eens de blog: Een hond wat heb je nodig? Om een totaal overzicht te krijgen van de hondenbenodigdheden bij de komst van een pup!

 

Een hondenmand Engelse Stafford De Stafford is een sterke jongen (of meisje) en je doet er dan ook goed aan een stevige hondenmand voor de Stafford aan te schaffen. Kies voor een hondenmand met afneembare hoes of een waterafstotende cover wat heel makkelijk is wanneer de pup nog niet zindelijk is. Een hondenmand of hondenkussen Stafford shop je al vanaf € 49,99

 

Een hondenbench Engelse Stafford Zeker tijdens de puppy periode is het slim een hondenbench Stafford te gebruiken. Dit is niet noodzakelijk maar maakt de opvoeding wel een stuk makkelijker (lees ook eens onze blog: benchtraining voor puppies!) Kies voor een stevige hondenbench met goede draaddikte welke tegen een stootje kan. Je kunt een basic hondenbench al kopen vanaf € 39,99 kies je voor een stevigere hondenbench Stafford dan moet je denken aan ongeveer 75 euro. Kleed de bench lekker comfortabel aan met een honden benchkussen voor meer comfort.

 

Een voerbak en drinkbak Engelse Stafford Er moet natuurlijk ook gedronken en gegeten worden. Kies voor een voerbak en drinkbak welke je eenvoudig schoon kunt maken. Je kunt er ook voor kiezen een drinkfontein te plaatsen of te gaan voor een anti schrok bak of slow feeder. Sommige honden staan er om bekend té snel te eten waardoor een slow feeder een echte uitkomst wordt.

 

Wandelbenodigdheden Engelse Stafford Doordat de Stafford een stevige én sterke hond is wordt het aanraden te kiezen voor een stevig, comfortabel hondentuig in combinatie met een hondenlijn of hondenriem. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een halsband voor de Stafford maar het is aan te raden hier pas naar over te stappen zodra de hond rustig aan de lijn loopt. Lees ook eens onze blog: Halsband of hondentuig en laat je informeren over de verschillende manieren van aanlijnen.

 

Kauwsnacks Engelse Stafford Een Stafford heeft een stevig ontwikkeld kaakgewricht, kauwen is dan ook een van de dingen waar ze heel goed in zijn. Biedt jouw Staffy regelmatig lekkere gezonde en natuurlijk kauwsnacks om geen problemen te krijgen met het gewicht. Verantwoord snacken zorgt hiernaast ook voor een goede tandverzorging én het houdt de hond lekker bezig. Dat is nog eens een win-win situatie!

 

Hondenspeelgoed Engelse Stafford De meeste Staffords zijn dol op balletjes, een balletje voor jouw staffie is dan ook altijd een goede aankoop. Let wel op dat hard rennen en springen niet goed is voor pups. Echt apporteren en sprinten kun je daarom beter pas doen vanaf een leeftijd van 1 jaar. Door het sterke kaakgewricht moet de Stafford wel stevig speelgoed krijgen, te kleine onderdelen zijn gevaarlijk en zachte materialen overleven niet lang bij dit ras. Lees eens onze blog: onverwoestbaar hondenspeelgoed. Waar verschillende soorten materialen worden besproken én je de top 5 meest sterke hondenspeeltjes uit ons assortiment kunt vinden.

Leuke items voor jouw Stafford

Natuurlijk zijn bovenstaande items pas een begin bij de uitzet voor jouw Stafford pup of hond. Hieronder vind je dan ook een checklist met items waaraan je moet denken bij de komst van een hond in jouw huishouden. De kosten van deze artikelen zijn zeer variërend, zo is er voor elk budget wel een passende oplossing. Neem eens een kijkje in onze hondenwinkel of neem contact met ons op als je vragen hebt over de door ons aangeboden producten voor jouw Stafford.

  

Heb jij of krijg je een Engelse Stafford als huisdier?

Heb jij een Staffy, Stafford of Steffie in huis? Laat andere dan jouw ervaringen weten door te reageren onder dit artikel. Heb je vragen over honden in het algemeen of wil je meer lezen over honden verzorging, hondenrassen of hondenspeelgoed? Lees dan zeker eens een van onze andere hondenblogs zoals;

Blog - Populairste hondenrassen
Blog - Hoe verzorg je een hond?
Blog - Fietsen met de hond
Blog - Losloopgebieden in Nederland

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen